tirsdag 16. juli 2013

Noen klematisbilder...

I går var det mye vind her, og som følge av det så blir det veldig tørt. Nå er det lenge siden det regnet, og bakken er mer enn tørr. Så jeg har stort sett vannet i det siste. Klematisen som fikk tørkeskader har overlevd, men selve skuddene som tørket har aldri kommet seg igjen.

Det som også er merkelig er at nå er det ikke mindre enn tre trær som ser ut til å dø på en gang. En oppstammet lønn, en furu som jeg ikke husker navnet på og en magnolia. Det er antagelig den siste frostnatten som var en gang i mai som dette skyldes. Da var alt kommet så godt i gang, og så fikk de den smellen. Jaja, det er bare å lete etter noen nye planter på salget til høsten...

I går satte jeg opp 6 belegningsstein noe ála på de på bildet på hver side rundt bedet ved rosebuen for å lage skygge for alle de klematisene som jeg har plantet der. Selv med to store peoner som lager skygge der er det ikke nok når det blir så mye sol og påfølgende tørke. Jeg må lage noe som gjør at jeg kan være borte en dag eller to uten at de tørker ut. Feilen er jo selvsagt at jeg har plantet for mange på et sted, men sånn er det når jeg skal ha planter som skal dekke rosebuen enten det er roser eller klematis ;-) Jeg har noe sånt som 5-6 klematis plantet på hver side + en New Dawn, så det er ikke så merkelig at det blir fort tørt der.

Vi har fortsatt mye subbus/grus igjen etter at vi la hagegangen, og den brukte jeg i går. Blandet opp i et stort kar, tilsatte vann og la dette på baksiden av steinene jeg satte opp. Det så nesten ut som sement, men nå har disse plantene fått ekstra grus og jord  pluss + steiner som gir skygge. Det må da hjelpe...

Jeg skal få tatt bilde av det, så er det enklere å forstå for dere som ikke ser dette ;-))Clematis 'The President' Den ser nesten ut som en edderkopp i midten...

Clematis 'Pink Fantasy'


Hostabedet som ligger ved nordsiden av huset sett fra begge sider. Når jeg står i kjøkkenvinduet ser jeg rett på dette bedet. Ikke så verst utsikt det ;-)

Hostaene har blitt kjempestore i år!
De liker veldig godt fuktig vær på våren slik at de for kommet skikkelig i gang med veksten. Det fikk de i år til gangs, så det er sikkert derfor de er så store i år...

Utsikt over hagen

35 kommentarer:

 1. Last pictures are lovely views over your garden. Here it is very dry too and very hot at the moment. I do my gardening early in the morning. Your Clematisses are blooming fine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Janneke! Yes, it is very dry here too, so it is best to do the gardening in the morning when it is not so hot.

   Slett
 2. Din have er så smuk!
  Du har mange clematis, så måske ved du hvorfor min Pink Fantasy får små, krøllede blomster. Blomsterne ser syge ud, men den vokser og løvet virker sundt. Jeg plantede den sidste år i august. Kan det være fordi den mangler vand? - Og du skal kun svare hvis du har tid og lyst ;-)
  Kh Nana

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Nana! Jeg må bare innrømme at jeg vet ikke hvorfor dine clematis får krøllete blomster. Du kan jo prøve å vanne den mer. Men kanskje det er et virus?
   Jeg fant et side på engelsk hvor det står om forskjellige sykdommer hos clematis. Håper at du finner ut av det! :-)

   http://www.clematis.hull.ac.uk/new-disease-toc.cfm

   Slett
  2. Tak, Marit! Jeg prøver at læse på det!
   Hav en god tirsdag,
   kh Nana

   Slett
 3. Jeg tror ikke hagen hjemme akkurat lider av tørke, men nå er i straks hjemme igjen og får ta et overblikk : ) Det er alltid ekstra leit når det er,, trær som takker for seg. Vi har også måttet spa opp et magnoliatre i år. Men du har ko så mye annet å glede deg over : ) Fortsatt god sommer Marit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, etter værmeldingene å dømme så er det nok ikke tørt hjemme hos deg ;-) Ja, jeg er veldig glad i trærne mine, og synes det er så trist når de dør. Men jeg har mye annet å glede meg over som du sier, så jeg skal ikke klage :-)

   Ha en fortsatt god sommer du også!

   Slett
 4. Det er helt vidunderlige billeder fra din have - jeg holder meget af klematis, som vi havde mange af min barndom. Men det er synd, at du har tre træer, som ser ud til at dø på én gang. Klem og ha' en rigtig god dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, klematis har vakre blomster, og de finnes i så mange varianter. Det er synd med disse trærne ja, og jeg er ikke glad for det. Ha en deilig dag du også, klem!

   Slett
 5. Smukke billeder du viser Marit, dejligt med oversigtsbilleder. Sikken en skøn udsigt du har. Ærgerligt at dine træer går ud, her er det også vældigt tørt, men ikke så slemt at træerne går ud, håber jeg i hvert fald ikke. Jeg har også clematis Pink Fantasy, men min er mere pink end den.
  Dejlig dag til dig forhåbentlig uden blæst, her blæser det stadig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Lisbeth! Jeg glemmer å ta oversiktsbilder, for jeg er mest opptatt av den enkelte blomst :-)

   Ja, utsikten er flott. Det er nok ikke tørken her som gjør at trærne dør, det er nok heller en slem frostnatt i mai som har skylden for det.

   Det kan nok være forskjell på klematisene, men i utgangspunktet så skal de være like. Det an også skyldes fargegjengivelsen på kamera.

   Her blåser det ikke nå, men det skal gjøre det utover dagen. Håper at det ikke blåser så mye hos deg. Ha en god dag!

   Slett
 6. Du har det tørt ja. Det er vel kanskje no når trea har det tørt at det viser seg at rota kan vere frostskadd. Det er berre ein tanke, men dersom rota er skadd så klarar treet ikkje å få nok væte. Ha ein god dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her er det veldig tørt. Du kan ha rett i det, for det er først nå når det ble så tørt at det synes. Jeg håper å redde magnoliaen, for den har fått noen nye skudd. Men samtidig visner det blader på den, så jeg vet ikke.

   Ha en god dag du også!

   Slett
 7. Ja też mam w jednym miejscu kilka clematisów. Lubię tak. Cień im zrobić na dole to problem. Ja sypię korę. Ślicznie masz przy oczku wodnym. Pozdrawiam.
  Jeg har også på ett sted noen klematis. Jeg liker det. Skjerme dem å gjøre på bunnen av dette problemet. Jeg sover cortex. Du har den vakre dammen. Hilsen.

  SvarSlett
 8. Fine Klematis håper de tåler tørken dere har. Flott utsikt du har til Hostabedet og oversiktsbilde.

  Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg håper også at de klarer denne tørken. Det har ikke regnet på lang tid, og det merkes på plantene.
   Takk!

   Ha en fin onsdag!

   Slett
 9. Hej Marit

  Ærgerligt når træer går ud - sen frost burde forbydes!

  Dit Hostabed præsenterer sig rigtig godt - sammen med resten af haveanlægget.

  Jeg fik nok samme blæst igår - og et stort stort træ væltede - men mere om det senere:)

  Du må have en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten

   Ja, det er ergelig, og sen frost burde forbys, ja!!!! Det må da finnes lover mot sånt... ;-)

   Takk!

   Ja, det har vært uvanlig mye vind til her å være. I innlandet blåser det ikke så ofte, så da legger en godt merke til det når det først gjør det.

   Ha en deilig dag du også!

   Slett
 10. Trasig med tredøden da! Håper du finner noe fint til trøst på høstsalget. Himmel for noen kjempehostaer du har:) De har det godt hos deg og du har jammen fin utsikt til dem også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er skikkelig trasig! Men jeg finner nok noe på salg som kan trøste meg, jeg er ikke så vanskelig sånn ;-))
   Ja, de vokser så det knaker :-)
   Takk!

   Slett
 11. Hagen din er så utrolig fin=) Så kjedelig at du har trær som dør, særlig hvis de har vokst seg til en viss størrelse... det er alltid kjedelig! Man må bare trøste seg med at man får kjøpt noe nytt og spennende. Håper du har en fin sommer=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er nettopp det som er så kjedelig, for trær som har blitt litt store er ikke så lett å erstatte. Det finnes mye fint å få kjøpt, så det skal nok gå bra.

   Ha en fin sommer du også!

   Slett
 12. Dina hostor är så fina! Och din trädgård, så snyggt!
  Tack för all inspiration
  Kram Maria

  SvarSlett
 13. Flotte klematiser! Så trist det var med de trærne som ser ut til å dø :-( Jeg er helt sikker på at du finner noe på salget til høsten :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er alltid trist når trær dør, så det er veldig ergelig. Ja, det har du helt rett i, det er veldig enkelt ;-)

   Slett
 14. Den er så flott hagen din. Liker godt den dammen :) Vakre klematis. Jeg kan også tenke meg noe som klatrer, må bare finne ut hvor jeg kan ha det ha det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Klematis er flotte klatreplanter, og det får du også plass til, det er jeg sikker på!

   Slett
 15. Du har en vacker trädgård
  det mycket torrt här också
  jag har burit många vattenkannor idag
  ha det så bra
  maggan

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, nå er det tørt mange steder. Jeg har også båret mange vannkanner og har også vannet med slange. Det er mye jobb med tørken, men jeg er veldig glad for det fine været.

   Ha det godt.

   Slett
 16. Kjedelig når treda døyr. Eg såg det her også at det var nok våren som tok knekken på dei.
  The President var komt veldig langt hos deg med så fin blomstring. Eg har fleire av den men den er ikkje i blomst. Det regnar så gale her at eg orkar ikkje gå ut ein gong å sjå tilstandane i hagen. Det tek ingen slutt. Så eg misunner deg det fine veret sjølv om det er tørt hos deg.
  Kos deg i den fine hagen din....
  Frå MarJE.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig kjedelig når trær dør. Dette er den første blomsten som har sprunget ut. Så det er jo ikke så tidlig her pga.den kalde våren. Det er trist at du har så dårlig vær. Håper at det snart blir bedre vær hos deg!

   Klem fra Marit

   Slett
 17. Så vacker din trädgård är! Dina hosta är helt underbara! Ja, nu är det väldigt torrt här också, vi har satt igång stödvattning för att växterna ska klara sig. Ha det gott!/ Kram Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, jeg synes at jeg ikke gjør annet enn å vanne. Plantene trenger mye vann nå. Ha det godt.

   Klem Marit

   Slett