fredag 21. august 2020

Bispelue/Epimedium planting, litt nytt, og ferdig med nok et prosjekt...

Her kommer et langt innlegg :)

 Det er ikke alt som går med lysets hastighet her. Jeg bestilte flere sorter Epimedium allerede 2. april i år, og først nå har de blitt plantet. Grunnen til det er at jeg ventet på noen flere, og de kom i forrige uke. Jeg har ikke hatt tid før heller, så da passet det godt å få plantet alle samtidig nå  :)


De som nå er plantet er:


Epimedium x youngianum 'Roseum'

      "            grandiflorum 'Pretty in Pink'

        "           grandiflorum 'Pink Champagne'

        "           brachyrrhizum 'Pink Angels'

        "           acuminatum 'Night Mistress'

        "           wuchanese 'Sandy Claws'

        "           acuminatum 'Ruby Shine'

        "           grandiflorum ' Pink Elf'

        "           grandiflorum 'Shiho'

        "          x youngianum 'Niveum'

        "         grandiflorum 'Elfenkönigin'

        "         x youngianum 'Tamabotan'


Det har nettopp startet salg på det lokale gartneriet her, og hjem ble det da to små lønner/Acer. Den ene heter Acer palmatum 'Beni Shichi-Henge', og Acer palmatum 'Beni Maiko'

De plantet jeg i samme område som alle bispeluene, og 'Beni Shichi-Henge ble plantet nærmest dammen. Det sto at disse ikke skulle bli så store, men det gjenstår å se... ;)

Jeg har nå fullført et "gammelt" prosjekt fra i fjor sommer, og det var godt å bli ferdig med det. I fjor rakk jeg ikke det før vinteren kom, og i vår hadde jeg ikke mer grus igjen. 


Det var omtrent så langt jeg kom på sensommeren sist år. Dette bildet er fra 24. August  2019. Jeg fikk litt senere lagt duk helt opp til svingen på venstre side, og så ga jeg meg der.Det som kommer nå er stort sett nye bilder.   Dette er der hvor den Barlinden/Taxus står som var helt oppspist i fjor vår. Takket være innpakkingen i vinter har den fått stå i fred. Snart skal den pakkes inn igjen. Pinnene har stått der i hele sommer, så det er fort gjort å pakke den inn igjen. Vi hadde hagebesøk i på onsdag, og de fortalte om at deres Taxus hadde også blitt spist på for første gang i fjor vinter. Hva som får rådyr til plutselig å spise en giftig vekst vites ikke, men uansett skal de ikke få spise min :)

Dette er flere hosta som jeg har gravd opp og delt, og så har de blitt plantet der. 

Her følger bedet hagegangen nedover, og her har div. planter fått et nytt sted å vokse. 

Dette er omtrent på samme sted bare litt lengre ned. Her vokser de to bøkene jeg viste tidligere i sommer. 

Dette er bilde fra 13. Juni og det samme innlegget, og her sees godt duken og hvor langt jeg var kommet i fjor høst.


Nå er endelig duken dekket! Her er den ene nye lønnen plantet

Her sees både epimedium og begge de nye lønnene.
Hvis noen mener at jeg planter for tett så har de helt rett i det, men det er sånn jeg liker å ha det. Jo tettere, jo bedre. Treet til venstre har jeg hatt i mange år. Det heter Acer campestre 'Carnival'. Det har alltid vært lite og har vokst sakte, men i år har det begynt å strekke seg i været. Jeg tror det har vært alt for tørt der, men etter at duken ble lagt i fjor har det vært mer stabil fuktighet der. Det har den åpenbart likt.

Acer palmatum 'Beni Shichi-Henge

Acer palmatum 'Beni Maiko'

Oversiktsbilde fra den ene langsiden ved dammen hvor alle Epimediumene nå er plantet.

Jeg har også kjøpt nok en sommerfuglbusk i en farge som jeg ikke hadde fra før. 30% avslag på prisen er helt greit å ta med seg :)

Her er den nye sommerfuglbusken Buddleia davidii 'Royal Red' og rosen 'Poco Loco' som  blomstrer helt fantastisk nå.

