lørdag 31. august 2024

Nok en våt måned, og mye er nå innhøstet...

 August ble ikke så våt som juni og juli, men våt nok. 144 mm ble fasiten, og hvis jeg legger sammen nedbøren for disse tre siste månedene blir det 476 mm. Det er helt vilt. Årsgjennomsnittet her ligger på ca. 738 mm, og vi har fått over halvparten på tre måneder. I vinter fikk vi også mye snø,  men den får jeg ikke målt på samme måten som med min digitale regnmåler. Dette " nye" været bekymrer meg veldig. 

I det siste har jeg høstet inn paprika, tomater og litt chili. Bifftomatene ble kjempestore. Jeg veide en av de og den veide nøyaktig 250 gram :)


Her ligger den på en middagstallerken, og den ble spist opp veldig hurtig. Vi har i sommer spist og gitt bort mange tomater. Avlingen av tomatene har vært stor i år.



Her er siste rest av avlingen som ble høstet her om dagen.


Denne chilien måtte jeg ha hansker på meg når jeg høstet dem. Den er veldig sterk.


Dette er en annen sort som ikke er så sterk. Jeg har fortsatt tre store potter med chili som ikke er høstet noe av enda. Så langt har jeg høstet over 2 kg med chili. 


I går kokte jeg tomatsaus av resten av tomatene. De som er i denne kurven veide over 5 kg. Noe av de kokte tomatene brukte jeg i pizza i går. Det ble veldig godt, og resten har jeg fryst ned. 


Det neste jeg snart skal høste er fiken. Når den faller ned av seg selv er den helt moden. Når den blir høstet i et varmt drivhus er smaken så god at den kan nesten ikke beskrives. De inneholder mye fruktsukker, men det er jo derfor de er så søte og gode. 

Her må jeg ha den i teltet i drivhuset om vinteren. I mildere strøk av landet kan de plantes ute og i bakken, men det går ikke her dessverre.

onsdag 28. august 2024

Endelig har jeg fått denne vanskelige stauden i blomst!

 Jeg har ikke tall på hvor mange høstanemoner jeg har kjøpt i årenes løp, men det er ikke få. Hvite eller rosa, enkle eller doble blomster. Det har vært umulig å få de til å overleve inntil nå. Jeg har alltid hørt at de skal kjøpes på våren for at de skal få etablert seg innen vinteren kommer. Jeg har kjøpt de på våren, på sommeren og på høsten, men det har vært nyttesløst. I fjor vår kjøpte jeg en av et firma på nett, og hadde vel liten tro på at jeg ville lykkes. Jeg plantet den i "min lille skog", og der er det greiner som henger over stien som gir litt beskyttelse. Det er kanskje det som har reddet den. I herdighet er de oppgitt til å være H3 /4 og da er de i grenseland her.

Denne heter Anemone hupehensis 'Robustissima'.  Kanskje den er mer robust enn de andre :)

Det står at den har kraftig vekst. Det gjenstår å se.


Den er jo en liten skjønnhet, og er jeg så fornøyd  med blomstringen. 

Jeg er så glad i alt som blomstrer nå, og det gjelder å nyte det siste som blomstrer i hagen fremover. 


Hydrangea paniculata 'Wim's Red' som nå har fått mer "rødfarge" enn den noen gang har hatt.


Hydrangea paniculata 'Little Lime' som har en nydelig grønnfarge akkurat nå. Det er morsomt å se hvor forskjellige disse paniculata er. I år har den ikke blitt beskåret, og da er den plutselig ikke liten mer. Senere i høst skal jeg beskjære alle de paniculata jeg har. Jo mer beskjæring, jo mer blomstrer de.


Disse kjøpte jeg som pluggplanter i vår. De heter Echinacea 'Sunseekers Blush', og er identisk med de jeg kjøpte tidligere i august. De er også identiske med den jeg kjøpte på gartneriet her i fjor som ikke hadde noe navn. Den kom igjen med blomster nå, og da har jeg håp om at de kan overleve vinteren. Solhatt er ikke de enkleste plantene å få til, men jeg gir meg ikke :)


Her er en av de andre jeg har av samme navnesort og som ble plantet i fjor. 


Humlene er så glad i solhattene, og de ser jeg overalt nå. Derimot så ser jeg ingen sommerfugler her. De burde ha vært her nå...


Denne klematisen har ikke blomstret før nå. Den står skyggefullt til nede i hagen, så det er kanskje ikke så rart at den er sen med å blomstre . 'Nelly Moser' heter den.


Echinacea 'Green Twister' er i ferd med å skifte farge den også. Den er ikke så grønn lenger.


