fredag 14. august 2020

Sommerfugler og hva de liker...

 I de siste dagene har det vært veldig mange sommerfugler her. Endelig så kom de hit også! Jeg er veldig glad i sommerfugler, og gjør hva jeg kan for å tiltrekke meg de. Jeg har ca 50 lavendelplanter og ca. 10 sommerfuglbusker/Buddleia davidii på et lite område. Dette er planter som sommerfuglene er veldig glad i. I tillegg har jeg mange solhatter/Echinacea. Da blir det så mange her at jeg nesten kan ta på de.

Tidligere hadde jeg som favoritt den rosa sommerfuglbusken som heter 'Pink Delight'. Jeg synes fortsatt den er fin, men i fjor kjøpte jeg en som jeg liker enda bedre :)

De er gode til å finne på spesielle navn, og den heter 'Glass Slippers'. Hvor de får idéene til sånne navn vites ikke, men det får være det samme ;)


Lavendel og neslesommerfugler hører sammen


Åpne seg ville de ikke...

Dette er 'Pink Delight'

Solhatter liker sommerfuglene også


Er dette Brunflekket Perlemorvinge/Boloria selene?Dette er 'Glass Slippers'. Fargen er helt lys lilla, og min nye favoritt :) 

Jeg synes de kledde hverandre :)

Dagpåfugløye/ Aglais io

God helg/weekend!

30 kommentarer:

 1. Hello Marit,
  I just love seeing all your pretty blooming plants. 50 lavender plants must smell heavenly. I love all the butterflies, they are like flying flowers.
  Take care, enjoy your day! Wishing you a happy weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, I can smell the nice scent all over the garden. The butterflies looks so pretty. Take care and enjoy your day too!
   Have a nice weekend!

   Slett
 2. It is a good gardener, Marit, that selects plants that are beneficial for butterflies and other insects, while at the same time providing beauty and diversity. Maybe you will even take to wearing glass slippers!

  SvarSlett
  Svar
  1. I try my best to be a good gardener for the plants and the insects, David. Yes, maybe I will :)

   Slett
 3. Wow, så smukt! Din 'Pink Delight' er utrolig fin - og også din nye yndlingssommerfuglebusk, hvor sommerfuglene træder så tydeligt frem. De to farver ser jeg slet ikke her. Det er så dejligt med sommerfugle i haven :-)
  Klem og rigtig god weekend til dig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det var da merkelig at de navnesortene ikke finnes hos deg i Danmark. Ja, det er virkelig deilig å ha de i hagen :)
   Klem, og riktig god weekend til deg også!

   Slett
 4. Du får sende noen hit! De kommer nok snart, for nå blomstrer straks Verbena bonsarensis. Erfarer at de også elsker anisisop, Zinnia, Dahlia og Ligularia.
  Glasstøfler?? Rålekker med sommerfugl, da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal jeg gjøre :)
   Det gjør de helt sikkert. Ja, de liker allemde også. Verbena bonariensis hadde jeg før, og de var veldig glad i den.
   Ja, glasstøfler. Det er ikke småtteri som finnes her :)
   De kler sommerfuglene ja.

   Slett
 5. Hej Marit
  Ja vi nyder også sommerfuglene her, især når det er eftermiddag, så er der rigtig mange. Din nye sommerfuglebusk er vældig fin. Den har jeg ikke hørt om før.
  Klem og god weekend

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, på ettermiddagen er det flest av de her også. Tusen takk. Jeg fant den i fjor på et spesielt gartneri, og da hadde heller ikke jeg sett den før.
   Klem, og god weekend til deg også!

   Slett
 6. Hei Marit

  Flotte billeder af sommerfugle! Din Glass slippers ser godt ud. Det er en af verdens største planteforædlere der har lavet den og en masse andre - gå til: https://www.waltersgardens.com/
  søg på buddleja så ser du udvalget... Men der er også mange andre planter repræsenterede!

  Ha en dejlig helg du med!

