tirsdag 2. august 2022

Årets prosjekt, og det er alltid hyggelig å hilse på gamle kjente... Del 1

 Det ene drar det andre med seg  og dette vet jeg av mange års erfaring som hagegal. Og hagegal må en være når en har en sånn tittel... ;)

Jeg får begynne med begynnelsen tror jeg...

Vi flyttet hit 1.juli 2006. Den første sommeren var det knusk tørt akkurat som nå.  Min mann satte opp det første drivhuset  og jeg lagde mitt aller første bed her. Siden har det gått slag i slag her. Mitt første store hostabed lagde jeg i 2007, og det bedet jeg skal fortelle om nå i 2008. 

Jeg plantet mange hosta der i et stort område, og dette bedet fikk masse sol. Jeg ønsket meg et skyggebed, og kjøpte derfor mange Thuja brabant, gule sypresser, og plantet inn hva jeg ellers hadde for hånden. Det var blant annet en oppstammet kuleformet lerk og en variegert hvit og grønn svarthyll som jeg kjøpte en stikling av en dame som bodde i Bergen. Første  vinteren jeg hadde den sto den i kjelleren,  men året etter plantet jeg den ut i området jeg nå forteller om. Den var en bitteliten plante som knapt syntes når jeg plantet den ut.

Mange år senere, og mange nye prosjekter har kommet gått siden dette området ble "forlatt".

I begynnelsen av juli  fikk jeg hjelp av mannen til å stamme opp noen av sypressene. 

Her er første resultat etter klipping og oppstamming. Det blir utrolig mye hageavfall av sånt. 

Tanken på dette området har streifet meg mange ganger etter det. Plutselig fikk jeg "ånden" over meg, og begynte med å låne batterisagen til  mannen min for å kutte ned greiner og stamme opp trær. Skal si det gikk unna, og plutselig var alle oppstammet i en fei.  Da fikk jeg virkelig en "aha" opplevelse, for mens jeg har "glemt" dette området så har plantene vokst og vokst. Det var som å komme inn i en jungel!

Det eneste bildet jeg har av området og hvordan det så ut før jeg begynte å stamme de opp for alvor er dette.

Det er området som er til venstre i bildet og hvor den hengelerken er jeg holder på nå.

Det er disse trærne som er gamle kjente :)
Når jeg plantet de var de 60 cm høye, men det er de ikke nå.

Sånn ser det ut der nå sett utefra

Her er det sett innefra. Den tykke stammen til høyre er treet som kommer fra stiklingen jeg kjøpte, og som har vokst mye på disse årene. Jeg har aldri hatt noe navn på den, men tror den heter svarthyll/ Sambucus nigra variegata. Her har jeg satt ut div. stauder som skal plantes der. Lerken til venstre har fått tørkeskader i sommer, så den har fått en skikkelig klipp. Dette prosjektet kommer til å ta lang tid, for det er mye som skal gjøres der, og lengre bort i samme område.

Fortsettelse følger...

28 kommentarer:

 1. Good morning, Marit the Warrior Gardener: I bet all trees in your garden tremble with fear when they see you coming with clippers and saws. Their xylem and phloem probably goes haywire, and they squeal as you cut away at their limbs. They no doubt grieve when their severed limbs are lying in a heap, the massacre complete! Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening, David. I guess they do :)
   You are always so funny!
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 2. Hello Marit,
  I love the views of your garden, everything looks beautiful. You are brave to be out there trimming and sawing off the tree branches. Take care, have a great day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Take care you too, and have a nice day!

   Slett
 3. Hej Marit
  Du har stadig fart på - især med at finde på nyt til bloggen, godt gået. Ja så kan det jo ikke nytte, at jeg kører træt i bloggeriet, det er jeg ellers ved. Men ok - jeg bliver ved lidt endnu. Det er jo ikke billeder vi mangler.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Jeg skriver som alltid hva jeg gjør her, for det er jo det en hagedagbok er til for :)
   Nei, det må du ikke bli! Bilder mangler vi ikke, nei.
   Klem

   Slett
 4. Jammen har du en stor hage med mye rart i. Skjønner godt at du er glad i å utvikle den videre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nesten hele to mål her, så jeg har ennå ikke gått tom for abeidsoppgaver. Jeg holder på fordi jeg liker det.

   Slett
 5. 14 år kan virkelig ses på cypresser og thujaer, og hvor bliver der dog enormt meget affald, når man begynder at beskære træer og buske. Det er lidt af et paradoks, at vi starter med at plante for at få noget skygge og læ, og når vi har fået det, begynder vi at beskære træerne for at få lys.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og jeg beskar de første gang i 2013. De vokser mye på de årene ja. Ja, det er jo nesten et paradoks. Det var mest for å komme inn i jungelen, og jeg må ta en større opprydning der nå. Samtidig så jeg muligheten til flere bed 😊

   Slett
 6. Litt av et arbeid du har startet opp med i urskogen din, hvor alt trives og vokser bra. Jeg har også begynt å se på trær som må klippes ned, men venter på høsten.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan du si, og urskog var et godt uttrykk. Høsten er også en fin tid og gjøre sånt.