Denne er derimot fortsatt veldig grønn. E. 'Green Jewel'



Humlene sitter tett i tett på disse nå. E. 'Sunseekers Blush' hvis noen skulle være i tvil :)


Dette er en selvsådd variant av Rudbeckia hirta 'Sahara'. Det første året jeg sådde de hadde ingen av de denne fargen. Denne kommer nå igjen hvert år på samme sted og med samme farge. De kalles ettårige,  men her har de blitt til en staude. Det synes jeg er så morsomt!


Dette er den hvite varianten av temynte/ Monarda didyma 'Schneewitchen'

Som de andre jeg har av disse tiltrekker de seg insekter hele tiden. På engelsk kalles denne for beebalm. 

tirsdag 27. august 2024

Et stort familieselskap...

 På søndag feiret min mann og jeg dobbel bursdag. Det var ingen rund dag, men det er så greit å slå to sånne dager i sammen og samle nærmeste familie. Min mann hadde bursdag i juni og jeg har ikke bursdag før i oktober. Men det er langt hyggeligere å feire det nå mens det ennå er vær til å være ute i. 

 Vi var heldig med været, og det var opphold hele ettermiddagen og kvelden på søndag. Vi var tilsammen 14 stykker med stort og smått. Min mor på 87 år var eldst, og vårt yngste barnebarn er snart 6 år. Så det var stor variasjon i alder, og det var virkelig fullt i spisestuen. Jeg hadde kjøpt en stor sjokokadekake, men ellers hadde jeg bakt resten av kakene selv. En stor eplekake, en fyrstekake, en glutenfri kake og en kake som var både glutenfri og uten sukker. Det ble tre dager med baking, men det gikk veldig fint. 

Jeg fikk mange blomster (som vanlig), og jeg må jo være veldig enkel å kjøpe gaver til. Men de vet jo hvor glad jeg er i blomster, og det er jo også så hyggelig å få. 


Jeg fikk aller først en nydelig blomsterbukett med gladioler og astilbe.


Jeg fikk også et kjempestort pengetre/ Crassula. Det er en sukkulent som liker sol og lite vann. 



Jeg fikk også mange fine orkidéer.


Denne fikk jeg også, og denne planten har jeg aldri hatt før. Den heter Alocasia 'Jacklyn'.
Jeg hadde virkelig litt av en jobb i går med å plassere alle plantene jeg fikk. Jeg hadde jo noen planter her fra før også ;-)



Jeg fikk også noen forskjellige uteplanter. De har jeg satt på trappa, og de pynter så fint der nå. 

I natt var det kun 5,8 grader her, og det er alt for tidlig at det blir så kaldt om natten. Det er meldt om litt varmere vær fremover, så jeg håper at det ikke fortsetter som i natt.

lørdag 24. august 2024

"Svart gress", og fortsatt klematisblomstring...

 For tre år siden kjøpte jeg flere planter av svart liljegress/ Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens'. De stammer opprinnelig fra japan. Den tilhører aspargesfamilien. Jeg har de flere steder i hagen, og jeg liker så godt de "svarte" bladene. Den krever full sol og veldig god drenering. Hvis den får det og trives kan den vokse seg til en fin tue. Den er merket H3/4, så den er litt i grenseland her angående herdighet.




De får også søte små blomster som sitter langt nede i bladene. Dette er bilder av tre tuer som vokser på forskjellige steder i hagen.


Til tross for veldig mye regn så blomstrer klematisene som bare det. Siden tirsdag har vi fått 70 mm med regn! Vi fikk i går en rest etter en orkan fra USA,  og den var blitt til en storm og kom til oss fra England og het Lillian. Det blåste og regnet mye i går, men det ble ingen skader her. I nabofylket blåste flere trær over veiene, så vi var heldig som slapp det. 

Denne heter 'Polish Spirit'



Dette er en fylt klematis som blomstrer alltid sent på sommeren. Like velkommen er den likevel. Nå er all blomstring bonus, for nå går det hurtig mot høst.
Den heter 'Purpurea Plena Elegans'


Denne blomstrer også sent her. 'Piilu' heter den. Den er nok plantet litt feil, for den må vokse seg gjennom en Itoh pion før den kommer frem i lyset :)
Den kommer frem hver sommer og det er det viktigste. 

God helg!

onsdag 21. august 2024

Et veldig vått døgn, og noen nye lønner...

 På litt 25 timer har vi fått 39 mm med regn. August har vært mye tørrere enn både juni og juli, men i går snudde det. Det var meldt om mye regn, og det fikk vi. Nå behøver jeg ikke å vanne på lenge! :)

For et par uker siden kjøpte jeg to nye lønner på salg. Jeg har plantet de over i større potter, og det må jeg gjøre med flere av de jeg har. Det er alltid noe å gjøre i en hage! :)


Acer palmatum 'Osakazuki' som blir helt flammende rød til slutt.