Nå har jeg allerede begynt å forberede meg på neste års prosjekt som skal bli et av de siste store prosjektet her (tror jeg). Da skal jeg fullføre noe jeg begynte på i 2017, men som aldri rakk å bli ferdig. Siden da har jeg hatt nok annet å gjøre ;)

Det blir noe lignende som jeg har holdt på til nå, nemlig duk og grus, trær og stauder.  Jeg skal ikke begynne nå, men planleggingen  oppe i hodet har startet :)


I dag kan det komme mye regn og kanskje torden også.  Vi får se hva som kommer. Det er ikke meg i mot hvis hagen blir gjennomvannet. 


                                        God helg/weekend!


40 kommentarer:

 1. Man ska inte ha för bråttom och stressa. Och det blev ju jättefint. Det är så vackert med växterna i gruset. Otroligt vacker färg på buddleian och rosen ser ut som en riktig sagoros.
  Jag väntar varje dag på regn. Dom brukar rita in det i prognoserna men det blir aldrig något. Har inte fått en droppe på hela augusti. Jag hoppas också på att det äntligen ska komma regn och bli en genomvattning av trädgården.

  Önskar dig en fin fredag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anita
   Nei, det skal en ikke ha. Det er bedre å bruje lang tid pp det, enn stresse i vei. Tusen takk. Ja, jeg synes også at grusen kler de. Buddleiabusken med den fargen måtte jeg bare ha, og den var det ingen andre som ville ha. Den sto der alene, så den måtte bare bli med hjem :)
   Rosen kjøpte jeg før i sommer, og den liker jeg veldig godt.
   Det forstår jeg veldig godt, og det er jo helt fryktelig at du ikke får noe! Det har ikke kommet noe regn her heller før i august før i dag. Inntil nå har det kommet 31 mm, og jeg skulle så gjerne ha sendt deg litt regn!

   Ha en fortsatt fin fredag, og god helg!
   Klem, Marit

   Slett
 2. Ja, her er det også så småt begyndt at regne, men det er i hvert fald også en måned siden sidst, så det er vældig tørt efter hedebølgen.
  Det er dejligt at blive færdig med et projekt, og jeg ønsker dig tillykke med det flotte anlæg! Det bliver spændende at se det udvikle sig med alle de fine bladformer og farver. Mon bispehuen bliver i plantehullerne eller kravler den ud i gruset og danner bunddække?
  - Og selvfølgelig er du allerede i gang med det næste projekt inde i hovedet, jeg havde da ikke ventet andet! Om det bliver det sidste får vi se:)

  Held og lykke med det hele!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det begynte ikke å regne før kl. 12.00 i dag, men må har vi fått 31 mm med regn så langt i dag, og det er bare så deilig! Det var fryktelig tørt her nå.
   Ja, det er så deilig å endelig bli ferdig med det. Tusen takk. Ja, jeg er så spent på hvordan de vil bli til neste år. Jeg har gitt de ganske stor plass i plantehullet, så de vil uansett krype noe utover. Ja, selvfølgelig er jeg det ;)
   Det er jo ikke sikkert, for jeg elsker nye prosjekter :)
   Tusen takk, Ulla!

   Slett
 3. Hej Marit
  Tror du selv på det ;) et af de sidste projekter, det gør jeg ikke. Se nu bare samleren i dig, du har fået endnu flere Epimedium, og et par flotte nye acere, her bliver jeg lidt misundelig, jeg har ikke plads til flere. Godt stadig at have plads til nye bede.
  Klem og god weekend

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Nei, egentlig ikke ;)
   Ja, samleren i meg finner stadig noe nytt. Her har jeg fortsatt mye plass igjen, men da må det felles flere trær her. Ja, jeg er glad for det.
   Klem og god weekend til deg også

   Slett
 4. You are a gardening machine, Marit! I get dizzy merely reading about it! We just returned from Ottawa after a few days visiting my daughter and they have made great strides in fixing up their backyard, new patio, nice little gardens and they are now working on the installation of a new fence. Theirs is a little suburban space, nothing to rival your Norwegian Versailles, but they are proud of it and have done a great job.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I am David :)
   So nice for you to visit your daughter! I'm sure their little garden is very pretty. I'm so glad to hear about it. I guess you took some photos? I hope so :)

   Slett
 5. Hello, Marit,
  It is great to buy plants while they are on sale. I am just wondering, will you ever run out of garden space. Your place must be huge. I love the color of the Buddleia. Happy Gardening. Enjoy your day, have a great weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, it's very nice. I haven't run out of space yet. Yes, y garden is very big. We need to cut down some trees here first, and then it can be even bigger than today.
   Thank you. Enjoy your day and weekend too.

