torsdag 4. august 2022

Mye jobb, men sånn er det alltid... Årets prosjekt del 2

 Jeg vet jo egentlig aldri hvor mye jobb det faktisk blir når jeg starter på en nytt prosjekt. All erfaring tilsier at det blir alltid mye mer jobb enn det jeg tror...

Sånn som nå. Jeg begynte med å utforme en skisse inne i hodet mitt, og så gikk jeg mange runder med tenking på hvordan jeg ville ha det. Neste skritt var å kjøpe inn flere planter. Jeg dro til mitt lokale gartneri, og der hadde de 30% rabatt på stauder. Det kunne ikke passet bedre ;)

Når jeg hadde fått kjøpt det jeg skulle plante der begynte jeg å sette plantene ut uten å plante de. Jeg hadde også flere planter som bare har stått på vent siden i vår, så nå var det på tide å få plantet de også. I dag gravde jeg opp mange frøplanter av Rudbeckia hirta 'Sahara' og plantet de ned i bedene samtidig. 

Jeg holdt på i hele går med å plante, og hentet flere trillebårlass med grus. Det er så tungt, og da blir det mange turer med å hente det. Jeg har en stor grushaug liggende på andre siden av veien her, så det er ikke langt å gå. Men grus er jo knust stein, og det er veldig tungt. Men det gjelder å ikke slite seg ut, og heller gå mange ganger...

Jeg er ca. halvveis i prosjektet, men her kommer noen underveis bilder.

Det var her jeg startet med å plante noe av deg jeg hadde fra før av planter. De foran her er vårlyng / Erica carnea. De kjøpte jeg i mars, men de har stått foran drivhuset siden det. Nå har de endelig blitt plantet. De mystiske plantene bak de er kattemynte. For mange år siden sådde jeg dette i mitt gamle drivhus, og de har blomstret der inne og har satt frø. Maurene har hjulpet meg med å spre frøene, for når jeg begynte å arbeide der fant jeg til min forbauselse en egen plantasje med kattemynte! Det oppfører seg nesten som ugress. Her står det om effekten kattemynte har på katter. Det er ingen overdrivelse at kattene blir helt gale når de får kattemynte.
Her har jeg skrevet om rus for pus i 2013. Det var da jeg sådde frøene, og siden har de altså levd ditt eget liv her :)

Dette er litt lengre bort i området, og dette er to helenium og en høstphlox / p. paniculata som jeg kjøpte i vår. 

Her er det enda lengre nede i bedet. Her har jeg plantet tre clematis og en solhatt. Fullstendig planteliste skriver jeg når jeg er ferdig.


Overblikk over området, og bildet ble tatt på tirsdag. Jeg har også kjøpt flere sekker med pyntebark som jeg skal bruke ut på sidene inne i min "nye" skog/woodland.

Sånn ser min variegerte svarthyll / Sambucus nigra variegata ut. Den kjøpte jeg som en liten avlegger, og den er altså nå et tre på ca. 2,5 meter. Jeg har gitt bort stiklinger av den til alle som har villet ha. Den er lett å formere.

Her vokser frøplantene av 'Sahara' rett i grusen. De har jeg nå gravd opp, og har plantet de i mine nye bed...

...og som ses her til høyre i bildet. Dette området beplantet jeg i fjor høst nede ved den grønne krakken nederst i bildet. Denne barkduken har ligget der siden i fjor. Under der var det mye gress/ugress. Alt det er visnet ned nå. 

Her måtte jeg legge på mer ny barkduk, og legge på mer grus. De turkise slangene går ned i hagen hvor koblingspunktet til "lågenvannet" er. De går helt opp til enden av tomta her mot nord. Vanning har bare blitt mer og mer viktig siden det nesten ikke kommer regn her for tiden.

Dette var så langt som jeg kom i går.

Dette er min grønne pausebenk hvor jeg slapper av mellom øktene, eller bare nyter å være ute i hagen. Det er også der jeg satte meg ned for å planlegge prosjektet. Det er så deilig å kunne sitte der å høre på fuglekvitter, og bare nyte det å være ute. Jeg er ikke så god til det, for som regel så bare jobber jeg i ett sett...

Dette er det området jeg gjorde ferdig tidligere i sommer. Den grønne benken ses omtrent på midten til venstre. Lengre opp til høyre er bedet jeg lagde i fjor. Bak der er det store rosebedet mitt. Bak der igjen er alt ferdig utviklet, og derfor er det der jeg holder på nå som jeg kan skape noe nytt her.

