søndag 16. august 2020

Oversiktsbilder...

 Jeg prøver innimellom å få tatt noen oversiktsbilder, men det er ikke alltid så enkelt synes jeg. Jeg har jo en stor hage her, og  har tatt med litt fra de "nyere" områdene.


Mye lavendel ja... :)
Det har vært veldig varmt her i en uke nå, og alle vinduer står oppe dag og natt. Det dufter da lavendel inne også, for så intens er den duften når det er så mange planter av de her.  De dufter veldig godt!

Her plantet jeg i fjor tre hestemynte/Monarda 'Beauty of Cobham'. De var da ganske små, men det er de absolutt ikke nå...
De er en insektmagnet, og humler og bier er helt ville etter de.

En av sensommerens store høydepunkter, nemlig blomstringen av div. syrinhortensia. Hydrangea paniculata 'Limelight' så klart. 
Dette er helt øverst i hagen og mot nord.

 Her er den igjen sammen med nøkketunge/Ligularia 'Garden Confetti'


Fra samme område bare litt lengre ned og til høyre.

Dette er også fra samme område bare litt mer til venstre.


Her er det mange solhatter!

Dette er fra samme område bare enda lengre ned. Da må jeg bare vise et bilde tatt på omtrent samme sted i juli i fjor. Ganske mye har skjedd siden da... ;)

Grøss, det var mye jobb, men også veldig morsomt.
En må nok være minst like hagegal som meg for å se det morsomme i det tror jeg... ;)

Dette er fra nede i hagen.

Nå har det vært veldig varmt her i en uke, og rundt 27 grader hver dag. Jeg har vannet nå i tre dager etter hverandre og hele dagen.  I dag er det faktisk skyet enn så lenge, så i dag behøver jeg ikke vanne. Nå skal jeg ut og plante litt før det blir for varmt :)

40 kommentarer:

 1. Jamen, du ER jo havegal, Marit, så du kaster dig ud i hårdt arbejde i sikker forvisning om, at det bliver godt. Og det bliver det... for hvor er det flot blomstrende overalt hos dig. Det ser jeg tydeligt på dine oversigtsbilleder. Det var godt at få dem.
  Jeg håber, du snart får lidt køligere vejr og masser af natteregn :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Lisbeth det er jeg jo! En må nok ha det som utgangspunkt hvis en skal forstå det ;)
   Tusen takk!
   Ja, litt natteregn hadde vært godt, for det er i varmeste laget dette været nå. Men snart snur det kan det se ut som, og da blir det nok kjøligere :)

   Slett
 2. Vilken underbar trädgård du har!
  Öppna fönster hela tiden! Oj! Hade det varit här hos mig i Wales så hade huset var vattenfyllt! Vi har haft rejält med regn i några dagar, tråkigt.
  Inte bra med för mycket sol för växtligheten, men inte heller bra med för mycket regn. Fasta jag föredrar sol framför regn!
  Önskar dig en fin söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Her har det ikke regnet på 14 dager, og nå er det tørt igjen. Nei, for mye og for lite er ikke bra. Ja, det gjør jeg også.
   Ha en fin søndag du også!

   Slett
 3. Hej Marit
  Flotte oversigtsbilleder, du har godt nok lavet meget i din have, det ved vi jo, men på disse billeder kan vi bedre se det.
  Her er også 27 grader og brændende sol. Jeg kan anbefale, at lukke vinduerne og gerne rulle for, når solen er på. Det gør vi, det hjælper meget på temperaturen inde, i hvert fald i soveværelset.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Tusen takk. Ja, dere har jo sett det før, men det er først nå er ser blomstringen.
   Vi lukker vinduene som vender ut mot syd, og åpner de først når det blir skygge der om kvelden. Da hjelper det å ha vinduene oppe.
   Jeg setter på aircondition på soverommet, for det ligger i andre etage. Der blir det veldig varmt nå.
   Klem

   Slett
  2. Ja det gør jeg også, godt I har aircondition, det har vi ikke.

