fredag 11. september 2020

Lang blomstring og en annerledes sesong...

Jeg tenkte at jeg skulle lage noen flere innlegg om en plantegruppe som jeg er veldig glad i. De første starter vanligvis blomstringen i juli, og de siste har faktisk nettopp startet.  I år var jo juni veldig varm, mens juli var relativt kjølig med mye regn. Da ble blomstringen annerledes enn den pleier å være. Dette kommer jeg tilbake til.

Plantegruppen jeg snakker om er syrinhortensua/ Hydrangea paniculata :)

Høsten og sesongens siste store blomstring. Det er jo med litt vemod å se de starte blomstringen, for da nærmer sesongen seg slutten. Sånn er det bare, men hvilken finale! Alle som har hage burde ha minst én sånn plante... :)

 De har fulgt meg så lenge jeg har bodd her, og lenger enn det . For mange år siden da jeg bodde et helt annet sted enn her hadde jeg en nabo som hadde den "gamle" sorten som bare het grandiflora. Den sto i all sin prakt ut mot gaten så alle kunne beundre den. Navnesortene var ikke krysset frem (her) enda da, for i gartneriene og planteskolene var det bare en sort her, altså grandiflora. Dette var på begynnelsen av 1980 tallet.  Denne busken  hadde den mest fantastiske fargeendring i blomstringen som  jeg til da hadde sett. Først var den oversådd med hvite blomster som sakte men sikkert skiftet farge til ulike rosa nyanser utover høsten. Jeg var vilt forelsket i denne planten, og bestemte meg for at en sånn plante skulle jeg ha en gang. Så flyttet jeg til min forrige hage som var så alt for liten for en hagegal som meg. Der hadde jeg ikke plass til den, så jeg måtte bare vente til jeg fikk en større hage. For det skulle jeg ha, før eller senere. Når vi flyttet hit i 2006 fikk jeg endelig plass nok til både det ene og andre :)

For å finne ut hvilke sorter som var de første jeg kjøpte og plantet her, så måtte jeg ta søkemotoren på bloggen til hjelp. Det er jo ikke få innlegg jeg har skrevet siden 2008 når hagebloggen min hadde sin spede start. Jeg fant etter litt leting at jeg kjøpte to navnesorter i 2009. Det var 'Limelight' og 'Pinky Winky'. Jeg flyttet 'Pinky Winky' til der den står i dag, og den første 'Limelight' står på samme sted. 

De to andre står oppe i hagen. Det er jo der jeg oppholder meg  mest, og da ser jeg de jo også mye mer.

Med tid og stunder har det blitt flere 'Limelight' her, for nå har jeg fire stykker. Jeg kan egentlig ikke få for mange av de :)

Jeg liker det andre misliker, for det er med 'Limelight' som med thuja. En ser de over alt, men jeg liker begge deler. Det er heldigvis ikke bare jeg som liker disse plantene, for  i går en bloggpost om nettopp disse vakre plantene. Der hadde de planter hele hekker av bl.a 'Limelight'. En sånn hekk kunne jeg hatt her hvis jeg ikke hadde thuja fra før. 

Limelight betyr rampelys står det i google translate, men jeg tenker mer på grønnfargen og frukten lime når jeg ser på den :)

Uansett betydning tiltrekker den seg oppmerksomhet i hagen når den starter blomstringen.

Den første jeg kjøpte i 2009 har bare blitt en stor busk, og har ikke de store klasene som den som jeg har oppstammet. Den har nok fått bedre kår enn den første for der den står er det dårligere jord.

To nede i hagen, og to oppe i hagen. Den siste jeg kjøpte  er fortsatt liten, for den ble kjøpt på høsten 2018. Den største av de kjøpte jeg i 2010, og den har jeg stammet opp selv. I år har den ikke blitt klippet tilbake så mye, så blomstene har blitt veldig store og tunge i år. 

Dette er altså 'Limelight'. Den har blomstret noe helt enormt siden den startet i august.

Den passer godt sammen med det meste. 


Som nevnt har den hatt veldig store blomster i år. Så store og tunge at når det har regnet så har de truet med å knekke.

Uten tvil veldig mange blomster i år. 

Sånn ser helt nye blomster ut, og grønnfargen er veldig tydelig når den er i knopp.

Så til det som er annerledes. For flere år siden kjøpte jeg en navnesort som heter 'First Sensation'
Den har i alle år vært den som har startet blomstringen aller først av de jeg har, men ikke i år. Kanskje den behøver en varm juli for å komme skikkelig i gang? I år har den vært en blek skygge av seg selv.

Den pleier å starte blomstringen i slutten av juli, men her har den så vidt kommet i gang 26. August. 

Her er et bilde fra 27. juli i fjor. Da var den godt i gang med blomstringen, og alle insekter er veldig glad i de.

I fjor blomstret den veldig mye, så kanskje den har et hvileår i år.


3. august i fjor med et flott besøk.

I år er det en annen navnesort som startet først. Det har i år vært 'Vanilla Fraise'. Fortsettelse følger...

