søndag 31. juli 2022

Månedens siste bilder fra juli...

 Jeg starter med en oppsummering av været som jeg pleier å gjøre i slutten av hver måned. Juli kan kort oppsummeres med tørt og varmt. Det har kun kommet 30,7 mm i hele juli, og det er helt utrolig lite nedbør på en hel måned. Vi hadde 30,3 som høyeste temperatur denne måneden, men i de tre siste nettene har det vært kjølig. Ikke bare kjølig, men direkte kaldt. Natt til lørdag var det kun 7,3 grader! Det er meldt om regn i kveld og i natt, men jeg har sluttet å tro på værmeldingene. Her kommer det kun noen dråper hver gang det er meldt om regn :(

Nok om været. Her kommer noen bilder fra de to siste dagene i juli.

Uten all vanningen jeg holder på med hadde det vært gult her.
Jeg måtte nødvanne hjertetreet til venstre her som var på nippet til å tørke ihjel. Bladene er litt merkelige nå, men treet overlever. 

De lilla blomstene lengst til venstre er strandkattehale/ Lythrum salicaria som akkurat har begynt blomstringen.

Her måtte jeg få med vierhortensia/ Hydrangea arborescens som jeg fikk som en liten stikling av en vennine for tre år siden. I år er den flottere en noen gang, og den er ikke liten mer :)

Det vokser og gror her. Mine tre hengelerker jeg plantet til venstre der i fjor har klart seg bra til tross for mye tørke.

Lønnen til høyre klippet jeg hardt ned i fjor høst, og det som ses av vekst der er alt fra i år. Den vokser så mye at den må klippes hvert år fremover, for ellers blir den for stor og høy. Det er en variegert Acer plantanoides 'Drummondii', og den kan bli 10 meter høy.

Her er et nærbilde av den tatt i fjor høst.

Her er samme utsikten nedover i hagen, bare litt mer til høyre så den mørke lille hengeblodbøken og den japanske lønnen også fikk være med :)


I går leste jeg på bloggen til Ulla om at hun brukte brenneslevann til å gjødsle tomatene med. Det drev jeg mye med før, men ikke i de siste årene. Det minte meg på at jeg har faktisk to metallbøtter stående som er utformet til nettopp å lage brenneslevann.

Sånn ser de ut

Det hele er veldig enkelt. Klipp ned brennesle og stikk de ned i beholderen.

Her står bøttene i skyggen, og skal stå der i en uke. Da er det klart til bruk. Jeg husker ikke helt blandingsforholdet, men jeg tror det var 1 dl som blandes med 10 liter vann. Det er ganske sterkt, men en fin måte å få brukt brennesle på. Det går også an å legge de i vann i en vanlig bøtte også, og sile det etterpå.


36 kommentarer:

 1. Good morning, Marit: Looking at your garden is a great way to start my day. It really does look amazing. I am not sure whether you have told us before, but how big is your garden? It has the appearance of an estate! Nettle water is new to me. Does soaking the nettles add beneficial properties to the water? I was actually reading recently about people making nettle soup, which seems quite unappealing, but perhaps is very tasty? Have you ever done that? Yesterday we bought local cherries. I think they are the best ever, big, fat and juicy. I will gorge myself until they are all gone! Hugs and kisses, David

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning, David. Thank you. I think I have mention it before, but I gladly tell it to you again. It's about 2000 sqare meters, and it's plenty of space left here to expand my garden if I want to. The rest of it is natural forest.

   Yes, the nettles contains a lot of nitrogen, and other healthy ingredients. I have a lot of them here because the butterflies laying eggs on them, and then I keep them. No, the nettle soup is not what I eat, but it's very healthy I think.
   Local cherries taste very good! They sell it here too.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 2. Mamma kom over brenneslevann i et eller annet ukeblad i vår, så der har potetene fått brenneslevann i sommer. Blandingsforholdet er 1/10 ja. Jeg har gått for spesialgjødsel for tomatplanter som jeg kom over på ei nettside i vår. Tomatene mine har endelig kommet med kart og mengder med blomster. Så nå er det bare å vente på at de skal bli røde. Det blir de sikkert når jeg skal på ferie midt i august. Da får katte og drivhuspasserne nok å spise til jeg kommer tilbake regner jeg med.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra da! Det er jo noe mange har et eller annet sted på tomta. Det har jeg også gitt mine i sommer, men nå gar jeg snart ikke mer igjen av den. Så da kan neslevann være greit å bruke til sesongen er over. Da er dine dyrepassere jo heldige :)

   Slett
 3. Ja vi er holdt op med at tro på vejrudmeldinger! Også her har det været nødvendigt at vande - mit hjertetræ har også haft det svært. Det er flot med lønnen sammen med blodbøg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Det er så tørt her nå at det er helt uhyggelig. Hjertetrær tåler ikke så mye tørke har jeg sett, så de må en passe på med nok vanning. Tusen takk.

