fredag 25. september 2020

Da var det den tiden igjen...

 Nå har høstværet kommet for alvor, og vi har så langt fått 35 mm med regn på to dager.  Det ser ut til at det kommer enda mer regn fremover, så da er nok hagesesongen snart over for i år. Jeg er veldig glad for regnet, for det var skremmende  tørt her nå. Det har faktisk ikke kommet regn av betydning siden begynnelsen av august. 

Jeg fikk plantet mye løk på tirsdag, og det er jeg så glad for. Jeg venter på en løkbestilling til, og håper at det er mulig å få de plantet før det blir for kaldt. 


Colchicum 'Alboplenum'

Colchicum 'Innocence' og ' Colchicum 'Lilac Wonder'
Jeg hadde helt glemt bort hvor jeg plantet de i fjor, og plutselig fikk jeg øye på de her om dagen. Godt at jeg fikk se de før de var avblomstret :)

Løkliste så langt i høst er:

Allium 'Purple Sensation'

Erythronium Erythronium 'White Beauty'

Iris reticulata 'Purple Hill'

Muscari 'Baby's Breath'

Muscari botryoides Album

Narcissus poeticus var. recurvus

Tulipa humilis var. 'Alba coeruela  oculata'

-----------------

Lilium 'Curly Sue'

Lilium martagon 'Claude Shride'

Colchicum autumnale roseum Plenum

Crocus sieberi 'Spring Beauty'

Narcissus 'Snow Baby'

Arum italicum. Denne tror jeg neppe overlever her, men gjør et forsøk.

Tulipa 'Albion Star'

-------------------


Jeg har begynt å mate fuglene igjen, og de er veldig sultne naturlig nok nå. Som vanlig kommer det da også ekorn, og her om dagen så jeg to stykker ved fuglematerene. De ser ikke ut til å være venner, for de jager hverandre bort fra maten hele tiden. Kampen om maten er vel i gang antar jeg.


Disse to bildene er tatt ut gjennom vinduet. Ekornene spiser veldig mye av fuglematen. Jeg kan ikke la det stå mat der hele tiden, for fuglene får uansett veldig lite av maten siden den blir spist opp av ekornene. Til slutt dro jeg til en butikk her og kjøpte en ekornsikker fuglemater. 
Etter at den kom på plass fikk småfuglene ha maten sin i fred. Jeg legger ut litt ekstra mat til både ekorn og skjærer, men det er de småfuglene som får mest. 

Akrobatiske er de!

Den ekornsikre fuglemateren er sikker! Jeg fikk sett her om dagen at ekornet filleristet den, men maten fikk den ikke tak i.


Sfinx ligger og ser på fuglene fra sin nye utsiktsplass. I sommer kjøpte jeg nytt stativ til å ha ute i kattegården, men de ville ikke bruke det der. Til slutt tok vi det inn i spisestuen/hagestuen, og da var det plutselig helt i orden å bruke det der. Jeg vet ikke hvorfor, men de likte ikke å bruke det ute.

Dette er avføring etter grevlingen. Den kommer hver høst og lager veldig mange hull i gresset. Den leter etter diverse larver og oldenborrer før den går i hi. Den er vel ikke mitt favorittdyr i hagen her, nei ;)


44 kommentarer:

  1. Ble litt naturlig vanning nå, ja. Så flink du har vært! Jeg fikk bare lagt de skattene det hastet mest med. Noen høstkrokus, og nettopp Erythronium 'White Beauty'. Så det må bli noen tørre dager utover! Mye fint du har bestilt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, heldigvis. Jeg måtte utnytte den siste sommerdagen i år (tror jeg), og fikk gjort veldig mye ute. Så nå er det bare litt som gjenstår. I dag var det kun 3 grader her, og det frister ikke å jobbe ute da ;)
      Det blir nok noen tørre dager til får vi håpe!

      Slett
  2. Good morning Marit: I am glad to know that you are winning the battles with the squirrels and that the birds are getting their fair share of the seed you put out for them. I have waged a battle of wits with the squirrels for many years, but I think I am finally on the winning end. I don't mind them getting their share of the seed knocked down onto the ground by the birds - as long as they stay off my feeders. It's good that the ground is receiving the moisture it needs. I hope you receive just enough and not too much! Enjoy the weekend that is about to begin. David

    SvarSlett
    Svar
    1. Good morning David,
      Yes, I guess you like it. I have not won the battle yet, but I try to beet them. But I feel sorry for them too, and the magpies. To I give them food so they are not hungry either.
      I'm afraid that it comes more rain than I want if the weather forecast is correct. I don't want 65 mm with rain!
      Enjoy your weekend too!
      Regards, Marit

      Slett
  3. Oj, har ni fått så mycket regn. Här regnade det igår men inte ens 1 mm blev det. Här är det skön sommarvärme och ska så vara innan vi går mot "den riktiga" hösten. Det är ju oktober nästa vecka. Så fina matstationer du har till fåglarna. Och smart anordning för att hålla ekorren borta.
    Sfinx ser som vanligt majestätisk ut. Så bra att dom accepterade den nya placeringen. Den ser ju fin ut.
    Grävling, det har vi också. Inte min favorit heller. Den försöker dessutom gräva sig in under vår redskapsbod.