God helg/weekend!


40 kommentarer:

 1. Hydrangea paniculata är en väldigt vacker grupp. Jag har ju beundrat din 'Limelight' många gånger och skulle gärna vilja ha en men har egentligen ingen plats. Jag tror att det ligger något i det du säger om juli. Har märkt det på andra växter också och även på grönsakerna. Allt är "en månad för sent". Men jag har en H paniculata som heter 'Kyushu' och den har blommat enormt rikligt det här året. Den är precis som din 'First Sensation' tidigt ute. Och det var den i år också. Tror faktiskt den kom redan i juni så den "hann" nog innan kalla juli kom.

  Önskar dig en fin fredag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en veldig fin plantegruppe disse paniculata. Det forstår jeg veldig godt, men du har jo din 'Kyushu'. Den er veldig fin den også. Jeg hadde den før, men så flyttet jeg den på høsten når vi skulle grave opp hagen her. Da døde den året etter, og det var jo så trist. Ja, juli måned i år var hekt annerledes enn den pleier. Juli pleier å være den varmeste måneden her, men i år ble det juni og august.

   God helg, Anita!
   Klem, Marit

   Slett
 2. Hei Marit

  Ja, det er let at overse 'Limelight' fordi den er så meget brugt. Men den er faktisk rigtig flot! Hvad dine billeder også viser:)
  Der er så mange Hydrangea paniculata selektioner - glæder mig til at se flere af dine!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er akkurat sånn det er. Det er en veldig flott plante ja, så det er ikke så merkelig at den er så mye plantet i hager rundt omkring.
   Ja, det finnes mange nye sorter, og det kommer noen hvert eneste år. De er blitt veldig populære, for i hagesenterene forsvinner de hurtig.

   Ha en deilig weekend

   Slett
 3. Hello, Marit

  Your Hydrangreas are so pretty. They are a lovely plant for the yard, I love the large blooms. Pretty butterfly capture! Take care, enjoy your day! Wishing you a happy weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Thank you. Yes, they are a very lovely plant for the garden.
   Happy weekend!

   Slett
 4. I will show this post to Miriam. She has totally fallen in love with hydrangeas and we installed one earlier this year at the back of the house and she has plans for a different variety at the front.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, please do David. I can understand her very well! They bloom late in summer, and it's so nice to look at them now when many other flowers are finished.

   Slett
 5. Hej Marit
  Igen har vi samme smag :) jeg er også vild med syrenhortensia, jeg har tre Limelight og Vanilla fraise plus en der bare står paniculata på, også den er nu ved at blive lyserød i blomsterne. Jeg plukker dem, når de er lyserøde og sætter dem i en smule vand, når vandet er fordampet er de tørrede og kan pynte i vasen hele vinteren, når der ikke er andet at sætte i vaser.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, vi liker veldig mye av de samme tingene :)
   Det er veldig flotte planter! Ja, de skifter over til rosa etter en stund, og da er de også veldig fine. Så smart, og det har jeg aldri prøvd. Jeg husker at du skrev om det i fjor når jeg tenker etter :)
   Klem

   Slett
 6. Her har vi en ganske lik forhistorie, ja :D
  Går det virkelig an å mislike underskjønne 'Limelight'? Tror naboene nyter synet av vår, altså! Er jo bare bra at denne planten/sorten er blitt populær. Tuja eier jeg bare et par små kulevarianter av i krukke. De er jeg veldig glad i. Fikk litt skrekken da det bodde en gigantisk Brabant i min tidligere rekkehushage. Men syrinhortensia, altså. Må bare se etter 'First Sensation'. Har nydelige 'Vanilla Fraise', men den har kommet aldeles bort innunder en diger gammel duftskjersmin. Må se om det blomstrer innunder der. Kanskje flytte den til våren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så morsomt, da :)
   Ja, noen er ikke så glad i de for det finnes så mange av de akkurat som thuja. Jeg har tre store hekker av thuja, og kannikke unnvære de heller. Brabant kan bli kjempehøy.
   Ja, den kjøpte jeg på Plantebørsen i Lier, og de pleier å ha godt utvalg. 'Vanilla Fraise' er helt nydelig, ja. Da bør du mok flytte den eller beskjære skjersminen :)

   Slett
 7. Jeg tænker at du nok elsker de fleste blomstrende planter, men det er jo ingen skam at kunne lide det de andre også dyrker. Det er vel bare et tegn på at man går med det driftsikre. I din have er der så mange planter der skal ind om vinteren at du selvfølgelig er meget glad for dem der kan selv, og så er det jo smukke planter!
  Jeg tænker på hvor smukt der er i Danmark når syrenerne blomstrer... Det kan vi takke de forrige generationer for.

  Mange hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg gjør i grunnen det. Nei, det synes jeg er helt fint. Det driftsikre er jo også fint å ha i en hage. Som du sier så har jeg veldig mange planter som skal inn i kjelleren. Så jeg er veldig glad i de som står godt plantet i bakken. Ja, det er helt sant. Syriner er vakre planter.

