søndag 28. august 2022

Blomstring i slutten av august...

 Ja  det begynner virkelig å bli slutten på sensommeren her nå med kvelder som blir mørke tidligere og tidligere. I neste uke er det 1. september, og da er det i følge kalenderen høst. Likevel er det mye som fortsatt blomstrer her akkurat nå.


Jeg starter i dag med en av mine valmuer/ Papaver somniferum som jeg har hatt i mange år. De må ha endret sine arveanlegg angående farge. De jeg sådde for mange år siden var mer røde. Jeg sådde noen på skyggesiden her, og siden har de beholt sin lyse ferskenfarge. 


Lyng /Calluna vulgaris. Jeg kjøpte de i fjor høst på matbutikken, og nå blomstrer de. 

Helenium med lys jordhumle/  Bombus lucorum

Helenium og vanlig blomsterflue / Syrphus ribesii

Disse heleniumene er nesten helt gule.


Min favoritt solhatt/ Echinacea akkurat nå.  I neste uke er det sikkert en annen som er min favorittblomst  😉
'Supreme Cantalope'


Jeg må vise to bilder av denne. Blomsten har utviklet seg som jeg håpet. I midten vokser den oppover og utover. Knoppen til venstre har ennå ikke begynt å utvikle seg i midten av blomsten enda. 


'Virgin' er også en favoritt nå. Blomstene er helt "ultrahvite".


'Munstead Wood'


'Ambrigde Rose'


'Leonardo da Vincii'


Grønne blomster er så flott!

Alle disse fem bildene er av Echinacea 'Green Twister'
Jeg har sådd de, og ingen av de er like. Noen av de er mye høyere enn de andre. 


Lodnesolhatt/ Rudbeckia hirta 'Sahara'

Heuchera 'Paprika'


Ligularia 'Garden Confetti'. I år har den blitt veldig stor.


 Humlene er helt ville etter blomstene. Syrinhortensia / Hydrangea paniculata 'Magic Fire'Hydrangea paniculata 'Little Lime'


Hydrangea paniculata 'Limelight'


Sommerfuglbusk /Buddleia davidii 'Pink Delight' med dagpåfugløye / Aglais io.
Til tross for at jeg bor på et sted hvor sommerfuglbuskene ikke skal overleve, så har jeg fire stykker som lever og blomstrer i beste velgående. Godt at plantene ikke vet det! 😊

42 kommentarer:

 1. Det er kanskje sikkerhetsmargin på slike soner planter skal overleve?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det nok sikkert, og lokale forhold spiller jo inn. Mildere vintre hjelper jo også. Likevel er sommerfuglbusker ikke regnet som herdige rundt her. Jeg tror at thujahekken min hjelper til på overlevelsen.

   Slett
  2. Hei Marit.
   Jeg synes thuja har ufortjent dårlig rykte. Den er jo super som grønn vegg og som levegg for å kape mikroklima. Skulle ønske den ville bo i arktisk H7 men det er et gedigent sjansespill.
   Lena

   Slett
  3. Hei Lena,
   Ja, det synes jeg også og jeg forstår ikke helt det hatet mot dem. Den som heter 'Brabant' tåler mye mer enn 'Smaragd'. Min bror bor i H6, og den klarer seg fint der.

   Slett
 2. Hello,
  The days are shorter now, it is dark much earlier. Your garden and plants are looking beautiful, I love all the flowers. The butterfly is a lovely capture. Take care, have a great day and happy new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, they are shorter, and the Autumn is very near. Thank you.
   Take care you too, and enjoy your new week ahead!

   Slett
 3. Your garden still looks wonderful, Marit, but as you say the days are getting shorter so there fewer hours to see it all. We still consider the autumn solstice as the first day of fall, but I think in practice, for many, as soon as September arrives it is autumn. The children will be back at school next week and we will have to be aware of school buses. No doubt you are making many plans for the winter and the greenhouse will be pressed into service. Hugs and kisses - Davud

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, David. Ok, here the cool nights have already started. The schools started here at 17. August. I want to do like the bears and sleep through the winter, and wake up in April 😊
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 4. Tu jardín siempre se ve maravilloso, con flores preciosas. Un abrazo y feliz domingo.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. A hug to you too, and have a nice Sunday!

