fredag 26. august 2022

Mange insekter i hagen akkurat nå...

Ja, det er mange insekter å finne ute i hagen både her og der. I går så jeg en  veldig stor edderkopp hos yngste sønnen. 


Edderkopper er fascinerende. Denne vet jeg nå heter korsedderkopp.

Høsten er uten tvil edderkopptid for nå synes jeg at jeg ser de overalt.  

Her om dagen fant jeg en lang sommerfugllarve når jeg gikk for å hente posten. Den hadde retning rett ut i veien her, så jeg fikk reddet den opp på et magasin. Jeg trodde først det var en brunsnegle, men så heldigvis at det ikke var det. Jeg bar den på bladet ut i hagen, og håpet at den ikke ville ut på veien igjen.

Jeg tok bilde av den, og googlet hvem det kunne være. Ut fra bildet jeg tok så tror jeg den heter stor snabelsvermer/  Deilephia elpenor og de har jeg sett før her. De lever på geitrams / Epilobium angustifolium sto det, og de finnes i grøftekantene rundt her. 


Her er den mystiske larven. Det er kanskje ikke så merkelig at jeg trodde den var en brunsnegle/ Arion vulgaris  nei... ;)


Hva er så dette? Jo, det er et nærbilde av Cyclamen hederifolium som jeg har sådd ganske mange av i løpet av noen år :)
De er høstblomstrende, og de har akkurat startet nå blomstringen.


Humlene liker min nye solhatt :)


Felix og Ares  er som regel gode venner. Det er 5 års forskjell i alder, men det spiller ingen rolle. De måtte bare foreviges :)


Humlene liker sommerfuglbuskene /Buddleia davidii, og dette er  'Ile de France'Sitronsommerfugl / Gonepteryx rhamni


Kan dette være den som heter Adippeperlemorvinge/ Argynnis adippe?Noen som vet?
Vakker er den uansett navn.

Her er en liten rettelse på det jeg opprinnelig skrev. Jeg fikk et supert tips fra Lillian om en veldig bra side som heter orakel.artsdatabanken.no
Der fant jeg ut at jeg hadde funnet riktig navn på sommerfuglen, men de brukte et annet latinsk navn. Fabriciana adippe. Jeg antar at det kanskje er det navnet som brukes nå. Det andre fant jeg på en annen norsk side som viste norske sommerfugler. Det er vel som med latinske navn på planter. De bytter stadig til nye navn.


Dagpåfugløye/ Aglais io


Humlene er så glad i disse søyleblomstene / Liatris spicata 'Alba'Neslesommerfugl/ Aglais urticaeHumlene er også veldig glad i solhattene...


...og de er i grunnen ikke kresne i det hele tatt. De boltrer seg i det store matfatet som finnes her :)
Jeg gleder meg over at jeg har sett veldig mange humler her nå på ettersommeren. Denne humlen heter lys jordhumle.


God helg/weekend!36 kommentarer:

 1. Skønne billeder af blomster og insekter! Dejligt at du har så meget forskelligt liv i haven, og godt du frelste larven fra vejens trafik! Dine katte er meget dekorative, men det er katte jo altid - og det ser ud som de ved det:)
  Her er det ikke alene insekter der er mange af, men også flagermus som kommer frem i mørkningen, så der er liv og røre døgnet rundt. Jeg nyder det meget!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Ulla. Ja, her er det mye liv akkurat nå. Den måtte jeg bare redde fra veien ja. Jeg er veldig glad for sommerfugler som besøker hagen her, og da vil jeg jo at larvene overlever frem til de blir sommerfugler.
   Ja, de poserte så fint, og kanskje de likte den ekstra oppmerksomheten :)
   Flaggermus har jeg aldri sett her, men de finnes flere steder i nærheten. Jeg har også besøk av grevling i hagen, så det er stor variasjon på dyrene her :)

   Hilsen Marit

   Slett
 2. Jeg pleier å bruke https://orakel.artsdatabanken.no om jeg lurer på noe. Det er ei veldig bra side

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for tips om den siden. Da fikk jeg rett i at den var den sommerfuglen jeg trodde, men der sto det et annet latinsk navn. Uansett skal jeg lagre den siden 😊

   Slett
 3. It is really great to have so many insects in the garden, Marit. It is a sure sign of a healthy little ecosystem. I hope that both the insects and your flowers continue to do well. You get full marks for rescuing the caterpillar. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it is great to have so many insects here, David. I try my best to have plants they like here. Thank you. I enjoyed the rescue of it.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 4. Hello Marit,
  You are kind to save the caterpillar from being run over. Your flowers are lovely, I am sure the bumblebees love being in your garden. Love the butterflies and your sweet cats. Take care, have a happy weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   I try to do my best for the insects in my garden. Thank you.
   Take care you too, and enjoy your weekend ahead.

   Slett
 5. Una felicidad ver tantas mariposas e insectos, me encanta verlos por mi jardín. Abrazos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I'm very happy about to see them in my garden. I hope they will visit your garden too. Hugs.