Fortsettelse følger...


34 kommentarer:

 1. Will your garden ever be complete, Marit, exactly the way you like it? I think I know the answer to my own question! As you get older it is going to get harder and harder to push around wheelbarrows of gravel, however. Your body will let you know when it's time to stop I am sure. In the meantimes your brain will keep bubbling over with new ideas! Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. No, I don't think so, David. I enjoy my work in the garden, and that's why I still come up with new ideas. I like my bubbling brain :)
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 2. Kjekt med slik pausebenk, når prosjektet blir ferdig så blir det en nytelsesbenk. Godt det er lenge til vinteren kommer, detter er spennende å følge med på videre. Lurt å ha tenkt nøye gjennom ting før en setter i gang, da slipper man dobbeltjobbing og at ting blir litt merkelig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er supert med en pause/nytelsesbenk der. Vinteren må bare vente for jeg har fortsatt mye å gjøre. Ja, det er det som gir best resultat for meg.

   Slett
 3. Hej Marit
  Nej hvor du slider i den varme, du får flere og flere bede, der skal vandes. Jeg beundrer din arbejdsomhed, og så i den varme. Godt du har en pausebænk, det er nødvendigt, så meget som du arbejder.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Her er det ikke mer enn 20 grader, så det er ingen varme som er plagsom nå. Ja, men alt er i samme område, så det er ikke så mye ekstra arbeide. Benken er god å ha ja.
   Klem

   Slett
 4. Du er modig, at du planter så mange planter ud, selvom vejret stadigvæk er tørt, men jeg kender selv udmærket trangen til at få startet på et projekt, lige så snart planen er lagt færdig, og planterne til stede på matriklen. Barkdugen er en stor hjælp, hvis der er meget ukrudt i det område, hvor det nye bed skal ligge.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er så heldig at jeg har tilgang på mye vann her. Det er bare arbeidet med å vanne som er kjedelig. Ja, da klør det i mine fi gre etter å komme i gang 😊
   Det er faktisk ikke så mye ugress der jeg har beskåret trærne. Men jeg legger duk der for å holde det borte. Men en gang det kommer lys til så starter veksten.

   Slett
 5. Veldig spennende å følge med på arbeidet ditt. Jeg er bare så imponert over alt du rekker over. Lykke til videre. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
 6. Det er som sædvanlig et kæmpe arbejde, når du kaster dig ud i noget, og jeg synes det er flot du knokler sådan på her i tørke og sommervarme. Godt du sidder ned på bænken ind imellem! Glæder mig til at se det hele engang når du er færdig, men pas nu lidt på dig selv!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, som vanlig så er det sånn. Jeg trives med å skape prosessen underveis. Innimellom sitter jeg på den grønne benken ja, og det er så deilig å nyte naturen derfra. Jeg skal passe på meg selv ja.

   Hilsen Marit

   Slett
 7. Hej Marit!
  Det är inga små projekt du startar, men det blir fint. Vi har haft det väldigt varmt idag så känner att det skulle vara riktigt tungt att skotta grus och köra det till gångarna. Har känt en tryckande värme och ikväll exploderade det i ett riktigt åskväder, med blixt och dunder och regnet bara vräkte ner. Nu har det gått över, och det är skönt. Är inte någon vän av åskväder.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Nei, små prosjekter starter jeg som regel ikke ;)
   Tusen takk. Det var veldig varmt her i går kveld også. Vi har ikke fått noe tordenvær her, og heller ikke noe regn. Nei, det er ikke jeg heller, men jeg ønsker meg regn.
   Ha det godt.

   Slett
 8. Ingen kjempeoverraskelse at du holder på med et kjempeprosjekt i år også. Kattemynte er en super plante, synes jeg. Passer så godt sammen med roser :) Fin svarthyll!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, i grunnen ikke ;)
   Det finnes flere typer kattemynte, og den som selges som vanlig staude med lyseblå blomster passer så fint til roser ja. Denne jeg har her har hvite blomster, og veksten minner nesten om brennesle ;) Men det er den som er den "ekte" av de og som gir kattene en form for rus.
   Ja, den er fin.

