søndag 23. august 2020

To nye roser, og planer om et nytt bed...


 Ja, jeg skulle jo ikke ha flere roser sa jeg tidligere i sommer, men sånn ble det ikke. Jeg fant to til halv pris i et hagesenter, og de sto i store potter.  De var  så  kraftige og fine, og det er jo ingen ulempe når det gjelder roser. De to jeg fant heter 'Leonardo da Vinci' og 'Minerva'. Jeg har kikket på 'Minerva' flere ganger i sommer, for jeg har likt både duften og fargen på den. Jeg klarte utrolig nok å finne ledig plass i rosebedet til begge to i dag. 

Det var noen knekte greiner på 'Leonardo da Vinci' så de ble klippet av og ble satt i vann.

På to dager har vi fått 40 mm med regn her, og jeg er så fornøyd. Veien her ble noe skadet, men sånn blir det alltid når regnet kommer så hardt som det gjorde på fredag. Lyn og torden ble det, men det varte ikke så lenge her. Andre steder fikk nedbørsrekord og 58 mm regn på en time, så jeg skal ikke klage.

Jeg kjøpte her om dagen en plante jeg aldri har hatt før. Den heter Hebe Tricolor eller Hebe Varigated. Den er ikke herdig her, så den må vel inn den også sammen med veldig mange andre planter. Er det noen andre som kjenner til denne?


Grunnen til at jeg kjøpte den var at neslesommerfuglene satt tett i tett på den på gartneriet, og i tillegg var den variegert. Bedre blir det jo ikke ;)

Et nytt prosjekt er under planlegging (igjen). Jeg har fortsatt igjen å flytte noen iriser som står i bedet hvor det en gang skal bli garasje/carport. Jeg har bare igjen å flytte de, for omtrent alt annet er flyttet derfra. Det var fra det bedet jeg  flyttet alle rosene mine og solhattene i august i fjor.

Vi har et stort lager av rester av div. belegningsteiner etter at min mann tok bort mange steiner han hadde lagt ute her som måtte tas bort pga. hagestuen/vinterhagen/spisestuen ble bygd. Dette rommet har så mange funksjoner at det er vanskelig å gi det bare et navn ;)

Disse steinene skal jeg bruke til å ramme inn det nye bedet som jeg skal lage utenfor/nedenfor der jeg nå har roser/solhatt/sommerfuglbusker/lavendel og mye annet.

Det  blir ca. 6 meter langt, så her må jeg plante tett. Jeg har veldig mange iris så må flyttes dit, så jeg er spent på om jeg får plass. Jeg kan justere det i bredden, så jeg får se hvor mye plass jeg behøver. 

Dette blir et lite jafs av plenen/gresset jeg sådde  i fjor. Jaja, det var vel ikke annet å vente. Plen er det jeg beøver minst av her, så det gjør ikke noe ;)

I går hadde vi besøk av datter og svigersønn, og vi satt ute på den nye sitteplassen. Plutselig ser vi en stor fugl som kretser over her. Det kan ha vært en hønsehauk/  Accipiter gentilis ut i fra størrelsen. Jeg hadde bare mobilen med meg, så det ble ikke noe godt bilde av den. Uansett var det en stor rovfugl, og det er ikke så ofte vi ser det her. Jeg hørte den igjen i dag, og det kan tyde på da at den er i området her akkurat nå.


Ha en fin ny uke!


40 kommentarer:

 1. Hello Marit,

  Your new plants are lovely, beautiful roses. The new rose garden sounds beautiful. Great sighting of the Goshawk. Take care, enjoy your day! Have a great new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you.
   Take care, and enjoy your day!

   Slett
 2. Hej Marit
  Hvor der er en vilje, er der en vej, selvfølgelig fandt du plads til to roser mere :)
  Begge gode roser, Minerva dufter godt. Vi så en havørn sidst vi spiste sammen med nogle venner, mens det var varmt og solrigt, måske er det sådan en du har set. Den på dit billede ser stor ud.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, ikke sant! Ja, det var nok vilje til å få plantet de :)
   Den dufter veldig godt ja. Det er selvsagt mulig.
   Klem

   Slett
 3. Förstår att du inte kunde motstå så fina rosor Marit. Leonardo da Vinci är ju fantastisk! Dina Hebe är väldigt vackra. Och namnet är mycket bekant. Och även blommorna. Kan bara inte komma ihåg varifrån. Om jag möjligen har haft en själv för många, många år sedan som inomhusväxt. Eller om jag sett den på någon trädgårdsresa. Jag ska fortsätta fundera. Men jag förstår att du ville ha den om det satt så många nässelfjärilar på den. Hoppas du kan övervintra den på något sätt.