   Slett
 4. I skrivende stund kan jeg både høre og se regnen uden for vinduet og håber, den strækker sig helt til Norge. Tit har vi jo det samme høj- eller lavtryk, så måske... Ellers fine billeder fra din julihave, hvor tørken faktisk ikke umiddelbart er til at få øje på. Jeg må blankt tilstå, at jeg er alt for doven til at lave brændenældegødning.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du får regn om ikke annet. Her kom det bare noe få dråper, men håper jo at det kommer noe snart.
   Vi har ofte likt vær ja, og avstanden er ikke så lang tross alt.
   Tusen takk. Jeg har vannet veldig mye, så det er nok derfor.
   Det kan jeg godt forstå 😊

   Slett
 5. Hei, jeg syns det ble veldig fint med singelstiene og de store bedene. Tenk at strandkattehalen din er så fin når den vil ha det fuktig, min flytter seg mot fuktigheten i bedet. Hos oss har det nok regnet litt mer, men jeg syns nå at vi har hatt mye fint vær også. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei,
   Jeg oppdaget at din kommentar var kommet i spamfilteret. Blogger har litt problemer med det om dagen.
   Tusen takk. Den står i et våtsone rundt dammen, en i år har det knapt vært fuktig der. Den kom så sent i gang i vår, så jeg trodde den hadde blitt borte. Her fikk vi 2,2 mm i natt. Det blir ingenting ut av regnet som treffer alle andre bare ikke her.
   Ha en fin dag!

   Slett
 6. Hei Marit.
  Nydelige bilder fra hagen. Her også har det vært fryktelig tørt. Med vanningsrestriksjoner har det ikke vært lett. Men idag regner det. Jeg hadde et hjertetre, men det gikk for et par år siden. Kanskje det ble for tørt.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Tusen takk. Huff det er fælt når det blir restriksjoner på vanningen. Heldige deg som får regn. Ja, de tåler ikke mye tørke.
   Ha det godt.

   Slett
 7. Hej Marit!
  Så mycket fina träd och buskar du har. Mina hortensia som jag skaffade förra året, är fulla av knoppar så jag hoppas på en fin blomning. Jag vattnade också förut med nässelvatten, men tror nässlorna har tagit slut. Har inte sett så fina behållare förr.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Så bra da. Mine hortensia er også i blomst nå. Drt er så hyggelug med deres blomstring på sensommeren. De har nesten tørket ut her også. Jeg kjøpte de i 2013, så jeg har hatt de lenge.
   Ha det godt.

   Slett
 8. Hej Marit,

  Så frodigt och fint det ser ut ändå, din trädgård ser fantastisk ut. Du har gjort ett gott jobb med vattningen. Så kul med vidjehortensian från din väninna, den har växt till sig bra på sina tre år.
  Nu har torkan kommit hit med och det ser ut att fortsätta ett tag till. Säg den lycka som varar för evigt...
  Vilka charmiga nässelvattenbehållare, riktiga prydnader (bara man inte behöver lyfta på locket).

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Tusen takk. Ja, all vanningen har nok hjulpet mye her. Den har vokst mye ja, og den vil nok fortsette med det. Huff, den tørken er helt fryktelig. Den beholderen har åpning til å helle ut vannet av, og da er det ikke helt tett. I en tett bøtte dufter det ikke godt!

   Ha det godt!

   Slett
 9. Det er gode billeder fra haven. Det er altid spændende at se et overblik over, hvilke sammenhænge planterne vokser i.
  Strandkattehalen tiltrækker sig opmærksomhed med de store lilla blomster. Det er dejligt at have nogle stauder, der først starter blomstringen et stykke hen på sommeren.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er jo det for dere som ikke bor her 😊
   Det gjør den så absolutt. Det synes jeg også, for nå vil det jo avta i blomstringen på mange stauder.

   Hilsen Marit

   Slett
 10. Hej Marit
  Ja brændenælder kan vi nemt finde, men puha hvor det lugter efter kort tid. Det ser frodigt ud hos dig, men jeg ved det godt, skindet bedrager, jorden er stadig tør og trist, og bladene hænger eller bliver gule. Det er ikke rart med den tørke.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, lukter grusomt etter kort tid i en vanlig bøtte. Tørken har vart så lenge her nå, at trær får gule blader og visner. Det er helt fryktelig, for det rammer jo hele naturen her.
   Klem

   Slett
 11. Tørken er der ikke noget godt at sige om, så jeg vil lade være... Men vi har sikkert ikke fået mere regn end du har i juli. Her til aften drypper det faktisk, så jeg håber det kan fortsætte hos dig, når vi har fået havd vi behøver:)
  Dine havebilleder er særligt fine i dag, hvor du viser os hvordan du har sat alle dine vækster sammen, og jeg synes det ser rigtig godt ud! Din vanding har sandelig ikke været forgæves Marit!
  Jeg forstår ikke hvorfor du klipper alle dine træer, når du nu har så stor en have, men det er der sikkert en god forklaring på:)
  Dine spande til nældevand ser smarte ud, men jeg bruger mange flere brændenælder end du kan have i den lille beholder i midten. Håber ikke jeg gør noget forkert...

