fredag 16. juni 2023

Ny lønn, og flere "gamle" planter dukket opp igjen...

 Plutselig her så døde en av de ringbarkede lønnene som jeg oppdaget i vår. Jeg har prøvd å redde den men til ingen nytte dessverre. Den ville jeg erstatte, og valget ble en grønn Acer dissectum.  Den er merket H3, men jeg prøver likevel. Jeg kjøpte i fjor en annen  gulgrønn lønn som står i nærheten, og den er også merket H3. Det passer godt med grønne lønner der, for jeg har fra før så mange røde lønner der. Jeg måtte kjøre ned til  Vegge gartneri, og da ble det med en liten primula og to hvite Glaucidium
palmatum alba også. Jeg har vært uheldig med kjøp av de før, for alle har vist seg å bli "blå" som den fargen kalles. Men jeg prøver igjen. En dag må jeg vel lykkes med å få en hvit? ;-)

I går når jeg plantet den nye lønnen så jeg noe hvitt der bortenfor der som blomstret. Det viste seg å være en Primula sieboldii som jeg hadde der for flere år siden. En rotbit må ha overlevd likevel. Det er så morsomt når gamle planter våkner til live igjen ;-)


Primula sieboldii 'Late Snow' ser jeg den kalles når jeg googler den.


Denne Iris germanica har også plutselig dukket opp igjen. 




Iris germanica og Iris sibirica vokser i et gammelt bed ut mot veien. Bak der vokser naboens thujahekk som ble plantet i fjor sommer, og den ble "bespist" i vinter utallige ganger av rådyr. Jeg håper at hekken deres kommer seg igjen.  


Rødkattebusk / Actindia kolomikta.


Lilje / Lilium pyrenaicum igjen med mørke "fregner". Jeg er veldig glad i disse "krøllliljene". Snart begynner martagonliljene sin blomstring her, og de er det mange av i år.


Sju blomster på en gang er ny rekord her. Cypripedium 'Ulla Silkens'


Akeleiene blomstrer for fullt nå. De er en typisk juniblomst.

God helg/weekend!

34 kommentarer:

  1. Så fint at de små også klarer seg om de blir litt glemt og avskåret som døde. Man trenger noen positive overraskelser.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sikkert. Jeg ble veldig overrasket når jeg så dem.

      Slett
  2. Klart du må erstatte den tapte Japan-lønnen. For en lekker farge på den gjenoppståtte irisen! Sånne overraskelser liker vi.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg måtte jo så klart det. Tusen takk. Det gjør vi ja! :-)

      Slett
  3. Heldigvis har du mange skønne planter i din hagegale verden :) selvom du mister noget, har du andet, der dukker op.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, noen går tapt og andre dukker plutselig opp igjen :-)
      Klem

      Slett
  4. Dejlige billeder, Marit, og jeg kan godt forstå, du måtte købe en ny løn i stedet for den, der var ringbarket! Spændende også, at du har opdaget en primula, som er vågnet til live igen! Her er en af mine store primulaer begyndt at blomstre igen efter to måneder - utroligt her i vores tørke. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Ja, jeg måtte bare ha et nytt tre der. Jeg er veldig glad for den primula som dukket opp igjen, for den likte jeg så godt. Så fint da! Det er jo helt utrolig i den tørken som er hos deg nå.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  5. Maybe old plants are like old humans, Marit, there is sometimes more life in them than you think! Good luck with the new maples at the limit of their hardiness zone. Perhaps with global warming those zones need to be redefined. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, that's very true David! Thank you. Yes, maybe the zones will change in the future. Last winter was very cold here, but now it's very warm here. The weather is very strange!
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  6. Hello Marit,
    Your flowers are looking beautiful. I hope the critters stay away from your trees and plants now.
    The Irises and Columbine are a few favorites. Take care, have a great weekend!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. I hope it too. In the summer they stay away, but comes back in the winter when it's less food. Take care you too, and have a great day and weekend!