  Önskar dig en fin söndag kväll!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det var helt umulig å ikke ta de med, Anita! ;)
   Det er en veldig fin rose, ja. Jeg har aldri hatt hebe før, så jeg får prøve å få den til å overleve vinteren inne. Ja, jeg vil ha flest mulig sommerfugler her :)
   Ha en fin søndag du også!
   Klem, Marit

   Slett
 4. Jeg kjøpte Leonardo da vinci i fjor, den blomstret fint tidligere i sommer, men er fortsatt veldig lav, så vi fikk ikke sett så mye til blomstene egentlig. Nå har den nye knopper, håper den har vokst litt i høyden også. Jeg går også og tenker på både nye bed og utvidelse av gamle, spørsmålet er om jeg klarer å la være :) Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er nok ikke av de høyeste rosene. Den fortsetter sikkert å vokse hos deg. Ja, det var det da :)
   Ha en fin kveld.

   Slett
 5. Ibland är det helt okej att inte lyda sig själv. :)
  Klem fra Bosse

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Jeg hører ikke så mye på det jeg har sagt før ;)
   Klem fra Marit

   Slett
 6. Hei Marit!
  Rovfugler blir det flere og flere av. Vi hører stadig de "tynne" fuglelydene. Av og til er vingespennene spennende store. Nå er det mange, særlig unger, som seiler på lufta. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Ja, det er tydelig at det blir det. De "tynne" du beskriver er kanskje musvåk, for de er her også. De skriker "kii, kii". De trener opp ungene i august og da kan vi se fire fugler som seiler i lufta. De er en trekkfugl, men kommer tilbake her hvert år. Jeg liker å se på de.
   Ha det godt!
   Klem, Marit

   Slett
 7. Fine nye roser du har kjøpt. Heber er fine planter om høsten, håper din klarer seg.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusenvtakk. Ja, de er veldig fine. Det blir spennende å se om den klarer vinteren innendørs.

   Ha en fin dag!

   Slett
 8. Det er simpelthen så svært at få et tydeligt kig af rovfugle. Vi tror, en rød glente holder til i vores læbælte, men er slet ikke sikre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det. Vi har sett spurvehauk her, men den er jo liten i størrelse i forhold til de store rovfuglene. Rød glente har jeg aldri sett her.

   Slett
 9. Du milde himmel! Allerede nye planer Marit. Jeg bliver helt forpustet af dit tempo, men er sikker på det nok skal blive godt alt sammen.
  Spændende med rovfugle, men meget svært at fotografere. Her har vi også mange forskellige rovfugle i alle størrelser, og de er jo spændende at se på.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, allerede nye planer, Ulla :)
   Jeg føler at så lenge været er ok, så er det bare å utnytte det. Plutselig er høsten her, og da er det ikke fristende å arbeide i hagen. I natt var det kun 6 grader her. Brr....
   Ja, rovfugler er spennende å se på. Her er det ikke så mange dessverre.

   Slett
 10. Hej Marit!
  Så fina rosor du har planterat. Minerva skulle gå bra ihop med mina blåa rosor. Så fin. Tror inte jag sett en Hebe Tricolor, förut. Du har helt rätt, hittar man något man tycker om, då är det bara att slå till. Lycka till med ditt nya projekt.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, den ligner på de andre blå rosene i fargen, og dufter veldig godt. Mange av de blå gjør det. Jeg har sett de før her, men gar aldri kjøpt den før. Ja, da er det bare å slå til :)
   Tusen takk.
   Ha det godt.

   Slett
 11. Hei Marit.
  Leonardo da vinci kommer du til å bli fornøyd med. Har hatt den i flere år. Kjøper ikke planter på høsten lengreda jeg jar dårlig erfaring med at de ikke kommer neste år. Da betaler jeg litt mer.
  God mandag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, det tror jeg også, for jeg liker fargen på den. Jeg forstår godt hva du mener med det, for det er jo sikrere å kjøpe planter på våren. I fjor flyttet jeg alle rosene mine i slutten av august + to sommerfuglbusker, og alle overlevde. Så jeg håoer og tror at disse to rosene overlever.
   Ha en fin mandag.

