tirsdag 13. september 2022

Plutselig var det fullt igjen, og ompotting i stor skala...


Her i forrige uke tømte jeg jo nesten hele drivhuset. Det eneste som sto igjen der var noen paprika og chiliplanter, og en myrt / Myrtus communis var det som sto i drivhuset inntil i går. Det var i går meldt om et kraftig regnvær som skulle komme her ( jippi!) , og som skulle starte på ettermiddagen i går. Da tenkte jeg at da var det på tide å få pottet om alt av sitrusplanter som jeg i hele sommer har hatt i det som nå skal bli den "kalde" sonen i drivhuset. Der har døren stått oppe i hele sommer, og disse sitrusplantene har trives veldig godt der. De har vokst så mye i sine små potter som de alltid selges i, men nå var det på tide å få gitt de større potter. 


Jeg har hatt disse to trillebårene i plast siden 2015 og de bruker jeg hele sommeren i hagen, men også til å potte om planter med. Den ene setter jeg planten som skal pottes om (etter å ha fjernet den gamle potten), og i den andre fyller jeg med en jordblanding  alt ettersom hva slags jord plantene skal ha. Sitrusplanter skal ha sur jord med lav ph, så da bruker jeg noe som heter rhododendronjord og blander den med litt torv/sandblandet jord. Jeg fikk pottet om sitron, lime, limequat og den som heter Meyersitron. Etter at jeg var ferdig med det flyttet jeg inn i drivhuset alt jeg har av camelliaplanter.  De har stått i skyggen av drivhuset hele sommer. Nå var det på tide å få de inn, for de skal også pottes om nå på grunn av at pottene de står i er veldig små. De skal egentlig pottes om etter blomstring, men så langt har jeg ikke kommet i sommer. Så jeg tenker at det er bedre å gi de større potter nå, enn å vente til  neste vår. Det kan forstyrrre blomstringen, men det gjenstår å se. Om en måneds tid eller kortere skal alt av det jeg kaller ut og inn planter ned i kjelleren, men fordi jeg har dette drivhuset kan de stå der så lenge det ikke blir frost.  Men det betyr en forkortelse av den tiden de må stå i kjelleren. Det tror jeg at plantene vil like. Jeg har fortsatt agapanthus som står ute sammen med alle mine hortensia/hydrangea i potter. De skal også pottes om før det er vinter. Det har blitt utsatt gjennom hele sommeren, men nå skal det gjøres. Det er alltid nok å gjøre på høsten når en har hage og mange planter ute som må inn.
Dette er fra det "ytre" rommet i drivhuset hvor jeg akkurat nå har stappet inn alt fra jordsekker til planter.

De gule posene er jordsekker som jeg alltid kjøper inn av på høsten, for da har jeg jord inne til å så med i slutten av desember når jeg igjen skal så blodbeger. Pausen fra hagen er aldri veldig lang... 😊


Dette er myrten min som jeg har hatt i mange år.


Det er ikke bare på grunn av fruktene jeg dyrker de, men også på grunn av blomstene. De har så vakre blomster som også dufter så godt.
Disse camelliaplantene har jeg gitt langtidsgjødsel i vår, men de har fortsatt gulgrønne blader. Derfor skal de pottes om og skal få ny jord.


Disse kjøpte jeg i mars, og de ser mye sunnere ut. Gjødsel er veldig viktig for planter som står i små potter.
Det var i går meldt om regn her i nesten et helt døgn, så derfor dro jeg inn alt av planter som skal til slutt ned i kjelleren likevel. Da kan jeg derfor i dag potte om resten inne i drivhuset uten å måtte gå ut i regnet. Det var gult farevarsel her i går om alt regnet som skulle komme, og det kunne også bli tordenvær sto det.  Tordenværet uteble, men regn har vi endelig fått. Det har regnet siden i går ettermiddag, og det regnet fortsatt.

Det kom 21  mm med regn i går, og det har kommet  12 mm så langt  i dag. Gjett om jeg er fornøyd med alt dette regnet!


