søndag 13. februar 2022

Vellykkede kombinasjoner...

 Dette er ukens tema hos TrädgårdsFägring. Jeg har egentlig  aldri vært veldig opptatt av dette, for jeg er mest opptatt av plantene ;)

Men en kan jo være heldig med noen plantekombinasjoner likevel. Her har jeg dykket ned i arkivet og funnet frem noen bilder fra i fjor sommer.

Her er det tre sorter clematis som vokser i sammen av farger som går i lilla og rosa. 

Jeg kommer ikke utenom et av mine store hostabed som vokser i skyggen på nordsiden av huset. Der trives de utmerket, og de har selskap av lønn/acer, rhododendron og heuchera. 

I dette bedet vokser det mye forskjellig, men de som synes best her er solhatt/Echinacea og Liatris spicata.

Her i dette bedet er det i hovedsak hestemynte/Monarda, men det er også en lønn som skimtes der. De har jeg overalt i hagen her, og hvor mange lønner jeg har vet jeg ikke ;)

Samme bed bare litt lengre borte. Her ses lønnen enda bedre. Her vokser også astilbe og ligularia. Den sistnevnte har jeg mest på grunn av sommerfuglene.
 I  begge disse store bedene har jeg plantet forskjellige stauder som sommerfuglene og biene liker. 
Her er det samme bedet fra en annen vinkel. Bakerst i bedet vokser syrinhortensia, Hydrangea paniculata 'Limelight'.

Jeg kommer heller ikke utenom alle mine heuchera som har blitt den største favorittplanten i de siste årene her.

Disse plantet jeg sent i fjor sommer, og jeg er veldig spent på hvordan det vil se ut i  bedet til våren når de starter fra begynnelsen.

Dette er også fra utplantingen i samme bedet. Jeg kjøpte veldig mange heuchera i fjor på salg, og jeg gleder meg vilt til årets hagesesong :)
Det blir så morsomt å se om alle plantene har kommet seg  gjennom vinteren.

Jeg får ikke lagd link til TrädgårdsFägring, så det må være noe galt med blogger i dag. Jeg får heller ikke lagt til bloggen der, og det har jeg ikke opplevd før.

Nå har jeg fått lagt den til, og nå fikk jeg også lagt link til TrädgårdsFägring. Hva det var som skjedde med blogger i går vet jeg ikke. Samme det, for nå virker det igjen :)

38 kommentarer:

 1. Ikke så lett å få til gode samplantinger når en "må ha" én av hver av utallige sorter. Lønner og Hosta løfter ethvert bed, synes jeg. Kan'ke bli for mange av dem. De frodige klematisene er jo fantastiske sammen. Samme med solhatt og Liatris-spirene! Ser jo at de bedene der jeg har jobbet med fasong og farger blir mest harmoniske. Ellers blir det nødvendigvis mye lapskaus ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er nok bare sånn det er. Ja, lønner og hosta må en bare ha mange av. Tusen takk. Lappskaus og kaosbed er det mange av her, men jeg har prøvd å ordne opp i noen av de ;)

   Slett
 2. Good morning Exalted Green Thumbs, Marit: i bet you wish you could look out your window and see this scene right now. Never mind, I am sure the time will come. The snow will have gone by June! Hugs and kisses, David

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning dear Birdman,
   Yes, it had been nice if I could see it right now, but my time will come later. I hope so! Today it is 8 degrees here, and the snow is melting. Jippi!
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 3. Denne teknologien er vel litt ustabil til tider. Kan jo prøve seinere i dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja den er litt ustabil ja. Jeg har prøvd igjen, men jeg har ikke opplevd dette før. Jeg skal prøve igjen senere i dag.

   Slett
 4. Hello,
  I love the clematis, lovely combination of plants and blooms. Take care, enjoy your day and the new week ahead.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   Thank you.
   Take care you too, and have a great day and week ahead!

   Slett
 5. Hej Marit!
  Du har så mycket fint, dina klematis är mycket vackra ihop. Vackra rabatter med både Solhattar och Monarda
  Heuchera är alltid fina, är själv förväntansfull p de nya jag planterade. Hoppas att det löser sig med länkningen till TrädgårdsFägring. Märkte inte något konstigt då jag länkade.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, jeg håper også det. Ha det godt!

   Slett
 6. Hej Marit!
  En tanke slog mig, provar du att länka till den senaste veckan? Vecka 7 ?
  Allt ser ut att vara i sin ordning.
  /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej igjen Marika!
   Ja, det er uke 7 jeg prøver å lenke til. Det er merkelig ja, men jeg har prøvd flere ganger.

