torsdag 3. september 2020

Sommerfugler i hagen, og noen roser...

 I går var det et yrende liv i hagen, og den var full av flagrende insekter. Øyenstikkere flyr rundt hele tiden, og det gjør sommerfuglene også. Det er så hyggelig å se de nå, for snart blir det høst for alvor. Det har vært 4 grader om morgenen i en hel uke nå, og det er alt for tidlig. I natt var det 6 grader, så det var litt bedre. 

Jeg er ikke klar for høstvær enda!


Dette må da være en "Batman" sommerfugl!

De elsker denne sommerfuglbusken/Buddleia 'Pink Delight'. Den er mest besøkt av alle de forskjellige jeg har av de. De har helt klart sine  favoritter :)


Sent, men godt. Endelig var "admiralen" på plass!

Endelig fikk den også besøk :)

Insekter er det på denne også.

Denne 'The President' har blomstret siden i slutten av juni. Det er nesten utrolig hvor lenge de faktisk kan blomstre. Når det er sol har den det hele dagen, så det er kanskje forklaringen. 

I vår kjøpte jeg tre 'Munstead Wood', og alle har hatt ulik farge. Denne er den som er minst mørk av de. I bakgrunnen ses en av de andre. Samme det bare de blomstrer :)

Etter å ha letet lenge igjennom bloggen fant jeg endelig navnet på denne. Det er første gang den blomstrer her. Jeg kjøpte den i fjor vår, og den heter 'Mandy'

Så til litt roser :)

Den evig blomstrende 'Louise Bugnet'. Jeg har beskåret den kraftig hele to ganger i sommer, men det stopper ikke blomstringen. "Problemet" med denne er at den blir for stor der den står. Så den må klippes regelmessig. Flytting er ikke aktuelt, så da må den bare forminskes :)

'Rapsody in Blue'. Den var 30 cm og veldig liten da jeg kjøpte den for to år siden. Når er den godt over en meter høy, og det er jeg ikke helt fornøyd med. Må nok klippe den enda hardere til neste år for å få den litt lavere. Jeg  beskar den i juli, men det har ikke hjulpet på veksten. Den har bare blitt enda høyere etter det. De andre rosene jeg har der er lavere, så denne harmonerer ikke med resten ;)

Alt har vokst  veldig mye i år, så det har vært en veldig bra sommer for plantene her. Mye sol og varme i juni, og mye regn i juli. I august har det vært knusktørt, så jeg vanner mye nå. I natt kan det komme litt regn, men det hjelper ikke på tørken her. 

'Olivia Rose Austin' får avslutte rosene i dag. Den har også vokst veldig mye i sommer. En frisk og sunn Austinrose som ble plantet for to år siden. Jeg har vært påpasselig med nok gjødsel til rosene i år, og det får jeg igjen for med en fantastisk blomstring nå. Det skal jeg huske på å gjøre til neste år også. 

Klikk på bildene så blir de mye større. 


36 kommentarer:

 1. Hello dear Marit,

  I also had these kind of flinders in the garden! They are very pretty!
  Slowly we have to say goodbye to these garden beauties, autumn is merciless!
  Have fun in the garden!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Ella,

   Yes, they are all over the garden right noe, and very pretty. I love them all!
   It's so sad, and I'm not ready for autumn already. Yes, the autumn are a sad time when we speak about butterflies.
   Have a very nice day in your garden!
   Hugs!

   Slett
 2. Skønne billeder, Marit! Jeg er helt misundelig på dine sommerfugle - vi har ikke haft én eneste i flere uger. Men jeg får lidt afløb for min sommerfugletrang ved at være med i en gruppe med sommerfugle på Facebook :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte! Det kan jeg forstå, men så merkelig at de ikke er hos deg nå på denne tiden? Hva heter den gruppen? :)
   Klem

   Slett
  2. Gruppen hedder Sommerfuglehaver.dk
   Ja, det er virkelig mærkeligt, at her ikke er én eneste sommerfugl.
   Klem

   Slett
  3. Takk for opplysningen om det! Jegvtror faktusk det finnes en sånn gruppe for norske sommerfugler også :)
   Klem

   Slett
 3. Så fint att fjärilarna kommit till din trädgård Marit. Här har varit väldigt få i år. Kalla nätter här också även om det var mildare imorse. Men vi har också haft 4-5 grader på morgnarna. Imorse var det riktigt skönt när vi gick morgonpromenaden, även om det var mulet. Nu försöker en blek sol ta sig igenom molntäcket och det ser ut att bli en fin dag.