   Slett
 6. Der må være en summen uden lige i din have med så mange insekter.Edderkoppen kunne godt ligne en korsedderkop.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er faktisk mye summing her hele sommeren. Jeg har veldig mange lavendelplanter som også tiltrekker seg insekter. Ja, det har du nok helt rett i.

   Slett
 7. Hej Marit!
  Så fina bilder du tagit. Härligt att se både humlor och fjärilar, de har vaknat till liv också hos oss. Blev orolig tidigare i sommar, då de knappt syntes till, men nu finns det gott om dem.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, endelig har de kommet hit også. De har brukt lengre tid på å komme frem i år ja. Men nå er de her, og det er det viktigste.
   Ha det godt.

   Slett
 8. Hej Marit
  Sikken en masse insekter du viser i dag, og fine blomster. Jeg har ikke været i haven i dag.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det ble det i dag. Ikke jeg heller, for her har det regnet litt i hele dag.
   Klem

   Slett
 9. Beautiful to see the bumblebees and butterflys on all your blooms!

  SvarSlett
 10. Så rikt utvalg av insekter du har i hagen din, sommerfugler og humler i stort mon.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mange insekter her nå.

   Ha en fin helg!

   Slett
 11. En njutning att se alla dina fina bilder. Du har en underbar hage.
  Jag gillar att titta på insekter, fast kan inte många namn. Nära där jag brukar bada finns massor av myror, roliga att titta på, men gillar inte så mycket att de också vill komma hem med mig och gömmer sig bland mina kläder och handduk😊.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, insekter er spennende å følge med på. Maur følgerer gjerne med deg hjem ja. Her hvor jeg bor er det masse maur, for jeg bor ute i skogen.
   Så lenge de holder seg ute går det helt fint 😊
   God helg!

   Slett
 12. Hello Marit,
  Your garden is a perfect spot for all the insects, like the bees and butterflies. I do not mind the spiders from a distance. Your Ares and Felix are handsome kitties. Beautiful flowers and photos. Thank you for linking up and sharing your post. Take care, have a happy weekend. PS, thank you for leaving me a comment.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you for your always nice comments on my blog. Thank you for your linkup too. Take care, and have a great weekend!

   Slett
 13. So many neat things we can see when we look closely. Love your pretty kitties too! Happy weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that's true. Thank you! Happy weekend to you too!

   Slett
 14. Hello. Beautiful flowers and interesting looking insects.
  Have a nice weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. Have a nice weekend you too.

   Slett
 15. I'm glad you have so many pollinators in your beautiful garden. I do love cats, and yours are adorable.

  SvarSlett
  Svar
  1. I'm very happy about them who visits my garden. I'm glad you love cats too. Thank you.

   Slett
 16. Du har et rigt dyreliv i haven, men du kræser jo også for dem med alle de blomster, du har, og du redder dem tilmed fra farlige biler.
  Ja, det er sæson for edderkopper. Man bliver godt viklet ind i spindelvæv, når man går sin morgentur i haven.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant. Jeg prøver å tiltrekke meg flest mulig insekter ja, og de gir meg stor glede. Selvfølgelig måtte jeg redde den larven 😊
   Det er sesong nå ja, for spindelvevet er overalt ute.

   Hilsen Marit

   Slett
 17. Ja nu är det många insekter i trädgården. Jag var ute här om dagen och plockade höstanemoner och aster och det var ett så enormt surr, så där som det kan vara under honungsrosen på försommaren.
  Vilken fin fjärilslarv du hittade. Hoppas den klarar sig.
  Du har så fina solhattar. Tänk, jag har inte en enda solhatt som blommar i år. Dom växte i rabatten där jag hade gullvivor och lungört och dom försvann ju och så gjorde även solhattarna har det visat sig. Jag har kommit på att det beror på att asp har tagit över. Jag började gräva i rabatten och hittade mängder med rötter. Nu kommer jag att gräva upp hela rabatten och börja på nytt. Det kan jag äntligen börja ägna mig åt nu när det blir september och svalare temperaturer.
  Slutligen ... bilden på katterna tillsammans är helt ljuvlig!

  Önskar dig en fin söndag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig mange insekter ute i hagen og naturen nå. Det er godt å høre all summingen, for det betyr at det fortsatt er mange insekter der på en gang. Ja, det håper jeg også. Der jeg fant den hadde den blitt overkjørt av en bil. Osp har veldig mye røtter ja. De kan ta over et stort område på kort tid. Da har du mye arbeide foran deg, men som du sier så er det svalere ute i september. Tusen takk.

   Ønsker deg også en fin søndag!
   Klem, Marit

   Slett
 18. Härligt med många insekter i trädgården. Och kanske får jag planterat någon Buddleja så småningom - numera har jag ett ställe där de borde kunna klara sig rätt bra. Jag upplever att så länge jag odlar enkla sorter av blommor så är de populära bland alla typer av insekter och fjärilar. Och eftersom smaken förändras så planterar jag fler och fler såna och färre fyllda :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så herlig. Jeg har også kjøpt flere enkle blomster i det siste, og jeg ser jo at insektene liker de veldig godt. Jeg er så glad i fylte blomster, men det er tydelig at insektene ikke er like glad i de.

   Klem, Marit

   Slett