mandag 7. september 2020

Vekstkraft, magiske roser, og flere sommerfugler...

 Jeg har en hvit pasjonsblomst som remonterer nå. Jeg går forbi den hver dag, og det er jo så hyggelig at den blomstrer på nytt. Den har en enorm vekstkraft, og den kan åpenbart kle en liten  vegg alene i løpet av en sommer. Det skal sies at den har optimale forhold der den står med sol halve dagen, og det er også  tak over der. 

Den er stadig full av knopper, og vil nok blomstre ganske lenge fremover helt til frosten kommer.

Ja, denne var bare en liten grønn pinne når jeg kjøpte den i mai, og nå har den tatt over hele gelenderet på trappen.  Jeg må innimellom løsne på greinene som vokser rett opp, for planten vil stadig inn under kledningen. Den minner litt om vår hjemlige villvin/Parthenocissus både i bladene og den kraftige veksten.
Denne skal om en måneds tid klippes ned og settes i kjelleren. Jeg har prøvd å overvintre en sånn før uten hell, men jeg prøver igjen.

For de som liker pelargonia er dette 'Westdale Appleblossom Rosebud' som står der på trappen. De trives veldig godt under tak der den står, for de liker ikke å få regn på blomstene sine :)

Den rosen 'Munstead Wood' som jeg viste for noen dager siden er virkelig magisk. Den har igjen endret farge, og jeg er bare helt forundret over hvor mange forskjellige uttrykk den har. 


Dette er det samme bildet som jeg viste her om dagen. Det ble tatt den 27. August.

Dette ble tatt 3. September av den samme rosen...

...og dette ble tatt den 5. September.
Den ble plutselig mye mørkere i blomsten i løpet av en uke.

Dette er også 'Munstead Wood'. Jeg har med vilje ikke redigert fargen, men  den er mye mørkere rød enn det kommer frem her. Den ser egentlig ut som mørk rød fløyel.

Jeg kjøpte tidlig  i vår tre barrot roser av denne, og plantet de tett i sammen. De har blomstret i flere måneder nå, og det kommer hele tiden flere knopper. Denne høsten må gjerne fortsette med 20 grader og sol, for da kan rosene bare fortsette å blomstre :)
Fargene på de tre er ikke like, så det er morsomt å se på alle de mørke røde nyansene. Dette er en flott Austinrose som anbefales på det varmeste.

Så til litt mer sommerfuglbusker og admiralsommerfugler. Vannessa atalanta heter den på latin, men her i hagen går den bare under navnet "admiralen" :)


Til en forandring så satt de på den lys lilla sommerfuglbusken/Buddleia davidii 'Glass Slippers' som har blitt min nye favoritt i hagen. Jeg kjøpte to av den i fjor i august, og var jo så redd for at den ikke skulle klare seg her i vinter. Jeg dekket hver av de med en stor haug ned løv rundt roten, men så mild som vinteren ble var det ingen fare. Nå har de vokst så mye i sommer at jeg tror at de klarer seg gjennom neste vinter uten så mye dekke. Jeg har som et eksperiment satt to stiklinger av den rett i et bed her, så de skal få stå der i vinter.  De skal jeg dekke godt med løv, og det skal bli spennende å se om de overlever. Denne navnesorten har et bladverk som er grågrønt.  

Det var kun 4 grader igjen i natt her, og høsten rykker stadig nærmere med temperaturer jeg ikke liker.  Yr spår 13 grader som høyeste temperatur i dag, og det er ikke all verden. Men solen skinner og det er ikke noe vind, og da får jeg være fornøyd :)

Ha en fin høstuke!


42 kommentarer:

 1. It makes me happy to see the butterflies in your garden, Marit, as I am sure it does you, and to know that you are doing your share for pollination. Bravo! As you say, fall is fast approaching now, but based on your blog posts this year has been excellent in your garden.

  SvarSlett
  Svar

  1. Yes, I'm very happy to see them in my garden David, and it's a lot of other insects here also. They love all my flowers as I do too. Yes, it have been a wonderful year in the garden. Autumn comes always too early anyway.

   Slett
 2. Hello,

  The passion flower is gorgeous. I love the pretty Appleblossom Rosebud. Your butterflies and butterfly bushes are looking beautiful too. Our mornings are feeling chilly, feels like Autumn is here. Enjoy your day, have a great new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Thank you. Yes, it feels like Autumn here too. I don't like it at all.

