torsdag 25. mai 2023

Overdådig maiblomstring...

 Nå er det så mye som blomstrer her, at jeg får ikke med meg alt ;-)

Det er en fantastisk tid i hagen nå, for i slutten av mai er det mye som blomstrer. Her kommer det mange bilder som er tatt i det siste.


Primula fortsetter blomstringen, og er en av mine favorittblomster i hagen. Det er også mine "blå" hvitveis/ Anemone nemorosa 'Allenii' og den fylte 'Vestal'. 


Trillium og Fritillaria meleagris alba. De sprer seg sakte her.


Glaucidium palmatum som jeg har to av. Den ene står i skygge, og den ble kjøpt som hvit. De er som regel frøformerte når en kjøper de, og da er det litt bingo hva en får. Uansett er den vakker med denne fargen.


Flaggspetten / Dendrocopos major liker seg i hengeblodbøken som nettopp har fått nye blader. Det er to av de her, og jeg ser de hver dag. Jeg la ut mye fuglemat her om dagen, men i går var alt spist opp. Myggen har ikke kommet enda (heldigvis for meg), men fuglene savner den nok. I går så jeg noen bittesmå grønnfinker / Chloris chloris, så årets første kull er klekket. 

Jeg har så mange forskjellige anemoner, og de trives her i skyggebedet bak kjøkkenet. De hvite anemonene er ikke vanlig hvitveis, men har mye større blomster. Hva de heter vet jeg ikke.


Jeg fortsetter med rydding i hagen, og det er mange  nedslående ting jeg finner. Det er veldig mange clematis som har dødd i vinter. Noen kommer med skudd helt nede fra rota, men noen er det ikke tegn til liv så langt. De kan jo fortsatt komme håper jeg...


Himalayafotblad / Sinopodophyllum hexandrum var. emodi 'Majus'Trillium


Trillium


Dobbel trillium


Den kommer alltid med fem blomster, og jeg gleder meg alltid til å se den igjen.


Trillium


I år har min ene Glaucidium palmatum overgått seg selv i blomstring. Den har ikke noe norsk navn, så det botaniske/latinske navnet blir brukt om den. Denne står i full sol, og det er litt merkelig at den klarer seg der. Den er egentlig en skyggeplante. 


Dobbel blomst? Nei, det er nok bare to blomster over hverandre.


Halvveis/ Gulveis/Anemone x lipsiensis.


Primula x 'John Moe' blomstrer trofast hvert år. 


Denne så jeg plutselig i går. Jeg vet det er en trillium, men det er også det eneste jeg vet om den. Den fargen har jeg aldri sett her før. 


Trillium kurabayashii


Nå tar jeg en liten bloggpause frem til mandag. Sist helg hadde vi besøk av det eldste barnebarnet, og denne helgen får vi besøk av det mellomste. Hun har blitt 8 år, og skal hjelpe meg i hagen. Det gleder jeg meg til :-)

God helg/ weekend!

48 kommentarer:

 1. Du er jammen heldig som får hagehjelp. Barnebarnet mitt er litt i yngste laget til å gjøre noe fornuftig til hjelp ennå. På mandag skal jeg i Botanisk hage, jeg pleier å være der for å titte på Duetret som blomstrer. Det er så nydelig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Du får nok hjelp når hun blir større. Det høres flott ut. Jeg har vært der i juni de gangene jeg har vært der, og da har det også vært fint å være der. Ja selvfølgelig må du se på duetreet!

   Slett
 2. Ja det är en ljuvlig tid i trädgården nu. Du har så enormt mycket vackert som blommar bland annat många fina anemoner. Jag har också många och det verkar vara ett riktigt "anemone-år" i år. Jag har märkt precis samma sak med mina clematis. Flera är bara helt borta och de andra har fått börja om från rotnivå. Det som är mest tråkigt hos mig är att min enorma trädpion (som verkligen har varit stor som ett träd) verkar helt död. Inga nya skott på grenarna. Jag kommer att låta den vara kvar för att se om den börjar om nedifrån men ännu har jag inget sett. Undrar vad det är den här vintern som orsakat dom här sakerna, både hos dig och hos mig. Men ... mycket har tagit sig fint också och trädgård är en kamp. Ibland försvinner växter.
  Då får jag önska dig en riktigt fin helg tillsammans med barnbarnet. Vilken fin hjälp du får i trädgården!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er virkelig en herlig tid nå, Anita. Tusen takk. Anemonene ser ut til å være veldig blomsterrike i år, ja. Jeg tror at kombinasjon med barfrost før jul og - 19 grader ikke har vært bra for vkematisene. Så trist å høre da! Ja, sånn er det bare dessverre. Denne vinteren har vært veldig hard tor plantene. Men som du sier andre planter kommer veldig fint. Vi får være glad for de!
   Takk for det, og vi skal nok ha det hyggelig. Det får jeg ja!