   Slett
  3. Ja, det er veldig godt å ha. Den er frittstående så den kan flyttes på.

   Slett
 4. Hej Marit!
  Vi har samma väder hos oss, väldigt varmt. Du har mycket fint i din trädgård, ser riktigt bra ut. Vackra solhattar de dubbla är riktigt fina. Hortensiorna ser frodiga och fina ut. Monarda har jag några stycken, men tror att de står för torrt, skall nog flytta på dem. Har planer på att göra om några rabatter, men det får vänta.
  Ha en skön söndag /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, dette været er nok i hele Norden. Tusen takk. Ja, jeg er veldig glad i de fylte solhattene. Mine Monarda står også tørt og i sol, men de klarer seg fint hvis de får nok vann.
   Ha en fin søndag du også!

   Slett
 5. Hvor er der mange skønne blomster i din have, Marit! Må du vande hver dag i denne varme periode? Her har vi 31½ grad, og det er næsten ikke til holde ud :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte. Nei, ikke på samme sted, men hagen er så stor at jeg må vanne litt hver dag når det er så tørt som nå. Her er det 25 grader akkurat nå, og det høres fryktelig varmt ut hos deg!
   Klem

   Slett
 6. Hello Marit,
  Beautiful views of your garden! So many pretty favorites I see too, like the Sun Hats, the Monarda, Lavender and the Hydrangea. Do you belong to a garden club, where they go and tour each other's gardens. You have done a fabulous job, everything looks beautiful. Take care, have a great day and week ahead.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, I belong to a garden club, and it's so nice to see other gardens.
   Take care you too, and have a nice day!

   Slett
 7. Hei Marit.
  Koselig å se litt oversiktsbilder. Du har en stor hage og mye å vanne på.
  Utrolig hvordan et bed kan utvikle seg på et år.
  Her er det også varmt. I går hadde vi tåke som lå helt til kvelden. I dag strålende sol.
  God ny uke.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, her er det nok å vanne på. Ja, det har skjedd mye på et år.
   Jeg leste om at det var skyet langs kysten i går. Her var det stekende sol, og det var for varmt å holde på i hagen.
   God ny uke til deg også.

   Slett
 8. Hvor stor er din have Marit? Jeg kan slet ikke forstå, du kan nå at passe den, og så får du endda tid til store anlægsarbejder. Det er utroligt så hurtigt planterne er kommet til at fylde i det nye bed, som du anlagde sidste år. Dine hestemynte er store og flotte, og de har en fin farve.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er på 1875 kvm. eller 1,8 mål som vi sier her. Alt er ikke hage, for en god del er skog. Ja, de har kommet seg utrolig fort. Hadde jeg ikke hatt bildene fra i fjor hadde jeg nesten ikke trodd det selv. Ja, jeg er veldig glad i de og fargen på de.

   Slett
 9. I, for one, would vote for more overview shots, Marit. It really gives us an impression of just how fabulous your garden is. As for the fragrance of lavender permeating the house, what could be nicer than that?

  SvarSlett
  Svar
  1. I'll try to remember it, David. Thank you. That's true. The scent are so lovely.

   Slett
 10. Kjekt å se oversiktsbilder da seg en hvor frodig hagen din er. Nydelige Syrinhortensia.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sant. Tusen takk. De er så fine akkurat nå, og bidere utover høsten.

   Ha en fin dag!

   Slett
 11. Hei Marit

  Super at se overbliksbillederne - og før og efter! Det har jo været et stort arbejde for dig , så det er godt at se at resultatet er blevet så vellykket:)

  Din sensommerhave præsenterer sig flot og frodig!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det har skjedd mye på et år i hagen. Det har vært mye arbeide ja. Tusen takk.

