søndag 21. august 2022

Opprydning...

 Alt for lenge har brenneslene fått leve sitt eget liv her, men nå er det slutt. I går  begynte jeg på en omfattende opprydning, og det ble en stapp full trillebår fra et lite område og omtrent med bare røtter av brennesle. 

Jeg fortsetter å  lage nye bed og følger hellene jeg "fant" helt til de stopper. Jeg er ikke helt der enda, men jeg vet hvor de slutter. Jeg lærer mye om brennesle mens jeg holder på. De har rhizomer og røttene vokser bortover og gjerne i lag på både tre og fire rader som følger hverandre, og i flere meter av gangen. Jeg har bevart de for sommerfuglene, men nå skal de bare få beholde et mindre område her. Et sted må grensen gå... ;)

Det har vært markedsdager her fra fredag til søndag med masse gode tilbud på alt mulig, og også med halv pris på stauder på gartneriet. Det ble ikke så voldsom handling nå, for jeg må jo ha plass til å plante de også. Det ble to hvite solhatt/Echinacea uten navn, to Echinacea 'Chunky Purple', og to alunrot. Den ene hadde ikke navn, men den er helt lik en jeg kjøpte i fjor som heter Heuchera 'Carnival Candy Apple'  og den andre heter Heuchera 'Timeless Night'. Disse er maken til den ene jeg kjøpte, og de heter altså  Heuchera 'Carnival Candy Apple'. De kjøpte jeg i fjor høst, og de trives godt her.


Echinacea 'Chunky Purple' som er litt mer over i lilla enn de andre jeg har som er mere rosa. Heuchera 'Timeless Night' i bakgrunnen.


Denne kjøpte jeg på Plantasjen og den het bare Oransje. Fargen er fin og det er jo det som teller :)
Nå er det snart stopp på laging av nye bed for i år. Det er greit å ha litt å gjøre til neste år også ;)
Opprydningen må jeg nok fortsette med en stund til. 

Denne pasjonsblomsten kommer stadig med nye blomster ved siden av trappa. Fargen på den er så fin synes jeg.

26 kommentarer:

 1. You had better be really careful with those nettles, Marit. If you make them really mad they have sneaky ways to get into your house, onto chairs, into beds and so on. Watch out for the revenge of the nettles! Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I guess I better be careful about them. They are really creepy... ;)
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 2. Efter denna heta sommar och torka är det inte mycket med mina blommor men ogräset det växer och frodas!!! Passionsblomman är helt fantastiskt vacker...
  Kram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant, for ugresset vokser like mye uansett. Tusen takk.

   Klem fra Marit

   Slett
 3. Hello, Marit

  You were busy removing those nettles. Your flowers are looking beautiful, the Passion Flower is beautiful.
  Take care, enjoy your day and new week ahead.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Yes, I have been very busy with this nettles. Thank you.
   Take care you too, and have a great day and week ahead!

   Slett
 4. Jeg har også brennesle jeg nesten ikke blir kvitt. Jeg lar de stå de som vokser langs baksiden av garasjen, men resten fortsetter å poppe opp igjen og igjen. Jeg har lite sans for sprøytemiddel, men hittil er det 1-0 til brennesla.

  SvarSlett
  Svar
  1. De er nesten umulig å bli kvitt ja. Jeg prøver å luke røttene bort, for jeg liker ikke sprøytemidler jeg heller. Brennesle har et utrolig kraftig rotsystem og de vinner mest sannsynlig til slutt :(

   Slett
 5. Hej Marit!
  Det blir så fint med alla Solhattar och Alunrot. Vackra färgskiftningar. Nässlor har förskräckliga rötter, har kämpat mot dem hos dottern, de brer ut sig åt alla håll.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, de har helt fryktelige røtter. Det er nettopp det de gjør.
   Ha det godt.

   Slett
 6. Hej Marit
  Ja brændenælder er godt for sommerfuglene, men ikke godt for bare arme og ben. Du har gjort et godt stykke arbejde, håber ikke du brændte dig for meget. Fine køb du har gjort igen igen ;)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Det er helt sant, for det gjør vondt når en blir brent av de. Tusen takk. Jo jeg gjorde det, men bare en gang. Jeg brukte hansker, og det hjelper veldig :)
   Klem

   Slett
 7. Uha det er et stort arbejde at fjerne alle de brændenælder, men det føles så godt når arbejdet er færdigt! Mange fine planter du har købt, og det er altid ekstra godt når man handler til en god pris.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er absolutt et stort arbeide jeg har begynt på og jeg er ennå ikke ferdig. Men det går fremover, og jeg ser frem til å bli ferdig med det. Tusen takk. Ja, det er helt sant.

   Slett
 8. Du er dygtig til at opsnuse nye varianter af solhatte 😁 Heuchera timeless night har jeg også købt i år. Jeg kunne så godt lide farven både på blomsterne og bladene

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant 😅 Det var nok helt tilfeldig for de hadde nettopp fått de inn. Ja, den er veldig fin både i blomst og blader. Bladene er nesten svarte.

   Slett
 9. Your flowers are gorgeous. I especially love the Passion Flower.
  Hugs and blessings, Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you Veronica. Have a great week! Hugs.

   Slett
 10. Godt å bli kvitt brennesle i hagen, de er ikke hyggelige på tross av sommerfuglene. Fin farge på Pasjonsblomsten.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er godt å bli kvitt dem, men det er vanskelig å få bort alle røttene. Jeg har et bortgjemt hjørne hvor de skal få være så sommerfuglene fortsatt kan legge egg på de. Tusen takk.

   Ha en fin dag!

   Slett
 11. Nettles are everywhere here too...and can be really invasive. Your garden looks so lovely!

  SvarSlett
  Svar
  1. I guess they thrive everywhere...Yes, they are very invasive. Thank you!

   Slett
 12. Nice purchases Marit. I love Echinacea 'Chunky Purple', I would like to have it too.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Nadezda. Yes, I can understand that you too wanted it.

   Slett
 13. Tus plantas se ven preciosas. Por mi jardín también hay demasiada malas hierbas. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. I guess it's very common in many gardens.
   Kisses.

   Slett