onsdag 14. juni 2023

Ringbarket lønn, akeleier og iris...

 Jeg starter med lønnen/ Acer palmatum.  Den var totalt ringbarket og gnagd i filler av mus i vinter, men likevel har en liten del av stammen overlevd. 


Den kommer nok ikke til å bli særlig høy denne sesongen... ;-)
Det er nesten ikke til å tro at det kan komme så mange nye skudd på en gang. Høyden på den er kanskje 5- 10 cm nå. Fargen er også helt spesiell, og den er nesten rustrød. Jeg har ikke noe sortsnavn på denne. Det er uansett morsomt at den har overlevd så langt. Til høsten skal jeg lage et bur til den av hønsenetting.


Nå har irisblomstringen startet her.



Iris chrysographes 'Black Form'. Bildet lyver litt, for blomsten ser svart ut i skyggen. Den er egentlig mørk lilla. 


Det er mange knopper på de.


Alunrot/ Heuchera i blomst nå. 'Green Spice' tror jeg den heter.


Iris sibirica og bregner.


Lilium pyrenaicum som jeg har fått av en bloggvenn. Den er den første liljen som blomstrer i hagen her hvert år.


Mange blomster på Cypripedium 'Ulla Silkens' i år.


Hageorkide eller Fruesko. Kjært barn har mange navn...


Trepionene blomstrer fortsatt. Ikke la dere lure av bildet. Det har ikke regnet her, for det er bare jeg som har vannet ;-)
Vanndråpene gjør blomsten enda vakrere synes nå jeg... 


Rhododendron 'Marcel Menard'


Etter litt googling så tror jeg at denne heter Primula sieboldii 'Starlight'.


Denne heter P. sieboldii ett eller annet. Kjøpt i en hage vi var på besøk hos. Jeg synes de er så søte :-)


Hvit akeleie med varigerte blader. 


Sånn ser de ut  på nært hold. 



Fylt akeleie. 'Black Barlow'


Geranium 'Espresso'


Den får lov å bre seg som den vil der den vokser. Blomstene er så søte synes jeg.

I går ble det hele 28 grader her. Jeg vanner og vanner alt av planter. Det er tørkeskader på noen planter nå, for det er så lett å overse noen som er litt bortgjemt.


24 kommentarer:

  1. Ja men grattis till att lönnen överlevde. Trots att den är så liten så verkar den ju ändå livskraftig. Men det är nog bäst att låta den bo i en bur över vintern.
    Mycket som blommar som vanligt hos dig. Här har också irisarna slagit ut vid dammen. Dom är så fina och speciella.
    Vilken vacker lilja. Jag har i alla år haft sådan problem med liljebaggar. I år har jag inte sett en enda och alla liljor ser fina ut men dom har ännu inte börjat blomma. Hur är det hos dig? Har du några liljebaggar? Undrar om det på något sätt har med den kyliga våren att göra. Eller torkan.

    Önskar dig en fin onsdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar

    1. Tusen takk, Anita. Jeg er veldig glad for at den tross alt har overlevd. I dag må jeg grave opp en annen lønn som ikke overlevde musene :-(
      Ja, bur og stammebeskyttelse må jeg nok sette på flere av de.
      Iriser er så fine ja. De første blomstrer som regel i slutten av mai, men alt er senere i år.
      Den liljen er så fin ja. Jeg har også liljebiller her til vanlig, men har faktisk ikke sett noen enda. Ja, tørken i fjor sommer og i år + kulden har nok gjort sitt. I fjor sommer var det mange her.

      Ønsker deg også en fin onsdag!
      Klem, Marit

      Slett
  2. Irisen er nydelige blomster. Hos meg har det kommet en eneste blomst, men hundrevis av knopper så jeg gleder meg til lenger ut i uka.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, iris er vakre blomster. Da har du mye å glede deg til.