   Klem, Marit

   Slett
 3. Skønt at se din forårshave i fuld udfoldelse - både blomster og blade! Det er en tid der skal nydes, og det kan du nok allerbedst gøre med børnebørnene og lidt havearbejde. Tænker det bliver en fin weekend:-)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Vi skal nok nyte den kommende helgen til fulle, ja!

   Hilsen Marit

   Slett
 4. Kjære Marit, jeg kan virkelig tenke meg hvilken glede det er i hagen din akkurat nå... grønt og blomstrende. Fantastisk.
  Ha det gøy med barnebarnet i helgen...nyt og ha fint alle sammen.
  Hilsen fra Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Viola

   Ja, nå er det mye som gir glede i hagen. Tusen takk.
   Vi skal ha det gøy ja!
   Hilsen Marit

   Slett
 5. After all of your teeth-gnashing during the winter everything has turned out well, Marit, and your garden is looking FANTASTIC! I am especially pleased to see your Trilliums, the provincial flower of Ontario. So this makes you an honorary citizen of Ontario and next spring you will need to come here and we will walk through the woodlands together. White (Trillium grandiflorum) and Red Trillium (Trillium erectum) will be there for you to see. I am sure we have some photographs taken this spring and I will post them on my blog soon. Hugs and kisses, David

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, David. Yes, finally the spring is here, and I love it. It has been a very hard winter and a cold spring, but now we get very warm weather for some days ahead. Yes, I know you have a lot if Trillium in your area, and it would have wonderful to walk there with you and see them in the woodlands.
   Yes, please post some photos of them on your blog! I will be very happy to see them.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 6. Hello,
  All the Trillium is beautiful, I wish I had some growing here. Lovely blooms and garden photos. Great sighting of the woodpecker. Take care, enjoy your day and the weekend ahead.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   I can underetand you, because they are so beautitul. Thank you.
   Take care, and have a great day and weekend!

   Slett
 7. Me alegra ver tantas flores en tu jardín, se ve precioso. Abrazos y disfruta con tu nieto.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. Many hugs to you, and I hope my grandchild and I will have a great weekend.

   Slett
 8. Hvor har du mange smukke blomster nu i haven, Marit! Men det er trist, at du har mistet mange clematis i vinter. Klem fra Gitte 🥰

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte! Ja, det er veldig trist, for jeg var så glad i de jeg hadde. Klem fra Marit 🥰

   Slett
 9. Hej du har verkligen så mycket fint som blommar i din trädgård nu det är en otroligt härlig tid vi befinner oss i nu när det mesta som lever kommer upp och blommar så fint.Jag gillar även dessa tidiga vårprimörer som Primula det är underbart med sådana tidiga blommor som förgyller tillvaron.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej,
   Tusen takk. Ja, det er en herlig tid ute i hagen nå. Det er en glede å se på alt som kommer opp nå ja. Primula er en herlig slekt, og de blomstrer lenge synes jeg. En kjølig vår har også sine fordeler, for da blomstrer de lengre.
   Ha det godt!

   Slett
 10. Marit, you have a beautiful spring garden. I like your Glaucidium palmatum, I would like to have it in my garden, but I'm afraid it will freeze in winter.
  It is a pity that some of your clematisles died. I think they will grow back if the roots are left. I have the same problem with hydrangea. The branches are dry, I had to cut them off. I'm waiting for the branches to grow from the roots.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Nadezda. The Glaucidium tolerates a lot more than I thought. Yes, it's a pity, but I hope some of them will survive. Hydrangea paniculata and few others are the only hydrangea who survives the winters here. The root survives on some others hygdrangea, but they will not bloom. I hope your plants will grow from the roots.

   Slett
 11. Så blev det rigtigt forår hos dig. Sikken en masse dejlige planter, du viser nu.
  Klem

  SvarSlett
 12. Det må næsten være svært at følge med, når din have nærmest eksploderer i blomstring:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant, for det er så mye som skjer på en gang her nå :-)

   Slett
 13. Your garden is looking fantastic, Marit.
  Love the beautiful Trillium.

  Hugs and blessings

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Veronica. I love them too.

   Many hugs.

   Slett
 14. Hej Marit,
  Nu har din trädgård kommit igång ordentligt ser det ut som :) Oj, så mycket som blommar!
  Primula är ett av mina favoritsläkten också, med sin tidiga blomning med vackra blommor som vanligtvis får vara ifred från rådjuren. Trillium är också vackra (och lämnas ifred) men det tar evigheter för dem att växa till så man får ha mycket tålamod. Lunddockan (Glaucidium) är en superfin perenn tycker jag, även om blomningen är kort så är bladen fina hela säsongen och särskilt under hösten.
  Underbar tid just nu när trädgården formligen exploderar!