    Önskar dig en fin fredag och helg!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, så mye har vi fått, og enda mer er på vei. Yr har mekft om inntil 65 mm med regn i meste fall. Jeg klarer meg lenge med 20 mm til...
      Her var det kun 3 grader i dag tidlig, så her er det slutt på varmen. Ja, snart er det oktober, og månedene går så fort!
      Ja, jeg var nødt til å gjøre noe med ekornene, for de spiser noe helt utrolig mye.
      Ja, han er majesteten her :)
      Felix vil ikke ligge oppe i det av en eller annen grunn.
      Nei, disse grevlingene er ikke så hyggelige.

      God helg, Anita!
      Klem, Marit

      Slett
  4. Hello,

    The plants and blooms are lovely. The cats have a great place to sit and relax. It is a shame the squirrels eat more bird seeds than the birds are able to eat. I have not been able to find an actual squirrel proof bird feeder. We have been dry here too, I think we will have some rain this weekend. Have a great day and a happy weekend!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello,

      Thank you. Yes, the squirrels eat very much. They are a great problem if they eat everything. The little birds have not a fair chance.
      Have a great weekend!

      Slett
  5. Hei Marit

    Godt varieret løgbestilling, morsomt med den 'blå' tulipan:)
    Grævling laver netop disse mange huller, men sammenlignet med vildsvin er den jo en engel. Men dem har i jo ikke - endnu?
    Morsomt med egerne - gode billeder!

    Ha en dejlig helg

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Karsten
      Den "blå" tulipanen har jeg aldri sett før bortsett på bilder, så den er jeg spent på :)
      Nei, heldigvis så har vi ikke hatt villsvin her, men de er i Sverige. Hvis de kommer seg over grensen kan de sikkert svømme over fra Moss til Horten, og da kommer de hit :(
      Ja, de er jo så morsomme å se på :)

      Ha en deilig weekend

      Slett
  6. Hej Marit
    Ja vi har også regn i dag, det har regnet siden klokken 9, indtil nu har vi ikke en gang fået 10 mm, det ser ud til at klare op nu. Jeg håber, der kommer mere.
    Fine billeder af ekornet, dem har jeg nydt.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Ja, det håper jeg også at du får. Det har nettopp startet her nå, og det skal komme veldig mye regn frem til i morgen. Tusen takk.
      Klem

      Slett
  7. Hello, Marit,
    we have had no rains during this week, the weather is +22 +23 C. Wonderful!
    I just prepared bird feeders too, want to change the place, not in gazebo as I hung them before. The bulbs you bought are all interesting, the most of them is Narcissus ' Snow Baby '. I'd like to have it as well.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Nadezda,
      It sounds wonderful! The birds are already very hungry, so they eat a lot. Yes, it's time to feed them now. Yes, the 'Snow Baby' looks very nice.

      Slett
  8. Det är inte fint med hål i gräsmattan men hos mig gräver grävlingen/arna i kanterna av alla rabatter. Så jag måste gå regelbundna rundor för att kolla att växterna sitter kvar - de är helt vilda.

    Är det inte helt typiskt för katter - en flytt av ett 'torn' och plötsligt är det bra :) Jag tittade på min dotters katt igår och vilket ansiktsuttryck...

    Spännande löklista! Jag har börjat på beställningar flera gånger i höst men i tid kommit på att - jag har inte ork att tänka ut platser till dem. Det får bli nästa hösts belöning när annat är klart. Jag har 'bara' listan med lök från Göteborgs botan att ta hand om - de stöttar jag varje år.

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det er jo ikke det. Jeg er ikke så opptatt av gress, men det ser ikke pent ut når grevlibgen holder på sånn om høsten. Huff, det høres jo fryktelig ut!

      Jo, det er veldig typisk katter. De vet veldig godt hva de liker, og ikke :)

      Ja, det er jo litt nytt der som jeg ikke kjenner fra før. Det forstår jeg veldig godt. Det er fint at du støtter de!

      Klem, Marit

      Slett
  9. Du har allerede lavet en lang løgliste, mens jeg faktisk slet ikke endnu er begyndt at overveje, om der skal anskaffes nye. Det skal der jo sikkert. Grævlingen har jeg aldrig set i naturen. På dine kanter lader den til at være lige så generende som rådyrene.

    SvarSlett
    Svar

    1. Ja, det er en lang liste, og lengre blir den. Du vil sikker finne deg noe nye du også.
      Her er det både grevling, rådyr,ekorn ,mus og orm. Rene dyrehagen altså 😊
      Ja, grevling kan også gjøre mye skade.

      Slett
  10. Det er flotte billeder, du har taget ud gennem vinduet. Du har sandelig et rigt dyreliv i haven. De fleste dyr er heldigvis velkomne, men grævlingen skal man vist passe lidt på. Hos vores datter havde de besøg af en grævling i haven, og den bed naboens kat ihjel.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er helt sikkert. Grevling kan gjøre mye skade ja. Jeg visste ikke at de kunne skade katter, men når de er sultne så kan de nok angripe andre dyr. Det hørtes fryktelig ut!

