fredag 5. mai 2023

Noen frekke hagebesøkende, og nå kommer varmen (håper jeg)...

 Ja, jeg oppdaget noe her om dagen som jeg måtte ta bilde av. Min patent på rådyrsikker innpakning var ikke så sikker som jeg trodde. Et veldig frekt rådyr har klart å beite seg igjennom hønsenetting og ståltråd! Jeg hadde nok ikke strammet godt nok, men det var ikke i min villeste fantasi at de kunne gjøre noe sånt. Nå har jeg lært, og til neste vinter (hvilket fryktelig ord!) skal alt jeg har kjært i hagen skal pakkes inn med ståltråd, hønsenetting og jeg vet ikke hva... Nå er det helt slutt på å være tålmodig her. 


Hva skal jeg si??? Gjennom hønsenetting og ståltråd har de beitet seg inn til min barlind / Taxus 'Davidii'
De skyr ingen midler for å få tak i det de ønsker å spise! De fant et svakt punkt i innpakkingen min, og det utnyttet de :-(

I dag har jeg igjen gått over alle mine japanske lønner og magnolia med sårbalsam, og det var nok i siste øyeblikk at jeg fikk smurt på de. Jeg tok også å smurte inn nederst på stammen på de, for jeg så nye skader etter musene nå i dag. Jeg gir ikke opp, og nå går jeg til krig mot alt av skadedyr her. Jeg gir meg ikke så lett nei! Lønnene ser ut til å komme med masse skudd, men de har stadig fuktighet i greinene. Det gjenstår å se hvordan det utvikler seg, men jeg er forsiktig optimist.

Værmeldingen ser plutselig veldig lovende fra neste onsdag. Da er de oppe i 6 grader om natten, og da begynner ting å skje her. Jeg gikk nettopp en runde i hagen nå, og fant litt av hvert :-)


Mine hvite stjernemagnolia/ Magnolia stellata har sprunget ut i løpet av gårsdagen. I natt var det hele -3 grader, så de vil nok  bli brune i blomstene.


Vårens vakreste eventyr? 


Det går hurtig nå, for her om dagen var det kun en rosa knopp!


Rosa blåveis/ hepatica
 Denne er en frøplante som maurene har sådd her. De dukker opp over alt. 


Corydalis solida 'Frodo'Chionodoxa


Corydalis malkensis


Kuleprimula / Primula denticulata


Hvitveis / Anemone nemorosa er så vakre. Nå kommer de opp overalt her. 

26 kommentarer:

 1. Hej Marit!
  Så tråkigt med rådjuren, de måste ha varit väldigt hungriga om de tar sig igenom hönsnätet för att få äta. Hoppas dina träd klarar sig. Så vackra magnolior, det är nog en av de vackraste på våren.
  Min blommar också fint, och har mera blommor i år än den brukar ha. Den nya Susan kommer nog inte att blomma i år. Vi har haft ett bra väder idag, trots att det varit kallt, men i solen var det riktigt skönt.
  Ha en skön helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, de må ha vært veldig sultne, for når de angriper trær inne i hønsenetting er det helt utrolig. Ja, de gjør nok det, og de har faktisk vært angrepet tidligere. Rådyr er helt ville etter de plantene.
   Tusen takk.
   Så bra da! De bruker noen år på å etablere seg. Ja, i solen er det herlig, men i skyggen er det kaldt.
   God helg!

   Slett
 2. Uff ja de rådyrene på dine trakter er både freidige og sultene. Ikke godt å si hva som er beste forsvar til neste vinter. Jeg tok en runde i min hage også, og det er lite forandring siden sist runde. Litt grønt har det blitt inne i drivhuset, men jeg er redd for at to av druerankene mine ikke har overlevd vinteren,

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt tydelig ja. Nei, det er ikke godt å si, men jeg tror jeg ender opp med mye hønsenetting. Drueranker tåler ikke så mye kulde nei dessverre. Du må kjøpe de fra et firna som heter Rusvik. De har russiske sorter som tåler mange minusgrader. Jeg kjøpte drueplanter derfra for mange år siden, og de lever stadig.

   Slett
 3. Kan det mon tænkes, at rådyrene har puffet trådnettet op med snuden og ikke bidt den over for at komme ind til den lækre taks? Nu kommer dine smukke forårsblomster heldigvis. Så er der noget ved at være haveejer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan godt hende at det er det de har gjort. Jeg har nå lært at jeg ikke ikke bli overrasket mer over det de finner på her. Heretter skal alt pakkes inn 😉
   Ja, heldigvis er det mer gleder fremover! Det er på tide å kunne nyte det som kommer opp fremover.

   Slett
 4. Trist med rådjuren. Pratade med en trädgårdsvän här och hon har stammat upp sina Taxus till en höjd som rådjuren inte når. Det blev väldigt snyggt. Hönsnät är nog lite för mjukt för att hålla ute en hungrid rådjursnos.

  Vacker blomning i din trädgård nu :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er trist, og de har ødelagt veldig mye i vinter. Magnolia, lønner og en mange thujaplanter. De spiser på alt som er. Det er nok veldig fint ja, men mine er ikke så store. Da hadde det ikke blitt noe igjen av den jeg har. Jeg antar at det kanskje er for bløtt ja, men jeg vet ikke om noe annet jeg kan bruke.