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika!

   Ja, nå skjer det mye på en gang her :-)
   Det er jo en fantastisk tid nå. Primula er en stor slekt, og det er jo lang blomstring fra begynnelse til slutt på de. Trillium tar veldig lang tid ja, så de en bare vente på. Glaucidium bruker også lang tid på å etablere seg, men nå de trives vokser de mye. Bladene er spesielt fine ja. Det er helt sant. Vi få nyte tiden som er nå!

   Ha det godt!

   Slett
 15. Otroligt så mycket fint som blommar hos dig!
  Inte längesedan du hade snö och misströstade. Nu är våren här i full blom!
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, 1.mai så snødde det her, men det var også siste gangen. Ja, endelig så har det blitt vår her nå!
   God helg!

   Slett
 16. Oj vad det blommar mycket vackert hos dig! Jag blir riktigt avundsjuk. Ha det bra.

  SvarSlett
 17. Våren i full blom! Så himla vackert hos dig!
  Kram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, nå er det vakkert ute!
   Klem fra Marit

   Slett
 18. Hei Marit!
  Nydelig blomstring hos deg nå! Mange spennende planter også :)
  Lekker den Glaucidium palmatum. Japanskogsvalmue er et navn jeg ser blir brukt om den.
  Så mange flotte trillium du har. Fine primulaer også!
  Fortsatt god pinsehelg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Edgar,
   Tusen takk. Ja, den er så lekker. Ok, det navnet har jeg ikke hørt om før. Men det navnet stemmer nok, og det er sikkert et treffende navn også. Fortsatt god pinse til deg også!

   Slett
 19. Dear Marit, :=)
  Your garden is looking lovely with all the flowers in bloom. I like all of them and they are putting on a good show, but most of the praise must go to you for looking after them so well. I'm so glad the warmer weather has arrived and you can be outside enjoying your garden.
  Warm Hugs and my very best wishes.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Sonjia :)
   Thank you. I try to take good care of them, but as you know this winter have been very hard for many plants. Yes, we have got warmer weather by now, and from tomorrow it will be hot for some days. I will enjoy them :-)
   Warm hugs, and all the best to you too.

   Slett
 20. Nu syns det tydligt i bilderna att du trots allt bor nordligare än jag. Här är sippor och tidiga primulor över sen länge liksom lunddockan. Fina sorter och bilder! Trillium med avvikande färg är en hybrid som har gener från T erectum tänker jag.

  Vänta med klematisarna. Jag har märkt att de kan vila ett par säsonger och sen komma tillbaka :)

  KRam, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det gjør jeg jo i forhold til der du bor, og sånn er det bare. Tusen takk. Ok, takk for opplysninger om den.

   Jeg har klippet av alt som er dødt, og så er det bare å se om noen kommer tilbake. At de fryser helt ned her er ikke uvanlig, men det er lenge siden de har sett så døde ut. Jeg får bare se om de kommer tilbake :)

   Klem, Marit

   Slett
 21. Beautiful blooms! I wish I knew how to grow other plants than just some herbs and tomatoes.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! That's not so easy to describe, but put the plants in the ground, and give them water.

   Slett
 22. Så mange fine og spesielle blomster! Ja, det er en herlig tid. Men det er så surt og kaldt og vått her i Bergen, at jeg kommer meg nesten ikke ut i hagen for å rydde og stelle. Rhododendronblomstringen er ikke så frodig heller i år. På lørdag, etter at vi hadde vært på Lindås, som jeg skriver om på bloggen i dag, kjørte vi forbi et område med masse rosa kirsebærtrær hvor blomstene var begynt å drysse. Det så ut som det snødde rosa blomsterblader, veien var nesten dekket av dem. Det var litt av et syn!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Det har vært surt og kaldt her også, men her er det knusktørt nå. Kirsebærtrær er så vakre. Det kan jeg tenke meg ja!

   Slett
 23. Hej Marit!
  Din trädgård har så mycket fint i blom nu. Här har mycket av de första vårblommorna blommat över, men det är tur att det kommer annat.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, heldigvis så kommer det mye annet fremover også.
   Ha det godt.

   Slett

Begynnelsen på slutten, og begrensningens kunst er vanskelig...

 Jeg håper i alle fall det, altså at det er slutten på vinteren vi ser begynnelsen på nå. Det har vært varmegrader i hele natt, og det regne...