onsdag 11. juli 2018

Dagliljer og jordrotter...

Nå er det plutselig tid for dagliljer igjen. Jeg har de i mange farger, og nå blomstrer de som bare det.  De er i alle mulige  og umulige nyanser, og har egentlig vært litt lei de i noen år. Men nå liker jeg de igjen.

Men det gjelder å få blomstringen med seg. Dagliljer varer kun en dag, men de har til gjengjeld veldig mange knopper. Den første blomsten som springer ut er alltid størst, men en får flere sjanser til å fotografere de. Pga.varmen så går det hurtig, men sånn er det i denne ekstremsommeren.

Her om dagen kom det et mini-tordenvær her, og jeg håpet jo på noe regn. Det kom den "store" mengde av 1,5 mm, så det er omtrent til å le av. I går kveld kom det 0,1 mm så værgudene er ikke rause med regnet, nei... ;)
Jeg er jo så heldig at jeg kan vanne med vann fra Numedalslågen, men jeg begynner å bli engstelig for hvor lenge det varer. Vannstanden har sunket mye, og det er ikke ofte at en kan se elven så liten.

Men tilbake til dagliljene...En av disse to er 'American Revolution'

'Green Flutter'

Denne er min favoritt


Dette er fra den "gamle" clematisbuen. Her vokser 'The President', 'Polish Spirit' og 'Blue Angel'. De har ikke fått mye vann i sommer, men fordi de er plantet for mange år siden har de nok utviklet røttene godt. At Clematis liker sol og varme er det ingen tvil om!

Disse sommerfuglene elsker thuja. Hvert år sitter de i thujahekken, og det må de jo gjerne gjøre :)
Er dette keiserkåpe, Argynnis papia?

I går så jeg så mange forskjellige sommerfugler og ikke minst bier! Det skal sies at en nabo litt lenger unna har bikuber. Men det er uansett hyggelig å se mange bier! 

Min favoritt av prestekrager, Leucanthemum x superbum 'Banana Cream'
De blir helt hvite til slutt, men den lysegule fargen de har først liker jeg så godt. I går så jeg mange hull i et bed som ligger i en skråning og hvor jeg har alle dagliljene. Det er nok jordrotter/vånd. Det er lenge siden jeg har klippet gresset her, og da kommer de tilbake. De blir skremt av gressklipperen og vibrasjonene den gir. Men når det er så tørt at gresset har sluttet å gro, hva gjør en da? 

Ha en fin dag!

42 kommentarer:

 1. Hej Marit
  Dagliljer kan vi ikke undvære, de giver lidt farve nu i den tørre tid. Mine clematis har det ikke for godt, heldigvis er der nogle, der klarer det. Håber også at elven holder vand til der kommer noget fra himlen igen.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Nei, det er helt sikkert. De gir farger og blomstring i julimåned. Det er jo trist med dine clematis som ikke kan klare det nå. Ja, jeg håper jo på at det snart kommer regn som monner!
   Klem

   Slett
 2. Hej Marit!
  Fina dagliljor, Green Flutter blir min favorit. Vackra klematis och Banana cream är så fin. Det var inte mycket regn du fick, men allt är bra. Trodde vi skulle få regn igår, men det blev inget.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Tusen takk! Ja, Green Flutter er så fin, for den er virjelig grønn. Nei, sånn var det her også i går, og det kom ikke mye. 0,1 mm kan knapt måles...
   Ha det godt.

   Slett
 3. Hej Marit
  Jeg har stor forskel på mine få clematis. Min clematis Rubra har de mindste blomster, man kan forestille sig. De er normalt ikke store, men i år er de 3 cm i diameter. 1 meter væk har clematis Star of India store blomster, som den plejer.
  Du har fået mere regn end jeg ;-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, flere av de blir små av tørken. Det er jo merkelig at det er så stor forskjell. Ja, jeg får alltid mer enn deg, for dh får jo ikke noe :(
   Det må da snart komme noe regn hos deg også!

   Slett
  2. Langtidsprognosen siger regn i oktober........

