søndag 21. mai 2023

Påskeliljer til pinse?

 Ja, det ble sånn her i år, og det er heller ikke uvanlig at påskeliljene blomstrer så sent som nå. Med en lang og kald vår kommer ikke løkblomstene skikkelig i gang før det endelig blir varmt.

Nå skal det holde seg sånn nogenlunde varmt fremover, men jeg stoler ikke helt på hva de sier om været som kommer. I natt var det kun 5 grader, og det er ikke veldig høy nattetemperatur til å være så langt ut i mai som nå.

I "gamle" dager / det vil si på 1980 tallet var det regnet som trygt å kunne plante ut på kirkegården til pinse. Det ser ut som vi er der igjen nå ;-)


Påskelilje / Narcissus 'Altruist'Narcissus 'Thalia'


'Thalia' og Vipeegg/ Fritillaria meleagris.


Narcissus 'Sailboat' og 'Thalia'


Disse plantet jeg for flere år siden, og de kom ikke opp. Så glemte jeg de bort, og annet vegetasjon som syriner har vokst seg store utenfor der jeg plantet de. Nå har de funnet det for godt å blomstre, og det er jo hyggelig. De er bare litt vanskelige å fotografere ;-)

Erythronium 'White Beauty'


Akkurat nå blomstrer heggen/ Prunus padus for fullt her. De blomstrer så kort tid, men er helt fantastiske å se på i noen få dager. Denne står ut mot veien.


Denne står nede ved bekken her.

28 kommentarer:

 1. Dine Narcissus 'Thalia' sammen med vibeæg er bare så smukt, Marit! Klem fra Gitte 🥰

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte! Klem fra Marit 🥰

   Slett
 2. Sånn er fasiten i år! Mye lekkert som blomstrer sammen nå, og overdådig hegg! De blomstrer jo ikke over så fort når det er kjølig om natta ;) Erythronium bruker gjerne lang tid på å etablere seg. Herlig når de endelig blomstrer :) Ser jo gjerne blader i flere år før de våger seg på blomstring.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn ble det i år. Tusen takk. Ja, noen fordeler er det med kalde netter ;-)
   Ja, de kan være litt vanskelige. Morsomt at de blomstrer nå etter en sånn kald vinter.

   Slett
 3. Hello,
  Beautiful daffodils and blooms. The hedges look pretty with the white blossoms. Take care, have a wonderful new week.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Thank you. Take care you yoo, and have a great week.

   Slett
 4. Mai måned har vært veldig lumsk de siste årene. Lengter litt etter sommer jeg nå. Tviler på at pinseliljene mine blomstrer til helga.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, mai har blitt en ustabil måned med både snø og kulde. Det gjør jeg også, bare det ikke blir for varmt og tørt.
   Det er ikke godt å si, men de gjør det sikkert snart.

   Slett
 5. The daffodils are gorgeous, Marit.

  Hugs and blessings

  SvarSlett
 6. Ja, vi mennesker kan lægge løg og plante planter, men naturen bestemmer, om og hvornår der kommer blomster. Det giver havearbejdet en ekstra kant

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er bare sånn det er. Vi må bare akseptere at det er naturen som bestemmer 😊

   Slett
 7. Da jeg arbejdede på kirkegården plantede vi ud til påske, men i år har det nok været for koldt, og pinse havde måske været bedre? Det vigtigste er dog at dine forårsløg kommer - på et tidspunkt - og det ser fantastisk ud! Hægen er også skøn i de få dage den blomstrer, og jeg kan tænke mig der er en god summen af bier i den.
  Da jeg besøgte Narvik for mange år siden, blomstrede tulipaner i byens plantekrukker så flot. Det var i juli måned, og jeg var naturligvis lidt overrasket, men det er jo langt nordpå...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, i Danmark stemte sikkert påske bedre enn her. Ja, for meg er det viktigste at de endelig blomstrer samme når det er. Tusen takk! Ja, heggen er så flott, men jeg har dessverre ikke sett mange bier i år. Narvik er langt nordpå ja. Jeg bor på Østlandet, og her blomstrer alt litt tidligere heldigvis.