      Slett
  7. Du kunne vel heller ikke forvente, at alle de løn, som rådyrene havde maltrakteret, ville overleve. I år har jeg også haft positive overraskelser i form af planter, som i mindst et, måske flere år ikke har vist sig, og som viser sig i blomst i år. Det er morsomt at se.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei jeg forventet ikke det, men har blitt positivt overrasket over hvor mange som har klart seg. Jeg fikk smørt sårbalsam på de, og så langt er det bare en som har dødd. Til og med den ene lille magnolia som jeg kjøpte i fjor kommer med nye blader nå. Jeg er glad for alt som har overlevd. Så bra da! Det er morsomt å se ja. Etter denne fryktelige vinter og vår er det utrolig at så mye har klart seg tross alt.

      Slett
  8. Roligt att du skaffat några gröna lönnar också ;) Och att växter kommer tillbaka. Häromdan hittade jag en klematis som inte visat sig på 2 eller 3 år. Jag har två Ulla Silkens men det måste varit att plantan föll isär när jag planterade den.

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant. De grønne er veldig fine de også. Så bra da! Det er alltid fint når planter kommer tilbake. Ulla Silkens er en fin orkide.

      Klem, Marit

      Slett
  9. I so much enjoy being surprised by what I had thought was a long dead and gone plant reappearing some years later. That is gardening - great!

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's very nice when plants reappearing in the garden. Yes, we love it!

      Slett
  10. Hej Marit!
    Så mycket fint du har. Underbart vacker Iris och färgen är både ovanlig och fin. Ser inga knoppar på mina Iris, vet inte riktigt om jag skall ha kvar dem. En av mina nya lönnar är riktigt fin och trivs bra, den andra är helt torr, tror inte att den lever. Så tråkigt med grannens häck, hoppas den tar sig.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Ja, den fargen er uvanlig. Så synd da, men da håper jeg at de blomstrer hos deg til neste år! Denne vinteren var veldig hard mot mange planter, så det er nok derfor din ene lønn døde. Ja, det er så ergerlig med naboens hekk. Rådyrene spiste på den flere ganger i vinter.


      God helg.

      Slett
  11. Que suerte Marit con esas plantas que florecieron de nuevo. Tus flores se ven muy lindas. Abrazos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Teresa. Your comments was in the spam again. I don't understand why blogger puts it there. Many hugs.

      Slett
  12. Det er dejligt at gense planter, som man troede var gået ud.
    Det er med at nyde de smukke iris, for deres blomstring varer jo desværre så kort. De to iris passer så fint sammen i farve. Blå blomster virker så friske sammen med sarte fersken- og laksefarvede blomster.
    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sikkert. Irisene blomstrer så kort ja, så de må en huske på å nyte. Tusen takk.
      Hilsen Marit

      Slett
  13. Hej Marit,

    Alltid lika kul med positiva överraskningar och växter som kommer tillbaka. Vilken vacker iris och så mycket annat vackert också! Hoppas det går bra med den nya lönnen och den vita lunddockan.

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Ja, det er alltid en stor glede når planter dukker opp igjen. Tusen takk. Ja, det blir spennende å se med den glaucidiumen om den er hvit denne gangen.

      Ha det godt!

      Slett
  14. Det er en fin overraskelse, når gamle planter dukker op igen. Meget flot farve på din iris.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er veldig morsomt å se de igjen. Tusen takk.

      Slett
  15. Det er så morsomt når planter plutselig kommer tilbake! Nydelig lilje.

    Fortsatt god helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så morsomt. En forventer jo ikke det. Tusen takk.

      Fortsatt god helg til deg også!

      Slett
  16. Så mye fint, nydelig den lyse irisen. Jeg ønsker meg en helt lav rød japanlønn med et bladverk som legger seg utover, har du noen du anbefaler? Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, jeg har en selv som ser sånn ut. Den heter Acer palmatum dissectum 'Garnet'. Hvis du ser på mitt innlegg fra 8. juni så har jeg et bilde av den der tatt nå i juni.
      Ha en fin dag.

      Slett
  17. Beautiful flowers. It's very dry here. Have a nice week.

    SvarSlett

Sommertemperatur og utplanting i drivhuset...

 I går ble det hele 21,5  grader her, og det var nesten ikke vind.  Det føltes nesten ut som sommer! Jeg fikk plantet alt av chili, paprika,...