onsdag 17. juli 2013

Skjærsmin...

Kjært barn har mange navn, men denne kalles alt fra  sjasmin, falsk sjasmin og skjærsmin. Da er det enklere å forholde seg til det latinske navnet, for det er likt overalt.  Philadelphus heter den, og jeg lurer på om den som står her kan hete 'Virginal'. Jeg fant et bilde av den på nett, og den lignet veldig på den som er her. Det er en av de få plantene som sto her fra før og som blomstrer, så den er jeg veldig glad i. Når vi flyttet hit for 7 år siden var den full av gamle greiner med mose på, og så ikke frisk ut. Jeg begynte å beskjære den med å fjerne noen gamle greiner nede ved rota hvert år. For to år siden av den som ny! I fjor var den bare helt fantastisk, så beskjæringen betalt seg i form av veldig mange blomster. I vår holdt den også på å dø, for lenge var jeg redd for at den ikke ville klare seg. Den var pjusk lenge, og det tok evigheter før den fikk blader. Heldigvis gjorde den det, og nå ca 14 dager etter vanlig tid, så blomstrer den. Et annet pluss med denne er at den fyller hele hagen med deilig duft!

Bilde fra i fjorJeg liker så godt at denne blomsten er halvfylt, for jeg med min hang til fylte blomster gjør jo det... ;-)
For noen år siden kjøpte jeg en stikling av en som var varigert i bladverket (hva ellers), og nå blomstrer også den. Den har enkle blomster, og den er vakker den også. Denne sorten heter 'Innocence'.
27 kommentarer:

 1. Skjærsmin er flotte busker og dufter deilig når de blomstrer, jeg har en med enkle blomster.

  Ha en fin onsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er flotte enten de har enkle eller fylte blomster :-)

   Ha en fin torsdag!

   Slett
 2. Det er en dejlig busk! Den dufter af sommer :-) Vi har en med enkelte blomster. Den er desværre afblomstret for i år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en skikkelig sommerduft! De blomstrer ikke så lenge, nei, så en får nyte den mens en kan :-)

   Slett
 3. En jasmin dufter så dejligt, den må man have, ingen tvivl om det. Bent flyttede en af vores sidste år, det var hårdt arbejde, den overlevede, men hænger noget i år, ingen blomster, men mon ikke det kommer til næste år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den hører med til en hage, det er helt sikkert. Jeg kan tenke meg at det var hardt arbeide ja, for de har noen skikkelige røtter. Den kommer sikkert med blomster til neste år!

   Slett
 4. Nydelig eksemplarer i hagen din. Dufter himmelsk - mine er ferdig for i år, men naboens blomstrer nå heldigvis :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, det er noen sorter som blomstrer tidligere, så min er nok av den sene sorten. Du er heldig at naboen har en sånn, så får du dobbel blomstring! :-)

   Slett
 5. I love the Philadelphus for their heavenly fragrance. Take time to enjoy it fully.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, they have a lovely fragance. I enjoy it every day!

   Slett
 6. Den er vel nok smuk - jeg elsker jasminer, og også dem vi her kalder vilde jasminer. Jeg har en med en rød midte i blomsterne stående lige uden for hoveddøren, og den sender en dejlig duft ind i huset :-)
  Klem og ha' en fin aften!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den du har med rød midte høres nydelig ut. Det må være deilig å ha den rett utenfor døren!
   Klem, og ha en deilig dag!

   Slett
 7. Tack för det latinska namnet "Philadelphus". Det vore onekligen lättare om alla använde det namnet. Har också en gammal Philadelphus (Shersmin), som blivit så stor, att den är svår att beskära snyggt. Jag får ta ditt sätt ad notam, och beskära vid marken.
  Extra plus att ha en halvdubbel Philadelphus.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hadde gjort det enklere hvis alle brukte latinske navn når de omtaler planter, for da er det ingen tvil om hvilken plante de mener. Du må nok gjøre som meg ja, for den her var også veldig stor når jeg begynte beskjæringen. Det er smart å ta litt og litt, for hvis ikke blir det lite blomstring i noen år. Ja, den halvfylte er en bonus!

   Ha det godt!

   Slett
 8. Dejlige jasminbilleder. Jeg elsker jasminen, for den er så hvid, så hvid
  .... og dufter.
  Jette

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så vakre med sine hvite blomster og duft. De skulle bare blomstret enda lenger...

   Slett
 9. Vakre blomster! Liker at de er så tette og den hvite, rene fargen på dem. Nydelige! Kunne tenke meg å lukte på dem. Må holde øynene åpne og se om jeg ser dem i en hage i nærheten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er fine. Får håpe du finner en i nærheten slik at du får kjent duften av de :-)

   Slett
 10. Nydelige bilder, jeg kjenner nesten lukten den slipper på kvelden helt hit.
  God sommerkveld, Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skulle vært mulig å sende duft gjennom internett! De dufter ekstra godt om kvelden når det er så varmt ute.

   Slett
 11. Spännande meden schersmin med varigerade blad, det har jag aldrig sett.
  Förstår att det måste dofta sagolikt hos dig. Vilken tur att de överlevde.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, den hadde ikke jeg sett før heller. Jeg forelsket meg i den med en gang! Så her dufter det fra to forskjellige kanter akkurat nå, og det er deilig.

   Ha det godt. Klem Marit

   Slett
 12. Hei Marit

  Ja, man skal ikke være bange for at beskære - det har jeg lært af dyrene:)

  Flot indsats som har betalt sig!

  Ha en deilig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten

   Nei, det har du rett i! Du får jo stadig se det hos deg, og plantene tåler det veldig godt. Noen ganger er det helt nødvendig.

   Ja, det har betalt seg her!

   Ha en deilig dag.

   Slett
 13. Ja, den beskjæringen har virkelig gitt en fabelaktig blomstring. Kjenner formelig duften..:) Da har jeg identifisert det nydelige treet i nabohuset (fraflyttet) til Enerhagen. Takk for det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den gjorde susen her, for de hadde veldig lite blomster før jeg beskjærte det. Det står nok mange sånne rundt i gamle hager, ja. Godt at du fant ut hva det var da :-)

   Slett
 14. Vakre busker det der.
  Jeg har prøvd å ta stiklinger av min enkle sort for å ha det på hytta.
  Men de har ikke villet rote seg, og det blir nok kjøpt en busk eller to.

  SvarSlett