fredag 12. mai 2023

Spøkelser i drivhuset...?

 Neida, jeg bare tuller!

Spøkelser finnes ikke, og godt er jo det ;-)

I går tømte jeg kjelleren for camelliaplanter, og tilfeldigvis var det litt regn og overskyet da. Jeg fikk "solbrent" mange av mine blodbegerplanter når jeg flyttet de til drivhuset fra kjelleren, så jeg ville ikke gjøre samme tabbe nå. Så jeg hentet frem en agryl/fleeceduk og dekket til alle camelliaplantene. I dag blir det masse sol, og da slipper jeg å få de svidd av solen håper jeg. Jeg har termoplater i taket på drivhuset, og de hjelper noe, og de er mye bedre hvis det hadde vært glass i taket. Da hadde plantene blitt brent omtrent med en gang. Men når det er full sol blir lyset i drivhuset veldig skarpt for planter som har bodd under kjellerlys i over 7 måneder. Så nå skal mine planter få ha duk over seg i noen dager til.


Vannkanner med "surt" vann fra den gamle brønnen våres. Det vannet kalles surt, for vannet gar lav ph og  irret hull i de gamle kobberrørene vi hadde før. Nå er alt byttet til plast heldigvis. Dette vannet gir jeg til camellia og hortensia. Så de grønne vannkannene er bare til de :-)

Det som gjenstår i kjelleren nå er "bare" sitrusplantene, agaphantusene og noen røde cordyline/ bladplanter. 

Nå er jeg også ajour med nesten all ompottingen av blodbegerplanter. Alle grønnsaker er også plantet. Nå skal det ryddes i hagen, og det er mye jobb som alltid. Men sånn er det jo, og siden snøen "nettopp" har forsvunnet har kun løkplantet og blåveis/hepatica blomstret. Det passer meg egentlig godt nå, for da kan jeg konsentrere fullt og helt om rydding i hagen. En sen vår er ikke bare negativt ;-)


Den aller første treblad/ trillium i blomst her. Trillium pusillum 'Roadrunner'.


Kuleprimula/ Primula denticulata har spredd seg noe voldsomt her nå. De vokser opp overalt her både i bed og på mange andre steder. Godt at jeg har en hage hvor de bare kan få spre seg. Jeg synes de er så fine, og liker veldig godt at de blir litt "ville" her. Jeg har også plantet mange av de inn i bedene. 


To tulipaner som har overlevd rådyrnedbeiting. Resten er spist opp.


Påskeliljer som heller kan kalles pinseliljer her ;-)


Snøstjerne/ Chionodoxa


Hvitveis /Anemone nemorosa som hadde lukket seg i går da det regnet litt. Det kom kun 0,6 mm, så det kan knapt kalles regn. Men det fuktet bakken et lite øyeblikk.


Hvite stjernemagnolia er så vakre synes jeg. 

God helg/weekend!

27 kommentarer:

 1. Ja du har fuldtidsjob med alle de planter, men vi kan jo lide det. Vi bliver ved at købe flere planter, sådan må det være.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har jeg, men jeg liker det jo ja. Det gjør vi, og da må vi ta arbeidet med de.
   Klem

   Slett
 2. Jeg har tenkt å sette ting ut i drivhuset i ettermiddag. Jeg er litt spent på georginerøttene som kom med posten, så de tror jeg rett og slett jeg setter i noen krukker for å se om de spirer eller ei på verandaen, før jeg graver de ned i bed. Irisløkene jeg kjøpte bør vel også komme seg ned i jorda. Blir spennende å se hva som har overlevd vinteren når jeg fjerner halmen i drivhuset. Den ene drueranken så veldig død ut for et par uker siden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo tiden for det nå, men vær obs. på at georginer fryser lenge før det er 0 grader. De tåler ikke lett frost en gang.
   Drueranker kan skyte fra rota.

   Slett
 3. My word, Marit, I am quite sure that you devote more loving care and attention to your plants than most people do to their children! You have gone almost overnight from snow and bitter cold, to bright sun and danger to the plants from overheating and sunburn. You are a tenacious woman for sure! Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. I have to take good care of my plants, David. The weather is a big challenge this year. Today it's 23 degrees here! It have gone from winter to summer . Hugs and kisses, Marit

   Slett
 4. Det bliver tilsyneladende et kort forår hos dig i år. Du går nærmest fra vinter direkte til sommer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan virke sånn. I dag har det vært 23 grader og masse sol. Det er visst ingen mellomting.