      Slett
  11. Ja, det er sjovt med katte, som har deres holdninger :-) Men det var godt at det fine stativ blev accepteret. Din egernsikre foderstation til fuglene er rigtig smart! Sådan en har jeg ikke set her, men nu vil jeg søge efter dem.
    Ha' en rigtig god weekend, klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant :) De vet veldig godt hva de vil, og ikke minst hva de ikke vil!
      Den er veldig smart, og endelig kan fuglene få ha maten i fred.
      Ha en riktig god weekend du også, klem

      Slett
  12. Så fin ekornsikker matestasjon til fuglene du har fått deg. Det er tid for mating av småfuglene nå når det har blitt kjøligere. Søt Sfinx som hygger seg med å se på fuglene.

    Ha en fin helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den er helt super, for det er et problem at ekorn er så smarte. Ja, nå spiser de mat her mange ganger om dagen. Ja, han koser seg veldig der.

      God helg!

      Slett
  13. Så mycket regn,oj!
    Där ha katten en fin plats, som kungen på tronen.
    Skön helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, og det var bare begynnelsen, for i natt har det også regnet veldig mye.
      Ja, det er sant :)
      Ha en fin helg!

      Slett
  14. It's great that you have food containers for the squirrel and especially for the birds. They are great photos. Oh, you have a badger in the garden and you have beautiful autumn flowers in the garden. Your cat has got a nice place to sleep, cats have a mind of their own.
    I wish you a nice weekend, Elke

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I fell that I must feed them now when it's getting colder. Thank you. Yes, I have a badger here, and they comes every autumn.
      Cats know always what they want.
      I wish you too a nice weekend!

      Slett
  15. Hello. Beautiful photos. Fantastic bird feeder.

    SvarSlett
  16. Hello Marit,

    Lovely images of your flowers and plants. I love the cute kitty and it's nice stand. The squirrels are piggies, they are always seen hanging on my feeders. Are badgers dangerous, I always heard they are mean critters. Thank you for linking up and sharing your post. Enjoy your day, wishing you a great weekend. PS, thank you for the comment and visit!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      Thank you. Yes, they are all very hungry. I have heard it too, but I have never met the badger. It's always here at night.
      Thank you for hosting and nice comments. Thank you for visiting my blog!
      Enjoy your day and weekend!

      Slett
  17. We have to use squirrel proof feeders here too! But the birds are returning to Florida now and it's nice to watch them. Love your photos!

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I guess it's a problem many places. Here many birds stay here during the winter. Thank you!

      Slett
  18. Hei Marit.
    Vi har ikke problemet med ekorn og småfugl i hagen vår. Naboene våre mater fuglene (og ekorn). Vi lar alle frøstander stå, med tanke på småfuglene, og et stort hasseltre står til fri disposisjon for ekorn:-)
    Når vi ser bildene fra hagen din, får vi lyst til å se den. Håper det er mulig etter hvert..
    Ha det godt/Eirin

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Eirin
      Så kjekt da! Ja, det gjør jeg også, men kommer det mye snø her så blir alt dekket av frøstander.
      Jeg har ikke noen besøkshage ennå, og vet ikke om jeg makter å ha det. Det er så mye kaos her, for noe er ferdig og annet ikke. Vi får se om jeg kommer i mål en gang. Da skal jeg si i fra :)

      Slett
  19. Hej Marit!
    Idag har vi haft riktigt ruskväder, men kan inte klaga då vi haft så fint väder en längre tid. Köpte några Colchicum i år, hoppas så att de skall slå ut. Fåglarna får mat hos mig med, någon ekorre har jag inte sett på några år nu.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Det har vi også hatt her med masse vind og regn. Bei, vi kan ikke klage på været alt nå. Colchicum er så fine, og håper at du lykkes med dine. Her er det flere ekorn.
      God helg.

      Slett
  20. Very nice ! I love the squirrel !

    SvarSlett
  21. Godt med litt regn nå ja :-)
    Den ekornsikre fuglemateren holder unna større fugler også, ser det ut til. Det hadde vi også trengt her.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, regn var helt nødvendig nå så tørt som det var. Den kjøpte jeg i en butikk som har mye av det samme utvalget som felleskjøpet, så det kan være verdt å lete der :)

      Slett
  22. Tillykke med regnen! - Vi fik også noget her, og det hjælper alt sammen.
    En egern-sikker foderautomat? Kan det virkelig lade sig gøre... Håber det lykkes at give fuglene lidt mad nu. Vi skal vist også snart i gang.

    Gode billeder af det akrobatiske egern!
    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra, og alt hjelper hos dere også så klart!
      Ja, jeg har sett på den fra vinduet, og den klarte ikke å få åpnet den. De pleier å kunne åpne det meste. Ja, det er tiden for det nå. Tusen takk :)

      Slett

God jul eller var det god påske?

 Vi er så heldige her nå for værgudene ombestemte seg brått angående våren. Snøen har lavet ned i to dager her, men heldigvis så blir det ik...