   Slett
 4. Hei Marit

  Her fik vi noget uventet 1mm igår - bedre end ingenting;)

  Tror din fine sommerfugl er den nærtbeslægtede Fabriciana adippe - Adippeperlemorvinge på norsk.
  Men de minder meget om hinanden!
  Flotte dagliljer du viser, de har vist sig robuste overfor tørken!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, alt av nedbør er bedre enn ingenting ;)

   Ok, takk! Ja, de er temmelig like.
   Dagliljer tåler vekdig mye av tørke, ja! De er verdt å merke seg.

   Ha en deilig torsdag

   Slett
 5. Hej Marit!
  Inget regn i sikte här heller. Allt har kommit mycket längre hos dig än hos mig. Det är märkligt med tanke på all snö du hade. Mina dagliljor har inte slagit ut ännu och inte heller clematisen (fast det beror ju mest på rådjuren). Din daglilja som är aprikos är min favorit. Och prästkragen, otroligt vacker mild gul färg innan den går över i vitt.

  Ha en fortsatt skön vecka!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anita!

   Nei, det er samme været mange steder. Her blir det veldig fort varmt bare snøen er borte. Vi har veldig mange berg/åser rundt her, og de holder på varmen ;)
   Tusen takk!

   Ha en fortsatt fin uke du også!
   Klem, Marit

   Slett
 6. Så vackra blommor!
  Förstår att det är besvär med torka. Det har börjat bli torrt här i Wales också och gräsmattan börjar bli brun och behövs inte klippas.
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, og nå har det ikke kommet skikkelig nedbør siden i vinter, så nå behøver vi mye regn.
   Ha en fin dag!

   Slett
 7. Så smukke billeder af dine dagliljer og klematis! Og så er jeg lidt misundelig, fordi du har sommerfugle - vi har ingen, selv om her er blomstrende sommerfuglebuske og mange andre blomster. Jeg håber, elven ikke tørrer ud! Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det kan jeg godt forstå. Jeg så et område i går hvor det vokste rødkløver, og der var det utrolig mange sitronsommerfugler. Det er nok mange planter de er avhengige av. Ja, det gjør jeg også.
   Klem

   Slett
 8. Snygga dagliljor du har i alla möjliga färger. De behöver mycket sol förstår jag. Mina har blivit mer och mer överskuggade och blommar dåligt så de behöver nog flyttas. Hoppas det kommer regn nu och att ni kan ta vatten i älven även fortsättningsvis.
  //Helene

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, de behøver mye sol, og de slutter å blomstre hvis de ikke får det. Ja, da bør du nok flytte de. Detbhåper jeg også, men det ser ikke sånn ut som det kommer noe regn de neste 10 dagene.

   Slett
 9. 0.1 mm is hardly a drop, Marit. I need that much to wash my face!

  SvarSlett
 10. Flot nærbillede du lægger ud med. Det godt, at nogle af vores planter trives med varmen. Nej, vi slår naturligvis ikke plænen, når den er visnet ned; men Søren og jeg har set en del eksempler på robotplæneklippere, som kører rundt på sådan nogle plæner. Det ser helt fjollet ud.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, en får sett det nå hvilke som takler varmen og tørken godt, og dagliljene er en av de. Jeg klippet gresset i går, for nå var det enkelte steder så langt at de måtte bare gjøres. Ja, det er helt meningsløst.

   Slett
 11. Hello, Marit! Pretty variety of daylilies. I really love the banana cream, pretty flowers. I hope you get some rain soon! Enjoy your day and the week ahead!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Thank you! I hope it too. Enjoy your day!

   Slett
 12. Nydelege dagliljer.
  Eg har berre Crimson Pirate og gler meg til den sprett ut.
  Akkurat no sit eg ved bordet med ein vase fyllt med kvite prestegardsroser,
  Lukta er fantastisk og spres seg langt utover.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Jeg tror en av de mørke jeg viser er en av de.
   Det høres nydelig ut. Noen av rosene dufter bare så godt.
   Klem

   Slett
 13. Den øverste av de røde dagliljene ligner veldig på en vi hadde før som het 'Sammy Russell'. Du har så mange fine!