  Tak for dejlige billeder!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Den er bare fryktelig. Vi fikk hele 2,2 mm i natt, så da skjønner du hva jeg mener. Her har regnet sluttet å komme :(
   Tusen takk. Nei, den har ikke vært forgjeves, Ulla.
   Det er fordi jeg synes de blir for store i forhold til der de står plassert. Hengealmen sto et annet sted tidligere, men ble flyttet når hagen ble gravd opp. Me det gjør meg ingen ting å klippe de, for jeg synes det bare er hyggelig :)
   Den varigerte lønnen var bitteliten når jeg plantet den og jeg trodde at den hadde plass nok der jeg plantet den. Jeg må også ta hensyn til mannen i huset, for han ønsker kunne se ut av vinduene her ;)
   Ja jeg forstår godt hva du mener. Jeg kan også bruke mange flere nesler i den beholderen, men såklart er det bedre plass i en vanlig bøtte. Nei, selvfølgelig gjør du ikke noe galt.
   Takk for dine hyggelige kommentarer, Ulla!

   Hilsen Marit

   Slett
 12. Ja brännässlevatten är inte så dumt till tomaterna! Dock ska det lukta riktigt illa :)
  Sommaren är het här och jag sitter mest och pustar i skuggan, trädgårdsarbete får jag ta tag i till hösten igen...
  Kram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en smart ting å lage ut av brennesler. Ja, det er meningen for da blir det god gjødsel ut av det :)
   Jeg stortrives med å jobbe ute selv når det er varmt. Jeg har en stor solhatt på hodet og det hjelper mye i varmen.
   Klem fra Marit

   Slett
 13. Your garden looks amazing, Marit.
  I didn't know about the nettle water.
  Happy Monday!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Veronica. It's a good thing to use nettles.
   Happy Monday!

   Slett
 14. Flotte oversiktsbilder av hagen din, med fine busker og ikke minst trær. Neslevann er supert det er lenge siden jeg også har laget.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er helt supert som gjødsel, og det er lenge siden jeg også lagde det.

   Ha en fin dag!

   Slett
 15. Ja det där med regn, det får vi inte heller. Några stänk på sin höjd. Det regnar runt omkring men inte här. Men din trädgård Marit .... den är som en vacker park. Det är så fint med dina gångar och olika växter. Så vacker design. Vidjehortensia har jag flera stycken och i år ser man bara blommor, inga blad. Det värsta är att blommorna lägger sig mot marken när det kommer regn ... fast det gör det ju aldrig förstås :)

  Önskar dig en fin måndag och inledning på augusti!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er helt utrolig hvor lite regn som kommer her. Regnet deker seg og går til vest og til øst, men her i midten får vi ingenting mer. I går regnet det kraftig rundt her, og vi fikk hele 2,2 mm :(
   Tusen takk, Anita. Ja, de har blomster som vokser veldig nære bakken ja, og når det regner liggerde flatt som du sier. Men det er ikke et problem akkurat nå nei... ;)

   Ha en fin mandag, og resten av uken!
   Klem, Marit

   Slett
 16. De senaste, åtminstone 5 somrar, så har det regnat mindre sommartid upplever jag. Jag vattnar det som är nyplanterat men senare från säsong 3 och äldre växter får försöka klara sig själva i min trädgård. Men det blir lite bättre nu när daggen lägger sig under nätterna.

  Jag vill också ha en hängalm så småningom men utan att klippa den. Jag har alltid drömt om att ha den där grottan under den :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Det begynte her sommeren 2018 for da var det også veldig tørt her. Etter det har det regnet normalt, men ikke siden i fjor høst. Vi fikk veldig lite snø i vinter også, så nå er det krise her.
   Jeg har så mange roser, clematis og solhatter som ikke står i så dyp jord. Flere av de har fått tørkeskader nå i år, så de må jeg vanne mye mer enn jeg har trodd.

   Hengealmen min sto et annet sted før, men den måtte flyttes når vi gravde opp her. I tillegg lagde jeg det bedet i fjor høst, og da må jeg klippe den mye for at det skal komme nok lys der. Jeg liker å klippe den, så det er ikke noe problem :)

   Klem, Marit

   Slett
 17. I so much always enjoy seeing your garden paths. So inviting. Thanks especially for those photos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you so much for your nice comments!

   Slett
 18. Me encanta ver tu jardín, aún sin lluvia se ve bonito. Aquí tenemos que regar muchísimo, demasiado calor y no llueve, hemos tenido una gran ola de calor, muchos días con más de 40 grados centígrados, estos días se esperan 37. Un abrazo.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Teresa. Oh, it sounds terrible. I'm glad it's not so hot here. We have only 20 degrees celsius at the moment.
   Kisses.

   Slett