  SvarSlett
  Svar

  1. Hej Karsten

   Tusen takk. Ja, den ser veldig godt ut, og jeg trodde jo nesten ikke at den ville overleve vinteren når jeg plantet den i fjor. Men den milde vinteren hjalp godt til. Åh, takk for den linken! Der var den ja, og så mye annet de også har!
   Jeg ser at der jeg kjøpte den i fjor har hele sortimentet av buddleia til Waltersgardens. Huff, jeg skal ikke se på sånne linker mer ;)
   Takk, og ha en deilig weekend du med.

   Slett
 7. Det er en imponerende samling sommerfuglebuske, du har. Jeg forstår ikke, du kan finde plads til alle dine planter i haven. Glass slippers har en meget smuk farve. Jeg kan godt forstå, den tilhører favoritterne.
  Klipper du alle dine sommerfuglebuske helt ned om foråret?

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har en veldig stor hage her, og enda er det plass til flere planter :)
   Ja, jeg liker også vekdig godt den fargen. Nei, jeg venter og ser om de har overlevd vinteren først. Så klipper jeg av det som er dødt. Jeg dekket Glass Slippers med mye løv fra trærne her, og likevel var det vare så vidt at den overlevde vinteren. Plantene her har mye tøffere klima enn hos deg :)

   Slett
 8. Så härligt med så många 'sommerfugler'i trädgården. Det är så fint när fladdrar förbi. Här har fjärilarna börjat komma tillbaka till trädgården nu i augusti. Denna tiden på året upplever jag att det inte har så bråttom och därför är det lättare att få till bra foton på dem. Dina foton är jätefina. Ha en skön augustihelg. Gillar också 'Glass Slippers'. Så läcker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så herlig å se de flagre rundt i hagen. Det har vært lite sommerfugler her også til nå, men nå har de ebdelig kommet tilbake. Tusen takk. Den er lekker, ja, og jeg liker så godt fargen på den.
   God helg!

   Slett
 9. Det må dufte helt nydelig i hagen din med så mye lavendel. Jeg har en rett ved døra, og duften er merkbar! Dagpåfugløyer er vakre.

  Er du på Facebook? Det er ei gruppe der for sommerfugler i Norge. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det dufter så godt akkurat nå i varmen. Det kjennes til og med inn når vinduene står oppe :)
   Ja, de er så vakre. Ja, jeg er på fb innimellom og leser i de forskjellige gruppene jeg er med i. Takk for tips! :)

   Slett
 10. Morro at det også dukker opp nye sommerfuglbusker.
  Det har jo gjerne vært de samme sortene i salg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig gøy, for i mange år har det vært de samme tre sortene ja. Nå kommer det plutselig veldig mange nye sorter.

   Slett
 11. Fine bilder av planter som er sommerfuglmagneter. Foreløpig har jeg bare sett hvite sommerfugler her.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Det er nok de vanlige kålsommerfuglene du har sett, og de er her også nå.

   God helg!

   Slett
 12. Din trädgård ser härlig ut med alla vackra blommor och fjärilar på besök. Förstår att du är glad. Trevlig helg. /Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er så hyggelig å få besøk av sommerfugler i hagen nå.
   God helg!

   Slett
 13. Det är härligt med fjärilar och insektssurr bland växterna vi odlar :) Fjärilar, vilka dem är, är inte min starkaste gren jag kan bara ett fåtal. Men jag vet vilka växter de gillar... Buddleja - kanske klarar de sig bättre hos dig på grund av snötäcket du oftast har. Hos mig vill de oftast försvinna under blöta västkustvintrar. Så nu är det säkert 10 år sen jag prövade senast. Men kanske på sikt ;)

  Ja jag skall hem och vattna :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så herlig! Jeg kan ikke navnene på så mange jeg heller. Det er nettopp det jeg også gjør. I vinter var det veldig lite snø her, men mine har veldig god drenering der de står. Grus, grus og atter grus. Det er først nå at jeg har oppdaget hvor mye det har å si for planter som ikke tåler så mye. Du burde prøve igjen :)

   Det har jeg gjort nå i to dager. I dag skal jeg plante Epimedium :)

   Klem, Marit

   Slett
 14. Din have er jo nærmest en festbanket for sommerfugle og insekter😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er nok det akkurat nå 😊

   Slett