fredag 27. juli 2018

Årets varmeste...?

I lang tid har meterologene utpekt dagen i dag som kanskje årets varmeste dag. Det har uansett vært så varmt i det siste at en grad fra eller til spiller ingen rolle. Denne uken har det vært over 30 grader hver dag, og nå er jeg for å si det mildt lei av fint vær ;)

I morgen skal været endre seg, og det er ventet kraftig tordenvær natt til søndag. Da håper jeg det kommer masse regn. Mengden av regn som skal komme har variert hele uken, og nå på den siste oppdateringen så står det hele 15-37 mm. Tenk om det stemmer! Jeg forstår at det er vanskelig å spå været nå, for med tordenbyger blir det jo veldig lokalt og tilfeldig hvor regnet kommer.  Vi får se!

I går klippet jeg thujahekken midt i sola og da var det utrolig varmt. Idiotisk å gjøre det i en sånn varme, men nå er det gjort. Det er andre thujahekken jeg klipper i år, så nå må det holde  ;)
De har vokst utrolig mye i sommer, og flere av årsskuddene var på 25 cm!

Jeg var innom Plantasjen her om dagen og da ble det med hjem tre clematis.  Det var 'Piilu',  integrifolia 'Arabella' og en som het 'Jackmanii Purpurea' tror jeg. Den var ny for meg. Før var det jo en "vanlig" jackmanii som var mere blå, mens denne her var mer lilla. Disse tre var plantet med stativer av metall,  og jeg vurderer å plante de med det på.  Jeg skal plante de i dag til tross for varmen bare for å få de i bakken før det ventede regnet kommer.

I går vannet jeg hele dagen og det var bare for å holde ting i live. Hele distriktet her er nå så tørt at det behøves regn i en uke minst for å rette opp noe nå tror jeg.

Så litt blomster. Jeg glemmer nesten å ta bilder av planter nå, for det er så kort blomstring på alt nå i denne ekstreme varmen. Desto større grunn til å gjøre det, men sånn har det ikke blitt i det siste. Men litt har jeg likevel fått med meg :)

Denne sto plutselig nede i hagen og remonterte uten at jeg hadde fått det med meg. Dette er rosen 'Frühlingsduft som dufter helt fantastisk, og som har så vakker farge. Dessverre så er den avblomstret på et blunk...


Lilje/ Lilium 'Muscadet' som er en av de få orientalske liljer som trives og overlever her. Som det sees på bildene så er de brune i kantene av tørke.

Denne har jeg fått av ei venninne, og den lever i beste velgående.  Kuletistel /Echinops ritro

Endelig et bilde av solhatter! De har egentlig blomstret lenge, og det er bare jeg som har glemt å vise de. De blomstrer side om side med Liatris spicata. For noen år siden blomstret begge i august, men det gjør de neppe i år...
Echinacea 'Pink Delight'


Iris x pseudata har holdt ut lenge i varmen. Denne hvite her er 150 cm høy i år! Om det skyldes varmen er ikke godt å si. De har tålt mye tørke i år. Utrolig at de klarer å blomstre når det er så tørt... De har fått vann, men ikke mye.

Denne her hadde gått helt under radaren. Plutselig så jeg den i går og den har kun en blomst. Jeg trodde den var død, men det er den åpenbart ikke. 'Ferdinand Picard'

God helg! Jeg håper at alle som lengter etter regn får det i morgen!

Linker til Trädgårdsfägring

39 kommentarer:

 1. Hej Marit!
  Det är varmt att göra något i trädgården, men det gjorde jag också hos dottern i 32 graders värme, puh. Det blev skönt med ett dopp i badtunnan efteråt. Vacker lilja och din Pink Delight är riktigt fin. Vi får hoppas på regn, men idag blir det 32 grader igen.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, det er egenlig alt for varmt til å gjøre noe i hagen, men jeg gjør det likevel. Det hørtes godt ut med et bad, ja. Tusen takk! 31 grader her nå.

   Ha det godt.

