onsdag 21. september 2022

Den store opprydningsdagen...

Dagen i går startet med litt hvitrimet gress, is på bilruten og kun 1,9 plussgrader. I natt ble det kun 0,9 grader og i dag var hele hagen hvitrimet.

Jeg fant frem ulltrøye og ullstrømpebukse i går, og kledde meg godt når det var såpass kjølig. (Jeg liker ikke å fryse når jeg er ute).

Dagen ble likevel veldig fin, for det var sol og helt vindstille ute. Jeg begynte med å kaste nesten alt av sommerblomster, for når det blir kuldegrader her hver dag skal jeg være ferdig med absolutt alt av jobbing i hagen. Det ble mye å kaste, og det var egentlig for tidlig sånn sett, for mine krukker med lobelia var like fine. Det gjør vondt i et hagehjerte hver høst når jeg gjør dette, men sånn er det bare. Jeg fikk plantet fire lyngplanter/ Calluna vulgaris i en av de store krukkene jeg har som står ute hele vinteren. De hadde jeg lobelia i, men det var så bra jord i de at den brukte jeg bare på nytt. 

Jeg fikk også flyttet alt av afrikalilje/ agapanthus inn i drivhuset, og flyttet også inn mine cyclamen som hadde igjen fått mange blomster som var bitt av. Nå er jeg lei, så heretter blir de flyttet ut og inn i drivhuset hver morgen og kveld. Der er nemlig ikke disse småfuglene så mye. De er heller tett på huset hvor de finner mat. Til slutt flyttet jeg alle mine hortensia / hydrangea som står i potter til inne ved veggen. Der er det litt lunere. De tåler ned til - 5, så de tåler godt noen netter med frost. Jeg har flyttet ut fersken og aprikostrærne som skal avmodne og felle bladene på naturlig måte ved frost. Når det blir skikkelig kaldt skal de flyttes inn i det ytterste rommet i drivhuset. De begynte å blomstre alt for tidlig inne i teltet i februar/mars, og da måtte jeg leke bie med pensel, for det var så tidlig at ingen insekter hadde våknet etter vinteren enda.

Så til neste år vil jeg ikke at de skal blomstre så tidlig. I hele år har vært et prøveår angående erfaringer med drivhuset, så nå vet jeg mye mer enn det jeg gjorde i fjor når det var helt nytt. 

Dagen i går ble som nevnt veldig fin, og det ble 14 grader som høyeste temperatur.

Jeg tok mange bilder i finværet i går.


Dette er  heuchera 'Timeless Night', og bladene er akkurat så svarte som de ser ut :)


Enn så lenge så klarer alpefiolene seg godt ute.


Disse frøplantene blomstrer så fint nå.


Den med mørkere blader ligner på de andre jeg har som heter C. graceum. Det var ikke meningen at den skulle plantes ut,  men de bladene kom først frem etter utplanting. Jeg regner ikke med at den overlever her. Det er jo ikke sikkert at noen av de gjør uanssett ;)
Jeg skal dekke de med en strieduk, og håpe at det hjelper.


Se på alle de forskjellige mønstrene det er på bladene!


Disse frøene til disse plantene har jeg kjøpt fra Cyclamen Society i England, og det følger nok med litt av hvert av frø. Det er nok ikke så enkelt å få sortert de tror jeg. Det blir så spennende å se om de overlever her. Jeg skal dekke de med et teppe av strie når det fryser til her og det blir vinter.


Jeg sår de mest på grunn av bladene, men blomstene er jo også søte. 


Sommerfuglbuskene / Buddleia davidii blomstrer fortsatt her.Høstphlox / Phlox paniculata blomstrer fortsatt også.


Fylt solhatt :)


Jeg er så glad i fylte blomster, selv om jeg vet at humler og bier foretrekker enkle blomster. Jeg har likevel så mange av de at de har mer enn nok å velge i her :)Rudbeckia hirta 'Sahara' i forskjellige farger.


Det er flere solhatter som blomstrer.
Dette er Echinacea 'Delicios Nougat'. Biene går likevel på de, så noe må de finne der også.


Disse står nå i skyggen, for nå ligger den delen av bedet  i skygge fra hengealmen mye av dagen. 


Heucherella x 'Sweet Tea' og Heucherella x 'Golden Zebra'.
Jeg er glad for at de har klart seg her. Heucherella tåler ikke like mye som heuchera. 'Sweet Tea' til venstre liker jeg  bedre og bedre. 


Sedum og heuchera


Jeg kjøpte tre nye clematis i sommer. De hadde tørket mye da posten brukte veldig lang tid på å få de hit da det var så varmt. Det var ikke veldig heldig for å si det sånn. Jeg lot de stå i vann i flere dager, og så klipte jeg de helt ned. Nå danner de nye knopper :)

Jeg tror kanskje at de ikke vil klare å få frem blomstene hvis det blir mye frost fremover. Men hvis det blir en lang og varm høst er det jo mulig.