   Slett
 5. Ja du Marit! Jag tycker du får mer och mer blommor i din trädgård :) Det verkar vara en fantastisk sensommarblomning du har. Allt verkar trivas så fint hos dig ... men jag anar att det beror mycket på dig också för du tar nog hand om allt på bästa tänkbara sätt. 'Supreme Cantalope' är verkligen fin, den har så vacker färg. Och det var roligt att se skillnaden mellan knopp och fullt utvecklad blomma.

  Nu väntar jag på att det ska komma in regn här :)

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Anita, det er mye som blomstrer her nå :)
   Jeg prøver jo å få blomstene til å trives, og de liker mine grusbed. Tusen takk. Det synes jeg også at den har. Det er stor forskjell på det ja. Jeg trodde først at den ikke ville utvikle seg sånn som jeg hadde sett på bikder av den, men det ville den heldigvis til slutt.

   Det forstår jeg godt at du gjør. Her er det ikke ventet regn de neste 10 dagene :(

   Jeg håper at du får regn!
   Klem, Marit

   Slett
 6. Hej Marit!
  Så fina solhattar och hortensior. De persiko eller aprikosfärgade är mycket vackra. Stora fina blomklasar på hortensiorna och fjärilsbusken är så fin. Det tycker nog påfågelsögat också. Din trädgård är otroligt fin med alla blommor och buskar fulla av vackra blommor. Det senaste dygnet har vi fått regn, tror det har upphört nu. Det behövdes och är riktigt skönt att det äntligen kom riktigt rejält.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Det er en fin farge på de ja. Jeg har ikke lykkes tidligere med å overvintre de med den fargen før, så det blir spennende å se til neste år. Så bra da. Det er så herlig når regnet endelig kommer. Her kunne vi gjerne fått noe også.
   Ha det godt.

   Slett
 7. Hej Marit
  Jeg er helt misundelig på alle dine solhatte, hvor er de fine. Jeg er også imponeret over, at du selv har sået dem og fået så fint et resultat, og ikke mindst at de kan klare sig hos dig.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Det forstår jeg godt. Jeg tror at nøkkelen til det er veldig god drenering, for det har jeg gitt de med masse grus.
   Klem

   Slett
 8. Så mange flotte sensommerblomstring du ha i hagen din nå. Flotte syrinhortensia du har.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 9. Thank you, Marit, for all these beautiful flowers I don't get to see in my corner of the world.
  Hugs and blessings, my dear friend 🌼💐🌷🌺🌹🌻🦋🐝

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Veronica, for your always kind comments.
   Hugs and kisses to you too my dear friend 🌹🌺🌻🌼🌷⚘

   Slett
 10. Det er som at gå ind i en blomsterbutik Marit... Kan man bestille et par buketter mon?
  Dejligt med alt det der trives og blomstrer i dine hænder, og sjovt hvor meget der kan lade sig gøre når man bare kaster sig ud i det uden at læse alt hvad de kloge hoveder skriver! Bliv endelig ved!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Ulla. Ja, det hadde nok gått fint hadde du bodd i nærheten :)
   Ja, ikke sant. Noen ganger skal en bare prøve seg frem, og når man lykkes er det ekstra morsomt!

   Hilsen Marit

   Slett
 11. Aftenen her helt tydeligt blevet kortere. Det må vi bare acceptere, selvom det er lidt vemodigt. Syren hortensierne er nogle flotte store buske og en god afveksling fra de lavere former.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det alltid når vi nærmer oss september. Jeg synes også det er vemodig, og skulle gjerne hatt sommer i mindt en måned til 😉
   Det som er så fint med syrinhortensia er at de etterhvert har kommet med både høye og lave sorter. Da er det noen som passer for enhver smak.