   Slett
 5. I salute you for the wonderful care you give to your plants, Marit.

  Hugs and blessings

  SvarSlett
 6. Så mange smukke blomster du har nu, Marit - det er dejligt, at sneen nu er erstattet af virkelig vår! Her har det været 23 grader de sidste to dage, men haverne lider under mangel på regn, og her er frygteligt tørt. Klem fra Gitte 🥰

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte. Ja, i dag var det 23 grader her også, og en blir jo sjokkert over en sånn plutselig varme. Det vil jeg tro, og det er jo fryktelig at det er sånn hos dere alt nå.
   Klem fra Marit 🥰

   Slett
 7. God ide at give planterne lidt solbeskyttelse. Det er en brat overgang fra kælder til sommersol. Det må være dejligt at se forårsvæksterne komme frem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har sett at de kan behøve det i noen dager etter at de har kommer opp fra kjelleren. Jeg har jo også på lys i kjelleren, men det er ikke det samme som sollys. Ja, det er så deilig å se nå. Nå kommer de frem overalt.

   Slett
 8. Hej Marit!
  Visst är det härligt att kunna bära ut växterna, jag har en hel del dahlior i växthuset och väntar på att kunna sätta ut dem. Nu är det så varmt så jag behöver inte täcka in dem varje natt. Jag har också valt bort glastaket i växthuset, men tyvärr har kanalplasten börjat se ful ut, mitt växthus står nära träd. Jag låter det vara ett tag, men tror att jag kommer att byta ut skivorna mot de i glas som följde med. Härliga vårblommor hos dig. Jag har också haft någon som ätit på mina tulpaner, tråkigt.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er så herlig å kunne ta ut planter nå. Jeg har også mine dahlia i drivhuset. Ja, kanalplast blir dessverre stygg etter noen år.
   Tusen takk. Det er så ergerlig, og jeg vet at det er rådyrene som har forsynt seg av dem.
   God helg.

   Slett
 9. Nej, intet er så galt at det ikke er godt for noget, og nu har du fået orden på drivhuset (og kælderen) inden haven for alvor kalder på din indsats. God fornøjelse ude i den friske luft hvor ser nok ikke er spøgelser!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, og godt er jo det. Ja, nå er det snart orden på det meste, og i går arbeidet jeg ute hele dagen. Det var 23 grader og helt vindstille, og det var årets første sommerdag :-)
   Takk for det Ulla, og der har jeg ikke sett noen spøkelser i år!

   Hilsen Marit

   Slett
 10. Ja, mycket finns det att ta hand om nu på våren. Jag ligger verkligen efter och det finns MASSOR för så blir det ju när man varit "sjuk" (handikappad) sen förra sommaren och en egentligen ointresserad man ska sköta trädgården. Han frågar inte heller mig i vilken ordning han ska göra saker - och jag som bara är glad över att han åtagit sig skötseln vill inte säga nåt så han tröttnar helt.
  Ovanpå det har vi haft en extra mild vinter som gjort att gräs och ogräs växt under den "kalla" säsongen, och sen blev det aldrig vår utan sommaren kom direkt efter vårvintern...
  KRAM-Susie

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Så heldig du er som får hjelp til stellet i hagen. Her har vi hatt en veldig kald vinter, så det er stkr forskjell på hvor en bor.
   Klem fra Marit

   Slett
 11. Härligt att du fått ut alla kamelior men jag är inte avundsjuk på jobbet. I år tror jag att jag planterar ut alla kameliorna och så får det bli som det blir. Jag är så trött på krukor. Men vem vet... ..jag kanske ångrar mig i sommar :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de har i deg minste kommet ut i drivhuset. Der står de i påvente av at siste kuldeperiode skal komme nå i helgen. De melder om 5 grader, og da får de heller bo i drivhuset så lenge. Det er jeg også, og skulle gjerne hatt plantet de ut permanent, men det går ikke her dessverre. Det kan hende du angrer seg senere ja ;-)

   Klem, Marit

   Slett

Hurra for 17.mai!

I dag er det Norges nasjonaldag. Jeg feirer med farger fra hagen! Rødt Hvitt og blått! Lyserødt Hvitt og blått! :)  Jeg skal til min gamle m...