søndag 13. september 2020

Hagens juveler akkurat nå...

 Her kommer fortsettelsen på forrige innlegg om syrinhortensia i hagen her. Jeg er så glad i disse plantene, for de blomstrer for fullt nå når mye annet i hagen er ferdig med blomstringen.


Dette er Hydrangea paniculata 'Vanilla Fraise' nede i hagen. Bildene er tatt 13. August


Da var blomstene fortsatt hvite med grønnskjær. Denne sorten har ikke like mye grønt i blomsten som f.eks. 'Limelight'. Den skifter også mye hurtigere over til rosa.

Hvitt/rosa og sølvfarget bladverk + vinrøde lønner/acer går igjen flere steder rundt bedet. 

Disse bildene tok jeg i går, og nå har den fått de flotte rosa fargetonene som spesielt denne navnesorten får.Som det sees på gresset så har mye løv fra trærne allerede falt av. Natt til tirsdag denne uken var det  litt frost her. Det varte ikke lenge, men lenge nok til at trærne fikk det med seg. Jeg fikk frostskader på en lobelia og en hortensia, så det var kaldt nok. 
Denne navnesorten er jeg veldig glad i nettopp fordi den skifter relativt hurtig over i rosa :)

Dette er Hydrangea paniculata 'Pinkie Winkie'. Den har jeg hatt siden 2009.


Denne navnesorten har spesielle røde stilker, og høye trekantede blomster. Blomstenes oppbygging minner meg om diamanter :)

Disse bildene ble tatt i går, og denne navnesorten er også sent ute med blomstringen i år, for den har nettopp startet. Denne skifter også over i rosa til slutt.

Jeg er den første til å innrømme at denne kunne stått litt mer åpent plassert. Den er flankert av rosene 'Louise Bugnet' til venstre og 'Therese Bugnet' til høyre. De to  breier seg vel mye, og jeg har klippet begge to flere ganger i sommer. Det må til for at de ikke skal bli for store der de står. Disse to ble klemt inn der når vi gravde opp hagen høsten 2017. Jeg hadde ikke noe annet sted å sette de, og siden har de stått der. Jeg kommer ikke til å flytte de, så jeg får bare fortsette å klippe rosene  :)
'Pinky Winky' klarer seg nok likevel der den står.

Fortsettelse følger...


36 kommentarer:

 1. Så fina dom är, båda två. Och jag tror nog att 'Pinkie Winkie' kan ta upp kampen med rosorna :) Så fin den är med de röda stammarna. 'Vanilla Fraise' har jag sett på många bloggar. Den är så fin. Verkligt fin rosa nyans den fått. Den verkar också stadig och fin i stammarna, trots stora blommor. Att några pekar lite nedåt är ju bara vackert. Blir lite som en bukett med blommor i en vas ... om du förstår hur jag menar :)

  Idag skiner solen här efter att det regnat hela dagen här igår. En fin höstdag även om det blåser en del.

  Önskar dig en fin söndag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så fine. Jeg tror også det, for 'Pinkie Winkie' har god vekstkraft den også. De røde stilkene er et ekstra pluss med den navnesorten, for den fargen passer så godt til blomstene.
   'Vanilla Fraise' blir veldig rosa når det har gått en måned siden den startet blomstringen. Jeg forstår veldig godt hva du mener, Anita :)

   Her er det bare kommet 2 mm i det siste med regn, så det er fryktelig tørt. Så fint at du har fått regn. Det blåste mye her også i går, så nå er det blitt høst.

   Ønsker deg også en fin søndag!
   Klem, Marit

   Slett
 2. Hej Marit
  Ja det er nok også grunden til, at min H. Vanilla fraise ikke er så stor som din, pladsmangel er ikke nemt at gøre noget ved, når der ikke er nogen steder at flytte dem hen. Det er stadig en plante, vi er glade for, men den fylder godt i haven.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, for blir de inneklemt der de står så vokser de heller ikke så mye. Nei, sånn er det bare, og det er vanskelig å få gjort noe med. Den er en flott plante, ja.
   Klem

   Slett
 3. Underbart vackert i din trädgård nu! Härligt att se :)
  Höstkram från Titti

  SvarSlett
 4. Since reading your last post about hydrangeas I have been keeping an eye open around here and they seem to be mostly finished for the year. It is a very popular plant, however, and when I started to pay attention it was surprising how many gardens had them. I feel that a new variety must be coming to the market soon. It will be called Marit's Marvel! Each flower will be a different colour - a rainbow hydrangea. Just imagine that!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, they are very popular, David. There are very few left for sale here too. Yes, many gardens have them, and I can understand it. They bloom when most other plants have finished for the season. I'm looking forward to see it! It sounds wonderful!

