onsdag 31. juli 2013

Nye iris, liljer og dagliljer del 1...

I går lagde jeg et nytt bed til alle de nye plantene jeg kjøpte.  Det er egentlig ikke et helt nytt bed, men utvidelsen av steinhaugbedet som jeg begynte på i fjor. (Steinhaugen er resten er de 13,5 tonn med stein som jeg kjøpte når jeg skulle lage hagedam). Jeg måtte grave opp to planter, og holdt på i mange timer med å få alt ned i bakken. Jeg måtte hente hageslangen og fukte jorda lenge, for den var hard som stein. Siden det er så mye leire her, så blir den som betong når den blir tørr. Men etter en halv time som var den som smør å grave i. Der jeg bodde før kunne jeg nesten ikke grave i bakken, for der var det stein overalt. Her treffer jeg så og si aldri på en stein, for det finnes ikke her. Bare leire og atter leire. En gang i tiden for lenge siden var det bare hav her. Litt rart å tenke på. Hos naboen er det en stor sandbanke som deres barn bruker som en stor sandkasse ;-) Jeg har også hørt om folk her som har boret etter drikkevann, og har truffet på saltvann i steden. Så havet har helt klart vært her en gang...

I det samme bedet fikk jeg plantet inn noe nye iris som jeg har kjøpt som kom med posten i går. De heter Irispseudata er en krysning mellom Iris pseudacous og Iris ensata. Jeg har ingen erfaring med denne iriskrysningen, så jeg er veldig spent på hvordan de vil trives her.  Jeg kjøpte tre stk. av ei som importerer de selv, og de heter

'Shirabyoshi'
'Pixie Won'
'Shiryukyo'

Bilder av bedet kommer en annen dag :-)

Så over til liljene og dagliljene. Før hadde jeg veldig mange liljer, men de har etterhvert forsvunnet. Med dagliljene er det helt anneledes. I et bed har jeg sementkanstein foran bedet og de er veldig tunge. Der har de flyttet kansteinen så mye ut fra bedet at det synes. Så de har noen kraftige røtter. En dag må jeg spa de opp og dele de, for de blir etter noen år veldig store planter. Navnelapper har en egen evne til å forsvinne, så mange av de jeg har er uten navn. Jeg har også sådd noen med frø kjøpt fra Tamberg, og de blomstrer i år for første gang. Alle er krysninger, så de har ikke navn i det hele tatt ;-) Like greit det, for de er vakre uten navn også.

Sådd selvSådd selv'Tiger Babies'


'Gerorge Slater'


'Ove'

'Vermeer'

'Ove' i skyggen


'Green Flutter'

35 kommentarer:

 1. Det er utroligt smukt at se dine liljer, og jeg glæder mig til at se dit nye bed, Marit. Her er det eneste, der blomstrer lige nu, hortensia, tradescantia og jasmin. Ha' en dejlig dag, klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Vel, det bedet er ikke så mye å skryte av, for det er litt rotete. Det er jo fortsatt mye som blomstrer hos deg!

   Ha en deilig aften, klem!

   Slett
 2. Your new irises are so gorgeous Marit. So are your daylilies.
  Have a wonderful day Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you!

   Have a wonderful evening, Marijke!

   Slett
 3. Vilka fina Iris du köpt, liljorna är också fina, gillar Ove, för färgen. Ha det gott !

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, fargen på Ove er fin :-)

   Ha det godt!

   Slett
 4. Your really have a great collection of Hemerocallis and lilies!

  SvarSlett
 5. Så mange flotte dagliljer du har. :) De er jo vakre med bare bladverket også. Skjønner godt du hadde jobben med å spa. Jeg har et bed som må tas tak i, men forskyver problemet litt.... :) Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, det er stadig noen bed som må gjøres om, og da er spaden den rette redskapen! Det er lett å skyve på sånne oppgaver. Jeg må etterhvert spa opp et kjempestort bed, og det gruer jeg meg til...

   Klem :-)

   Slett
 6. Her var det mange lekre liljer og ikke minst dagliljer! Ekstra spennende når de man har sådd selv blomstrer for første gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, det er ekstra stas med egensådde planter, og når de blomstrer for første gang. Det er alltid like spennende!

   Slett
 7. Det var noen lekre nye Iris du har fått deg. Så mange fine Dagliljer du har i mange fine farger.

  Ha en fin onsdag!

  SvarSlett
 8. Skønne dagliljer du har, jeg kender godt det med at navneskiltene bliver væk :) De nye iris ser fine ud.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, av en eller annen grunn, så blir de bare borte :-)

   Slett
 9. Så gøy med alle dagliljene! Gøy å så egne hybrider :-).

