fredag 19. august 2022

Sensommerblomstring, og noen gratis planter også...

 Ja, nå kan det absolutt kalles sensommer her.  Været har vært litt høstlig her i det siste, men det har vært deilig å få regn over flere dager. Ca. 50 mm med regn siden mandag kveld er absolutt godkjent. 

Jeg gravde opp noen frøplanter som hadde spirt i fugene mellom steinene i hagegangen av Astilbe chinensis var. pumila. De sprer seg mye så det var mye å ta av. Jeg brukte en kniv og bare vippet de opp. Kjekt med noen gratis planter også ;)

Jeg fikk for noen år siden noen avleggere av Asarum europaeum av de gamle sortene. De frør seg mer enn de har godt av her, men de er enkle å luke bort. 


Frøplanter av  astilbe og avlegger av varigert daglilje. De sistnevnte sprer seg med utløpere. Den vil kanskje ikke like seg inne i skogen der, men jeg har så mange av de at det spiller ingen rolle.


Dette er altså min nyplantede Echinacea 'Supreme Cantalope'
Jeg er så spent på om  midten  av blomsten vil vokse seg oppover og utover som på bildet her. Jeg har flere av de rosa som oppfører seg sånn, så jeg er spent på det. For de som liker solhatter fant jeg en oversikt her over noen  navnesorter. Det finnes mange flere enn de som er nevnt der, men det er en liten oversikt.


Tidligere likte jeg ikke disse varme høstfargene, men det har forandret seg. Om våren liker jeg de kjølige fargene, men nå på sensommeren liker jeg nå også farger som de over her. Synet på farger kan virkelig endre seg :)


Disse flyttet jeg i fjor høst, og de ble plassert sammen i en klynge. Den ene gule er skikkelig høy. Den heter Helenium autumnalis 'Canaria'. Den under der heter 'Sahin's Early Flowerer'.


Jeg har kjøpt veldig mange forskjellige av disse heleniumene, og det er morsomt at det finnes så mange forskjellige sorter av de. Denne vet jeg ikke hva heter. Den kan være 'Potter's Wheel', men er ikke sikker. Den har jeg nemlig kjøpt en gang.


Mørke lønner passer godt sammen med disse heleniumene.


Jeg flyttet også mange høstphlox /Phlox paniculata i fjor høst. Denne liker jeg veldig godt. Jeg har kjøpt mange av de opp gjennom årene, men navnene er blitt borte på de fleste.Jeg husker navnet på en av de om ikke annet. Den var en moteplante for noen år siden, og som "alle" måtte ha. Den heter 'Sherbet Cocktail'

Helenium 'Moerheim  Beauty'

Rudbeckia hirta 'Sahara' med en helt gul blomst. 


Alt dette er bare en plante hvor de har puttet både rosa, oransje og gule solhatter i en potte. Alle har ulik høyde også. Litt dumt, men de blomstrer uansett flott akkurat nå.

'Tequila Sunrise'
Denne hvite sommerfuglbusken/ Buddleia 'White Profusion' fikk jeg til min 60 års dag av datter og svigersønn for snart to år siden, og da var den ca. 30 cm. Nå er den mye høyere enn meg og jeg tror den nå er 1,80 meter høy. Snart vil blomstene springe ut på den.


Frøplanter av 'Sahara' som jeg har sådd av egne frø. Jeg tror at veldig få av de er like. Det ser ut som brennesle den planten ved siden av, men det er altså kattemynte / Nepeta cataria. Jeg har en teori at de må være i slekt langt ute et sted, for voksemåten og bladene er veldig like. Den mangler bare brenntrådene på baksiden av bladene.


Her ses den i all sin prakt. Humlene er også helt ville etter blomstene på den, og kattene mine er helt ville etter bladene :)
Jeg kunne solgt "catnip" i store mengder tror jeg, men yngste sønn har tre katter så det er ikke noe problem å få gitt det bort :)

God helg/weekend!


