tirsdag 25. august 2020

En ny dille...Dere tenker vel at det er vel nesten ikke mulig, men det er det. Denne gangen er det en innendørs plante det gjelder  :)

Det er sånn sett ingen ny dille, for orkidéer har jeg hatt dilla på i mange år. Jeg var innom det lokale gartneriet for to uker siden, og da så jeg en ny orkidé de nettopp hadde fått inn. Jeg har ønsket meg den i mange år, men har aldri sett den noe sted i nærheten. 

Den heter Vanda, og er en tropisk orkidé som tåler mye varme. Alle orkidėer er vel tropiske av de vi har innendørs, men det er ikke alle av de som tåler varme. Phalaenopsis som er den  mest vanlige å ha i stuen, men den liker seg ikke med temperaturer over 25 grader. 

Vanda tåler opp mot 35-40 grader og sol, og den håper jeg vil trives i hagestuen. Den finnes  i mange farger, men den  mest vanlige i salg er nok den blålilla, og det var den jeg kjøpte. Nå har jeg bestilt en til i en nettbutikk og den ser sånn ut. De står ikke i jord eller bark som andre orkidėer, men dyrkes kun i en glassvase. Røttene skal stå i vann en halv time, og så skal vannet helles ut. Det skal gjøres to ganger i uken om sommeren, og en gang i uken om vinteren.  Her står litt mer info om de.

Et av "prolemene" jeg oppdaget i juni da det var så varmt her i mange uker, var at mange av de plantene jeg hadde i hagestuen døde eller holdt på å dø. Jeg hadde ikke tenkt på at ikke alle innendørs potteplanter liker en sånn varme. Så nå har jeg flyttet ut de som sto der og overlevde, og har satt de på badet. Det ser ut til å fungere bedre for de, og i hagestuen står det nå omtrent bare planter fra Afrika. De ser ut til å tåle det ;)

Ja, det er jo sånn det er. En må prøve ut ting før et vet hvordan ting fungerer. Vi har utvendige screens på vinduene, og markise mot vest for å dempe solen der inne. Likevel ble det veldig varmt der i sommer. 

Så Vanda tror jeg skal klare seg der. Det vil også tiden vise :)

Den skal ha mest mulig sol, og det er jo også uvanlig for meg. Alle andre orkidéer jeg har liker ikke sol i det hele tatt.Denne tror jeg heter Vanda coeuerala

Fargen på den er helt nydelig! Det skal bli spennende å se om jeg klarer å få den til å blomstre igjen. I teorien kan den blomstre to ganger i året. Den kan også stå ute i hagen under et tre om sommeren.   Samleren i meg vil nok jakte på flere fargevarianter av den :)

Så litt om været. Hold dere fast, for i dag tidlig var det kun 3,9 grader her. Den høstluften kom litt vel tidlig synes jeg...
Det er meldt om en helt annen temperatur fremover enn det vi har vært vant til i det siste, så sommeren er nok over for i år.

24 kommentarer:

 1. Your weather seems to have been upside-down for much of the year, Marit, but it does seem a little too early for fall to be arriving. Yesterday it was 32 degrees here - unbearably hot! I have been trying to get a map of Norway so that I can get an idea of the relationship between different regions of your country, but without success. Maps of Norway are obviously not big sellers in Canada! There is a map in my fifty-year old atlas but it is small as to be almost useless! Your whole country is very far north, isn't it? The words Norway and tropics orchids are probably not often found together!

  SvarSlett
  Svar

  1. The weather have been very strange the hole year, David. For a week ago we had 27 degrees, but now it don't feel like summer anymore.
   I live in the south east of Norway, and it can be very hot here compare with the north in Norway. They who live there have already got the first snow. I live in the southern parts of a very long valley. 200 meters from here runs a big river called Numedalslågen. It starts high up in the mountains, and goes through the valley, and ends out with a town called Larvik. It's the third largest river in Norway. The summers are always very warm here, but the winters can be cold. The valley are quite narrow here, and with the river near by we can have it very cold here compare with the coast who is 2 miles from here.
   Yes, my country is far north. The latitude is 59°29'50"N 09°58'10"Ø (East) if it tells you anything David :)
   You must try google maps. I guess it's better than old maps.

   Yes, I guess you are right in that!