   Slett
 7. Hello Marit, :=) As I have said many times before, you have a beautiful garden, and to grow all these different varieties it takes a lot of planning and hard work. It won't be long before you will be sharing more up to date pictures, and I'm looking forward to it. Oh, I must tell you how much I enjoyed seeing your three beautiful clematis. I hope they look as pretty in the warmer weather, fingers crossed!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Sonjia, :)
   Thank you for your kind words. I hope I can show some flowers in late March or in beginning of April. I hope it too :)

   Slett
 8. Som dig går jeg mere op i selve planterne end i kombinationen af planter. Heldigvis er naturen så viseligt indrettet, at planter, som trives på det samme voksested, almindeligvis også ser godt ud sammen. Det kan man jo tydeligt se på dine billeder

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi er nok to som er mer opptatt av plantene enn kombinasjonen av de. Ja, en kan jo si at en får litt hjelp av det :)

   Slett
 9. Flotte kombinationer, jeg kan godt lide, når de selv finder ud af det, det er de ofte flinke til.
  Klem

  SvarSlett
 10. Se ve precioso, espero que todo esté bien en primavera, seré feliz viéndolo. Besos.

  SvarSlett
 11. Kjekt å se noen av dine samplantinger, du har jammen mange. Håper snøen snart forsvinner hos deg, så du får hagen din igjen.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har mange av de. Det håper jeg også.

   Ha en fin dag!

   Slett
 12. Hei Marit

  Alletiders billeder du viser idag:)
  De vellykkede kombinationer kan jo være mange ting - Dit parti med den lyslilla Monarda og den gule Ligularia er måske ikke det mest oplagte farvemæssigt - men da de begge er insekt magneter er der et andet tema og kombinationen får en helt anden super værdi! De flagrende sommerfugle og summende bier - så bliver man da glad:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Tusen takk :)
   Ja, der er det heldigvis ingen fasit, så der kan alle plante det de liker ;)
   Nei, de er jo ikke det, men insektene elsker den gule ligularia. Så da får jeg bare tåle gulfargen. Ja, det er et annet tema, og disse insektene vil jeg gjerne ha her. Det er helt sant! :)

   Ha en deilig ny uke du også.

   Slett
 13. Generelt passer de fleste planter vel sammen, og indretter sig efter hinanden, og skulle det gå helt galt kan man jo gribe ind:) Jeg er ret imponeret over dine 3 klematis, men også Hosta er jo forunderlige, og så synes jeg det er så fint du planter for insekterne.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de gjør jo det, og som du sier så kan en jo bare fjerne en plante hvis det blir helt galt! Tusen takk. Insektene er så viktige ja, at de må jeg bare tiltrekke meg :)

   Hilsen fra Marit

   Slett
 14. Man kan jo kombinere på mange måder, og dine blomstrende farvekombinationer er virkeligt fine. Jeg holder meget af den slags - det giver mig ro i sjælen at se på den slags.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sant at en kan det. Tusen takk. Så godt at de gir deg ro i sjelen :)

   Hilsen Marit

   Slett
 15. MY favorite photo is your bed with rhododendron, acer and hostas, Marit. I think they go well each other. The colors are wonderful.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Nadezda. Yes, they go well with each other.

   Slett
 16. Oj, oj, oj Marit! Så många vackra bilder! När jag ser dina bilder kommer jag att tänka på de trädgårdar jag besökt på trädgårdsresor i främst England. Vilken blomsterprakt. Din clematis som är på första bilden vet jag att jag beundrat förut. Så roligt det var att se detta just idag då det är ovanligt gråmulet.

  Kram och fin alla hjärtans dag till dig!
  Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Anita! Ja, det bildet er fra i sommer, så det husker du nok. Her snør det tung og våt snø i dag. Så det er godt å se på litt sommerblomster i dag, ja :)

   Ha en fin Valentinsdag du også, Anita.
   Klem, Marit

   Slett
 17. Beautiful photo s out of your garden. Great to see. Makes me logging for summertime

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Marijke. I hope the winter will soon go away.

   Slett
 18. Hei Marit, her var det mange flotte kombinasjoner! Med blomster var clematisene samt solhatt/liatris spesielt fine, og med blader alle hostavariantene sammen med lønn, alunrot og rhododendron. Det nye bedet ditt ser også veldig spennende ut :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Edgar,
   Tusen takk! Ja, det er jeg så spent på, for det var ikke ferdig før i september i fjor. Så det blir morsomt å se denne våren :)

   Slett
 19. Clematisbilden - en jättefin kombination gissar att de är av samma typ så nerklippningen blir enkel. Jag är kanske inte jätteförtjust i Ligularian och temyntan ihop men smaken är ju olika. Imponerad över den nya rabatten och alla växter som ser ut att växa där.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Den ene er ikke det, men jeg klipper de ned på våren likevel. Nei, den er egentlig ikke min favoritt heller, men jeg har den pga. fargen på bladene og sommerfuglene som liker den. Det ser ut som de trives godt der ja, og det er jeg glad for.

   Klem, Marit

   Slett