   Have a great week you too!

   Slett
 3. Kære Marit
  Din rose har vel nok mange farver, men jeg synes nu, dit billede af passionsblomsten og pelargonien er særligt fint med de lyse, fine farver.
  God, varm sensommer.
  Mange hilsner Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Det var hyggelig sagt av deg. De pelargoniaplantene synes jeg passer så godt der, for de lyser faktisk opp trappen pga. de lyse bladene.
   God varm sensommer ønskes deg også.

   Slett
 4. Ja Austin-rosene er fascinerende, med alle sine fargeskiftinger og nyanser. Også så gode til å remontere! Trekker ikke ned at de dufter godt, heller :)
  Har lyst på en lekker sommerfuglbusk, men alle mine forsøk har strandet :( Kanskje løvdekke vil hjelpe den igang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er de så absolutt. De remonterer og dufter så godt at det er en fryd. Nei, det trekker ikke ned i det hele tatt :)
   Så rart at de ikke trives hos deg, for du har jo en sone lavere enn her. God drenering må de ha, for det er alfa og omega. Løvdekke er ikke dumt nei. Jeg har så mange trær her at løv har jeg nok av! :)

   Slett
  2. Jeg har supergod drenering, og sist plantet jeg i en skrinn skråning etter råd. Borte ble den. Løv har jeg derimot plenty av ;)

   Slett
  3. Så merkelig da, for da skulle de jo ha gode forhold hos deg. Ha, da er det bare å dekke rota og håpe på det beste :)

   Slett
 5. Hei Marit

  Alletiders at du er tilfreds med dine MW - det er spændende at de er så forskellige, de burde jo være stort set helt ens. Er forskellene der også næste år - tror jeg de lyseste er sports.
  Buddleia er fantastiske - og på denne årstid er det godt med god næring til insekterne!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, jeg er veldig fornøyd med mine MW, og alle de andre barrotrosene fra Austin som jeg kjøpte. Ja, de burde jo være like, men det er ikke godt å si hvorfor de er så forskjellige.
   Ja, de er så fantastiske, og det er ikke bare sommerfugler som liker de. I går var det så mange bier på de at blomstene var helt fulle av insekter. I dag la jeg merke til at den som er rosa dufter veldig godt. Ikke så merkelig at den er deres favoritt :)

   Ha en deilig ny uke

   Slett
 6. Hei Marit.
  Munstead wood er bare vakker - det samme med buddleja'en. Ønsker også en varm og lang høst - og frosten kan bare holde seg borte enda ei stund.
  Ha ei flott uke,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena
   Ja, det er de begge to. Det er jo en ønskedrøm å få en lang og varm høst selv her. Ja, den kan komme ved juletider :)
   Ha en fin uke du også.

   Slett
 7. Hej Marit
  Din hvide passionsblomst er rigtig fin, jeg er ikke omhyggelig nok, så den kan jeg ikke holde liv i.
  Min Munstead Wood er ikke begyndt på remonteringen endnu, så du er foran :)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Det hjelper å ha den på trappen, for da blir jeg minnet på den hver dag.
   Så hyggelig at jeg er foran deg for en gangs skyld :)
   Klem

   Slett
 8. Hei Marit.
  Jeg har så sans for Austin roser, og Munstead Wood er ikke noe unntak. Kjøpte den ifjor høst, men den overlevde ikke vinteren. Kommer nok til å prøve meg igjen. Nydelig farge på buddeia. Her er det høstlig ute med regn og mye vind.
  God ny uke.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, de er egentlig veldig flotte alle de rosene fra Austin. Så synd da, men da må du bare prøve den igjen.
   Ja, fargen på de er så fine, og jeg er så glad for at de trives her. Her er det kjølig men ikke noe vind.
   Ha en fin uke!

   Slett
 9. Hei Marit!
  Jeg vet det er en fattig trøst, men hagen din ser ikke ut som høst. Fin blomstertrapp du har. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Nei, den gjør vel egentlig ikke det, for fortsatt er det mye som blomstrer her. Tusen takk.
   Ha det godt. Klem, Marit

   Slett
 10. Flott Pasjonsblomst som blomstrer hos deg på ny. Admiralsommerfugler er flotte insekter.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig hyggelig at den blomstrer på ny. De er de så absolutt.