   Slett
 6. Hei Marit.
  Her har det vært styrtregn og torden. Er over nå så da er det nok på vei mot dere. Jeg planter også tett. Da får en et frodig uttrykk som jeg liker.
  Du er allrede igang med å planlegge neste prosjekt. Du imponerer meg Marit.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Det vil jeg tro ja, for det så temmelig vått ut på radaren til yr før i dag i ditt område. Her begynte det ikke å regne før kl. 12.00. Det har tornet litt og regnet mye, så nå er hagen ferdig vannet.
   Det er det uttrykket jeg også liker. Jo frodigere jo bedre. Jeg liker å planlegge, Hanne-Lise.
   God helg.

   Slett
 7. Hei Marit

  Alletiders du har fået suppleret din samling af Epimedium, Og det er faktisk ikke de helt sædvanlige du der har fået - der sker så meget på den front - se bare her:
  https://www.tuingoedfoltz.nl/catalogus/?query=epimedium
  Endnu en forhandler der har forstået at specialisere sig!
  Det ser rigtig fornuftigt ud - og afstanden med! Det er jo heller ikke sikkert alle klarer sig.....
  Håber du får den regn du ønsker:)

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, jeg er veldig glad for det. Det er ganske mange av de som jeg ikke har sett før.
   Så bra! Det er jo så flott at noen spesialiserer seg, for det er jo absolutt et marked for det. Takk for linken!
   Tusen takk. Nei, det vet jeg nok ikke før til neste vår...
   Så langt har det kommet 32 mm, og det er jeg veldig fornøyd med! :)
   Ha en deilig weekend du med

   Slett
 8. Hej Marit
  Det var en flot samling bispehuer. Jeg håber, at de alle er af den tuedannende slags, så de ikke breder sig i dine fine bede. Men det forhindrer dugen måske?
  Acerne fylder ikke meget, men om et par år, når rødderne har fat, så....
  Jeg håber du får styrtregn. Vi fik 3mm i går og 1mm i dag. Det blev bare liggende på bladene.
  God projektplanlægning (Lad os se i 2022, om det var det sidste).
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, jeg er glad for å fått tak i disse. Det vet jeg faktisk ikke. Ja, duken forhindrer nok det til en viss grad, men alle har et bart område uten duk rundt seg, så de har plass til å vokse.
   De skulle ikke bli mer enn 1 meter høye, men det gjenstår å se.
   Jeg fikk så mye styrtregn at veien her ble ødelagt. Det er kommet 32 mm så langt i dag. Huff, stakkars deg med en sånn tørke.
   Takk. Ja, det gjenstår å se :)

   Slett
 9. Åååå, nye lønner er alltid spennende! Har faktisk kjøpt en også, med gule stammer, men ikke plantet ennå. Bør synes innenfra om vinteren.
  Plante tett er vel det som gjelder, eller ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, er er jo det! Den hørtes lekker ut, og du er heldig som kan se den innenfra. Jepp, det er absolutt det som gjelder :)

   Slett
 10. Et stort stykke arbeid er gjort og neste prosjekt trives allerede i tankene - glede. Kjære Marit, du er fantastisk.
  I dag har vi fortsatt en varm sommerkveld med 28 grader, men det begynner allerede å bli mørkt klokka 20.30. I morgen regner det her, og det blir kjøligere og plantene er glade. Hilsen deg. Kos deg. Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Viola!
   Her har det regnet i hele dag, og nå er det "kun" 20 grader. Det har vært så varmt lenge nå, så det er deilig med litt kjøligere vær. Her er det ennå ikke mørkt og klokken er 20.45. Det blir nok tidligere mørkt hos deg, Viola.
   Klem

   Slett
 11. Du kan ikke overraske mig længere, hverken med indkøb eller med projekter. Og så dog: tænk, at du har kunnet lade et uafsluttet projekt ligge så længe. Der må have været tale om force majeur.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm, det var da overraskende at jeg ikke lengre kan overraske deg, Marie 😉
   Du har så rett, for byggingen av hagestuen kom i veien 😊
   All grusen vi hadde igjen fra i fjor ble lagt rundt grunnmuren. Det tok sin tid før vi fikk et nytt lass, så der er årsaken. Force majeur er helt klart forklaringen på det 😊