Mer solhatt blomstring. De har hatt en utrolig lang blomstringstid i sommer. 

20 kommentarer:

 1. Hello Marit,
  It seems too early for the cold weather, I am not ready for winter. Your Alpine Violets are lovely. The Sun Hats are a favorite too, it is nice that the blooms last so long. We are enjoying afternoon temps in the 80's, still feels like summer, the first day of fall is tomorrow. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, it's too early. Not me either. Thank you. Yes, I'm very happy about their long blooming. Wow, that's very warm!
   Take care you too, and have a lovey day!

   Slett
 2. Hej Marit
  Ja det er fristende at tage billeder i disse smukke, stille solskinsdage, men det giver noget kulde med stille vejr. Selv her var der rim i græsset, jeg mærkede også, at det er blevet køligere, men jeg har nu ikke fundet det uldne frem endnu. Smukke solhatte og alt det andet.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er jo det, og da må en jo bare falle for fristelsen :)
   Hm, det må jo være veldig tidlig til å være hos deg. Ulltøyet var helt nydelig å få på seg. Jeg fryser så lett, og det gidder jeg jo ikke!
   Tusen takk.
   Klem

   Slett
 3. Frost comes early where you are, Marit, but you are after all a long way north. Yesterday here it was 26 degrees, which is crazy for late September. We sat out on the patio mid afternoon and had tea. It will change! Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes it comes early, but later on it will get warmer again. Wow, that's very hot to be in September. Yes, it will sooner or later change. This night will be even colder here, and then we will get some rain! I hope it will get warmer, or else it will come as snow.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 4. Jeg kaster aldri planter som fortsatt blomstrer, de får stå til våren i krukkene sine. Noen tåler jo litt frost. Jeg har en rose som jeg skulle kuttet noen greiner på, jeg burde kanskje gjøre det nå på høsten og ikke på våren?

  SvarSlett
  Svar

  1. Ja, jeg er enig med deg at det kan vente litt til, men ryggen in er så vond at jeg måtte bare bli ferdig med det. Hvis den står ute hele vinteren ville jeg ha ventet. Roser fryser alltid tilbake om vinteren, og da kan en like gjerne gjøre det om våren. Skal du ha den inne kan du beskjære den nå.

   Slett
 5. Huffåhuff! Ikke rim allerede? Trenger en lang, varm høst ;)
  Bedårende Heucherella. Samler på sånne, men de har det med å bli borte... Har også fortsatt en del klematisknopper, som jeg håper får blomstre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo da, hufsa har vært her i to netter på rad. Ja, ikke sant! Vil vil ikke ha frost alt nå. Ja, de er så fine, men jeg har også hatt dårlig erfaring med de. De tåler mye mindre enn heuchera, så det er vel noe der.
   Det høres hyggelig ut, og håper på det her også.

   Slett
 6. Por aquí todavía hace bastante calor, pero ha llovido un poco y las plantas están más bonitas. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. You are lucky who get rain. Here it is very dry. I am sure your plants are happy.
   Kiss.

   Slett
 7. Hej Marit!
  Har varit på trädgårdscenter idag och skaffat många fina höstblommor till krukorna. Finns så många sorters vackra ljungväxter. Det blommar riktigt fint hos dig.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Det er alltid morsomt å finne noe nytt til krukkene når sommerblomstene er borte. De finnes her også, og de er så fine. Tusen takk.
   Ha det godt.

   Slett
 8. Ingen dag uden et stort projekt hos dig, Marit, og her sidder jeg og nyder bare alle de dejlige billeder fra din have! Vejret bliver hurtigt koldere i disse dage og nu har vi jævndøgn igen. Godt du nu har en masse erfaringer med dit drivhus, som du kan bruge i år!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg holder på nå mens det ennå ikke er så kaldt ute. Tusen takk, Ulla. Ja, nå er det høstjevndøgn, og de månedene til det snur ved vintersolverv er de tyngste i hele året. Når det blir mørkt kl.16.00 har jeg lyst til å gå i hi :) Men sånn er det bare, og en kommer alltid gjennom det.
   Ja, nå kan jeg nyte godt av de erfaringene.

   Hilsen Marit

   Slett
 9. Det var en bra arbeidsdag med å flytte inn planter i drivhuset. Fine bilder av dine Cyklamen. Her har også ullundertøy tatt på.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er det meste av det som skal overvintres satt der foreløpig. Hortensia holder jeg på med å potte om nå, og de skal få stå ute en stund til. Tusen takk. Ja, det er absolutt tiden for det nå.

   Ha en fin dag!

   Slett
 10. Det er altid forbundet med en vis grad af vemod, når man begynder at forberede sig til vinteren. Hvis frosten lader vente på sig, ser det ud til, at du vil have blomster længe endnu.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det. Det ser ut til at det skal holde seg mildt de neste 10 dagene, og det er bra. Nå skal vi få litt regn fremover, og da blir det varmere igjen. Det som blomstrer nå kan nok fortsette en stund til ja.

   Slett