   Slett
 8. Visst är Limelight vanlig och syns i många trädgårdar men det visar väl bara att den är omtyckt och en bra sort. Har själv några stycken av den och en del andra sorter, och alla har de sin charm. Svårt att låta bli att köpa när man ser nya sorter komma ut. Blomvilliga, inte svåra att sköta och fina under en lång period, inte så många växter som det stämmer på. Förstår att de är favoriter!
  Allt gott!/Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er noe med det, ja. At den er populær gjør jo ikke noe :) Det er vanskelig å la vær ja, for har en først begynt å samle på de, så vil en stadig prøve nye sorter. Nei, de har så mange fordeler at det er ikke rart at de er så populære.
   Ha det godt.

   Slett
 9. Mmm jag gillar den andra sorten bäst. Den typen av blomklasar som Limelight har är jag kluven till, inte för de är vanliga utan för de stora, täta blomklasarna. Men det är tur att släktet Hydrangea är så stort att det finns något för alla ;)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er godt at det finnes noe for enhver smak :)
   Det er en veldig stor slekt, og det er spennende at det stadig kommer nye navnesorter.

   Klem, Marit

   Slett
 10. Sikke nogle vidunderlige blomster, Marit - jeg kan godt forstå, du har forelsket dig i dem :-)
  Og hækken du fortæller om med bl.a 'Limelight' lyder helt utrolig smuk!
  Ha' en rigtig god weekend
  klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så fine nå Gitte! Det er veldig lett å bli forelsket i de ja :)
   Det ligger en link til hekken der under ordet bloggpost, så da kan du få sett den,
   Ha en riktig god weekend du også, klem

   Slett
 11. Så vakre Syrinhortensia som blomstrer i hagen din nå. Er enig at det blir litt vemodig når den siste busken blomstrer.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er vemodig for nå er det snart ikje mer blomstring igjen denne sesongen.

   God helg!

   Slett
 12. Hej Marit!
  Ser helt fantastiskt ut, vilka stora fina blommor. Kan förstå att du gillar den.
  Står på min önskelista.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, de er veldig flotte planter. Forstår godt at du har de på din ønskeliste.
   God helg.

   Slett
 13. Ja disse er så fine. Har selv to typer i hagen. Men må nok flytte de så de får det litt bedre ;) Flotte eksemplarer du har. God helg. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er de så absolutt! De er veldig glad i mye sol, så da bør du flytte de hvis de står litt inneklemt.
   God helg :)

   Slett
 14. Hei Marit.
  Syrinhortensia er bare så vakker på denne tiden. Her er også blomstene så store på Limelight, at grenene nesten knekker.
  Falt for en "Wims Red" i et gartneri for et par dager siden, den ble med hjem, så da er det bare å prøve å finne en plass til den...
  Ha en fin helg/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin,
   Ja, de er som store smykker i hagen på denne tiden. De må ha likt sommeren i år, for jeg husker ikke at de hat vært så store og tunge tidligere. Den sorten kjøpte jeg i fjor :)
   God helg!

   Slett
 15. Hi Marit, beautiful flowers, I hope you have a good autumn and winter. Have a nice weekend. Greetings Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Caroline,
   Thank you. I wish you too a nice autumn and winter.
   Have a nice new week!

   Slett
 16. Jeg kan godt se, at Limelight er imponerende, men jeg er klart mere til den mere enkle og efter min mening mere elegante First Sensation. Ærgerligt, at den ikke er så flot i år. Du har nok ret i, at den holder en pause. Frugttræer er jo i hvert fald kendt for at kunne springe et år over.
  Jeg håber, den er frisk igen næste år.
  Mange hilsner Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er uten tvil imponerende. Jeg er også veldig glad i den, for den er mer diskre og elegant ja. Ja, det kan være at den ble utslitt av den intense blomstringen i fjor. Det håper jeg også.

   Slett
 17. Smukke haveplanter er de unægteligt, og de bør placeres sådan, at de kan udvikle deres fulde potentiale og blive til blomstrende træer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en må ikke glemme bort at de tar mye plass når en planter de, og da utvikler de seg også best.

   Slett
 18. Det er flotte billeder af dine hortensiaer. Jeg er normalt mest til små og enkle blomster, men når det drejer sig om hortensiaer, holder jeg af dem alle sammen. Jeg tror, det er fordi, de blomstrer så sent. Jo længere hen på året, jo større (og mere farvestrålende) må blomsterne gerne blive.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, når de blomstrer er det i slutten av hagesesongen (her), og da setter jeg veldig pris på de. De må gjerne være overveldene da ja.

   Slett
 19. Hei Marit!
  Morsomt å se. Min syrinhortensia døde for flere år siden, men nå har jeg kjøpt en ny. Måtte den klare seg. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Da var det på tide at du skulle prøve en ja. Her er det H4, og her trives de veldig godt. Så jeg vil jo tro at du var veldig uheldig med den forrige.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett