onsdag 14. april 2010

Kompost er gull verdt

I dag har jeg tømt hele kompostbingen etter vinteren. Den stoppet opp i vinter da det var på det kaldeste, og jeg fikk den ikke i gang før det begynte å bli varmere i været. Etter en vellykket kur med ferske rekeskall, så bestemte jeg meg for å ikke legge mer i den før jeg hadde tømt den. Komposten var skikkelig kompostert bortsett fra noen greiner som var litt for tykke. Jeg spadde alt over i trillebåren i dag, og måtte hente tre ganger før den var tom. Ca. 270 liter med kompost som ble gravd ned i pallekarmene hvor jeg dyrker purre om sommeren. Jeg pleier å grave vekk jorden på den ene halvdelen av pallekarmen og så fylle på kompost, og så gjenta prosessen på motsatt side. Da får jeg komposten godt ned i pallekarmen før jeg fyller jorda tilbake. Da kan jeg dyrke purre der med en gang, for da kommer den ikke direkte i kontakt med den sterke komposten. Dette har jeg gjort i flere år med godt resultat. Har lest at purre trenger mye næring, og det får den da fra komposten. Purrene blir kjempestore i løpet av sesongen uten tilførsel av annen gjødsel, så komposten må være effektiv.

I dag mens jeg holdt på så jeg tre linerler som trippet rundt i hagen. I fjor var det fire stykker her, men den fjerde kan jo dukke opp siden. De er så koselige å se igjen hvert år, det er liksom det sikreste vårtegnet synes jeg. Andre vårtegn er hvitveis og blåveis i full blomst her, og to juleroser som har begynt å blomstre. Krokusene står også i full flor nå i flere bed.

Grunnen til at jeg tømte komposten nå, var at jeg har bestemt meg for å legge alt hageavfall som jeg får etter å ha rensket opp i bedene. Jeg har blitt ferdig med de fire bedene rundt drivhuset, og det har blitt to stapp fulle anleggstrillebårer med avfall. Det er like utrolig hver vår, at det kan bli så mye avfall...

Hagedammen er nesten isfri nå. Ser at der har jeg en jobb å gjøre med å fjerne råttent løv som ligger på bunnen av dammen. Men får bare ta en ting om gangen. Det er mye jobb å få hele hagen klargjort for rusk og rask.

Har luftet alle plantene ute i dag også, og siden sola ikke er så sterk enda så har det gått bra med alle plantene. Til og med de stokkrosene jeg har plantet ut har klart seg bra. Men det er nok takket være plasthettene jeg har satt på hver natt. Jeg kjøpte for noen år siden noen små undervanningsbrett med plasthetter til å ha over, og det er disse som er akkurat passe til å sette over hver plante som står ute om natta. Jeg legger bare en stein over de, for da blåser ikke de bort.

Nå melder yr om kjøligere vær, og jeg hørte på nyhetene om aske som kommer innover landet fra vulkanutbruddet på Island.
Ved tidligere vulkanutbrudd her i verden så har det blitt mye kjøligere på kloden pga. asken som stenger for solstrålene. Håper ikke på en kjølig sommer, nei...

6 kommentarer:

 1. Så lurt å grave ned komposten på den måten. Jeg har bare lagt den oppå og så spadd og vendt det hele sammen. Mye lurere slik du gjør det!

  SvarSlett
 2. Så deilig med egen kompost, det er også noe som står på ønskelisten min. I går falt jeg for fristelsen og ryddet et bed, jeg tror det skal gå bra nå selv om det blir en og annen kuldegrad om natten. Jeg tenkte på kompost mens jeg ryddet, det kjennes så galt å bare dumpe det fine løvet.

  Uff nei, vi får virkelig ikke håpe vulkanutbruddet få konsekvenser for været!

  SvarSlett
 3. Kanskje vulkanutbrudd trengs for å kjøle ned kloden...?? I tilfelle er det jo bare bra, selv om det går ut over været litt....

  SvarSlett
 4. Marit, det går sikkert bra sånn du har gjort det også. Men det viktigste er at det en skal dyrke i det ikke kommer i kontakt med den ferske komposten, for da blir det svidd. Kompost er reine kruttet! :)

  SvarSlett
 5. Ninni, ja det er flott å ha en egen kompostbinge. Jeg kjøpte den gjennom kommunen her, og det er en varmkompostbinge. Svinedyr var den, men den er verdt alle pengene.

  Vi får bare håpe på det beste angående været!

  SvarSlett
 6. Randi, ja du kan ha rett i det. Kloden kan absolutt ha godt av å kjøle seg ned litt. Men jeg ønsker meg en fin sommer alikevel... ;)

  SvarSlett