   Slett
 12. Hei Marit

  Rovfugle ser vi stadig mere - gamle tiders fordomme er heldigvis på retur!
  Minerva er en flot rose, den bliver dog ikke så høj;)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, heldigvis. Her i Norge er mange av de fredet, så det er ikke lov å jakte på de. Det tror jeg har hjulpet mye på bestanden av de.
   Ja, den er veldig fin, og så dufter den så godt! Den kan bli 80 cm høy, så den er jo ikke så lav da :)
   Men i forhold til noen av Austinrosene mine blir den lav, for noen av de er nå over en meter høye :)

   Ha en deilig uke

   Slett
 13. Hebe har jeg aldri prøvd, men din plante er absolutt en pryd i hagen.
  Åsså vintergrønn da.....min favoritt av planter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er veldig fin, men den overlever ikke vinteren her så den må nok inn i kjelleren. Vintergrønne planter er en favoritt her også :)

   Slett
 14. The roses are beautiful, Marit, but it would be an oxymoron to say anything contrary about a rose wouldn't it? Of course, I have to say that I am soooooooooooo surprised that another project is planned!!! As for the hawk high overhead, it is difficult to be sure based on your picture, but I am inclined to think it is a Common Buzzard (Buteo buteo). Enjoy the week ahead. I know you will! With my best wishes, David

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, David. Yes, I guess it would. You use so many difficult words, but I guess it's my vocabulary who is poor ;) My google translate can't translate oxymoron, but I guess what it mean.
   Oh yes, I'm sure you are very surprised indeed!
   Yes, I guess you are right. But we see the Buteo buteo all the time here, and we hear them too every day now in August before they leave to southern Finland. This bird we saw had a different cry. This Buteo buteo has a very norwegian name, Musvåk :)
   Thank you David, and e joy your week ahead too.
   Best wishes, Marit

   Slett
  2. Your knowledge of English is very impressive, Marit, and you write it very well. i will try not to use words which may be a little obscure to you.

   Slett
  3. Thank you, David. I try my best :)
   English have many obscure words, but I learn some new words all the time. I like that :)

   Slett
 15. Hvor er du heldig at I har fået så meget regn :-) Spændende med rovfuglen, du har set! Det må være den, vi kalder for en duehøg. Dejlige billeder!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har vært veldig heldig. Det er synd på dere som omtrent ikke får noe regn! Ja, det kan godt være den, Gitte :)
   Tusen takk.
   Klem

   Slett
 16. Det er vakre roser! Så bra at du fikk plass til dem i rosebedet ditt :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så fine. Ja, ikke sant, men nå er det snart fullt :)

   Slett
 17. Hello Marit!
  Beautiful flowers! It's good that the eagles are close.
  Have a nice week!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Tania!
   Thank you! Yes, I like to watch them here.
   Have a nice week!
   Hugs!

   Slett
 18. Ja, sånn kan det gå, gitt!
  'Leonardo...' er jo bra. 'Minerva' har en flott "historisk" farge! Får håpe de trives godt deg. Du har jo mye sol, så.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, og sånn gikk det ;)
   'Leonardo da Vinci' overrasker meg som snittblomst, for de jeg tok inn er like fine. Ja, der fikk jeg endelig en lilla rose til, for det ville jeg ha. Ja, her er det mye sol, og alle er plantet mot sør. Det virker som de trives der i den varme grusen også. Jeg håper at disse to siste vil også trives selv om de er plantet litt sent.

   Slett
 19. Det er jættesvært at fotografere fugle, synes jeg, men dejligt for dig at se dem og vide, at de måske er der fast.
  Jeg har en enkelt hebe, der står ude i haven. Det har den gjort i 12 år uden en eneste form for vinterdækning. Det siges, at dem, med små blade, klarer sig bedst. Men hvis du tager din ind, så er du på den sikre side. Den er flot, og hvis den bliver ved, at tiltrække sommerfugle, ja så har du gjort et godt køb :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant. De som vi kaller Musvåk er her fast, for de har rede høyt oppe i åsen her. De hører jeg daglig. De er en trekkfugl, og snart reiser de, men de kommer tilbake hver vår.
   Klima her kan dessverre ikke sammenlignes med det du har, så jeg må nok ta den inn. De med små blader har nok lettere for å klare seg ja. Ja, ikke sant! :)

   Slett