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig gøy å så egne sorter, og endelig se de blomstrer :-)

   Slett
 10. De er jo så fantastisk nydelige, hadde jeg ikke vist bedre ville jeg spist de he he neida.
  Flotte liljer og bilder Marit.
  Ha en fin dag, her regner det, tordner og solen titter frem innimellom.
  Maritklem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dagliljer er faktisk spiselige, Marit, og spesielt knoppene. Men det har jeg ikke hjerte til :-)

   Takk! Det gjorde det her også i dag og ganske lenge, men jeg så ingen lyn, hørte bare torden.

   Klem fra Marit

   Slett
 11. Hei Marit

  Spændende med dine Iris hybrid indkøb - jeg ved Tamberg har forsøgt sig med pseudata Iris, tror ikke de er vanskelige.

  Fine liljer og dagliljer - spændende du har fået planter af Tambergfrø! Hemoroccalis er lettere fra frø end mange tror:)
  Ove er som du ved en favorit:)
  Den næst nederste ligner min cappucino meget!

  Has en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten

   Ja, jeg er veldig spent på de. Det kan nok gå noen år før de blomstrer, men de er jo verdt å vente på. Nei, opphavet til disse er jo ikke vanskelige, så jeg håper de klarer seg her.

   Takk! Ja, de var super enkle å så. De spirte med en gang og det har bare tatt tre år før de blomstrer.

   Ja, jeg vet at du har Ove som favoritt. Den har en skjønn farge, og den er min favoritt også.

   Den ligner, men jeg vet at det ikke er den, men jeg husker jo selvsagt ikke navnet på den heller... ;-)

   Ha en deilig aften!

   Slett
 12. Masse nydelige liljer. Koselig å lese om det nye bedet ditt i all leirejorda. Du er flink å få det til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, her er det leirjord overalt samme hvor jeg setter spaden, bortsett fra at fargen på den skifter fra blå-blå til grå ;-)

   Slett
 13. Disse liljene er vakre. Kanskje jeg skal prøve meg på å så noe neste år. Det vil jo ta noen år før buskene og trærne vi skal plante vil vokse tett sammen. gleder meg til å handle og plante i morgen :) Endelig skal vi få litt mer farge i det grå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, både liljer og dagliljer er vakre blomster. Liljeløk selges nå på høsten, så da kan du få lagt ned noen allerede i høst. såing av dagliljer er enkelt, men det er vanskelig å få tak i frø.

   Det blir spennende å se hva dere har kjøpt av planter :-)

   Slett
 14. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 15. Så jeg har du lei å plante nye vakre blomster. Dessverre er verden hva det er, dessuten tørr. Du har en stor samling av daylilies. Hilsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it has been very dry og warm here too. The soil is very dry, and it is hard too. But is gets better when I water it.
   Yes, I have many, many daylilies.

   Slett
 16. Vika vackra dagliljor du har! Hostor och dagliljor hör till mina favoriter, som jag gärna har många av. Jaså, du har styv lera Marit, här har vi ren sandjord, så det är lätt att gräva nya rabatter. Men hu, så torrt det är i jorden. Är tacksam för regnet som kom igår!/ Kram Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, der er vi veldig enige :-) Ja, dessverre, så er det stivleire her. Jeg skulle ønske meg litt mer sand, men det er det ikke her. Jeg prøver å blande inn vanlig kjøpejord, og det hjelper mye. Det er helt klart mye lettere å grave i sandjord, for da er det jo ikke noen motstand i jorda :-) Her har vi fått veldig lite regn, kun 6 mm fordelt på to dager. Det trengs mer regn her...
   Klem Marit

   Slett
 17. Spennende med nytt bed :) Så mange fine dagliljer du har, mange her også, men svært få som noengang har blomstret. Tror sommeren er for kort her, eller har du noen forslag på hva som er galt?
  Hmmmm, ikke bare bare å drive med hage.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er alltid fint med nye bed. Jeg kjøpte så mange planter, og ned må de :-)

   Jeg har noen forslag på det med dagliljeblomstring ut i fra egne erfaringer.

   1. Plant de ikke for dypt. Gjør som med peonene, plant de rett i jordskorpa.

   2. De trenger mye sol for å blomstre, minst 5 timer med sol de dagene det er det. Jeg har aldri problemer med blomstringen, men mine står i bed hvor de har sol fra tidlig morgen til sene kveld, altså sørvendt. De får ikke mye gjødsel, såd et kan ikke være derfor de blomstrer så rikt. Jeg har en daglilje som står østvendt, og den blomstrer ikke hvert år. Så lyset er alfa og omega her.

   Flytt på dine hvis de ikke står optimalt, for det er jo ergelig hvis du ikke får blomster på de.

   Lykke til!

   Slett
 18. Dejligt at se alle dine fine fotos af hemerocallis og liljer,jeg er sikker på dine nye iris vil trives i dit klima,glæder mig til du har dem i blomst:)
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Jan! Det håper jeg at de vil gjøre, men det er alltid spennende når en planter nye iris. Du skal få se bilder av de når den tid kommer :-)

   Slett