søndag 10. mars 2024

Et "nytt" dyr i hagen...

 Nei, helt nytt er det ikke, men det er nytt for meg at jeg har sett vånd her med hagen full av snø. Den første gang jeg så vånd/jordrotte/ Arvicola amphibius her er for mange år siden.  Jeg skvatt høyt, og jeg tror vi ble like skremt begge to. Siden jeg har duk mellom plantene rundt om i haven, og tung grus/ småstein oppå duken har jeg ikke sett ødeleggelser av den. Men når vi flyttet hit var gressplenen full av hull og ganger i jorden. De er veldig søte, men det hjelper ikke, for de gjør mye skade likevel. 


Bildene er kraftig forstørret, men den er mye større enn en vanlig mus. 



Selv om den er et skadedyr så er den så søt :)


Det er sølt forferdelig mye fuglemat på bakken, og derfor finner den mye mat her. Den minner mer om en hamster enn en mus.

Nå har snøen smeltet så mye på jordet til naboen, at i det siste har rådyrene holdt seg der når jeg har sett de om dagen. Nå kan de faktisk finne seg litt mat der snøen er borte. 

Hver kveld i det siste har jeg hørt perleugle/ Aegolius funereus. her. Det tuter her hvert eneste år i mars, og det er også et sikkert vårtegn. Det er en  veldig hyggelig lyd synes jeg. 

Det går veldig sakte med smeltingen av snøen her, for det er kaldt om natten og heller ikke sol om dagen. 

 Men før eller siden vil det bli vår her også. Antagelig siden...

32 kommentarer:

  1. Vånd er kanskje søte å se på, men du bør prøve å bli kvitt den snarest. Hos meg var det katta som ordnet opp, og det er nå mange år siden tulipanløker etv ble ødelagt.

    SvarSlett
    Svar
    1. De har vært her i mange år, og de har enn så lenge ikke gjort skade her som jeg har sett. De var her når vi flyttet hit i 2006, og jeg tror de oppholder seg mest nede i bekken som renner forbi. Tulipaner har jeg lite av.

      Slett
    2. Hos meg ødela de mange sorter løkplanter. Liljer og andre planter.

      Slett
    3. Ja, de er kjent for å gjøre det. Jeg har lest at enkelte Fritillaria/ keiserkroner skal lukte vondt og få jordrotter til å holde seg vekk. Om det stemmer vet jeg ikke.

      Slett
  2. Hej Marit,

    Verkar som din trädgård lockar djur till sig och det är ju det man vill, tyder på en välmående, varierad trädgård. En del är man kanske lite mer tveksam till än andra...vattensorken är en av dem, trots att de är söta. Hoppas den håller sig till fågelmaten!
    Visst blir det vår även i år!

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Ja, det virker som hagen tiltrekker seg mange dyr, og det er jo i utgangspunktet hyggelig. Rådyr, grevling og vånd vil jeg helst slippe å ha besøk av, men de spør ikke meg ;-)
      Ja, jeg håper at den fortsetter med det.
      Det blir helt sikkert vår i år også!
      Ha det godt!

      Slett
  3. Ja det er en sød lille en, men det kan ikke nytte, hvis det er et skadedyr.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den er liten og søt, men den er nok et skadedyr. Jeg ser lite til den, og har ikke sett mye skader etter den her. Det er langt mer skader etter mus, grevling og rådyr her.
      Klem

      Slett
  4. I have always found, Marit, that one of the accompaniments to feeding birds is the presence of rodents. So much seed is spilled on the ground it’s virtually inevitable. I always tell them that as long as they remain outside we can be friends, but if they get into the house I have to declare war! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it happends every winter, and that is one of the downsides of feeding birds in the winter. I have seen mices here too, but they don't come into our house. When the migratory birds come here, they tend to eat a lot of the seeds. Yes David, that's the only thing to do.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  5. Ja, de er søde at se på, Marit - her kalder vi dem mosegrise. Og de kommer ikke her, hvor vi har kat i haven. Kel fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Aha, så det er det dere kaller de. Jeg visste ikke det danske ordet på de. Det er nok noen ganger en fordel å ha utekatter. Her er det nesten ingen utekatter. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  6. Hello, Marit
    The pest do enjoy all the leftover bird food. Here we are battling the mice, which are pest too. I would love to hear the barn owl, maybe he will catch the rat for you.
    Take care, enjoy your day and have a great week ahead.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Yes, they all love the leftover food. I have never seen this owl, but I can hear it every evening. Yes, I hope it can catch the rat. Take care you too, and enjoy your day and the new week ahead!

