torsdag 2. juli 2009

Dammen er nesten ferdig...


Disse to øverste bildene er tatt før vi startet å grave

Underveis i gravingen

Her har det blitt vann i dammen

Fossefallet

Dammen sett ovenfra

Dammen sett på avstand
Ja, nå er dammen nesten ferdig, dvs. jeg har ikke beplantet rundt den enda. Det gjenstår, men jeg må få kjøpt mere damduk. Rundt hele skal jeg grave ned duk, og plante i den. Skal lage hull i den slik at noe av vannet renner ut, men poenget med å bruke duk er jo at det skal holde mer på fuktigheten der. Der skal jeg plante Iris ensata og hosta tror jeg, og noen andre planter som liker fuktighet. Jeg skal til slutt på den ene siden av dammen plante noen trær og busker for å lage litt skygge i dammen. Sånn det er nå er det sol i nesten 12 timer, og da liker algene seg der har jeg fått høre. Nå er det både en liten foss og fontene som gir luft til vannet, men antar at algene vil komme uansett etter en stund. Det gjenstår å se hvordan dette går. Enn så lenge har jeg ikke plantet noe nede i dammen, og er vel litt redd før jordsøl. Dammen ble på over 4000 liter vann, så det ble ikke noen smådam akkurat... ;-) Men den er ikke dypere enn ca 20 cm, så da har jeg holdt meg innenfor brønnloven. Men den er dyp nok til å vasse i, og det var nydelig i går kveld etter at sola hadde varmet opp vannet hele dagen. Sikkert over 20 grader ;-)
Så nå skal jeg ikke gjøre et slag på mange dager, bare nyte dammen og vannrislingen. Må få bekken og armer i form igjen, for kroppen har virkelig fått juling siden søndag. I går kveld kunne jeg knapt nok gå. Tre dager med hardt arbeide i over 30 grader er ikke å anbefale. Men så lenge jeg er fornøyd med resultatet så er det verdt det. Og det er jeg jo :-)
Nå skal jeg sette meg ut og bare stolhage i noen dager!

15 kommentarer:

 1. Så flott! Imponerende! Skal si du/dere har jobba! Gratulerer!

  Ang. alger så tror jeg at dammen vil stabilisere seg etter en stund. Min lille dam i Oslo, gjorde det. Det er kun om våren at algene blomstrer opp, men når vannliljer o.a. kommer igang blir de borte. Har lest at dersom 50-70 % av vannflaten er dekket med vannplanter, så har algene liten sjanse. Det hindrer også overoppheting av vannet. Vær litt forsiktig med altfor mange løvfellende busker/trær nær dammen. Løv faller i vannet og du får mye jobb med rengjøring. Næringen fra løvet vil dessuten kunne gi grobunn for alger. Får du et algeproblem i starten, kan du kjøpe algemiddel i f.eks. akvariebutikk.

  Ha en flott sommerdag!

  SvarSlett
 2. Gratulere med ny dam! Blir imponert over hvor flittig du er og gleder meg til å se den ferdigplantet.

  SvarSlett
 3. ÅÅÅÅ! Jeg er storligen imponert Iris! Vips så var dammen bare ferdig...og i DEN varmen! Jeg orker så vidt å vanne. Nei dette tar jeg av meg hatten for altså, SÅ flott det har blitt! Ikke bare en liten knusledam heller dette. Virkelig lekkert med fossefallet!

  Var det bare helt på impuls damkjøpet ditt, eller har du planlagt utformingen fra før? Det kommer til å bli aldeles nydelig når du får plantet rundt og det vokser seg til. Du er kjempeflink!!!! Du kan være stolt av deg selv :)

  SvarSlett
 4. orchis, det kan godt hende at dammen stabliserer seg av seg selv. Jeg hadde en liten dam der jeg bodde før, og den fikk grønt vann med en gang. Mulig det er lettere med mere vann og større dam. Jeg skal ikke plante de trærne helt oppå dammen, men litt unna. Men løv er det nok av rundt eiendommen her fra før, så jeg unngår nok ikke løv til høsten uansett.

  Min sønn vil ikke ha vannliljer i dammen, så enn så lenge får jeg vente (til han har flytta ;-))

  SvarSlett
 5. Sagae, den blir beplantet snart... ;-)

  SvarSlett
 6. Ninni, det var delvis på impuls. Jeg har drømt om dam helt siden vi flyttet hit, og tanker har surra rundt i hodet om dam siden det. I fjor kjøpte jeg et lass med stein med tanke på å lage dam da. Det var først på fredag at jeg bestemte meg for å gå i gang. Det må ha vært varmen som fikk det til å koke i toppen... Tror jeg trang dam til å kjøle meg ned ;-)...

  SvarSlett
 7. Så kjempe flott den ble. Virkelig fin med all den steinen.

  SvarSlett
 8. Gratulere med fossen og dammen, ser kjempeflott ut. Fossen falt helt i min smak og det å kunne høre på sildringen av rennende vann.

  Det er nok tid for å hvile og glede seg over resultatet i sommervarmen!

  SvarSlett
 9. vivi, jeg har en kjempehaug med stein å ta av, såd et var veldig greit å få brukt noe av den.

  Randine, det er veldig søvndyssende å høre på vannrislingen. Når jeg sitter der i varmen, så holder jeg på å sovne hver gang.

  SvarSlett
 10. For en jobb dere har gjort! - også i den varmen!
  Virkelig imponerende.

  Det blir sikker SÅ fint når plantene er på plass, og det
  må være godt å sitte der ved dammen og høre på rislingen fra vannet og fossefallet.

  GRATULERER!

  SvarSlett
 11. Takk for det, Juni! Ja, nå nyter vi dammen og vannrislingen. Beplantningen skal gjøres bare jeg får tak i mere duk. Men det haster ikke akkurat, for nå er jeg forsynt med graving for en stund...

  SvarSlett
 12. Den dammen ble råfin :-) Gleder meg til å se beplantningen. Så flinke dere er.

  SvarSlett
 13. For en kjempejobb i denne varmen. Skjønner ikke at dere orker.
  Men fint blir det :-) Artig løsning med det vannfallet. Gleder meg til å se beplantningen også. For meg er det hovedårsaken til at jeg lager dam. Jeg vil ha forhold for sumpplanter også.;-)

  SvarSlett
 14. Takk for det, Tove. Beplantningen er under utarbeidelse oppe i hodet mitt ;-)

  SvarSlett
 15. Sigrid, ja det var en kjempejobb i varmen. Skjønner ikke nå hvordan vi orket... Men sånn er det når iveren tar overhånd. Etterpå har jeg vært helt dau... ;-)

  Sump skal det bli rundt dammen. Jeg har samlet Iris ensata i flere år med tanke på dam, så de skal flyttes dit. De blomstrer akkurat nå, så jeg får vente til det er over. Og det blir masse hosta rundt der selvsagt ;-)

  SvarSlett