Bilde tatt i hagen i går før regnet kom. Her ved pausebenken vokser det helenium i flere fargenyanser og høyder. Bak der ses mine oppstammede sypresser. Planten til høyre er en oppstammet lerk som nesten hadde tørket i hjel i sommer før jeg fikk stammet opp alt av sypresser og thuja der.  Jeg fikk klippet bort alt av døde greiner på den, og etter at den fikk både lys og vann har den begynt å vokse veldig mye igjen. Snart får den også høstfarger i form av gule nåler som nå kan ses på toppen av planten. Den heter Larix kaempferi 'Stiff Weeper'.

26 kommentarer:

 1. Hello, Marit
  You do keep yourself busy with all the plants and greenhouse. I hope all goes well with the repotting the plants. Your citrus trees look wonderful. The last photo looks so pretty, I love the flowers. Take care, enjoy your day and have a great week ahead.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, I do. I hope it too, because it's a little risky to do it now. Thank you.
   Take care you too, and enjoy your day!

   Slett
 2. You are just a whirling dervish of activity, Marit. I can barely keep up with reading about it all, let alone doing it! I think I would be very good at sitting on one of those chairs and giving you instructions! Of course, I would have binoculars handy so that I could spot any birds that flew over. I like a cookie with my coffee at 10 o'clock, please. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, sometimes I am, and sometimes I'm not David. It would be a pleasure to have you sitting there, and of course you will have a cookie with your coffee! :)
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 3. Her bøttet det ned noe veldig i natt. Jeg våknet flere ganger i natt av regnet som ikke bare trommet på taket, men det formelig fosset ned. Det positive er at kattepusen som har vært på laupen ei uke nå, satt litt fuktig på verandaen i dag tidlig og ville inn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det regnet veldig godt her også i natt. Det var bra at det kom såpass mye som det gjorde. Så bra da! Alltid hyggelig å få kattepuser hjem igjen.

   Slett
 4. Hej Marit
  Ja du er garanteret fornøjet over al regnen, tillykke med den. Sikken et arbejde med alle dine planter, jeg har lige set, at der er en del knopper på mine camellia, jeg kunne se, at det var der også på dine. Jeg vil gerne have citrontræer, specielt på grund af de duftende blomster, men jeg har ingen steder at have den stående.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, jeg er veldig fornøyd med det som kom her. Jeg leste at du også fikk litt, men du får dessverre aldri sånne mengder som noen ganger kommer hit. Ja, det er mye arbeide, men når alle er pottet om holder det for noen år. Jeg så også det i går at flere av de hadde fått knopper. Ja, de duftende blomsten er så fine. Nei, det er jo det som er problemet med de at de ikke tåler frost. Da må de inn, og ikke alle har en kjeller med lys å sette de.
   Klem

   Slett
 5. Hej Marit!
  Vi har också fått regn idag, för bara en stund sedan vräkte det ner, men nu skiner solen igen. Härligt med ditt stora växthus där du får plats med många växter och kan sköta om dem. Jag har haft två trädgårdsdagar då jag fått mycket gjort, en dag på Solbacken hos dottern och en dag här hemma.
  Jag trivs också bra i växthuset, har bara kvar några få tomatplantor, när de är ute skall jag möblera om.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Så bra at du også har fått regn. Solen skinner her også nå, og det er så frisk luft ute etter regnet. Ja, jeg behøver virkelig plassen der. Det er godt å få gjort ting ute nå før det blir for kaldt. Ja, det er så hyggelig å holde på der nå.
   Ha det godt.

   Slett
 6. Så flink du er! Og så fine farger på blomstene ved benken. Godt med regn etter langvarig tørke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Det er utrolig godt å få gjennomvannet hagen nå ja :)

   Slett
 7. Tillykke med regnen. Så fik du endelig et stort ønske opfyldt.
  Du bliver sandelig ikke arbejdsløs, selvom det regner. Det er godt, du har drivhuset, hvor du både kan arbejde og opbevare planter. Det er mange forskellige citrusplanter, du har. Bliver der en god høst?
  Det er en dejlig samling af Helenium, der skaber efterårsstemning ved bænken.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, endelig kom det regn som monner litt. Det ble tilsammen 36 mm og det er jeg godt fornøyd med.
   Nei, det er nok å gjøre hver høst her. Det er helt sikkert at det er godt å ha det. Ja, det blir en god høst på de. Helenium har flotte blomster nå i september. Det er hyggelig stemning der nå ja.