   Slett
 2. Hvor er det smukke billeder, Marit! Jeg holder meget af solhat.
  Ja, tænk om vi får den lovede regn - YR har også varslet masser af nedbør her i Halsnæs og mest torsdag og fredag i den kommende uge med vist 80 mm. Øsende regnvejr uafbrudt i to dage ville være skønt :-) Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte! Det gjør jeg også. Etter at jeg skrev dette har yr igjen gjort om værmeldingen. Nå er det nesten ikke noe som skal komme... Vi får se i morgen hva som kommer! Det høres flott ut med regn i flere dager! :)
   Klem

   Slett
 3. Her ønskes også regn som er lover i morgen kveld, med torden. Så mange flotte planter som blomstrer hos deg nå i varmen.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi får håpe at det snart kommer noe regn til oss.
   Tusen takk!

   God helg!

   Slett
 4. I hope you receive the rain you need, Marit, and that the temperatures moderate too.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, David. I hope for it too.

   Slett
 5. Marit, I hope the heat subsides soon and rain brings relief to your garden. I love the rose in the last pic ¿do you know her name?

  SvarSlett
  Svar
  1. MDN, yes it would be lovely. We need all the rain we can get.
   Yes, the name is 'Ferdinand Pichard'

   Slett
 6. ja, man skal ikke sige til sig selv, at den blomst fotograferer jeg i morgen, for da er den sikkert allerede afblomstret.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant! Det skjer hurtig i denne varmen.

   Slett
 7. Så flott at du får gjenblomstring på Frühlingsduft og at den fine solhatten klarer seg. Det er bare de helt vanlige solhattene som kommer igjen her hos meg.

  Lengter etter regn, ja! Nå har vi gått til innkjøp av regnmåler og håper på masse i den og i jorda. God helg, Marit! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og jeg var veldig overrasket når jeg så det. Hyggelig med blomstring i denne varmen. Jeg har flere solhatter som kommer igjen. De står i veldig lett jord og vannet renner unna de.
   De tåler ikke stående fuktighet om vinteren.

   Ja, det gjør vi :)
   God helg til deg også, Vigdis!

   Slett
 8. Hello Marit, your flowers are all beautiful. Love the variety of colors and blooms. We have had too much rain, flooded rain and broken bridges. Now, we have a little water coming in our basement. Be careful what you wish for, we were dry before this week of rain. Happy Friday, enjoy your day and weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Thank you! Yes, I know and I know that dry weather can change to a lot of rain. I hope you will get drier weather.
   Happy Weekend, and enjoy you day!

   Slett
 9. Dear Marit, this drought is a problem in many gardens. I see your flowers bloom despite on heat. I love your Echinea 'Pink Delight', very pretty! Wish you the change of weather and sooner rain.
  Happy weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Nadezda,

   Yes, it's true. A lot of countries gave thus drought.
   Thank you!
   Happy Weekend!

   Slett
 10. Hei Marit. Jeg får heller ikke tatt så mange bilder, det meste er så tørt og vissent at det ikke er å dele. Måtte kjøpe noen nye stauder i går for å få litt mer farge i bedene. Så kjekt med overraskelser som nå antatt døde planter viser liv. De irisene er fantastiske, pleier de å blomstre så sent? Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne-Kristin.

   Ja, plutselig er ting tørket ut før en vet ord av det.
   De er helt sikkert. Ja, de er så vajre. De er en sen type ja, så de begynner å blomstre først etter at de andre er ferdige.
   Klem fra Marit

   Slett
 11. Hej Marit

  Jeg har netop nu 32,1 her - det højeste dette termometer har målt mens jeg er her. det er alt for varmt til mig!
  Ja også her lover de regn fra lørdag aften - men mængderne er netop sat ned til 4mm lørdag og 3mm søndag - fra 44mm igår!
  Vi får se...
  Flot at dine pseudata er blomsytrende endnu - det er imponerende!

  Ha en dejlig regn-helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   33,7 akkurat nå her, og det er en ny rekord her også. Jeg vil heller ikke ha det så varmt! Det er nesten ikke til holde ut, for det er like varmt over alt.

   De har gjort om på værmeldingen omtrent 100 ganger, men nå melder de fra 3 - 37 mm. Så det er omtrent som et lotteri igjen... Ja, vi går se!

   Det er virkelig imponerende ja :)

   Ha en deilig regn-weekend, og håper at det ikke blir brann ut av dette tordenværet!

   Slett
 12. Hei Marit!
  Fruhlingsduft er en helt fantastisk fin rose. Min er mye lysere i fargen enn din. Kan være varmen har noe å si på fargen? Nå kommer varmen til Nord Norge også, men den blir nok ikke å vare i 3 månder. Skjønner dere begynner å bli lei. For mye og for lite osv.
  Elsker klematis, men de rekker nesten ikke å komme i blomst hos meg. Gir meg ikke likevel. Synes alpinaene er litt kjedelige.
  God helg,
  Hilsen Lena i Italia 😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena!

   Ja, den er så fin, og jeg tror at når det er så varmt blir fargene mørkere. I kjølig vær og lite sol blir fargene blekere.
   Ja, for mye og for lite er omtrent like ille. En mellomting hadde vært fint! :)
   Klematis er så vakre, ja. De er også fine, men jeg er enig med deg, de er litt kjedelige.
   God helg, og kos deg i Italia!

   Slett
 13. Nydelege blomster som alltid på bilda dine.
  Det er igrunnen litt rart at blomster er så frodige i denne varmen,
  men dei står han av ser det ut til.
  Eg er akkurat ferdig å vatne grundig både planter i jord og i potter.
  I pottene har eg vatna grundig og etterpå sett plastflaske med vatn på hovudet i molda.
  Det bruka å fungere fint på hytta der det kan gå både ei og to veker mellom me er.
  I morgå reiser me ei veke til Oslo, Norway Cup for eit av barneborna. Gler oss til det, lika godt å vere i Oslo.
  Takk for gode ord til innlegget mitt.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er helt sikkert, men jeg vanner også veldig mye. Ja, plastflasker fungerer helt fint som et ekstra vannmagasin.
   Kos dere i Oslo!
   Klem

   Slett
 14. I have never seen this type of white flower before, it is absolutely stunning. Thanks for the share. Hope you have a wonderful weekend. Keep up the posts. Love these photos.
  World of Animals

  SvarSlett
 15. Det er alt for varmt til mig også, og regn er det eneste der kan redde os og haven. Nu er det dog ikke blot manglen på vand i jorden der plager, selve solen og varmen brænder simpelthen planterne af, så bladene bliver gule og falder af.
  Jeg ville ikke turde klippe hæk i denne tid. Der er en stor risiko for at tørre Thuja-planterne ud med alle de åbne sår efter klipningen, men jeg håber det går godt for dig og din hæk.

  God weekend!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert at vi behøver regn. Men det ser dårlig ut. Jeg vanner mine thuja flere ganger i uken, så jeg håper at de overlever. Det tenkte jeg ikke på når jeg klippet de. Så takk for godt råd likevel.
   God weekend!

   Slett
 16. Ja, vi håper alle på regn nå :-)
  Interessant med de tujaene. De vokser vel egentlig i land som er varmere enn her, så kanskje de liker varmen veldig godt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og her har det kommet hele 17 mm i dag. Hvilken lykke! :)
   Thuja kommer fra Nord-Amerika, og finnes også vilt i Norge noen steder. De du tenker på er nok Sypresser. De vokser normalt i varmere land enn her ja :)

   Slett
 17. Yesterday 36C overhere ! We are glad this heatwave has ended today. Looooove your flowers !

  SvarSlett
 18. It sounds terrible! We had 33,9 yesterday. Today we have got rain :)
  Thank you!

  SvarSlett
 19. Det är helt otroligt vilken sommar det är - den slår nog alla rekord i värme, torka och om det finns något mer... Jag stödvattnade igår men gör det väldigt selektivt...

  En av pseudatorna från dig blommade när jag kom ut till odlingarna igår men jag glömde skriva upp namnet. Mycket fin :)

  Piilu kommer du bli nöjd med. Den har blommat länge här nu trots värme och torka.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Det er vel slått alle de rekordene som går an å slå i sommer...

   Her har jeg vannet veldig mye i sommer, og likevel har jeg sett planter som jeg har glemt bort. De har ikke sett bra ut...

   Så bra da! :)

   Piluu er så søt. Jeg har hatt den før, men den tørket ihjel i fjor sommer :( Så jeg måtte bare ha den på nytt. Der den er plantet nå er det mye leire, og håper at det hjelper.

   Klem, Marit

   Slett

Innendørs blomstring er gull verdt nå...

 Nå har vi hatt Sibirkulde i over en uke, og det har vært helt nede i - 16 i tre netter på rad. Nå har det begynt å snø litt ute, og det er ...