mandag 5. september 2022

Opprydning i drivhuset og ødelagte blomster igjen...

 Ja, for en gang skyld har jeg vært tidlig ute med å rydde opp i drivhuset. Jeg har tømt på "kompostdynga" ikke mindre enn 10 trillebårer med tomatplanter og gammel jord. Som regel blir sånt utsatt til i siste liten. Hagetrøttheten har begynt å melde seg merker jeg nå. Jeg har holdt på mer eller mindre med drivhuset siden det ble satt opp i slutten i november i fjor. Det har vært så mye jobb med vanning i hele sommer, så nå skal jeg snart ha en lang pause 😉

 Vi skal om ikke lenge sette opp "innteltet" som jeg pakket ned i vår. Med de strømprisene som er nå for tiden, så hjelper det nok å isolere drivhuset så godt det lar seg gjøre. Det blir nok ingen varme satt på der i vinter tror jeg...

Inn der skal hortensia / hydrangea, vannliljene i dammen,  noen roser som står i potter og i den kalde sonen i drivhuset skal fersken og aprikostrærne stå. Camellia, sitrustrær, pelargonia, agapanthus og flere mørke cordyline skal ned i kjelleren + en stor fikenplante som nå er full av fikenkart. Jeg har ikke hatt det før, så jeg vet lite om hvordan den skal ha det om vinteren. Det sto på lappen på planten at den tålte ned til -10 grader, så den skal få bo i drivhuset en god stund til. Det kommer til å bli veldig fullt i kjelleren i vinter, så nå skal jeg ikke ta vare på noe mer av det som er ute.  

Akkurat som i fjor høst  så er jeg i "krig" med fugler eller hva det nå er som biter av blomstene på mine nyplantede alpefioler / cyclamen.

Jeg tok i går mange bambuspinner og satte de rundt om i bedet. Det virker mot skjærer som vil spise jordbær. De har fått stå i fred så da gjenstår det å se om det hjelper på disse. Jeg mistenket at det er skjærene / Pica pica som gjør dette.  Det samme skjedde i fjor høst, men siden jeg aldri får sett hvem det er som ødelegger mine blomster så vet jeg ikke sikkert hvem synderen er... 

Det er veldig irriterende, og hvorfor det skal gå ut over cyclamen når andre blomster får stå i fred er en gåte. 


Så litt bilder fra drivhuset. Sitrontreet er nå nesten to meter høyt. Det må jeg nok beskjære snart.


Inntil i går var det fullt av tomatplanter her.  Jeg har aldri høstet så mye tomater som i år, og avlingen har vært veldig stor.  Nå er det "bare" vasking av drivhuset som gjenstår.


Kart på sitrontreet


Kart på limeplanten. Disse sitrusplantene har likt seg veldig godt inne i drivhuset i sommer.


Her er mine ødelagte blomster. Ni blomster som bare er blitt bitt av  😥
Cyclamen er giftige, så jeg forstår ikke helt hvorfor dette blir gjort...


Her er pinnene satt opp. Hvis det ikke hjelper skal jeg sette opp enda flere pinner. Det er ikke pent å se på, men det får ikke hjelpe. 


Det er godt at jeg også har blomster som får stå i fred. Mine yndlinger... 😊

34 kommentarer:

 1. Hello,
  Summer is coming to an end here and our plants are showing signs of the end too. Your flowers are pretty and I love the lemon and lime trees. I wonder what is pecking at your flowers, that is strange. Take care, have a great day and a happy new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, the autumn is here. Thank you. I think it must be the Magpie or another bird. Today there was not any damaged flowers, so I guess /hope I have scared them with the sticks.
   Take care you too, and have a nice day and week!

   Slett
 2. Kanskje de rett og slett reagerer på lukta av de plantene ettersom det bare er de det går ut over?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan godt hende at de lukter godt, og at fuglene er intressert i de av den grunn. Etter at pinnene kom opp var det ingen flere ødelagt i dag.

   Slett
 3. Ten wheelbarrows? Oh my goodness! I bet you had a few aching muscles after that ordeal, Marit. As you say a long break is just around the corner and then you'll be chafing at the bit to start all over again. Silly gardeners! Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Oh yes, David. My wheelbarrows are not heavy, but it's a lot of work anyway. That's how we silly gardeners are! :)
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 4. Hej Marit
  Ja selv jeg er ved at være havetræt, det må være tørken. Jeg plejer først at blive det, når efterårsfarverne er ved at være slut, men i år er jeg lidt træt af problemerne med tørken. Du har andre problemer med ødelæggelse af dine cyklamen, hvor er det irriterende.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Tørken har garantert mye av skylden ja, for det tar veldig mye tid å vanne når det er så tørt overalt. Det er irriterende ja, men har oppdaget nå at det ikke har blitt flere ødelagte blomster i dag. Jeg tror det er fuglene som gjør det, og at de ikke liker bambuspinnene jeg satte opp i går. Jeg håper at det fortsetter sånn.
   Klem

   Slett
 5. Let's hope that the bamboo sticks can ward off intruders who destroy your flowers.
  Hugs and all the best

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, and I think it works. It's easy to put them in the ground, and the birds don't like them.
   Hugs and all the best to you too.

