søndag 21. juli 2013

Lei av brennesle? Lag gjødsel da vel...

Jeg har i år prøvd å la hagen være uberørt av sprøytemidler. Det er ikke det at jeg har bruk mye av det her før, men noen ganger må jeg innrømme at jeg har falt for fristelsen til å bruke det på kratt som vokser mer enn jeg liker. Men ikke i år altså :-)  Det fører til at enkelte steder har jeg en flott samling av brennesler ;-) Jeg bestemte meg for at jeg ville bruke disse til noe, og har kjøpt en gjødsellager fra Garden Living. Jeg tok på meg lange gummihansker og gikk til nedklipping av brenneslene med krum hals. Gode hansker er helt nødvendig når en skal gjøre noe sånt. Jeg hater å blir brent av disse plantene, så det gjelder å sikre seg på forhånd ;-)

Utstyrt med en god saks, så var dette gjort på kort tid. Jeg har gjort dette en gang før på 80 tallet da jeg skulle være veldig miljøvennlig og lage egen gjødsel, og det er det samme jeg gjør nå. Den gangen hadde jeg bare et plastbøtte og silte det gjennom nylonstrømpe husker jeg. Brennesler som har ligget i vann en stund lukter ikke godt for å si det mildt, så jeg håper at dette ikke skal lukte for ille ;-)

Denne bøtten er utstyrt med et rør i midten til å putte brenneslene ned i og så helle vann over de. Veldig enkelt!

Her er brenneslene puttet opp i "røret"

Sånn ser den ut 

Nærbilde av brenneslene 

Her har jeg hatt oppe i vann

Til slutt satte jeg på lokket :-)

Her er dagens lille reklame

Nå håper jeg at jeg etterhvert skal få egenprodusert gjødselvann. Jeg håper og tror at det ikke skal lukte så fælt av dette, for selv om det sitter lokk på denne, så kommer det inn litt luft gjennom tuten. Det var bare et lite problem med den jeg kjøpte og det var at det piplet litt vann fra den ene klemma som er til å holde lokket på plass. Den er ikke helt tett, så det siver litt vann ut på siden av den hele tiden. Den er åpenbart feilprodusert, for sånn skal den jo ikke være. Jeg har snakket med de i firmaet jeg kjøpte den fra, og de skulle sende meg en ny. Kjempeflott service!

Dette er en fin måte å få brukt brennesle på. Jeg har planer om å gjødsle tomatplantene mine med dette vannet. I følge bruksanvisningen som fulgte med skulle en blande 1:5. Jeg er ikke helt sikker på hvor lenge dette skal stå før jeg kan bruke det, men det ser jeg vel på fargen eller kjenner på lukta når det er ferdig ;-)

Det går selvsagt an å legge brennesler i en bøtte og sile de, men med denne gjødsellageren blir det mye enklere å gjøre det, for da kan jeg bare tømme restene på kaldkomposten etterpå uten for mye griseri og søl. 

Jeg skal fortelle senere om hvordan dette fungerer når jeg skal bruke det før første gang. Jeg har satt de i skyggen hvor jeg har kaldkomposten. Jeg regner med at det er best å ha de litt langt unna huset, så jeg slipper å kjenne lukten så godt. Det lukter som nevnt ikke spesielt godt når de har ligget i vann en stund...

Ha en fin søndag!

16 kommentarer:

 1. Sikke en god idé at bruge brændenælderne til gødning, Marit. Det har jeg aldrig tænkt på, man kunne. Jo mere naturligt man kan dyrke havebrug, jo bedre og helst uden kemikalier. Jeg bruger Animix, som består af dyrisk gødning (komøg og fjerkrægødning), der er tørret og presset i pilleform.
  Klem og ha' en dejlig tropedag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er helt sikkert mange som ikke kjenner til at de kan bruke brennesler til gjødsel. Det er derfor jeg skriver om det, lik at andre også kan bruke disse som vokser overalt ( i alle fall her). Ja, det er absolutt best å ikke bruke noe gift i hagen. Jeg kjenner til Animix, og har selv brukt det før. Nå bruker jeg noe som heter Helgjødsel, og det er laget av det samme, bare at jeg kjøper det i store 15 kg sekker.

   Ha en deilig dag i tropevarmen du også, klem!

   Slett
 2. Det var en praktisk gjødsel-lager til Valurt og Nesle. Jeg får ikke nesle til å trives i hagen, så jeg holder meg til hønsegjødsel.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er da heldig som ikke får de til å trives i hagen! Her trives de veldig godt. Det har sikkert noe med jordsmonn å gjøre. Hønsegjødsel fungerer helt fint!

   Ha en fin mandag!

   Slett
 3. tyvärr har jag inga brännsässlor
  men det bli ett utmärkt gödselvatten
  ha det så bra
  maggan

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er ikke alle som har det. Men her vokser de veldig godt, så jeg har masse å ta av :-) Det blir bra gjødselvann, ja.

   Ha det godt!

   Slett
 4. Kjempegod ide! Det meste av naturlig gjødsel lukter jo, så det er vel ikke til å komme utenom. Brennessle skal en kunne lage suppe av også. Det har ikke fristet meg hittil, men kanskje en gang :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det har du helt rett i. Men litt gjødsellukt går helt fint. Suppe frister ikke meg, men det skal være veldig sunt. Nesten som spinat tror jeg :-)

   Slett
 5. Hej Marit

  Ja det giver super gødning og det tager ikke så lang tid, men du har ret i at det lugter - men ikke når det først er brugt!

  I Danmark har jeg tilgang til hestemøg fra en rideskole cdet er super det med, i Sverige bruger jeg kun elgkugler:)

  Ha en dejlig tropisk søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten

   Nei, det får være så med den lukten, den skal jeg nok klare. Håper mine tomatplanter liker gjødselen.

   Hestemøkk er super gjødsel, så du er heldig som får det. Elgkuler er ikke dumt det heller ;-)

   Ha en deilig tropisk mandag!

   Slett
 6. Neimen dette var da en kjekk liten sak!..og det er supegjødsel..men lukten blir en ikke kvitt.
  Nyt sommerdagene:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en kjekk liten sak som jeg håper å kunne bruke mye. Her på landet vokser brenneslene seg store, så det er greit å kunne bruke de til noe.

   Kos deg i varmen!

   Slett
 7. Jeg har bare puttet brændenælder i en spand vand og bruger af det en gang i mellem som gødning til tomaterne. Det er helt gratis gødning :)men det lugter bestemt ikke godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne gjødningen er helt gratis, og har en mange av de er det jo en supert for plantene og spesielt tomatene som trenger så mye næring. Nei, det lukter absolutt ikke godt, men det skal jeg nok tåle.

   Slett
 8. A fantastic advice. I also read people spray this on there plants to get ride of insects.
  Have a wonderful day Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tank you for the advice. I did not know that. Have a wonderful day, Marijke

   Slett