tirsdag 11. november 2008

Det lever på planterommet

I dag har jeg hatt en inspeksjon på planterommet i kjelleren. Alt har blitt vannet, og det står til liv med alt så langt. Stiklingene fra Charlotte av den varigerte stuelønnen lever sånn delvis i hvertfall. Av erfaring vet jeg at det kan ta langt tid før de roter seg. Men jeg håper inderlig at de klarer seg igjennom vinteren. Jeg tok tidligere i høst to stiklinger av den varigerte hyllen og bare puttet de i jord. De så riktig livskraftige ut, og det kan jo bli spennende om morplanta overlever vinteren ute. Jeg byttet den til meg på hagegal fra ei dame i Bergen, men der har de jo et litt annet klima enn her. Vel, får håpe at stiklingen overlever vinteren den også. I min kjeller er det en relativ høy dødsrate noen ganger. For tørt eller for vått er nok den mest vanlige grunnen...
Men i år er antallet planter til overvintring redusert med ca 75 % i forhold til i fjor. Det var en dyd av en nødvendighet, for det ble alt for mye å passe på. Alle bruggene er intakte og de blomstrer som bare det nå. De var fulle av knopper når de ble tatt inn, og sånn er det hvert år med de. Det er for kort sommer her i landet til at det skal bli noen flott blomstring her hos meg i hvertfall. De få fuchsiaene jeg lot overleve klarer seg fint og jeg har kun 5 pelliser igjen. Der er bestanden virkelig redusert. I steden har det kommet ekte sitrontre, ekte mandarintre, frøsådde oliven, oleander, phormium og cordyline i kjelleren i steden. Jeg kan jo ikke ha alt der heller! Jeg føler at det antallet som er der nå er passe. Så at den ene sitronen begynte å bli gul, og jeg lurer på når en skal høste de. Kanskje mens de er litt grønne?

7 kommentarer:

 1. Morsomt med sjøldyrka sitrusfrukter, gratulerer!

  SvarSlett
 2. Jeg har variegert hyll i hagen og den overlevde i hvertfall sist vinter. Tror ikke den er sartere enn andre varianter av svarthyll.

  SvarSlett
 3. Innhaging er en hyggelig syssel i høst og vinterværet, det forlenger sesongen.
  Gratulere med en "hjemmelaget" sitron!

  SvarSlett
 4. Takk for det, Berit! :)
  Det skal tilstås at jeg kjøpte den med frukter på. Men da var de helt mørkegrønne. Skal bli spennende til neste år om det fortsetter å komme sitroner.

  SvarSlett
 5. Sigrid, det var godt å høre. Jeg var redd at den varigerte ikke var så herdig. Men overlevde din sist vinter, så satser jeg på at denne vinteren blir mildere. Da bør den kanskje overleve :)

  SvarSlett
 6. Ja Randine, en må jo bedrive litt innehaging når kalenderen viser november. Jeg skal fortelle siden om sitronen når den blir "sprettet". Jeg drikker te med sitron hver dag, og synes at det skal bli artig å teste hjemmedyrket sitron :)

  SvarSlett
 7. Min datter har sitrontreet sitt i stua hele vinteren, det lever på fjerde året. Feller blader og ser helt dødt ut til tider, men så kommer blader og frukter. Helt utrolig plante.Lykke til.

  SvarSlett