   Ha en deilig ny uke du med

   Slett
 12. Lavendel dufter deilig :-)
  For en utrolig forvandling fra i fjor til i år! Godt at dere endelig kan nyte hagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør de virkelig!
   Det er helt sant, og nå kan vi kose oss med hagen :)

   Slett
 13. Så trevligt att få se översiktsbilder av din fantastiska trädgård! Vilket arbete, vilken förändring! Tänk att allt har tagit sig så bra, du har i sanning gröna fingrar.
  Funderar över din syrenhortensia, står den torrt eller fuktigt? Jag har svårt att få min att trivas, men vill plantera ut den nu efter två år i stor kruka. Undrar om min trädgård är alldeles för torr?
  Önskar dig en skön vecka!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du synes det!
   Det har blitt en stor forandring her ja. Jeg vil heller si at de er svarte ;)
   Jeg vil si at mine står ganske tørt. Her trives de godt, men jeg har leirejord i bunnen av hagen som nok holder relativt godt på fuktigheten. Prøv å blande inn noe god blomsterjird når du planter din. Kanskje det hjelper.
   Ha en fin uke du også!

   Slett
 14. Det var en virkelig god idé at vise oversigtsbilleder. Du har sikkert gjort det før, men det virker, som om det er længe siden. Din have bugner ligefrem af blomster, du må have været god til at finde de perfekte planter til din jord.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har vist det før, men som du sier så er det nok lenge siden. Plantene er nok ikke nøye utvalgt til jorden her, men det virker som de trives her nå. Det er jeg veldig glad for. Når vi gravde opp hagen ble mye leire byttet ut med god hagejord, og det er jeg glad for. Da er det enklere å få planter til å trives. I tillegg får alt jeg planter nå en god posjon med grus i plantehullet. God drenering er viktig for trivselen.

   Slett
 15. Så fantastisk flott å få se. Det er ufattelig for en jobb du har lagt ned. Utrolig mange flotte planter og virkelig flott hagedesign. Fortsatt god sommer. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det har blitt noen timer der :)
   Fortsatt god sommer til deg også.

   Slett
 16. Ja, for min skyld må du også gerne vise flere oversigtsbilleder i fremtiden. Nu ser man jo rigtigt hvor fine plantesammensætninger du har - og hvilken blomstring lige nu!
  Det gode ved stauder er at man hurtigt ser et resultat, så selvom det så slemt ud sidste år, så endte det jo godt. Dejlige billeder!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal jeg prøve på. Ja, nå blomstrer det veldig mye her. Ja, stauder gir heldigvis hurtig resultater. Det er jo en god ting. Tusen takk.

   Slett
 17. Hei Marit!
  Artig med oversiktsbilder. Det er jammen en innholdsrik hage du har og mer blir det jo etterhvert. Jeg skulle gjerne ha fått til syrinhortensiaene - de er så fine. Det samme med solhattene. Jeg skal imidlertid prøve med på tipsene du gav og se om de vil seg.
  Ha en nydelig uke,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena!
   Ja, det er jo det, for da får en et bedre inntrykk på helheten av hagen. Ja, det er i grunnen veldig mye her :)
   Syrinhortensia er H4/5 så jeg hadde vel prøvd hadde jeg vært deg.
   Ja, prøvd det ut, for du har jo ikke noe å tape på det.
   Ha en flott uke!

   Slett
 18. Hi Marit, beautiful garden. I love lavendel too. Greetings Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Caroline,
   Thank you. It's a lovely plant.
   Greetings, Marit

   Slett
 19. Hei Marit!
  Morsomt å se oversiktsbilder. Du har en vakker og spennende hage. Her har det også vært veldig varmt, så hagearbeidet foregår stort sett i skyggen. I dag kom det en skikkelig byge. Da fikk vi en pause i vanninga. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, det er jo det. Tusen takk. Jeg har i de siste dagene jobbet midt i sola for å bli ferdig, og det har vært tungt i varmen. Men jeg ble ferdig, og da var det verd det. Her har det ikke kommet en eneste dråpe :(
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett

Innendørs blomstring er gull verdt nå...

 Nå har vi hatt Sibirkulde i over en uke, og det har vært helt nede i - 16 i tre netter på rad. Nå har det begynt å snø litt ute, og det er ...