Dahlia 'Teesbrooke Audry'


Rhododendron 'Cunninghams White' med en liten blomstring nå.


Denne kjøpte jeg på sensommeren i fjor, og allerede nå har den klatret til topps på klematisbuen! Den heter 'Tie Dye' og her er et nærbilde av blomsten. 



Klematisblomstringen er frodig i august!


Så til litt innendørs blomster. Jeg var kjøpt meg to planter som kaller vrifrukt / Streptocarpus rexii. Dette er en gammel potteplante som jeg husker at min mor alltid hadde i vinduet bare at de var helt blå. Nå har den blitt populær igjen, og finnes nå i veldig mange farger og også med tofargede blomster.


Her er den i en rosagul variant.


Jeg har vist den før, men må bare vise den igjen. Den har veldig mange blomster nå :)
Dette er altså en Phalaenopsis orkide. Jeg har hatt den i sju eller åtte år, og den har kun blomstret to ganger. Så nå setter jeg ekstra stor pris på den!

mandag 19. august 2024

Insektsmagneter og et besøk på en messe...

 Det er mange planter som tiltrekker seg insekter i hagen og i grøftekanten. I grøftekantene rundt her vokser det  mjødurt/ Filipendula ulmaria, og de er insektene så glad i. Den er avblomstret nå, men likevel er det fint å ha den i nærheten. Ugress vil nok mange si at den er, men jeg liker den godt når den blomstrer. I hagen nå er det blant annet lavendel, roser, kattemynte, hortensia, sommerfuglbusk og solhatt selvfølgelig som tiltrekker seg insekter. 

En nykommer i hagen her og som også tiltrekker seg insekter er hjortetrøst/ Epatorium purpureum. Den ene  har jeg bare hatt her i tre år, men nå har jeg plantet to til  på strategiske steder. To i nærheten av drivhuset og en ved det store rose/staudebedet.


Her er det et nytt bilde av solhatt/ Echinacea 'Green Jewel'. Denne grønnfargen er helt magisk å se på. Humlene er helt ville etter den. På humlen på bildet ses pollenkurven de har på bakbena hvor de samler pollen i. Naturen er helt fantastsk innrettet!


Storhjortetrøst eller hjortetrøst / Epatorium purpureum. Den har så vakre blomster, og insektene liker også denne. Det var ingen insekter som besøkte den når jeg tok bildene, men de kommer. 


Det er tredje året jeg har denne, og det er noe som sier meg at denne vokser mye. Det første året hadde den kun tre greiner/ stilker. Dette er altså bare en plante :)


Så litt annet. Denne kjøpte jeg i fjor. Den heter  Phlox paniculata 'Blue Boy'. 


Denne kan ligne, men den heter ' Blue Paradise'. 'Blue Boy' er litt lysere i fargen.



Det store rose/staudebedet fra en litt annen vinkel. Vanligvis pleier jeg å ta bilder bakfra. August er en fin måned i hagen.

I går og på lørdag var vi på en stor messe/ loppemarked som solgte nye og gamle ting. Det var alt fra antikviteter, klær, fiskeutstyr, vesker, leker til barn, hesteridning, bokmesse og mye mer. 

Jeg har nesten aldri sett så mange brukte bøker til salgs på et sted, og de var satt opp alfabetisk og satt opp i hyller som på et bibliotek. Inntektene fra salget går til å drifte samfunnshuset som bøkene befant seg i. 

Det var alle de kategorier av bøker en kan tenke seg, og vi fant 34 bøker for 1300 kr. Det blir omtrent 38 kr pr. bok. De aller fleste var innbundet og flere av de var helt  nye. En ny bok koster i dag ca. 400-450 kr.  Vi elsker å lese bøker, og nå har vi mye å lese på til langt ut på vinteren. Jeg kjøpte også en jakke som en dame hadde sydd den av en gammel olajakke, og brukt nytt stoff. 

Det er så spennende å besøke sånne messer. De hadde ingen planter til salgs der, men hele Vestfold er full av hagesentere og gartnerier. Så det er nok det som er  grunnen til at det ikke var noen som solgte planter der. De har også et julemarked i begynnelsen av desember. Vi skal nok dit da også :)

I  natt var det kun 6 grader her, og luften ute minner mer om høst enn sensommer. Jeg håper at været ombestemmer seg, for jeg er ikke klar for høst og kulde enda.

Rosa toner i høsthagen...

Jeg har fått tømt nesten alt av potter i drivhuset, og det gjenstår bare purre og sellerirot igjen der. Har også fått vasket de store dyrkin...