   Slett
 2. Wow, så vakker! Det kunne jo vært en å ha i det varme karnappet ja. De fleste som "bor" der er ute på sommerferie. Resten har stort sett "dævva". Takk for god info.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er utrolig vakker. Den tror jeg vil trives på et varmt sted ja. Kjekt å ha planter ute på sommerferie da :)
   Stueplanter har det ikke alltid så lett inne. Bare hyggelig å kunne gi litt info :)

   Slett
 3. Hej Marit
  Fin dille du har fået også nu, din orkidé lyder spændende, men jeg nøjes med Phalaenopsis, selvom det ikke går helt godt, men jeg har da to i blomst.
  Her er temperaturerne også faldet, men dog ikke slet så meget som hos dig.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, den er spennende, og jeg har aldri hatt denne før. To i blomst har jeg også av de, og det er jo hyggelig å ha de også. Ja, det er nok ekstra kaldt her nå sammenlignet med hos deg.
   Klem

   Slett
 4. Hello Marit,

  Vanda is beautiful. I love the pretty color, it will be a lovely addition to your garden room. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you.
   Tace care and have a nice day!

   Slett
 5. Hei Marit.
  Nydelig farge på orkideen. Her til morgenen var det bare 6 grader. Skal si høsten kommer tidlig i år.
  God tirsdag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, fargen er veldig fin.
   Vi får håpe at det blir varmere igjen.
   Ha en fin kveld.

   Slett
 6. Hei Marit

  Orkideer er en spændende dille! Den giver ektra god mening når man tænker vinteren og mørket der...
  Var lige inde hos den store forhandler OrchIDEENgarten.de - med familien Karges enorme udvalg - kender du dem?

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er de, og det er morsomt å prøve en som er helt ny for meg. Ja, vinteren er fryktelig lang og mørk, men sånn er det bare.
   Nei, de kjenner jeg ikke. Jeg får ikke handlet fra EU uten sunnhetssertfikat, og det er veldig dyrt. Så jeg må nok bare lete etter butikker som har litt spennende utvalg.

   Ha en deilig uke

   Slett
 7. Det var en nydelig tropisk orkide du har skaffet deg, vakker farge.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, fargen er helt nydelig.

   Ha en fin dag!

   Slett
 8. Køn er den unægteligt, og helt ny er dillen vel heller ikke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er den. Nei, den er nok ikke helt ny den orkidédillen, men Vanda er en ny dille 😊

   Slett
 9. What a color of your new orchid! Your new hobby is interesting, Marit because a tropical orchid need special conditions. I have had Phalaenopsis, but all they died - perhaps I did do badly.
  Good luck!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's a very special color, Nadezda. They need some extra care, and I hope it will survive here. They are not so easy, so try again.
   Thank you!

   Slett
 10. Så vackra och vilka vackra färger!
  Älskar orkidéer!
  Ha det godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, fargene på de er veldig fine. Det gjør jeg også!
   Ha det godt!

   Slett
 11. Hej Marit!
  Så vackra, och färgen är helt underbar. Tror det är den sorten jag beundrat på en växtgård som har specialiserat sig på orkidéer. De hänger fritt i taket i växthuset, utan jord eller vatten. Vädret har blivit betydligt svalare hos oss också. Tycker det är skönt.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, den fargen er så vakker! Det er nok den samme du har sett da ja. De vokser ikke i jord, så de kan nok fint henge fra taket ja.
   Det er godt med litt kjøligere vær ja.
   Ha det godt!

   Slett
 12. Oj Marit, vilken otroligt vacker färg på den orkidén. Förstår mer än väl ditt nya dille :) Och att den ska klara sådan värme är ju bra. Det blir ju ofta väldigt varmt i fönstren inomhus.

  Här har det också varit tre kalla nätter. Igår morse när jag steg upp var det plus 4 och imorse plus 5. Men fortfarande inget regn. Men jag hoppas och håller tummarna att det kommer på lördag. Dom har spått regn på lördag länge nu och prognosen håller fortfarande i sig. Det måste komma nu annars blir jag allvarligt oroad över hur det ska gå med trädgården.

  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anita
   Ja, fargen på den er veldig fin. Jeg håper at den kan trives godt der den står nå.
   Jeg håper at du fikk noe regn i dag!

   Ønsker deg en fortsatt fin helg!
   Klem, Marit

   Slett