tirsdag 9. november 2021

Hvordan få alunrot/heuchera til å trives...

 Jeg tar opp dette emnet, for opp igjennom årene har jeg fått mange spørsmål om nettopp dette. Min første erfaring med heuchera var da jeg kjøpte den første sorten som kom her, og det var 'Palace Purple'. Jeg husker at jeg var ikke så vilt begeistret for den, for den vokste seg oppover i høyden og var ikke noe fin i mine øyne. Siden den gang har det kommet utallige nye sorter. Mange har dødd om vinteren her av de første nyere sortene, men mange har også klart seg fint her. Heuchera liker fra tid til annen å bli "fornyet", det vil si at en lager avleggere av eksisterende planter. Flere av de har nemlig den samme "syken" som 'Palace Purple' hadde, nemlig at de vokser seg så mye oppover at de blir tatt av frosten. Ikke alle dør selv om de vokser seg høyere og høyere opp. I 2007 var jeg på et arrangement som ble holdt i Vestfold av hageselskapet. Der kjøpte jeg min første 'Obsidian' , og den har vokst seg oppover og oppover i alle år. Så har den fryst mye ned om vinteren, men likevel kommet tilbake fra rota. I fjor lagde jeg nye avleggere av denne planten, og de har blitt så fine etter at de ble fornyet.

Dette er de jeg formerte opp i fjor. 

Når det gjelder overlevelse om vinteren er det egentlig bare en ting som fungerer her etter min erfaring, og det blir nesten som et mantra: drenering, drenering og atter drenering. I likhet med mange andre planter tåler de ikke stående fuktighet. Så bruk sand, grus og hva du måtte ha som gir god drenering og sørg for at den får det. Jeg har efart at noen har jeg gitt  nesten for god drenering, og da kan de dessverre dø av tørke hvis det blir en lang tørkeperiode om sommeren og de ikke får nok vann.

Så det gjelder å finne den rette balansen, men bortsett fra det synes jeg de er lette å ha i hagen. I de to siste vinterene har det vært mye barfrost her og lite snødekke, men de har overlevd likevel. Det tror jeg igjen skyldes god drenering.

I år kjøpte jeg veldig mange pluggplanter av sorter jeg aldri har hatt før, så de er jeg veldig spent på  hvordan de takler vinteren her. 

'Silver Gumdrop' og denne er ny i år.

'Twillight'

"Grå" fra Plantasjen uten sortsnavn

Litte Cutie 'Frost'

'Caramel' er også ny i år. Den har jeg hatt før,  en da fikk den nok feil plassering. Det skal bli spennende å se om den overlever.

24 kommentarer:

 1. Hello Marit,
  Your Heuchera plants are all beautiful, you have a nice variety. I am sure you have learned how to grow various plants and the soil they need to grow well. Thanks for sharing. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, I have learned a lot about them during the past years.
   Take care, and have a nice day!

   Slett
 2. Hej Marit
  Ja egentlig er heuchera utroligt nem, men du har ret, nogle af dem kravler op af jorden. Dog ikke de almindelige, de skal nok klare sig. Andre forsvinder eller breder sig for lidt.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, de er jo stort sett det. De kan innimellom være litt vanskelige ja, men her trives de fleste veldig godt.
   Klem

   Slett
 3. Takk for gode råd om en plante jeg plantet et par av i hagen i sommer. Spent på om den overlever den våte vinteren her i Bergen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den behøver veldig god drenering under våte forhold. Det er kanskje ikke den beste planten å bruke i Bergen ;)

   Slett
 4. Jeg likte silver gomdrop jeg. Sånn har jeg aldri sett noen steder.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg liker også den veldig godt. Jeg kjøpte den i en nettbutikk.

   Slett
 5. Hei Marit! Jeg liker så godt alunrot,og det har etter hvert blitt en del. Så langt trives de godt! Bladverket som kan være så forskjellig,er spennende.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Det gjør jeg også. Det er bra at de trives hos deg. Ja, det er stor variasjon i bladene på de.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 6. Heuchera er en interessant bladplante - og har egentlig også fine blomster, så jeg forstår din fascination. Jeg har nogle stykker i krukker, og de trives fint - også i frost, så du har nok ret, det er dræn, der er vigtig.
  Det er nogle flotte sorter, du viser.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, blomstene er også så pene på de. Her blir det for kaldt å ha de i krukker tror jeg, men det har jeg faktisk ikke prøvd. I en veldig stor krukke kan det nok gå med god drenering. Men jeg har fortsatt plass til å få plantet de i bakken, og da foretrekker jeg det :)
   Tusen takk.
   Hilsen Marit

   Slett
 7. Hello Marit,:=) I'm pleased to see that your pretty plants have not suffered damage from the frost. You show a new one today. The beautiful yellow leaved plant you call Caramel. The colour really pops
  Have a good rest of the week.:=)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Sonjia,
   The photos are taken some weeks ago, but they are not damaged yet. Yes, the Caramel is so pretty.
   Have a nice rest of the week you too :)

   Slett
 8. Hei Marit

  Flotte sager du viser!
  Ja, du har bare helt ret: drænering er altafgørende!
  Godt at se, du har succes med at tage aflæggere. Man er sikke på hvad det er, og så sparer man jo også en del:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, jeg har kjøpt mange fine planter opp igjennom årene, og det er også morsomt å ta avleggere av de. Ja, det er jo det som er så bra at da vet en jo hva det er en tar avleggere av. Ja, det gjør jo heller ikke noe :)

   Ha en deilig aften

   Slett
 9. Det er et stort og flot udvalg, du efterhånden har fået opbygget. Godt med dræn og omplantning, når de er begyndt at kravle op af jorden, kan jeg helt tilslutte mig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har med tiden blitt mange planter her. Ja, det er nok det en må gjøre når de gar vokst seg for langt opp.

   Slett
 10. Hej Marit!
  De är så fina, och det känns som om det kommer nya sorter varje år. Jag har blivit av med två stycken en kall snöfattig vinter. Tror att de inte hunnit etablera sig riktigt innan vintern. Annars brukar det gå bra och jag är mycket glad för dem.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det kommer stadig nye sorter, og det er alltid så morsomt å se når det kommer nye sorter. Det er nok smart å plante de på sensommeren så de får tid til å etablere seg. Det er jeg også.
   Ha det godt.

   Slett
 11. Heuchera har två nackdelar - de behöver planteras om och ner i jorden med jämna mellan rum och de, särskilt nyare sorter, har en tendens att gå ut vintertid. Man gjorde ett upprop om erfarenhet av Heuchera för en artikel i Trädgårdsamatören och den samlade erfarenheten var - de gulbladiga och de flesta med orange blad är svåra att behålla och det var över hela Sverige. Dränering är viktigt och jag tror man vinner på att skölja bort torvjorden de kommer i som krukade.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sant. Likevel er det mange av de som har kkart seg fint i flere år her. 'Electra' er en av de, men den har ikke orange blader men mer over i gulorange. 'Caramel' har klart seg i noen år, men så ble den borte. Torvjord kan godt byttes ut ja.

   Klem, Marit

   Slett
 12. Hei Marit!
  takk for tips - da skal det bli god drenasje på de som overlever vinteren i potter. Silver Gumdrop var spesielt fin.
  Ha det godt,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena!
   Bare hyggelig du :)
   Drenering er veldig viktig for disse plantene ja. Den har blitt min favoritt også.

   Ha det godt.

   Slett