   Slett
 9. Hei Marit.
  Benken din står midt i smørøyet. Her får du mange fine stunder fremover. Beundrer arbeidsviljen din. Husk å kose deg litt også. I flere år har vi murt og snekret her. Nå går vi rundt og bare koser oss, men vi har lagd en hage som krever litt. Ikke jobb, det er bare moro.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne- Lise
   Ja, den gjør det. Jeg hygger meg der allerede. Det er godt å sitte ned og bare nyte også. Jeg synes jo også at det er gøy å holde på ned sånne prosjekter, for ellers hadde jeg ikke holdt på sånn. Hagearbeide er jo så hyggelig!
   Ha det godt!

   Slett
 10. Litt av et prosjekt du har startet, men det kommer til å bli flott når det blir ferdig. Beundrer din energi og vilje.

  Ha en fin fredag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper jo på det.

   Ha en fin fredag!

   Slett
 11. Hei Marit!
  Du står på, men blir så flott alt sammen av det du gjør. Du er nok en strukturert dame som er god på planlegging. Jeg har mye erfaring på at prosjekter tar mye lenger tid og kan bli større enn jeg først hadde tenkt. Virkelig godt å se den fine "pustebenken" din. Den står jo så fint plassert at her må du bare bli sittende litt ofte....og nyte omgivelsene.
  Ha en riktig fin helg!
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Turid!
   Tusen takk. Jeg prøver å planlegge på forhånd, men noen ganger blir det litt på impuls også.
   Ja, sånn er det alltid. Ting tar tid! Ja, du har nok god erfaring med det så mange prosjekter som du har hatt.
   Ja, pustebenken er viktig :)
   Det er godt å sitte der ja.
   Ha en fin helg du også!
   Hilsen fra Marit

   Slett
 12. Ja så är det ... allt tar oftast mycket längre tid än man trodde från början. Och så kan ju planerna ändras lite längs vägen också :) Men det är alltid så intressant att följa dina projekt Marit. Jag tycker det blev så fint med trädstammarna som står som vackra pelare. Och så dina 'Sahara' ... dom har ju nästan blivit som ogräs :) Och vet du. Mina som jag trodde var borta efter den djupa tjälen i vintras, dom var inte alls borta. Igår hittade jag flera stycken plantor med blomknoppar.
  Igår fick vi äntligen rejält med regn här. Imorse syntes inga spår av regnet så marken tog till sig allt direkt. Det visar hur torrt det är. Men jag är så glad över regnet som kom. Hoppas du fick regn också.
  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn blir det nesten alltid. Det skjer også ja :)
   Tusen takk, Anita. 'Sahara' tåler åpenbart mer enn vi har trodd. Så bra da! Da er du heldig, for her kommer det ikke regn mer :(
   Nei, her har jeg dessverre ikke fått regn.


   Ønsker deg en fin helg også!
   Klem, Marit

   Slett
 13. Det blir fint där du går fram med dina projekt. Att stamma upp äldre buskar ger fina effekter och mycket bättre än att ta ner dem. Tror jag gör som du... Går runt och bestämmer vilken känsla och effekt jag vill ha. Sitter på en sten eller stol och känner in. Sen anlägger och planterar jag :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, de er mer verdifulle sånn de er nå, enn å fjerne de helt. Det tar tross alt mange år å få de så høye. Det tar bare et øyeblikk å fjerne de. Det lønner seg å tenke over saken ja :)

   Klem, Marit

   Slett
 14. Ja har man trädgård dyker det ständigt upp nya projekt! Alltid! Älskar din fina pausbänk, hoppas du kan sitta där och njuta då och då :)
  Kram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt sant! Tusen takk. Jeg gjør det innimellom :)
   Klem fra Marit

   Slett
 15. Prachtige tuin Marit. Is het bij jullie ook warm ? Groetjes Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Caroline. July have not been so warm here. Today it have been 23 degrees.
   Greetings, Marit

   Slett
 16. Hei Marit! Å skape nye bed i hagen kan tappe en for energi, men det er ikke noe som er morsommere. Å følge med på plantenes utvikling, synes jeg er veldig spennende. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, det er helt sant. Å lage nye bed er veldig morsomt og givende. Det er det sp absolutt.
   Ha det godt!
   Klem, Marit

   Slett
 17. I enjoy following your progress, Marit.
  I'd love to sit on that bench in your gorgeous garden.
  Happy Monday!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Veronica.
   Happy Monday!

   Slett