   Slett
 5. Det er sjovt med farveskiftet. Jeg synes, det lyse bladværk omkring klæder dem rigtig godt.
  Ak ja, selv store haver kan blive for små;-)))
  Mange hilsner Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig fint når de skifter farge så dramatisk :)
   De bladene er på en Acer negundo 'Flamingo', og de er hvite og rosa på sensommeren. Så de to passer perfekt til hverandre.
   Ja, ikke sant... ;)

   Slett
 6. Hvor er det flotte bileder, Marit! Syrenhortensia er en plante, jeg aldrig rigtig har opdaget, før du fortæller om den. Det er jo det spændende ved at læse blogs, at man får idéer til sin egen have :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte! Så bra da, for da kan du vurdere å ha en sånn i hagen din :)
   Ja, det er jo det som er så fint med blogger, nemlig at vi kan inspirere hverandre.
   Klem

   Slett
 7. Hei Marit

  Alletiders gennemgang - du får gjort rigtig god reklame for Hortensia:)

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja det gjør jeg, men så er det også flotte hageplanter :)

   Ha en deilig søndag

   Slett
 8. Hello Marit,

  Your hydrangeas are beautiful, what a lovely garden. I do love the pink colored hydrangeas. Beautiful photos. Enjoy your day! Wishing you a very happy new week ahead!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Thank you. Yes, the pink flower is very pretty.
   Enjoy your day. Have a happy new week ahead you too!

   Slett
 9. Du er heldig at have så god plads i din have, at de allesammen kan udfolde sig med deres ligheder og forskelle. Jeg er spændt på at se, hvor stor Pinky Winky kan blive, for vores har jeg beskåret en del, da den udviklede sådan en grim Vækstforum.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg vet at jeg er heldig, for det er fortsatt ledig plass i hagen. Jeg måtte også beskjære den for noen år siden, men nå er den i fin vekst igjen.

   Slett
 10. Wow, for en lekker sammenplanting! Skjønner at jeg må flytte min 'Vanilla Fraise', ja. Litt skumle temperaturer nå, synes jeg. Nede i 4 i natt igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! De trives med god plass rundt seg ja. Det synes jeg også, og det var kun 4 grader her i dag igjen også. Det er kjølig...

   Slett
 11. Kjekt å se Syrinhortensia med omliggende planter, det ser så frodig ut.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er frodig her nå.

   Ha en fin dag!

   Slett
 12. Hej Marit!
  Du har så många fina hortensior. Ser så fint ut nu på hösten när de blommar.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Tusen takk. Det er jo det som er så fint med de, for de blomstrer så lenge.
   Ha det godt.

   Slett
 13. Borde inte Pinky Winky bli högre än rosorna så småningom? Jag vet inte den typen av hortensior är inte det jag kan något om. Hittade en liten låg i somras 'Dahruma' som ska hålla sig låg och kompakt och med öppnare, flatare klasar. Den stog bland större växter med de silveraktigt gröna bladen och blommorna talade till mig :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo, så sikt så blir den det. Den var større før, men så knakk den en vinter med mye snø. Jeg klipte den helt ned og nå er den på vei opp igjen. Så den blir nok høyere enn rosene etter hvert. Den høres fin ut!

   Klem, Marit

   Slett
 14. Lovely hydrangeas Marit. I prefer them when they are get pink, as on your photo. Mine are some green as Limelight and Grandiflora is partly pink now.Wonderful garden!
  Hug!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Nadezda. I like them too when they turn to pink.
   Hugs!

   Slett
 15. De er nydelige. Jeg har en jeg også, men ikke så fin som dine. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er de. De trives best når de står så åpent og får masse sol. Ha en fin kveld.

   Slett
 16. Hello Marit!
  The garden is beautiful in autumn.
  Have a nice new week!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Tania!
   Yes, it's so beautiful outside right now.
   Have a nice new week you too!
   Hugs!

   Slett
 17. Spennende! Vi har akkurat kjøpt vår første syrinhortensia, så hvis den klarer vinteren, får vi kanskje se den i blomst neste høst :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint da! Det er jeg nesten sikker på at du får sett den i blomst til neste høst :)

   Slett
 18. Det er nogle meget smukke sammenplantninger du har lavet i din have. Træet med de hvidbrogede blade (er det mon en løn?) er fantastisk fin sammen med Hortensia og rød japansk løn! Det hele ser så triveligt ud!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er en lønn. Den heter Acer negundo 'Flamingo'. Bladene er hvite og grønne fra mai og utover til juli. Da blir de rosa i tillegg til det hvite og grønne. De passer godt til hverandre, ja :)

   Slett

Begynnelsen på slutten, og begrensningens kunst er vanskelig...

 Jeg håper i alle fall det, altså at det er slutten på vinteren vi ser begynnelsen på nå. Det har vært varmegrader i hele natt, og det regne...