   Hilsen Marit

   Slett
 8. Det var et godt stykke arbeid med å potte opp dine sitrusplanter, som nok lukter godt.

  Ha en fin dag i regnet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye jobb med de, men nå går det lenge før jeg må gjøre det igjen.

   Ha en fin dag!

   Slett
 9. Oh, så mycket jobb, men fint blir det.
  Vi hade regn här igår också, men idag skiner solen igen.
  Önskar dig en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble mye jobb. Så bra at dere også har fått regn. Her skinner også solen nå. Ha en fin dag du også!

   Slett
 10. Tillykke med regnen - og med alt det arbejde du fik gjort! Jeg er sikker på dine planter elsker dig, for du gør hvad du kan for at få dem til at trives - både inde og ude. Du lever som en landmand, der altid tænker frem og sørger for at have alt parat til næste sæson, og næste...
  Dejlige solbrud ved din grønne bænk - som nok savner dig:)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Jeg håper de gjør det, for de får mye omsorg ja :)
   Jeg vet jo at neste sesong starter ved nyttår, og det er ikke lenge til !
   Det er mulig at den gjør det, for der har jeg ikke sittet så mye i det siste... ;)

   Hilsen Marit

   Slett
 11. Endelig kom der regn. Du kunne selvfølgelig sagtens bruge meget mere, men det er da en start. Når man skal potte om, tænker man altid, at nu er det slut med at købe sarte planter, men det varer kun, indtil man falder for en ny, spændende plante.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, endelig kom det litt. Jeg kunne gjerne fått det dobbelte ja, men sånn ble det ikke. Ikke er det meldt om mer heller, men det er bedre enn ikke noe.
   Ja, det har du helt rett i. Camellia er i høyeste grad en sart plante her, men jeg vil ikke være de foruten.

   Slett
 12. Så smart att använda två skottkärror när du planterar om dina växter. Jag visste inte att citrus skulle ha surjord. Då låter det ju idealiskt att använda rhododendronjord.
  Mina kamelior såg inte alls bra ut efter vintern, ja egentligen så började dom se dåliga ut redan förra hösten. En del fick gula blad och en del blad föll av. Men jag planterade om alla i maj och sedan juli har dom fått gödning när jag vattnat dom och nu börjar dom se riktigt fina ut. Det har kommit massor av nya skott längs grenarna och många fina knoppar. Nästa år kommer jag nog att plantera om dom igen i större krukor. Det värsta är ju att dom tar en hel del plats. Men vi är ju båda kameliafantaster så du vet ju hur det är :)
  Vi fick också rejält med regn igår och jag är så, så glad!

  Önskar dig en fin onsdag kväll
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så gode å bruke til alt mulig, og er perfekte til å plante om planter i. Ja, jeg tror at rhododendronjord passer til både camellia og hortensia.
   Ja, de får gule blader når de får for lite gjødsel. Da har du fått gitt de det viktigste, Anita!
   Det har jeg gjort med mine cammelia i dag, og alle har fått ny jord og større potter. Ja, jeg vet, for i år kommer de til å ta mye mer plass i kjelleren enn i fjor. Ja, det er vi begge to, og da må vi bare ta følgene av det :)
   De fikk også litt ekstra gjødsel i dag, så jeg håper at det vil på sikt gi de grønnere blader.

   Så bra da at du også fikk godt med regn.

   Ha en fin kveld du også!
   Klem, Marit

   Slett
 13. Se ven preciosas las camelias y los cítricos. Yo hago como tú con los carretillos, ahora tengo mucho que podar en el jardín y arrancar la hierba. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Teresa. I have a lot to do in my garden too.
   Kiss.

   Slett