   Slett
 12. Ja det er snart slut med sensommeren, men du har mange fine farver i haven stadigvæk. 'Supreme Cantalope' og 'Green Twister' ser så godt ud. Kan godt forstå at de er favoritter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har jeg. Tusen takk. Ja, de blomstrer veldig fint her, og jeg er veldig glad for alt som blomstrer fra nå og videre utover høsten.

   Slett
 13. Som Ulla skriver, er det som at gå ind i en blomsterbutik. Her ville jeg købe en buket af den smukke hvide "Virgin" og et par grene af syrenhortensiaen. Man må sige, at det er en blomstrende have, der lige om lidt går ind i efteråret.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var et godt valg av deg, og de passer jo flott i sammen 😊
   Ja, det er mye som blomstrer her nå, og det gleder meg. Høsten må gjerne vente lenge med å komme.

   Slett
 14. Hej,det är bara att konstatera från en vecka till en annan så är man inne i hösten och den kommer alltid lite plötsligt.
  Du har så mycket fint i din trädgård som blommar så här på sensommaren.Dina rudbeckior är så fina men även hortensian som blommar.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej,
   Ja, plutselig kommer høsten snikende med mørke kvelder og kjølige netter. Overgangen fra sommer til høst kommer alltid like overraskende. Tusen takk. Det er mye som blomstrer her nå ja, og det liker jeg veldig godt.
   Ha det fint.

   Slett
 15. Hei Marit.
  Ambridge rose er bare nydelig - det er solhattene dine også. Fantastisk fine. Jeg tror at hemmeligheten er som du sier - god drenasje og en vegg av thuja som skaper godt mikroklima. Det hjelper også å så plantene selv - for da skjønner de jo ikke at de ikke skal bo hos oss. Jeg har endelig fått solhatter jeg kjøpte til å overleve (med sykt god drenering) nå gjelder det å få de til å blomstre.
  Nå har jeg endelig funnet to ferskenfargede roser med høy herdighet - så da prøver jeg å få de til å vokse seg store før jeg prøver flere austinroser, men takk for tips.
  Ha det godt,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena,
   Ja, den er så fin med den fargen. Tusen takk. Drenering er så utrolig viktig ja, og det tror jeg er litt undervurdert. Mikroklima kan en skape, for klima ellers får en ikke gjort så mye med. Det vet jo du alt om :)
   Solhatt og rudbeckia er overraskende enkle å så. Då bra da at du har fått solhatt til å overleve hos deg + alle rosene. Det gjelder å ikke gi seg! Jeg fikk tak i den ene rosen du kjøpte fra Hesleberg, og jeg gleder meg til å se den i blomst. Old College Centennial heter den. Ja, det er sikkert smart å gjøre, men jeg ttor at Ambrigde Rose er H5. Jeg kjøpte den som barrot fra Hageglede.no.
   Ha det godt.

   Slett
 16. Tenk, du har så mange planter jeg ikke kan ha pga snegler, er litt misunnelig på de grønne blomstene, og jeg vet jo at jeg har mye som ikke er herdig hos deg. Pasjonsblomsten har forresten fått knopper. Ha en fortsatt fin dag, jeg skal ut etter middag og luke skvallerkål, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det bare. Noe går hos deg, og noe går her. De grønne blomstene får stå i fred her. Så gøy da!
   Jeg har plantet ut masse alpefiole som jeg har sådd. Enten så dør de eller så klarer de seg. Ha en fortsatt fin dag.

   Slett
 17. Beautiful photos Marit. Nice flowers.

  SvarSlett
 18. Härlig och rik blomning som du har just nu. Virgin är en favorit - så tacksam och blomrik. Funderar på om jag ska flytta mina Helenium eftersom jag tror de står lite för torrt.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, den er så fin. Det er nok smart. De liker nok å hs litt fuktighet ja.

   Klem, Marit

   Slett

Innendørs blomstring er gull verdt nå...

 Nå har vi hatt Sibirkulde i over en uke, og det har vært helt nede i - 16 i tre netter på rad. Nå har det begynt å snø litt ute, og det er ...