   Slett
 6. Det er sandelig ikke bare fornøjelser med sådan et stort drivhus, men må dog være dejligt at kunne spise egne tomater, citroner og måske figen snart, fra dine flotte træer og buske. Jeg håber du husker at holde lidt pauser ind imellem!
  Meget mystisk med dine Cyklamen-blomster... Man forstod det bedre hvis de var blevet spist.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vel sånn det bare er, Ulla. Det følger mye arbeide med å dyrke mat selv, og det vet da du alt om :)
   Det gode ved det er jo selvsagt egendyrket mat. Jeg har høstet agurk, paprika, chili og jordbær fra drivhuset, så jeg er veldig fornøyd med resultatet. Det er alltid kjedelig å rydde opp, men sånn er det bare. Pauser må tas innimellom ja, så jeg husker på det.
   Ja, det kan du si. De blir bare klippet rett av. Noen liker åpenbart ikke cyclamen blomster...

   Hilsen Marit

   Slett
 7. Helt enig med deg, det går ikke an å varme opp drivhuset nå, både pga økonomien så klart, men også at vi skal spare på strømmen sånn at alle kan få. Så synd med cyclamenødeleggelsene, så rart. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, nå blir det rett og slett for dyrt. Da blir det billigere å kjøpe nye hortensia hvis de skulle fryse i stykker. Det gjelder å spare på strømmen nå ja. Det er rart ja, for de er bare bitt tvers av.
   Ha en fortsatt fin kveld.

   Slett
 8. Irriterende med fugler som ødelegger dine søte små Cyclamen. Opprydding i hage og drivhus er en høstoppgave.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig irriterende. Det er absolutt en høstoppgave ja, og nå er det blitt så høstlig her med tidlige mørke kvelder.

   Ha en fin dag!

   Slett
 9. Men så tråkigt Marit :( Att bara bita av blommorna och låta dom ligga.
  Du har varit duktig med växthuset. Jag har också börjat röja, tidigare än normalt. Förstår att du inte vill ha värmen på i växthuset. Här planerar vi för hur vi ska kunna ha minimalt med värme under kalla vinterdagar. Rapporterna om elpriserna blir ju mer och mer alarmerande.
  Fikonet borde nog klara sig ett bra tag i växthuset. Det är ju många i lägre zoner som har dom växer i trädgårdarna.

  Önskar dig en fin tisdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så irriterende, og jeg forstår ikke hvorfor de gjør det. Jeg kjøpte noen nye alpefioler som er ment til å ha ute, og akkurat det samme skjedde med de. Men nå vet jeg med sikkerhet hvem som gjør det, og det er skjærene. Det virker som det bare er morsomt å bite de av :(
   Nå har jeg satt pinner rundt de også, og da tør ikke skjærene å røre de.
   Ja, jeg vil uansett isolere drivhuset så mye som det er mulig. Hvis det blir fryktelig kaldt i vinter vil jeg vurdere å sette på litt varme der, men det blir kun da. Mesteparten av de plantene jeg har ute nå tåler ikke frost og må uansett ned i kjelleren. Der behøver jeg ikke ha på noe varme heldigvis. Ja, det er alarmerende priser på strøm fremover.
   Jeg har tenkt å la fikenplanten stå i drivhuset så lenge som mulig. Ja, det har jeg lest om. Min står i potte og er ikke plantet i bakken. Men den burde klare seg der. Det har også vokst så mye at jeg tror ikke den vilke fått plass i kjelleren.

   Ønsker deg også en fin tirsdag!
   Klem, Marit

   Slett
 10. Hej Marit!
  Det var en fantastisk dag igår, jag började klippa lite på tomatplantorna, i växthuset, men så slutade det med att jag har tömt ut nästan alla. De med flest tomater fick bli kvar inne. Det var skönt att få det gjort.
  Känns härligt när man får börja om. När det är helt tomt, skall jag tvätta alla glas och sätta upp det lilla plastväxthuset. Det låter som vi har samma höstsysslor. Jag hade tänkt skaffa mig en värmefläkt men har jag klarat mig utan hittills så är det inte läge att skaffa en nu. Vi får se hur det blir framöver.
  Du har ett större växthus så det krävs mer för att värma upp.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det var det her også. Jeg fikk gjort så mye i går i drivhuset, så nå har jeg kastet enda mer. Ja, det er så godt å få det gjort for nå blir det kjøligere fremover. Ja, vi har nok de samme jobbene fremover. Det kommer i grunnen helt an på hvor kaldt det blir fremover. Ja, det er sant. Mitt drivhus har dør i mellom, så det hjelper noe på størrelsen i det innerste drivhuset. Da blr det på 16 kvadratmeter i steden for 28.
   Ha det godt.

