onsdag 10. mai 2023

Litt mer fra drivhuset, og litt om halvbusker...

 Jeg holder meg i grunnen mest der nå for tiden, for vinden ute har vært helt forferdelig (til her å være). Det blåser nordavind fra absolutt alle kanter, og da er det godt å være i drivhuset. 

I går var jeg en tur innom det lokale gartneriet her, og der var det som vanlig mange fristelser. I de siste årene så har jeg hatt fire store krukker med hengelobelia stående forskjellige steder her, og da ble det med noen av de hjem. Nå kan jeg snart ta sjansen på å plante de ut, for nå melder yr om at nattefrosten er over. Om det stemmer vet jeg jo ikke, men det var hele 6 grader i natt.  Så jeg håper jo på at det endelig blir vårvarme her også nå.


Hengelobelia.


Jeg vet det ikke sikkert, men jeg tror at alle mine lavendelplanter døde i vinter. Det ble nok alt for kaldt for de denne vinteren. Da må de erstattes, og da er det bare å bytte de ut.  Men jeg skal først klippe de ned og se om de skyter på nytt. Lavendel er regnet som en staude, men den er egentlig noe som kalles en "halvbusk". Noe som er midt i mellom en staude og nettopp en busk. De får med årene treaktige greiner.

Jeg googlet for å se om det finnes flere halvbusker, og det gjorde det. Linneá, Artemisia, Plumbago og Lavendel er nevnt som halvbusk og flere andre også. Linnea vokser vilt i enkelte typer skog med litt surt jorsmonn. Når jeg var yngre ferierte vi om sommeren på et sted hvor linnea vokste overalt. Jeg var helt forelsket i denne blomsten for den duftet helt fantastisk. Den vokser dessverre ikke rundt her. Den er oppkalt etter Carl von Linné.


Hvit hengelobelia


Disse kjøpte jeg som små stiklinger i mars. De kalles for femtunge / Scaevola. Den mest "vanlige" fargen på disse er mørkeblå, men de finnes også i rosa og hvitt.


Litt av blodbegerproduksjonen. Jeg har mått kjøpe blomsterpinner til å ha noe som de kan slynge seg rundt. Den er en klatre/slyngplante som like gjerne vokser nedover som oppover. Fritt valg! :-)


Hortensiasamlingen. Flere av de er fulle av blomsterknopper nå. I fjor satte jeg de ut for tidlig, og da frøys alle blomsterknoppene. Derfor er jeg litt redd for å sette de ut nå, for vi har kun hatt to netter uten frost så langt. Mai måned kan være veldig  lunefull. 


Til slutt et blomsterbilde som er tatt i vindværet. Det var nesten umulig å få tatt et godt bilde. Det er veldig mange knopper i år, så jeg håper på en lang blomstring.

Magnolia x lobneri 'Leonard Messel'

19 kommentarer:

 1. Slowly but surely you are getting there, Marit, despite these constant north winds. You really have been battered by the weather this year. Yesterday we were out for a walk and it was a pleasant twenty degrees here, and has been like that for a few days now, with overnight temperatures staying well above freezing. If I could share with you, I would. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, the spring has been very slowly this year. The weather have been terrible this year, but I hope it soon gets better, David. It sounds lovely! It is 19 degrees here right now, but it feels much colder. The weatherforecast looks much better now, so I hope the warm weather are here now. Thank you for your kind thoughts.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 2. Me alegra saber que por fin está llegando tu primavera. La magnolia se ve preciosa, las mías hace más de un mes que dejaron de florecer. Un abrazo Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Teresa. I'm happy about the spring is here right now.
   Yes, you have a very different climate than here.
   A hug to you too.

   Slett
 3. Dear Sonjia! :)
  Yes, the cold wind is terrible. I have to wait a little longer. I love blue plants too. Yes, they bloom in summer. No, I have not, because they are not hardy enough to grow here. I have seldom seen them in shops. Yes, 19 degrees is very nice if the heavy wind could stop. I hope it will end tomorrow.
  All the best to you too, and I send many warm hugs to you as well.
  Thank you, Sonjia!

  SvarSlett
 4. Jeg har også ventet længe inden jeg købte hortensia, men i dag vovede jeg det, så ikke mere nattefrost her nu. Plumbago så jeg i et supermarked, men jeg købte den ikke, der er jo nok at bruge penge på ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mine hortensia har jeg hatt i tre år, men nå er blitt veldig store og tunge. Det er bra at du ikke har nattefrost mer, og det tror jeg er over her også. Ja, ikke sant! ;-)
   Klem

   Slett
 5. Halvbuske tror jeg, der findes mange af, men jeg havde godt nok ikke ventet, at linnea var det. Det ville være ærgerligt at få de mange hortensiaknopper ødelagt af nattefrost.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nok mange flere enn de jeg nevnte her. Det sto så i den artikkelen, men jeg vet jo ikke om det stemmer 100 %.
   Ja, det vil være veldig ergerlig, men nå er de satt ut. Jeg håper at det går bra.

   Slett
 6. Det er en dejlig nyhed, at nattefrosten er slut, Marit! Og sikke nogle smukke billeder. Klem fra Gitte 🥰

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Gitte, det er deilig at den nå er over. Tusen takk.
   Klem fra Marit 🥰

   Slett
 7. Det er rart det der med googling. Man finner så mye man har lyst til og man finner ut at det finnes så mye mer enn en visste om, og enda mer en gjerne skulle visst mer om. Jeg håper nattefrosten er over her også, for tomatplantene mine begynner å bli så store at de absolutt skulle trengt mer plass enn jeg har inne på kjøkkenet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er litt av en jungel med informasjon der ute. Noe er nyttig, og resten er ikke fullt så nyttig.
   Ja, det håper jeg da at den er hos deg også. Du bør nok flytte de snart ja, men frost tåler de ikke!

   Slett
 8. Hej Marit!
  Linnean är en söt liten växt, den växer i "min" skog. Så stora fina plantor du har, hoppas att de inte fryser i år. Jag hade också otur med min första sådd förra året, alla mina zinnior frös. Är extra försiktigt i år och bäddar in allt till natten, men snart borde faran vara över.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Så heldig du er. Den skulle jeg gjerne hatt her.
   Tusen takk. Det er smart å pakke planter inn ja. Det virker som det er slutt på nattefrosten her nå. Jeg håper på det fremover.
   Ha det godt.

   Slett
 9. Det ser ut som du har tatt i bruk drivhuset for fullt Marit.
  Tenk at magnoliaen blomster så mye allerede. Det må jo være veldig stas.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er så og si hele drivhuset i bruk, Martin. Det er stor stas ja. Jeg plantet magnoliaen i 2009, så den har blitt et halvstort tre nå.

   Slett
 10. Nydelig Magnolia. Jeg liker også hengelobelia, har ikke fått kjøpt pluggplanter i år, men får ta meg en tur og se om jeg finner en lyseblå. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Jeg kjøpte lyseblå hengelobelia i mars, og de var pluggplanter. Lyseblå lobelia er sjelden å se her. De jeg kjøpte bestilte jeg på nett.
   Ha en fin kveld.

   Slett

Begynnelsen på slutten, og begrensningens kunst er vanskelig...

 Jeg håper i alle fall det, altså at det er slutten på vinteren vi ser begynnelsen på nå. Det har vært varmegrader i hele natt, og det regne...