onsdag 4. juli 2018

All grunn til bekymring...

På mandag kveld leste jeg om en skogbrann som bare var et par mil herfra. Til alt hell var det ikke så mye vind da, og de fikk slukket brannen. Men det er uhyggelig tørt nå, og det kunne fått fatale konsekvenser. Ikke så langt unna der er det store boligområder.

Her står det litt om skogbrannfaren som er ekstrem nå. Det er egentlig ikke ventet noe regn av betydning i hele juli, og om jeg ikke var bekymret fra før så er jeg det nå.

Dette er jo helt vilt! Jeg kan ikke huske en sånn lang tørkeperiode som vi har her nå. De som har levd lenge snakker om en ekstrem varm sommer i 1947, og den må jo ha vært noe lignende som vi opplever nå.

Her er et helt nytt kart over grunnvannet i Norge, og det er all grunn til til å bli engstelig. Hva skjer med klimaet? Vi har faktisk ikke fått nedbør av betydning siden i vinter...
For mye og for lite er omtrent like ille...

Har også lest om flere bønder som må nødskakte kyr fordi de ikke har nok for til de om vinteren.

Huff! Det ble mange negative nyheter i dag...

Så over til noen oppmuntrende blomster  :)På en av blomstene øverst i midten sitter en sommerfugl som jeg ikke har sett før tror jeg. Jeg klarte ikke å få tatt et bedre bilde av den. Den hadde samme farge som blomsten, altså rustbrun. Den gikk i ett med den og var ganske liten.
Min nye clematisbue har fått blomstrende planter som selskap. Begge disse er nye i år. Den store nærmest heter 'Margaret Hunt' og den lille heter 'Purpurea Plena'
Til dere som har denne fra før, er blomstene så små som på min?
Rosene som står i bakgrunnen venter på å komme i bakken. Her om dagen fant jeg 1 stk. rose av 'Rapsody in Blue', og den var liten og så vel ikke helt bra ut. Vi får se om den kommer seg med litt godt stell...

Dagliljene har begynt blomstringen fot alvor...

Augustprimula, Primula florindae trives i skygge

I går var det varmerekord her, og den ble målt lenge før solen kom bak der som måleren står. 32,6 grader ble rekorden på...
Her blir det like varmt i dag som i går...


Ha en fin dag !42 kommentarer:

 1. Hej Marit
  Ja der er kun grund til bekymring, det er virkelig uhyggeligt at se på, hvordan det bliver værre og værre med tørken. En ting er vores planter, men for vores lande, er det en katastrofe. Solen er skøn men så længe, det dur vores klima her i norden ikke til.
  Jeg har Margaret Hunt, den står i skyggen og ser ok ud, men jeg har andre clematis, som har mindre blomster i år.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, dette er rent uhyggelig, og som du sier så er vi ikke vant til dette i norden. Hagene våre er en ting ja, og det er jo bare for vår egen hygge at vi har de. Men for de som dyrker korn og har dyr er dette veldig alvorlig. Når grunnvannet også er så lavt så truer det faktisk drikkevannet.
   Ja, det er mange blomster som blir mindre i tørken.
   Klem

   Slett
  2. Jeg glemte at skrive, at nu har du overhalet mig, mine helenium blomstrer ikke endnu :)
   Klem

   Slett
  3. Ja, tenk det! Det hadde jeg ikke trodd i vår når vi hadde en meter med snø, mens du hadde krokus i blomst :)
   Klem

   Slett
 2. Hello Marit!

  It's pretty scary that heat and drought have been there for so long. There was a firefight in Finland for a long time, but luckily the rains came couple weeks ago. I hope that the weather there will also change, nature and garden will certainly need rain.

  Could the butterfly be Brenthis ino (http://www.luontoportti.com/suomi/fi/perhoset/angervohopeatapla)?

  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Kivipellon Saila!

   Yes, it's very scary. We here in north are not used to heat like this. Yes, we need very much rain and fast, but the weatherforecast tells just about sun and heat..

   Yes, maybe it was a butterfly like that. It was so tiny, and it flew away very quickly. Thank you!
   Hugs!

   Slett
 3. Good morning Marit: It is interesting (and distressing of course) that you are having this prolonged drought and you also have seen an unfamiliar butterfly. Perhaps the two events are connected. We are starting to pay the price for all our destructive ways.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello David,

   Yes, it's very distressing about this long drought. It seems like it's getting more and more bad weather around the globe. The butterfly is maybe a "old" one, and maybe I have seen it before. Yes, we all are paying the price of a destructive way of living. Some people even deny the facts.

   Slett
 4. Hej Marit!
  Jag förstår så väl din oro. Jag har samma oro hos mig. Det har varit småbränder nära oss men som dom lyckats släcka snabbt. Men vi har ett skogsområde med jättehöga träd vid tomtgränsen och det vore katastrof om det skulle börja brinna där. Det är extremt med torkan både hos er och här. Vad är det som händer med klimatet egentligen. När det väl kommer regn så är risken att det istället blir skyfall med översvämningar till följd. Extremväder åt olika håll. Jag tänker ju på all snö ni hade i vintras också.