      Slett
  7. Hej Marit!
    Du har besök av en hel del djur. Sorken ser söt ut men den kan nog göra skada. Dottern fick alla rötter på växter och tulpanlökar uppätna i en rabatt. Sedan vi paketerade in lökarna i metallnät har den inte visat sig. Jag hade också sork i min trädgård då vi flyttade hit för många år sedan. Men de försvann då det blev mera bebyggelse.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, det kommer veldig mange dyr på besøk her. Den ser så søt ut ja og det gjør rådyrene også, men jeg vil helst slippe å få besøk av de. Netting hjelper ja, for det liker de ikke. Det er flere år siden at jeg har sett den, så det kan ikke være mange av de her. De liker ikke støy har jeg merket.
      Ha det godt.

      Slett
  8. Håller med om att den är söt och om den bara äter av den nedfallna fågelmaten gör den ju inte någon skada. Men du får väl hålla koll så att dom inte blir fler.
    Det går trögt för snön att försvinna hos dig men när den väl försvinner går det nog snabbt för våren att komma.

    Önskar dig en fin söndag kväll!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den er så søt, men jeg tror ikke at det er mange av de her. Jeg har bare sett en av den de to gangene jeg har sett den her siden vi flyttet hit. Så jeg håper at det ikke er flere av de her nå. Det går fryktelig tregt med snøsmeltingen ja. Det må bli mye varmere ute før det smelter. Høyeste temperatur i dag er 0,8 grader. I løpet av kommelnde uke er det meldt om varmere vær, og jeg håper på det.

      Ønsker deg en fin søndag kveld også!
      Klem, Marit

      Slett
  9. Alle vårtegn er kjærkomne. Jeg så årets første spor etter grevling da jeg var på tur i skauen i dag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er kanskje denne tiden de pleier å våkne. Alle vårtegn er velkomne nå ja.

      Slett
  10. Vi har litt på fjellet, men noen år tar de helt overhånd, og da treffer en på dem over alt. De ødelegger ingenting der, men jeg skvetter jo skikkelig da, når jeg treffer på dem over alt. Håper du blir kvitt dem. Ha en fortsatt fin søndag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er ikke lemen du tenker på? De er jo ofte å se i fjellet. Men vånd kan sikkert ses der også. Ja, en skvetter når en plutselig treffer på de. Jeg har så langt sett bare en her. Jeg håper at det ikke er flere her. Ha en fortsatt fin søndag.

      Slett
  11. Kivipellon Saila10. mars 2024 kl. 19:24

    Dear Marit!
    Oh no, mole! Moles, at least here, are very cunning, beautiful, sweet, but they eat flower bulbs, carrots, roots... - like my magnolia roots a couple of years ago. Luckily we have Sulo the gardencat, he has been a great help!
    We have also had really cold nights, warmer during the day and the sun has been shining. Spring is coming really slowly!
    Hopefully the weather will warm up and the snow will melt so that the lovely spring flowers will wake up!
    All the best for you!
    Hugs!


    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Saila!
      Yes, they are very sweet, but they can do much harm. I have read about it. I don't have a gardencat, but I wish I had one. I have two cats but they are indoor cats. We have a little road who goes very near our house. I'm so afraid that my cats will be killed by cars, so I have a catyard outside for them.
      Yes, the spring comes very slowly this year. I hope we both will get warmer weather ahead.
      All the best to you too!
      Hugs!

      Slett
  12. You have photographed the little mouse really beautifully, so it looks so sweet. Although I am very afraid of mice, I saw this with sympathy! Have a nice week!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Yes, it looks very cute. Many are afraid of mices, but I'm not. If it had been a rat I would have been afraid of it.
      Have a nice week you too!

      Slett
  13. Dejligt du kan høre uglen nu - det er da bedre end spætten med sit trommeri:-)
    Vandrotten er åbenbart lokket til af alle dine fuglefrø - ligesom så mange andre dyr - men den bor nok nede ved bækken, så mon ikke du får din have i fred til sommer?

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så deilig å høre den nå, og mye bedre å høre den enn hakkespetten. Vånden har ikke vært noe problem her, i hvertfall ikke så langt. Den bor helt sikkert nede ved bekken ja. Jeg håper på det ja!

      Hilsen Marit

      Slett
  14. Svar
    1. Thank you, and have a nice week you too!

      Slett
  15. En mi jardín hay topos y van desapareciendo azucenas, lirios y muchas más plantas y no sé que hacer para que desaparezcan. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, they can destroy a lot of plants in the garden. I have read they don't like the smell of onion, but I have never tried it. Hugs.

      Slett

Mange fugler på besøk, og mens jeg venter...

 I dag var det veldig mange fugler på besøk her, og til en forandring var det også noen nye på besøk. Det har skjedd lite siden sist i hagen...