   Ha en fin dag!

   Slett
 7. Hej Marit!
  Är imponerad över att du hela tiden har "nya" områden att ta tag i, din trädgård har stora ytor. Trädgården förändras och växterna växer och blir stora. Då är det bra att man kan förändra. Nu blev det nya ytor att plantera på under träden.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Dette er egentlig et "gammelt" område, men som nå blir et "nytt" område igjen ja :)
   Ja, trær vokser mye i løpet av noen år, og da er det fint at en kan endre på det.
   Ja, det er helt riktig, og jeg har mange planer om å beplante der fremover :)
   Ha det godt!

   Slett
 8. Alltid spännande och inspirerande att följa dina trädgårdsprojekt Marit. Ja träd dom växer snabbare än man tror vilket man inte ibland tänker på när man planterar dom (eller också är det tiden som går så fort). Men att stamma upp är ett bra sätt att frilägga plats. Ska bli spännande att följa.

  Inget regn ännu här, en liten skur under natten men det var i princip ingenting. Prognosen säger regn på fredag men det tror jag inte förrän jag ser det.

  Önskar dig en fin onsdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Anita, og takk for dine alltid oppmuntrende kommentarer! Ja, trær vokser mye hurtigere enn en tror. Det ble plutselig frigjort plass der ja.

   Vi fikk hele 3 mm i går, og i dag har vi fått 0,4 mm. Det kommer aldri 30 mm om gangen mer her. Naturen skriker etter regn, men det kommer bare litt hver gang :(
   Nei, det er som her. Jeg tror det ikke før jeg ser det!

   Ønsker deg en fin onsdag også!
   Klem, Marit

   Slett
 9. Jeg får lige et flash-back til vores beskæring af tuja i kolonien i foråret, men ellers ser det jo meget fint ud med de høje stedsegrønne, og der bliver masser af plads til flere Hosta nedenunder. Er det ikke dejligt der er noget som bare gror og gror uden vores indblanding?

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det forstår jeg godt at du får. Ja, plutselig ble det masse plass der, og den skal jeg utnytte 100 %.
   Jo, det er så deilig :)

   Hilsen Marit

   Slett
 10. Hei Marit.
  Ja, det er stadig nye prosjekter hos deg. Etterhvert får du jo mere plass til å plante på. Her blir trærne jevnlig klippet så de ikke blir så store. Sånn er det når en har liten hage.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, det er det hver sommer. Det er nettopp det jeg har fått nå. Det forstår jeg godt at du gjør.
   Ha det godt.

   Slett
 11. En trädgård blir ju aldrig färdig, något som du visar med ditt arbete i din trädgård för det finns hela tiden någonstans där man kan göra en förändring och förbättra men det är väl det som är meningen med att ha en trädgård..Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, og heldigvis blir den ikke det. Ja, forandringer og forbedringer kan vi gjøre hele tiden. Hagen hadde vært kjedelug hvis en ikke kunne gjøre endringer.
   Ha det godt.

   Slett
 12. Jeg giver dig ret i, at der bliver meget affald, når man begynder at opstamme store stedsegrønne træer. Resultatet er blevet godt. Det har givet lys og lethed, og så har du sikkert allerede købt planter til at dække bunden med ;-)

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir veldig mye avfall når en begynner på en sånn omfattende opprydding. Tusen takk. Ja, det har blitt mye lysere der. Det har du helt rett i :)

   Slett
 13. En mí jardín también crecieron mucho algunos árboles, esté otoño hay que cortar bastantes. Tu jardín siempre se ve muy bien. Besos.

  SvarSlett
 14. Det finns två plantor av den variegerade flädern från din buske här också. Men de står kvar i krukor som håller dem tillbaka... Kommer ihåg alla hostorna du hade i skogskanten mot ån nedanför. Hoppas de kommer fram nu för det var många fina sorter ;)

  Min erfarenhet av thuja är att de har hiskeliga rotsystem. Kommer perenner trivas under dem tror du?

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg husker at du fikk avleggere av den her. Jeg håper også å se igjen de, men har ikke kommet så langt enda :)

   Ja, det merket jeg i går når jeg prøvde å plante der, for det var røtter over alt der. De vil nok trives i ytterkanten hvor det ikke er så mye røtter, for der fikk jeg plantet de i går. Men inne i "skogen" var det ikke mulig.

   Klem, Marit

   Slett