   Hilsen Marit

   Slett
 8. God morgon Marit!
  Nu är jag tillbaka i bloggvärlden igen. Det har varit jobb från morgon till kväll men nu är jag klar med grunden och rabatterna kan börja spira ordentligt. Hittade många fina vårjuveler under lövtäcket :) Ännu återstår en del men det blir inte lika intensivt jobb.

  Kan konstatera att du och jag har ungefär samma blomning just nu. Det verkar kommit ungefär lika långt. Vi har ju en sen trädgård och även här har nätterna varit kyliga med ner mot 5 plusgrader. Det skulle också behövas lite regn men det finns tyvärr inget i prognoserna för de närmaste 10 dygnen. Men det är ljuvligt med vårvärmen och lövsprickningen.

  Önskar dig en fin kommande vecka!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. God morgen, Anita!
   Så hyggelig at du er tilbake i bloggverden igjen. Jeg er ikke ferdig i hagen, men jeg får ta litt og litt.
   Jeg har lagt merke til før at vi har ganske likt klima. Ja, under løvdekket finner jeg også mye fint.

   5 grader om natten er ikke veldig varmt nei. Regn behøves her også, og er vi heldig så kommer det kanskje litt i morgen. Ja, det er en herlig tid nå.

   Ønsker deg også en fin ny uke!
   Klem, Marit

   Slett
 9. Jeg trodde de øverste du viser bilde av var pinseliljer? Blomstrende hegg dufter så deilig! For en herlig tid det er nå! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. De er kjøpt som påskeliljer, men jeg vet ikke så godt forskjellen på de to artene. Ja, den dufter så deilig, og det er en flott tid nå ja! :)

   Slett
 10. Hej Marit,

  Även här blommar narcisserna sent i år, nu är de inne på sluttampen och detsamma gäller tulpanerna. Den sena våren gör försommarblomningen komprimerad och det är svårt att hinna med att se allt som blommar.
  Kul att hundtandsliljan bestämde sig för att blomma trots konkurrensen från syrenerna. Tror de kan vara lite tjuriga i starten ibland men vackra är de!

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ukrika,

   Da må det være sent hos deg også med blomstringen. Ja, det blir mye blomstring på en gang, og det er vanskelig å få med seg alt ja. Det synes jeg også. Kanskje følte de seg trygge der inne ;-)
   De er veldig vakre ja!

   Ha det godt!

   Slett
 11. Skønt med påske og pinseliljer, Thalia har jeg slet ikke set i år, så jeg nød dit billede af den.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så vakre når de blomstrer, og det gjør jo ikke noe at de blomstrer sent. Tusen takk.
   Klem

   Slett
 12. Los narcisos son bonitos, aquí hace tiempo que dejaron de florecer. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. Yes, I know. You have a very different climate than me.
   Many hugs.

   Slett
 13. Hi, Marit: I am not sure why, but this post just showed up in my blog feed, yet it was posted yesterday. So, if you were swearing at me for not dropping by to see you, you now know the explanation. Here, the 24th May weekend is a national holiday, and it is usually considered safe to plant after then. Many people jump the gun and often get away with it, but every couple of years a severe frost will make them regret their decision. Ah, gardening!! Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Don't worry David, that's the way it is sometimes, and you are forgiven :-)
   So nice to read about your national holliday. Yes, the frost can be a problem even this late. Yes, gardening can give many problems, but many pleasures too!

   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 14. Så mye flott. Altruist har ikke kommet hos meg i år, og Thalia syns jeg har minket i antall, håper det bare er forbigående. Det er fortsatt litt påskeliljer igjen her, men det minker. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Jeg er så glad og overrasket over at den nå har kommet tilbake i to år. Thalia kan være litt vanskelig, og har forsvunnet her før. Ha en fortsatt fin kveld.

   Slett