   Ha en fin dag!

   Slett
 11. Veldig flott pasjonsblomst!
  Har ikke klart å overvintre dem selv, men jeg mener min mormor gjorde det. Hun hadde sin i en kjølig stue, der det var mer lys, og noe varmere enn i kjelleren, men fortsatt kjølig. Altså ikke en dagligstue.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det stemmer nok med at de kan overleve på en kjølig men lys plass inne. Jeg vil prøve å ha den i kjelleren.

   Slett
 12. Som ganske ung var jeg kustode et sted, hvor der voksede en passionsblomst i havestuen. Det var et stort job hver morgen at vande den og rense den for visne blomster og blade. Men flotte er de, når de får lov til at folde sig ud.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det vil jeg tro ja, for det er en del stell med de. Mye gjødsel og mye vann behøver de ja. Det er de 😊

   Slett
 13. Jeg har ingen forstand på roser, men glæder mig over det fine arrangement du har lavet ved din trappe. Passionsblomsten føler sig sandelig hjemme der sammen med de frodige pelargonier.
  - Også dejligt at se de mange sommerfugle i haven!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Jeg tror den trives der og det gjør de store pelargonia der også. De største er et år gamle,for de hadde jeg inne i vinter. Ja, det er helt sikkert!

   Slett
 14. Hej Marit!
  Det var en riktigt fin Passionsblomma, den ser ut att trivas hos dig. Fjärilsbuskarna är fina, har köpt en i år. Hoppas att den skall överleva vintern. Fint med fjärilarna som hälsar på hos dig. Här har de inte visat sig på ett tag. Rosen har en riktigt vacker mörk färg.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det ser sånn ut som den gjør det. Det hadde jo vært fint hvis din overlevde neste vinter. Ja, jeg er veldig glad når de besøker hagen her. Fargen er veldig mørk ja.
   Ha det godt.

   Slett
 15. Jag elsker både rosor och sommerfugler. Tack för ögongodis.
  Klem fra Bosse

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du også gjør det!
   Klem fra Marit

   Slett
 16. Hvor er din hvide passionsblomst da fin - yndig, faktisk :)
  Munstead Wood er en super rose og det er sjovt at se de mange forskellige farveudtryk. Min er også igang med at blomstre igen.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig søt, og det er jo også hyggeliv af den blo strer igjen nå.
   Den er helt super ja, og det er mange farger i en blomst. Rå hyggelig da!
   Klem

   Slett
 17. Din lyslilla sommerfuglebusk er utrolig smuk - og du er heldig at have sommerfugle stadigvæk. I min have er der ikke nogen længere. Det er nok fordi mine sommerfuglebuske er afblomstret.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er så fin akkurat nå. Jeg er veldig heldig med det ja, selv om det avtar på besøket av sommerfugler her nå.
   Mine remonterer fantastisk i år, og det må komme av gjødningen de har fått.
   Klem

   Slett
 18. Så flott pasjonsblomst! De har vokst som ugress de gangene jeg har hatt dem også, men de overvintrer ikke her. Hva gjør du med dem om vinteren?

  Ha en fin kveld :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Nei, de tåker ikke vinteren her heller. Jeg setter den inn i kjelleren hvor det er lyst og kjølig. Jeg må bare huske på å gi den vann :)
   Ha en fin kveld!

   Slett
 19. Hei Marit.
  Vakker Pasjonsblomst! Har pleid å ha det, men har aldri prøvd å la den overvintre.
  Rosene har vakre rødfarger:-)
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin
   Tusen takk. Ja, de er så flotte. Sist gang jeg prøvde tørket den for meg, så jeg får prøve å gi den mer vann i vinter.
   Det har de ja :)
   Ha det godt.

   Slett
 20. Vilken fantastisk passionsblomma Marit! Och dina 'Westdale Appleblossom Rosebud' är jättefina när dom nästan som "rinner" ner för trappen. Dom växer gärna lite "rinnande", det gör min också. Min har slutat blomma nu men är fortfarande fin, bladen är ju så vackra.

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er veldig fin, Anita, og jeg håper at jeg klarer å få den til å overleve vinteren. Ja, sånn kan det nesten se ut :)
   Bladene på de er så fine ja, så de behøver ikke blomstre.

   Klem, Marit

   Slett