  Håper virkelig at det kommer litt regn til dere snart. Det er ikke bare hagene som plages, det blir jo verken jordbær eller grønnsaker når været er sånn.

  Klematis har en utrolig evne til å vokse tilbake fra rota. Alt som hadde frosset ihjel her har kommet tilbake nå!

  Ha en fortsatt fin sommer! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den kan nok minne om den. Tusen takk!

   Nei, hagene er en ting, men matproduksjon er jo mye verre. Dette været er bare helt fryktelig for naturen og bøndene.
   Klematis er en tøffing, ja. Så bra at de kommer igjen hos deg!

   Ha en fortsatt god sommer du også!

   Slett
 14. Hei Marit!
  Tro det eller ei, jeg har vannet i hagen jeg også!! Jeg får aldri dagliljene til å blomstre, men gir ikke opp. Du hadde jo mange fine. Ja det går litt opp og ned med hagedillene :)
  Ha en fin kveld,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena!

   Sø bra da, og det gleder meg virkelig! De behøver veldig mye sol, så det kan være forklaringen. Tusen takk!
   Ja, sånn er det bare :)
   Ha en fin dag!

   Slett
 15. Det er fascinerende med de dagliljene, som blomstrer kun den ene dagen :-) Så vakker en sommerfugl i tujaen din! Vet ikke hva den heter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Sommerfugler er så vakre, ja.

   Slett
 16. Vakre og tidløse dagliljer. Så mange fine du har. Ja, innimellom kan man gå litt"lei"av noen planter, men de får som oftest alltid sin renessanse. Så trasig med vånd i hagen da. Vi var plaget med det de første årene i hagen, men de har heldigvis holdt seg borte de siste årene. Håper du får jaget de på et eller annet vis.
  Jeg vil ha regn! Sjelden vare å lengte etter den slags.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, sånn er det bare, og plutselig så liker en dem igjen :)
   Det er veldig trasig, men de har vært her i mange år. Jeg må bare bruke gressklipperen jevnlig. Den bråker og durer ned i bakken, og det liker de ikke. Det har vært lite gressklipp i det siste, og det er nok grunnen til at de plutselig dukker opp igjen.
   Jeg også! Det er sant...
   Ha en fin dag!

   Slett
 17. Hei Marit.
  Flotte dagliljer. Helt fasinerende med blomstring kun en dag. Mange har du også.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Tusen takk! Ja, de er spesielle. Jeg har samlet på de i mange år.
   Ha en fin dag.

   Slett
 18. Ja, nå dukker de fram både her og der. Fine er de :) Ligner ikke den øverste av dem mer på 'Pirate Crimson'? Var borte en hel dag fra hagen, og i mellomtiden holder noen bed på å tørke i hjel :o Avhengig av å flytte rundt på vannslanger og helle på en haug vannkanner hver bidige dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de gjør jo det. Den ligner mye på den ja. De er så like, og navnelappene er borte for evigheter siden... Men jeg har kjøpt den også en gang. Ja, nå er det kritisk og egentlig over alt. En dag uten vann, og de er halvdøde. Jeg synes ikke at jeg får gjort annet. Kjøpte 7å meter med hageslange i går, for nå må jeg tenke nytt angående vanning.

   Slett
 19. Vakre Dagliljer i mange flotte farger, jeg liker dem også. Håper vi alle snart får regn.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, de finnes i mange farger. Det behøver vi nå, ja.
   Ha en fin dag du også!

   Slett
 20. Dear Marit!
  I see your garden is very pretty despite on water problem. It's laughably that you have drought and we are overwhelmed with rains. Finally the weather indulged us. I love daylilies, one flower for one day but they are so lovely! My favorite is #5.
  I also love your clematises!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Nadezda!

   Thank you! Yes, the weather is in change. We have mot have a drought like this for many years.
   Daylilies are so pretty. Clematis is a favorite in the garden.

   Slett