  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det er jeg så glad for Anita! Vi har noen ganger veldig lik temperatur til tross for avstanden. Det er skyet her også, og jeg tror at det kommer litt regn i kveld. Det har vært sol her også, men nå er det helt overskyet.

   Ha en fin torsdag!
   Klem, Marit

   Slett
 4. Hello, Marit,
  Beautiful captures of the butterflies. Your flowers are all beautiful, I love all the colors. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you.

   Have a nice day!

   Slett
 5. Heldigvis høyere nattetemperatur nå, og framover ser det ut til.
  Munstead W. har litt ulik fargetone gjennom utviklingen av blomsten, men så lys har jeg ikke sett. Husk at 'Rhapsody in Blue' er en busk, da ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ser sånn ut, og godt er det. Ja, den skifter veldig gjennom utviklingen, og i dag er den allerede mye mørkere. Men den var uvanlig lys den dagen når jeg tok bildet.
   Ja, jeg vet det. Det er nok jeg som har bommet litt på høyden på den. Jeg ser nå at den er oppgitt til å bli 150 cm? Da forstår jeg bedre hvorfor den plutselig blir så høy, ja... ;)
   De andre rosene som er ved siden av blir ikke mer enn 60 cm. Jaja, det får bare være sånn.

   Slett
 6. It is very special to have butterflies visit, Marit. What a lucky girl you are!

  SvarSlett
 7. Hej Marit
  Mine roser har ikke fået meget gødning for det kræver vand, det har vi endelig fået, men nu er det for sent på året. Alligevel belønner de mig nu med en flot blomstring.
  Louise Bugnét og Rhapsody in blue bliver høje, hvis man ikke gør som du gør, klipper og beskærer. Olivia er en godt rose med blomstring næsten uafbrudt.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Her regnet det mye i juli, så da fikk de siste omgang med gjødsel. Da er du heldig at de blomstrer så fint hos deg likevel. Ja, heretter skal de begge klippes hardt. Ja, den blomstrer veldig mye. Den er en god rose, ja.
   Klem

   Slett
 8. Lovely roses and clematis Marit. Your plants continue summer blooming till September. Honestly I'm not ready to autumn as well because I need to plant many bushes and bulbs for next spring.
  Today the summer has came back here, +24 C and very warm wind. Thanks God!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Nadezda. Yes, they do that for the moment. Inhope this autumn will be long. I have also ordered a lot of bulbs.
   It sounds wonderful. Today it was 18 + here. Now we get a little rain.

   Slett
 9. Hei Marit

  Rhapspdy in Blue - er en helt speciel rose sund og flot, læg mørke til dens flotte lyse løv, jeg ved ikke hvilken vildrose det kommer fra...? - den vil naturligt gerne gå i højden. Jeg synes egentlig du skulle finde en plads til den hvor dens højde passer ind. vil du have en lavere rose der minder om i blomsten er 'Blue for You' en super rose!
  bemærkelsesværdigt med de forskellige 'Munstead Wood' din lyse ligner noget helt andet - måske er det en sport?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar

  1. Hej Karsten

   Ja, det er en flott rose med speselt lyst bladverk. Nei, det er ikke godt å si. Ja, jeg burde kanskje det. Det er mulig jeg flytter de to rosene som står ved siden av, for de er bare på 60 cm. Jeg får tenke på det :)
   'Blue for You' er veldig fin ja.
   Det er nesten ikke til å tro, for i dag hadde den aktuelle 'Munstead Wood' endret utseende. Nå var den blitt mørkere. Morsomt å se forandringen på den.