  Men dina blommor är i varje fall vackra att titta på. Det var svårt att se fjärilen och jag har dessvärre ingen aning om vad det är för sort. 'Rhapsody in Blue' brukar vara tålig. Min fick något angrepp ett år och höll på att dö. Men året efter kom det nya skott och den blev kraftig och fin igen.

  Önskar dig en fortsatt fin vecka!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anita!

   Ja, det er vel den samme uro vi alle føler om været og hva som skjer med klima. Det ville være katastrofalt hvis det begynte å brenne både hos deg og her. Med skogen så nær så ville det bli en katastrofe, ja.

   Styrtregn og oversvømmelser blir mer og mer vanlig, og vi må bare se på at det skjer. Ja, det været vi hadde i vinter var på en måte likt det vi har nå. Det ville bare ikke slutte å snø, og nå vil det fine været ikke slutte. Det er akkurat som været setter seg fast, og da blir det bare en værtype. Nord I Norge er det helt tvert om. Det bare regner hele tiden, og de får ikke over 10 grader. De har bare fått det motsatte været av hva som er her.

   Tusen takk! Ja, de er jo det. Det var omtrent umulig å se den ja. Den ville ikke åpne vingene før den fløy, og da fikk jeg ikke tatt noe godt bilde av den.

   Ja, den pleier jo å være det. Den har en vakker farge.

   Ønsker deg også en fortsatt fin uke i varmen!
   Klem, Marit

   Slett
 5. Det er uhyggeligt med denne ekstreme og langvarige tørke. Vi har samme problem her. Jeg hører om folk, der vander haver med vandslange, men hvor længe er der vand nok til os?
  Så smukke billeder af dine blomster! Vi må glæde os over det, der er at glæde sig over! Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Her er det totalt vanningsforbud med slange. Det går jo ikke i lengden dette her, og da må jo folk ta hensyn.
   Tusen takk! Ja, det er helt sikkert!
   Klem

   Slett
 6. Kære Marit
  Det er bestemt forfærdeligt, det vi oplever, og den verden, vi efterlader, tegner ikke rigtig rar for de kommende generationer.
  En del klimaeksperter mener, det er for sent at gøre noget, så hvis de har ret, kan vi lige så godt fortsætte, som vi plejer, med at forbruge drikkevand, flyve på ferie, spise importerede grøntsager osv. Jeg ved det ikke. Min hjerne rummer ikke katastrofens omfang. Det er nok derfor, vi ikke rigtig gør noget, men koncentrerer os om at nyde det nære. Og det er dejlige billeder du viser. Helenium er så smuk i de brændte farver. Augustprimula kendte jeg ikke. Morsomt at se en primula på denne årstid.
  Ha det godt og pas på skovbrand :-)
  Kh Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth

   Ja, det er helt sikkert, og det er jo bare forferdelig å tenke på hvordan det blir for de neste generasjonene.
   Ja, og det er jo enda mer deprimerende, men jeg frykter at de kan ha rett dessverre. Jeg gjør det lille jeg kan, men det monner jo ikke noe i den store sammenhengen. Så hva vi kan gjøre som virkelig hjelper er ikke godt å si.
   Nei, det er jo umulig å ta alt innover seg. Tusen takk!
   De er veldig fine ja.
   Det er en primula som mange ikke kjenner til. I et "normalt" klima skulle den ha blomstret i august, og derav det norske navnet. Den bør kanskje skifte navn... ;)
   Ja, jeg er veldig oppmerksom på det, ja.
   Ha det godt du også!   Slett
 7. Otrevlig med skogsbränder. Vi har och har haft flera i både Wales och England också. Det behövs lite regn nu, inte ofta jag behöver säja detta om Storbritannia.
  32 grader i mellersta/västra Wales i måndags.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Nei, dere pleier jo å få mye regn, og sånn som dette været er jo helt unormalt her også.

   Slett
 8. Ille for bøndene nå, ja! Håper vi slipper skogbrann :o
  Solhattene trives, tydeligvis. Ne, må vel ut og styre med vannslanger og kanner igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Det får vi håpe på. Solhatt/solbrud trives godt nå ja.
   Det holder jeg også på med. Vanning og atter vanning.

   Slett
 9. Hei Marit

  Sidste år var der for meget vand og i år ingen - tror vi må vende os til et mere kaotisk vejr!
  Og i år er det altså vanding af haverne det gælder. Så længe vandet rækker - her i kommunen har de nu indført forbud mod at vande haverne, men jeg tror ikke det gælder os med egen brønd - så jeg fortsætter!
  Flotte Helenium - men er detsværre forsvundet heroppe fra....