      Slett
  3. Åh hvor er vi trætte af vanding og tørke, men det hjælper ikke. Du er også træt af rådyr der ringbarker, det forstår jeg godt. Vi fik ringbarket en sydbøg, den ene af de nye skud, fik vi ført op, nu er det igen et pænt træ i min gamle have.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er fryktelig med denne tørken. En blir trett og lei av å vanne ja, men der har vi ikke noe valg sånn som det er nå. Jeg har smurt på noe som heter sårbalsam, og fikk reddet de fleste lønnene bortsett fra en. Er lei både mus og rådyr. Så bra at treet i din gamle hage overlevde.
      Klem

      Slett
  4. Stakkars Acer'en. Men for en livsvilje! Flotte iriser hos deg, som vanlig. Pussig nok har ikke sibiririsene startet blomstringen her ennå, men L. pyrenaicum er avblomstret.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant. Livsviljen er må være på topp der ja! Tusen takk. Det nok ettersom om de står i sol eller skygge det kommer an på når de blomstrer, og det samme gjelder liljen. Min står i halvskygge, og derfor blomstrer den så sent. Bedre sent enn aldri :-)

      Slett
  5. Good morning, Marit: It’s a great thing that the maple survived. I am sure that if you can protect it, it will continue to do well. Maples are hearty plants that don’t give up easily. I was thinking of you recently. For two days now we have had fairly steady rain that has really penetrated the soil, the kind of rain that is beneficial and I only wish we could share it with you. The rain was accompanied by fairly cool temperatures for the time of year, fifteen to seventeen degrees; perfect for growth. I hope rain comes your way soon. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Good morning /afternoon David. Yes, I'm very happy about it. I hope so, and will try it in the autumn.
      I will have to dig up a maple I bought last summer. It was so damaged of the mices that it did not survive. All the rest of the maples I got have survived despite mices and the deer. Yes, the maples are normally very hardy. Thank you for your thoughts! You are very lucky who got rain. Here the weatherforecast is only dry weather and 30 degrees. Maybe we will get some rain next Wednesday. Maybe...
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  6. Du viser mange fine blomster., men min favorit er den tapre lille japanske løn.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, den er virkelig tapper. Det må være mye livskraft i den lille planten.

      Slett
  7. Hej Marit!
    Så bra att den lilla lönnen har klarat sig. Jag börjar bli lite orolig för nu har jag för andra gången sett ett rådjur irra omkring på gatan utanför oss. Vill inte ha in dem i trädgården. Det är så mycket fit hos dig. Dina Iris är riktigt vackra, de blommar hos dottern också, men mina visar inga blommor, får inspektera dem om det finns några knoppar. Just nu har vi 27 grader, det har varit en riktigt varm dag.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, det er så bra, og det er jeg veldig glad for. Huff da! Her ser vi rådyr stort sett bare om vinteren. Nei, de vil en ikke ha på beeøk i hagen. Tusen takk. Ja, nå er det iristid! Det er 28 grader her nå, og veldig tørt.
      Ha det godt.

      Slett
  8. Så smukke billeder, Marit - og det er da utroligt at din lønnen/ Acer palmatum har overlevet. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Ja, det er nesten ikke til å tro.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  9. Dejlige billeder af alt der blomstrer nu i din skønne have, og selvom du siger du har tørke ser det hele mere frodigt ud hos dig end her hvor jeg bor. Her har tørkeindekset ligget på 10 - helt rødt - i et par uger og det kan man godt se.
    Godt din lille ahorn overlevede! Den er bare skøn i farven og næste år begynder den nok at vokse i højden igen.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, og det skyldes selvsagt at jeg har nok vann til å vanne alt jeg vil. Huff, det er jo bare helt fryktelig med denne tørken og varmen som er nå. Ja, og det er jeg så glad for. Bare jeg får pakket den inn så musene ikke får spist på den skal det nok gå bra med den.

      Hilsen Marit

      Slett
  10. Godt din japanske løn har overlevet. Den er sej! Sikke mange fine blomster du viser. Den mørke iris er meget dramatisk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er så glad for at den har overlevd. Den tåler åpenbart mye ja. Tusen takk. Den er veldig dramatisk ja. Den er enkel å få til.

      Slett
  11. Tus iris se ven preciosos, a mí me han salido muchos de color amarillo. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Teresa. They have a very special color. Many hugs.

      Slett

Sommertemperatur og utplanting i drivhuset...

 I går ble det hele 21,5  grader her, og det var nesten ikke vind.  Det føltes nesten ut som sommer! Jeg fikk plantet alt av chili, paprika,...