   Tusen takk. :)

   Klem, Marit

   Slett
 5. Flotte billeder, Marit - men du er da hårdt ramt af de sultne rådyr! Ja, nu ved du, hvad der må gøre inden næste vinter. Ville det give nogen mening af lægge lidt mad ud til rådyrene næste vinter? De kommer jo jævnligt her og rydder op på jorden efter fuglene. Men vi har det ikke så koldt som jer, og det er mere alvorligt, at de æder dine planter. Klem fra Gitte 🥰

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte. Ja, de har ødelagt så mye i vinter at der er en gru. Jeg vet ikke om det ville hjelpe, for det har blitt så mange av de rundt her.
   Klem fra Marit 🥰

   Slett
 6. Jeg forstår stadig ikke hvorfor dine rådyr arbejder så hårdt på at komme ind til en giftig plante. Hvis de vil æde grannåle er der vel rigeligt i naturen omkring din have. Måske virker din taks mere tiltrækkende fordi den er så svær at få fat på? - Men jeg forstår du er irriteret!
  Godt der sker noget i magnolierne og nede på jorden blandt anemoner, lærkesporer og primula! - og godt med udsigt til lidt lunere vejr!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det kan en undre over hvorfor de er så besatt av disse taxusene. Gran er det nok av her ja, men de får stå helt i fred.
   Nei den er nok ikke det, for i 2019 ble den helt spist ned og helt inn til stammene. Det var etter det at den ble pakket inn om vinteren. Før det sto den ute uten noe rundt seg. De er besatt av taxus rett og slett. Ja, ikke sant. Det er da hyggelig om ikke annet.
   Jeg håper at varmen kommer nå ja!

   Hilsen Marit

   Slett
 7. Time to call in the army, Marit! These creatures really have declared war on you! I know it doesn't make you feel any better but they must have been driven by extreme hunger this past winter, and desperate times call for desperate measures. You will have to set aside a week in late fall to deer and rodent-proof your property. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes David, it's about time to do that! Yes, I understand that they have been very hungry this winter. I think I must start very early next autumn. I guess a week is not enough!
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 8. Din have har mange fjender, heldigvis giver du ikke op, du har allerede mange blomster, det ser fint ud, hvis varmen kommer, er du hurtigt med.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant, men jeg gir ikke opp nei. Tusen takk. Ja, når varmen bare kommer hit, så går det hurtig fremover.
   Klem

   Slett
 9. Ya empiezan a verse muchas flores en tu jardín. Creo que tenemos las mismas magnolias. Siento lo de tus árboles. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, finally the spring is here too. Yes, maybe we have the same magnolias. Thank you. Many hugs.

   Slett
 10. Bevares! Hm. Støtte akkurat på et rådyr oppi skauen her. Men det var i fullt firsprang i "riktig" retning.
  En helt skjønn Magnolia, da :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan du si. De er besatte av barlind virker det som. Tusen takk :)

   Slett
 11. Nei, så utrolig mye fint du har i hagen din, Marit. Men så utrolig synd med rådyrene som går løs på magnoliaer og japan lønnene dine. Det er kjempetrist å legge så mye arbeid i noe, la trær vokse seg flotte og våkne opp til slike skader. Godt du ikke gir opp! Mamma brukte mye roseavklipp med torner som hun satte på forskjellige steder i hagen, der hvor det var litt sarte planter spesielt. Kanskje kan du prøve det sammen med blodmel?

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Anna! Ja, det er så synd, og det er som du sier at en legger jo mye arbeide i det når en planter trær og busker. Det vil jeg ikke gjøre foreløpig. Problemet med rådyrene er at de er her kun på vinteren. Da er det ofte en halv meter med snø, og jeg er ikke i hagen da, og da får de herje på i fred. Blodmel virker kun i en kort periode dessverre. Men takk for gode råd!

   Slett
 12. Hej Marit,

  Nu har din trädgård verkligen satt fart, vad mycket fint som blommar! Stannar värmen bara kvar nu, också på nätterna, så är allt så där grönt och frodigt igen.
  Rådjuren verkar envisa, tur att du också är det… även här härjar de under nätterna. I morse hittade jag en sönderfejad en där bara en kort bit av stammen var kvar. Hönsnätet som jag hade satt omkring den var borta och grenarna låg i en ring runt den lilla stambiten. Ibland hjälper ingenting.
  Tur att du har så mycket annat att glädja dig åt.

  Ha det gott. Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, plutselig så kom varmen, og da kom også blomstringen. Det går veldig hurtig ja.
   Ja, jeg har i grunnen ikke noe valg ;-)
   Huff, ja da er du også plaget av de. Når ikke en gang hønsenetting hjelper, så vet jeg ikke hva som skal hjelpe! Det gir mange utfordringer å bo i skogen. Vi må bare sloss mot dem, for ellers så vinner de!
   Ja, ikke sant, og det har jo du også!

   Ha det godt.

   Slett

Begynnelsen på slutten, og begrensningens kunst er vanskelig...

 Jeg håper i alle fall det, altså at det er slutten på vinteren vi ser begynnelsen på nå. Det har vært varmegrader i hele natt, og det regne...