26 kommentarer:

 1. Hej Marit
  Det ser godt ud, dejligt med så mange Echinacea og Helenium.
  Klem

  SvarSlett
 2. Hej,du har så mycket fint som blommar i din fina trädgård den vita rudbeckian har även jag men den har inga knoppar fått så jag får nog vänta till nästa år och hoppas på den då,den du har är ju jättefin.Det är även så vackert med vinröda blad tillsammans med olika kulörer av gult och rosa en mycket fin kombination.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej! Tusen takk. Hvit Echinacea/solhatt kan være mer vanskelig å få i blomst enn de rosa er min erfaring. De hvite som heg viser her har jeg kjøpt i blomst. Det er ikke sikkert at de er like fine eller kommer igjen til neste år.
   Ja, de fargene passer godt i sammen.
   Ha det godt.

   Slett
 3. Hello Marit,
  Autumn seems to be coming fast. Your flowers are all lovely, my favorites are the Echinacea and the Helenium. Beautiful photos of your garden. Take care, enjoy your weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, it goes fast the "wrong way" as we say here. Thank you.
   Take care you too, and have a happy weekend!

   Slett
 4. I am very happy for the sake of the cats that the catnip does not sting like a nettle. You are right, Marit, summer is drawing to a close. September is almost upon us. But we still have lots of time and much to enjoy before now and the first snow. And no doubt you have a lot to do! Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I'm very happy about it too, David. Yes, we still have a lots of time before the snow comes. I hope the snow comes at Christmas. That is very true!
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 5. Hej Marit!
  Du har så många fina solbrudar och solhattar. Visst är det så att man ändrar sig om både färg och form på vad man gillar och inte gillar. Jag var inget stort fan av solhattar förr. Tack för länken , visste inte att det fanns så många varianter. Floxen är fina och har vackra färger.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, det mye som endrer seg i løpet av noen år. Jeg synes at det er morsomt det med farger og hvordan det endrer seg med årene. Jeg har alltid likt solhatter :)
   Bare hyggelig! Jeg fant den helt tilfeldig, og tenkte bare å dele den med dere. Ja, de har så mange fine farger.
   God helg.

   Slett
 6. Beautiful flowers Marit. Thank you for visiting my blog.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you for visiting my blog, Caroline.

   Slett
 7. Jeg tror det kommer litt an på årstiden hva slags farger man foretrekker på blomster. Blomster setter litt stemningen på en måte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nok sånn det er. Om våren liker jeg blått, hvitt og rosa. Nå liker jeg det som blomstrer på denne tiden. Det går i de varme fargene. Litt morsomt å følge med på når en liker hva.

   Slett
 8. Det er fint, at man udvikler sin smag i farver og beplantning. Det dur ikke, at man går i frø. De mættede farver hører rigtigt sensommeren til, synes jeg, uanset hvilken farve det drejer sig om.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja ikke sant, for ellers er det mye en går glipp av. De fargene som er nå minner om høstfarger, og det er jo også høsten som kommer om en stund. Kanskje er de et omen om hva som snart kommer 😊

   Slett
 9. Så mange fine Helenium og Rudbeckia planter du har som blomstrer i hagen din nå i slutten av august.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk.
   Ha en fin helg du også!

   Slett
 10. Helenium är så vackra så här års tillsammans med de färgstarka phloxen och andra. Gräs är också fina bland dem. Jag ska hitta ett ställe där jag kan göra om en plantering som jag älskade på åkern.

  Kram, Carina

  ps. snödroppslökarna ska vara färska och välpackade för att hålla fukten ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så fine nå på sensommeren. Gress får jeg ikke til her, for de dør etter vinteren. Så bra! Nye plasser å plante på en gull verdt :)
   Ja, og det er sikkert noe helt annet enn det en vanligvis får kjøpt her. De er nemlig knusk tørre og helt verdiløse :(

   Klem, Marit

   Slett
 11. Hi Marit,
  How many beautiful and colorful flowers. Your garden must look fantastic.
  Hugs and all the best

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Maria,
   Thank you so much.
   Hugs and all the best to you too.

   Slett
 12. Hei Marit.
  Fantastisk blomstring hos deg nå i august. Smak og behag, men jeg synes det er flott med varme farger på denne tiden.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Tusen takk. Jeg har begynt å like de når de blomstrer på sensommeren. Det er noe med tiden ja.
   Ha det godt.

   Slett
 13. Por aquí todavía nos queda demasiado verano. Tus flores siempre me gustan, me encantaría tener mi jardín como el tuyo, pero hace demasiado calor y no podría ser. Un abrazo.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, in your country is much warmer than here. I'm glad that we have cooler temperatures. Hugs.

   Slett