   Slett
 12. Hej Marit,
  Oj så många nya Epimedium du fått tag på och lönnarna ser fina ut. Alltid kul att slutföra projekt man påbörjat och resultatet ser ju jättefint ut. Tror nog att fler (stora) projekt kommer bli aktuella även efter att nästa (2017 års) projekt är klart. Verkar som det är mer regel än undantag i trädgårdsvärlden :)
  Hoppas ni fick tillräckligt med regn. Här väntar regn och åska imorgon bitti. Det behövs efter lång torka.
  Allt gott /Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika
   Ja, jeg har fått tak i veldig mange av de i år. Jeg synes de er så fine. Det er veldig godt å bli ferdig med et prosjekt ja.
   Ja, det blir nok noen flere.
   Det har du helt rett i!
   Det kom hele 33 mm i dag, og det var så herlig etter tre uker med tørke. Får håpe at du også får nok regn i morgen.
   Ha det godt!

   Slett
 13. Så spændende med flere Epimedium, Marit, og også to nye løn/Acer.
  Du er så god til at have nye projekter. Vores næste projekt er at fælde en lang række gamle grantræer :-)
  Ha' en dejlig weekend, klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Epimedium er en planteslekt jeg liker veldig godt, og det samme med lønnene. Jeg samler på begge to, og det er jo så morsomt å finne noen nye sorter som jeg ikke har :)
   Det høres godt ut Gitte, og vi skulle gjerne ha gjort det her også. Vi har mange store trær her som med fordel kunne ha blitt felt.
   Ha en deilig weekend du også, klem

   Slett
 14. Spennende med nye planter eller flere Epimedium og Lønnetrær. Du er god til å ha store prosjekter i hagen din.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg pleier å finne på noe som skal gjøres hvert år :)

   Ha en fin helg!

   Slett
 15. Hej Marit!
  Det känns säkert bra att ditt projekt är klart, du har valt fina växter och speciellt de små lönnarna är fina. Vi har väldigt torrt, men vi har fått lite regn. Det räcker inte till, för det är väldigt torrt. Så vacker Buddleja och rosen har en härlig färg.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det kjennes veldig godt. Lønnene er veldig fine, og de passer så godt der. Vi fikk 33 mm med regn i går, og det er jeg så glad for. Jeg håper at du får mer snart.
   Tusenvtakk.

   God helg!

   Slett
 16. Du har ständigt projekt på gång och fint blir det.
  Sista projektet? Oj, blir det så?
  Din trädgård är så fin och välplanerad.
  Trevlig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har jo det, men om det til neste år blir det siste vites ikke :)
   Tusen takk.
   God helg!

   Slett
 17. Hei Marit.
  Det må være deilig å bli ferdig med et påbegynt prosjekt, og det ser virkelig flott ut! Godt å ha vinteren til å planlegge neste prosjekt:-)
  Små og store prosjekter er vel kanskje noe av drivkraften når en holder på med hage.
  Vi fikk ikke det regnet som var meldt, så vi fikk ikke testet om vi har løst problemet med vann bak uthuset:-(
  Ha en fin helg/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin

   Ja, det er veldig godt å være ferdig med det. Ja, det er helt sant. Det er jo det som er så morsomt med å ha egen hage. Ja, vinteren er god å ha sånn sett.
   Huff, det må være litt ekkelt å ikke finne ut av det!
   God helg!

   Slett
 18. Så fint det blir med singel rundt plantene. Hvor tykt lag legger du? Slik kunne jeg virkelig tenkt meg i det nye planlagte hagerommet vi holder på med nå. Deilig med mindre luking vil jeg tro. Også holder det jo mye bedre på fuktigheten også. DU er så flink! :) Mvh Merethe

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg synes det blir fint med singel rundt plantene, og det kler plantene. Det er ikke så tykt, så det er kanskje 5 cm. Det er veldig tidsbesparende i forhold til før. Frøugress vil etterhvert spire i grusen, men de er veldig enkle å nappe vekk. Det hokder veldig godt på fuktigheten ja, og da blir det også mindre vanning. Så det burde du prøve ut :)
   Tusen takk!

   Slett
  2. Det skal jeg virkelig gjøre Marit. :) Tusen takk for svar.

   Slett