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, jeg husker at dere hadde mye regn og dårlig vær i fjor. Vi hadde en bedre sommer for vi hadde mye sol og 5 ukers tørke. I år er det enda verre. Vi må nok bare venne oss til det, ja.
   Det er vanningsforbud her også, men bare for de som har kommunalt vann. Her er det også brønn, og jeg vanner jo bare med vann fra Lågen ;)
   Så synd da, for de er jo veldig fine.

   Ha en deilig aften du også

   Slett
 10. Hei Marit.
  Smart med mobil skygge fra parasoll (forrige innlegg)
  Er litt lite på blogg pga. at balansen er i ulage etter en båttur for 9 dager siden....Så Lars må jobbe for to i denne varmen. Mht.brannfaren syntes jeg det er rart at det selges engangs griller. Husker sommeren 76 som en sommer med varme og tørke, men dette overgår den. Folk her på Østlandet hadde ikke trengt å dra til sydligere strøk nå.
  Håper du snart er ferdig med utplantingen:-)
  Ha en fin kveld/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin!

   Ja, det fungerer helt supert!
   Huff da! Håper at det går over snart. Ja, det kan du si. Jeg hadde sommerjobb på apotek i 76, og jeg husker at det var veldig varmt da. Dette været nå tar jo bare ikke slutt.
   Nei, det er helt sikkert! ;)
   Jeg er nok ikke ferdig på lenge enda, men det går sakte fremover. Jeg har fortsatt rhododendron som må plantes. Men i denne varmen orker jeg kun å vanne, så da tar ting tid.
   Ha en fin kveld!

   Slett
 11. Ja, landmændene har det hårdt. I 2017 kunne nogle af dem ikke høste færdigt, fordi deres marker stod under vand, og i år er de tvunget til ar høste længe før tid. Fin primula, du viser. Her er etageprimulaerne nogle af de planter, er lider allermest under tørken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Sånn var det mange steder her også i fjor, og i år er det helt motsatt. Tusen takk! Ha primula liker jo å ha det litt fuktig.

   Slett
 12. Hei Marit.
  Jeg skjønner uroen din. Vi klager, men det er bøndene det er synd på. Håper du snart er ferdig med plantingen. Alle roser trives med godt stell. Det vil nok din Rhapsody også gjøre. God kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise

   Nei, det er ikke oss det er mest synd på. Jeg er nok ikke det for det går veldig sakte fremover. Ja, den klarer seg nok.
   Ha en fin kveld.

   Slett
 13. Ja, det er underlig med en så lang tørkeperiode. Får håpe skogene tåler det....

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo helt unormalt sånn som det er nå. Det får vi håpe, ja...

   Slett
 14. Det er mye vi kan bekymre oss over i disse tiden. Men gleden over hagen er bra. Flotte blomsterbilder, Dagliljer er vakre.

  Ha en fin torsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sant. Tusen takk!

   Ha en fin torsdag du også!

   Slett
 15. Hej Marit!
  Har varit bortrest och kom hem till en torr trädgård, det såg bättre ut i Helsingfors, vi fick lite regn några dagar. Men otroligt torrt på ön vi besökte. Otäckt med skogsbränderna. Så fina blommor.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, det vil jeg tro at du gjorde. De er heldige som får litt regn. Her er det veldig tørt nå. Ja, det er uhyggelig. Tysen takk!
   Ha det godt.

   Slett
 16. Hello Marit, the drought conditions sound awful and the threat of fires is scary. I hope you stay safe. It is happening in places here too. I love all your beautiful flowers. Happy Thursday, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Yes, the drough are terrible. I'm safe, and no fire around here at the moment. Thank you!
   Happy Thursday!

   Slett
 17. Good morning dear Marit,
  The weather is a little bit strange. How many years we did long for a sunny and warm summer and now this kind of weather. What i don't understand is that a lot of people still don't understand how dangerous it is to throw away the end of the sigarets in to nature.Ore to have an open fire. I hope nothing will happen with your forrest arround you.
  have a wonderful day
  Rosehugs marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening Marijke,

   Yes, it changes all the time. No, it's very strange thaf people can be so careless. Everything is ok for the moment.
   Have a wonderful evening
   Rosehugs, Marit

   Slett
 18. Ja torkan och vattenbrist är det stora samtalsämnet nu. Men ett annat år kommer det troligen att bli tvärtom och långa perioder av regn med översvämningar som följd. Det är väl det som hela klimatförändringen egentligen handlar om; fler perioder med extremt väder.
  //Helene

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Ja, det snur garantert flrveller siden, og for 6 år siden var det flom og nedbørrekord her. Så det skifter stadig. Ja, det ser sånn ut som det er sånn det nye været blir.

   Slett
 19. Heilt einige med deg, det er grunn til bekymring.
  Men håpe det blir skikkeleg rotbløyte snart.
  Skummelt å høyre om konsekvensane som kan kome etter langvarig tørke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Vi må bare håpe på at været snur snart. Det som er merkelig er jo at været henger seg helt opp. Enten masse nedbør eller bare sol og tørke.
   Ja, det er skummelt.

   Slett