   Ha en deilig aften

   Slett
 10. Hvor har du mange sommerfugle, men du er også god til at have blomster til dem. Jeg har mest bier og svirrefluer, og de skal selvfølgelig også være her og er pæne på deres måde, men sommerfuglene er nu særligt smukke.
  Mange hilsner Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært veldig mange sommerfugler her i sommer. Jeg prøver å tiltrekke meg så mange som mulig av de, og de liker veldig godt sommerfuglbusk og lavendel. De sommerfuglene som det er mest av her er neslesommerfuglen. Jeg har mange brennesler her nettopp pga. de. De er avhenig av å få lagt eggene sine som siden blir larver og sommerfugler til sist på de. Så brenneslene må jeg bare ha :)
   Ja, svirrefluene er jo veldig vakre å se på de også. Jeg synes det er trist at det er så få sommerfugler tilbake, og det kommer jo av at de naturlige blomstene er ikke der mer for de.

   Slett
  2. Det er vel nok dejligt at høre, at du sørger for nælder, så de ikke bare har mad, men også har mulighed for at formere sig.

   Slett
  3. Ja, de må jeg bare ha selv om jeg egentlig ikke liker de. Men jeg vet at de er viktige for sommerfuglene, så da må jeg jo ha de :)
   Formeringen er jo veldig viktig, for ellers blir det jo ikke flere!

   Slett
 11. Fine bilder av Admiralsommerfugler, jeg har bare sett 1 i min hage og jeg har samme sommerfuglbusk som deg. Så mange roser som blomstrer hos deg nå.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, de er veldig glad i sommerfuglbuskene, og spesielt i den rosa. Ja, det er veldig mange roser som blomstrer her nå.

   Ha en fin dag!

   Slett
 12. Det var the President, jeg bed mest mærke i. Det er virkelig en smuk og længeblomstrende klematis.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er helt utrolig. Når jeg lette i går i bildene mine fant jeg et bilde av den fra 22. juni, så den har blomstret lenge.

   Slett
 13. Jeg ligger litt på "etterskudd" men vil bare nevne at jeg har hatt vandaorkidé i flere år nå. De er ikke så vanskelige som de ser ut. Faktisk er de helt greie i drivhuset. Vannes ved å senkes ned i en stor balje. Det skader ikke å spraye vann på røttene heller. Min har blomstret mange ganger nå.
  I dette innlegget la jeg mest merke til ei rose jeg ikke har hørt om før, 'Munstead Wood'.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende å høre at du har hatt Vandaorkidé i flere år! Jeg har mine to i store glasskrukker, og fyller de 3/4 fulle med vann. De står med vannet i 30 minutter, og så helles det ut. Det gjør jeg en gang i uken. Jeg dusjer de også oppe i glassvasen. Den ene jeg kjøpte blomstrer nå, og den andre har en knopp :)
   Ja, det er en nydelig rose.

   Slett
 14. Hej Marit!
  Så mycket fint som blommar hos dig. Ser ut att vara fint väder. Har stängt in mig i flera dagar och målar och fixar, men i helgen skall jag plantera alla heuchera och annat som jag fick levererat idag.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, nå har vi hatt veldig fint vær i mange dager. 20 grader her i dag. Det høres veldig hyggelig ut :)
   God helg.

   Slett
 15. Dejligt at se alle de insekter i haven Marit. Den første har du fotograferet så fint at skyggen står knivskarp. Flot!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Ulla, det er en glede å se at de trives her. Tusen takk.

   Slett
 16. Flotte roser og clematis. ‘Louise Bugnet’ har så flotte knopper. Det er fint, at du har så mange sommerfugle. Vi har også mange i haven nu. Vi har ingen sommerfuglebuske, her er det sankthansurten, der tiltrækker flest sommerfugle.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. 'Louise Bugnet' blomstrer fra juni til frosten stopper den. Den er helt fantastisk. Ja, jeg er veldig glad for det. Jeg har mange av de også, men her er de mest opptatt av sommerfuglbuskene.

   Slett