   Slett
 11. Vi har også blomstrende cyclamen i haven, men har aldrig oplevet noget lignende. Mystisk!! Vi må håbe, at elpriser snart stopper deres himmelflugt, så vi kan få vores normale liv tilbage.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg vet jo at du har mange cyclamen. Det må være skjærene her som er ekstra uskikkelige 🤔
   Ja, det må vi håpe på, men det virker ikke som det er noen snarlig løsning på denne energikrisen.

   Slett
 12. Dear Marit, :=) Signs of Autumn are showing here too, and the outside temperature has decreased to 21 degrees. Some leaves and flowers have fallen, and we have had a couple of showers, not nearly enough rain to counteract the dryness of the soil or raise the level of the rivers.What we need is a really heavy rainfall.

  After all your gardening you could do with a well earned rest.When you have washed the greenhouse, put your feet up, and think of all the fruit you will be able to pick next year, from your newly acquired fruit trees. Your Lemon tree has grown tall,and looks healthy. I'm glad you had a good crop of tomatoes, they are so good in salads in the summer months.Those canes seem to be warding off the naughty birds, but it is a mystery why some of your flower heads are being destroyed. Have you thought about making a Scarecrow? We have one on the farm to ward of foxes from getting to the chickens, but it also wards off birds.
  All the best, and Take care.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Sonjia,

   Then you have the same temperatures as we have right now. We had 21 degrees today, and a lot of sun. We need a lot of rain too. It's very dry here right now.

   Yes, I will. I have started to wash the greenhouse, but it's a huge job. I will take it slow, because I have a lot of pain in my arms.
   My lemontree has grown a lot this summer, and I think it have enjoyed the warm weather this summer. We have eaten so much tomatoes, and that have been so nice.
   I think it's the magpie who is naughty. I saw them today. I have never made a scarecrow before. I hope my sticks will scare them.

   All the best to you too, and take care!

   Slett
 13. Hej,vad trist att du har någon marodör som är intresserad av din cyklamen det är inte alls kul.Du har ett jättefint citrusträd med frukter till och med så kul när man lyckas.Du har gjort ett bra arbetspass som tagit bort tio kärror jord det är inte lite arbete förstår om du känner dig lite slut.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej!
   Ja, det er trist og irriterende. Jeg tror det er fuglene som gjør det, men jeg aner ikke hvorfor. Tusen takk. Ja, jeg måtte bare begynne å rydde opp der nå. Jeg orker ikke å holde på med det når det blir kaldt. Ja, nå er jeg trett og litt lei, så det skal bli godt med litt ferie fra hagen bare jeg blir ferdig.
   Ha det godt.

   Slett
 14. Hva for slags uskikkelige fugler/dyr gjør sånt, da? Og hva får evt. skjærene ut av det?? Her modner tomatene så inderlig seint i år, at de nok blir i drivhuset en stund til (selv om jeg har begynt å rense og kaste ut noe). Har overvintret en fiken i drivhuset i flere år. Aner bare ikke hva jeg skal gjøre med se små fiknene den raust produserer...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet nå at det er skjærer, men hvorfor de gjør det aner jeg ikke. Jeg vil ikke tro at de får noe annet enn pøbelstreker ut av det. Hos meg modnet de jeg kjøpte tidlig, mens de jeg sådde ble nesten ikke modne. Sådde de nok alt for sent. Vil ikke fiken modne i drivhuset? Det blir kanskje for sent på året for det...? Mine fiken har blirr ganske store, men de er helt grønne.

   Slett
  2. Har fikenbusken ute fra vår til høst. Frukten er først grønn, så blir den brun, og så blir det nedfallsfiken. Smått, men ikke godt.

   Slett
  3. Ok, takk for info. Jeg trodde at den smakte godt som fiken vi spiser til jul...
   Da er det kanskje ikke samme fikensort.

   Slett
 15. Tråkigt med cyclamen.
  Vilket jobb du gjort i växthuset. Du har mycket att stå i, men resultatet blev bra.
  God torsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så kjedelig. Resultatet ble bra ja, og nå er det ikke så mye jobb igjen der bortsett fra å pusse vinduer ;)
   Ha en fin torsdag!

   Slett
 16. Siguen sin aparecer mis comentarios. Un beso.

  SvarSlett
  Svar
  1. No, I have seen all your comments Teresa. They are visible for me. A kiss.

   Slett