søndag 14. mai 2023

Årets første sommerdag, og nye ødeleggelser...

 Ja, på fredag hadde vi årets første sommerdag med hele 23,8 grader. Ikke et vindpust og det var utrolig deilig. Jeg jobbet ute hele dagen, og jeg hadde nok en skade jeg måtte reparere.

Ikke av rådyr og ikke av mus denne gangen, men av grevling /Meles meles. Jeg har sett spor/tegn på at den har vært rundt i hagen tidligere, og for den har lett etter oldenborrelarver / Melolontha melolontha. Her om dagen hadde den uvanlig nok endevendt mitt staudebed bak kjøkkenet på jakt etter disse oldenborrelarvene, og det har jeg aldri opplevd der før. Så da måtte jeg fylle på masse jord, og reparere skadene så godt jeg kunne. Bedet var ikke helt ødelagt, men det var rotet godt til. Her om dagen fikk jeg endelig pakke i posten med det middelet jeg hadde bestilt som skal skremme bort grevling og mus. I går når jeg var ferdig med å fylle på jord der strødde jeg ut dette nye middelet. Tiden vil vise om bedet får være i fred fremover.

Jeg behøver vel ikke si at jeg er fryktelig lei av diverse dyr i hagen her nå...


Jeg tok ingen bilder i går av bedet på fredag, men dette bildet er fra 2020 og sånn blomstret det i mai det året. Sånn så det ikke ut nå for å si det mildt, men det ble helt ok til slutt. 

I går på morgenen ble vi vekket av et kraftig tordenbrak. Det var så lummert på fredag ettermiddag, så det "lå i luften" at noe var på gang. Vi var helt i ytterkanten av uværet, men tre mil herfra ble togstasjonen stengt på grunn av tordenværet og strømbrudd. Litt regn har vi fått, og det er jo bare fint nå. 


Ares og Felix i kattegården.


Tulipan/ Tulipa 'Persian Pearl'. Dette er en villtulipan som åpenbart klarer seg her. De ble plantet på høsten på 2021. Utrolig at de ikke har blitt "bespist" ;-)


Anemone blanda 'White Splendour'. De ble plantet samtidig i 2021, og disse har også klart seg fint her. Når jeg plantet de la jeg godt med grus først. De behøver nok god drenering, for jeg har jeg prøvd før her uten å lykkes. Jeg blir veldig glad når jeg endelig lykkes med de, for jeg synes de er så fine. Den må være en nær slektning av hvitveisen/Anemone nemorosa, for de ligner jo mye på hverandre.

18 kommentarer:

 1. You are not having an easy time with the garden, Marit. Badgers are powerful creatures and they are capable of digging great holes in their search for food. I am sure this has been a discouraging time for you. I hope that the good weather, at least, has put a bit of a cheerful complex on things, and equally hope that in the long term you are able to safeguard your plants. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. No David, it's too many wild animals here. I hope they will go away during the summer. Yes, badgers are strong animals. The good weather chers me up, and I hope we can have it for a while. The wild animals will maybe stay in the forest, I hope so.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 2. Hej Marit!
  Det är ingen ände på alla odjur som besöker din trädgård. Hoppas du får ordning på det nu. En vår hade vi också en grävling på tomten, den hade bökat i gräsmattan och det såg inte trevligt ut, den kom inte tillbaka som tur var. Riktigt fina primula hoppas de får vara ifred nu.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Nei, det er visst ingen ende på det som kommer hit av ville dyr. Det håper jeg på ja. Grevling kan gjøre mye skade ja, og jeg håper at den holder seg borte ja. Tusen takk. Det hadde vært fint om de fik det nå.
   Ha det godt.

   Slett
 3. Uff Marit, du kan snart skilte med en hel dyrehage du. Kunne jo gjort litt nytte for seg isteden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Lillian, jeg har nesten på følelsen av at det er en dyrehage her. Det hadde jo vært mye bedre hvis de kunne gjort det.

   Slett
 4. Espero que vaya bien con ese repelente, yo tengo que buscar algo para los topos. Los tulipanes se ven bonitos. Besos.

  SvarSlett
 5. Grævlingen kender jeg kun fra børnebogen Vinden i Piletræerne, og det er åbenbart godt det samme, sådan som den har hærget i din have.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjenner også til den fortellingen. Grevlingen har vært her i mange år, men da har den vært fornøyd med å grave i gressplenen. Det er første gang den går i blomsterbedet mitt. Jeg håper mitt nye duftmiddel mot grevling holder den borte.

   Slett
 6. Producenterne af diverse 'midler' har da stor glæde af dig Marit, men om du har glæde af det nye middel vil tiden vise. Ærgerligt grævlingen gik lige på hovedet i dine primula! Dem har du ventet så længe på...
  Fint med det sommerlige vejr og alle de (andre) herlige forårsblomster!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må de ha Ulla, for det er samme produsent som lager middelet mot rådyr også. Jeg har ikke sett bespiste planter / blomster på lenge nå. Jeg må bare prøve og se om det hjelper.
   Ja, de har jeg ventet lenge på!
   Endelig ligner det på vår her, men jeg skal ikke skryte for mye om været. I morgen natt er det meldt om kun 2 grader her. Så da må alt av planter som jeg har satt ut inn igjen...

   Hilsen Marit

   Slett
 7. Det er synd, at grævlinger roder i dine bede efter oldenborrelarver - det gør de også her, men der er ikke så meget at ødelægge. Sikke smukke billeder og dejligt at se dine katte. Her er det store problem tørken efter flere uger uden regn. Klem fra Gitte 🥰

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er synd, men det er første gang at den har ødelagt et bed her. Tusen takk. Ja, det har jeg fått med meg. Jeg husker tørken her i fjor sommer, og det var fryktelug. Jeg føler med dere som har tørke alt nå. Vi fikk så mye regn i fjor høst og mye snø i vinter, så her er det ikke tørt enda. Klem fra Marit 🥰

   Slett
 8. Jeg kan godt forstå, at du er led af dyr i haven, der er nogle der generer dig hele tiden.
  Til gengæld har du haft fint vejr, det har vi også, men det har ikke været så varmt her, det blæser meget og er meget tørt her.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er jeg veldig lei av alle mulige dyr her. Jeg har hatt fint vær ja, og nå har jeg snart tatt dere igjen i Danmark :-)
   Nå det først blir varmt her blir det veldig varmt. Vi har også hatt mye vind i det siste, og det tørker ut jorden veldig hurtig.
   Klem

   Slett