fredag 2. september 2022

Et nytt skummelt prosjekt, og en porselensmugge...

 Ja, det må nesten kalles det, for jeg er absolutt ikke sikker på om jeg lykkes denne gangen. I flere år har jeg sådd Cyclamen hederifolium og C. coum fra frø. De sto ute i hele fjor sommer, men jeg hadde de inne i teltet i drivhuset i vinter. Der klarte de seg naturlig nok veldig godt. I vår flyttet jeg de ut, og siden det har de stått ute. Nå begynte de å blomstre, og her om dagen tenkte jeg på at nå kan jeg lage et nytt bed til de og plante de permanent ut. De er helt på grensen i herdighet her, og jeg kan risikere at de ikke overlever. Men nå er de altså plantet ut. De er plantet ut i nærheten av der jeg har holdt på så lenge, og der får de sol hele dagen. Jeg har blandet inn masse fin grus som drenering, og håper å få litt hjelp av et stabilt snødekke til vinteren. Men det er langt fra sikkert med vårt nye klima, så jeg må nok dekke de med løv til hjelp tror jeg.


Denne blomstret i drivhuset nå i vinter. Det er en Cyclamen coum.


Denne gamle porselenmuggen med cyclamen på fra begynnelsen av 1900 tallet kom jeg helt tilfeldig over nå i vinter. Den måtte jeg jo bare ha! 😊Sånn så de ut da de nettopp begynte å blomstre her nå mens de sto i pottene.


Her er de plantet ut i sitt nye grusbed. Det var veldig mange potter jeg tømte og plantet ut. Jeg skal sette ut mere steiner ut i bedet der, men først må jeg se om de overlever. 

Grusen jeg har brukt er knust leca som selges for å strø med når det er glatt om vinteren. Den er helt super til både drenering og dekke jorden med.  Se på humlen som er på vei inn i blomsten! Den dagen jeg plantet de ut ble blomstene "overfalt" av mange humler. Det var nytt for for meg at disse blomstene tiltrakk seg humler!

Det skal bli spennende å se om de overlever. Jeg skal og må redusere antall planter inne i kjelleren om vinteren, og derfor ble disse plantet ut nå. Ned i kjelleren skal alle mine camellia, agapanthus og citrusplanter. Vi skal snart sette opp teltet inne i drivhuset igjen, og inn der skal alle mine hortensia og vannliljene i dammen. I den kjølige sonen i drivhuset skal noen roser og ferskentreet stå. Ellers så må jeg begrense meg for hva som kommer ned i kjelleren. Det er rett og slett ikke plass til mer der nede... Hva kan det komme av? 😉

God helg/weekend!


28 kommentarer:

 1. Høres ut som et spennende prosjekt. Jeg har prøvd cyclamen mange ganger her, men de vil seg ikke, det er nok for vått. De er jo så fine, og for en flott mugge. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er et spennende prosjekt. Jeg har prøvd dem flere ganger her uten å lykkes, men det er mer pga. kulden her. Fuktig vær har jeg ikke vært plaget med i det siste året. Tusen takk.

   Ha en fin dag.

   Slett
 2. Hello Marit,
  I love your new jug, very pretty. Best of luck with your Cyclamen, they have lovely flowers.
  Happy weekend! Take care, have a happy day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, they have lovely flowers.
   Happy weekend to you too! Take care, and enjoy your day!

   Slett
 3. Jo mer plass en har, jo mer plass trenger man. Man får aldri nok plass egentlig. Kanskje en har litt mye kjekt å ha i tillegg til det man egentlig trenger. Men når man har plass så får man noen gode ideer som man bare må.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant. Vi bygde på huset her i 2019, og den plassen er mer enn brukt opp, og spesielt av mine planter 😉
   Jeg innbiller meg at jeg snart skal i gang med en større opprydning her, men det har jeg også tenkt på før..
   Nok av gode idéer ja...

   Slett
 4. Ja, du vil vel ha dem ute, så... Sannsynligheten er vel størst for snødekke fortsatt. Det satser jeg og rosene mine på. Om enn mindre og kortere tid enn før. Den muggen var et kupp. Rålekker!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, akkurat de vil jeg gjerne ha ute. Jeg håper jo på det, men i vinter var det veldig lite snø her. Tusen takk!

   Slett
 5. Good luck with the cyclamen, Marit. I am sure that they know how much you love them and will do their very best. As for the jug, I can see why you couldn't resist. It is beautiful. The weekend is almost here, but I suspect that one day is pretty much the same as another for you. So take up your spade, your trimmers and your hoe, your hose and your sprinkler and get to work! Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, David. I hope they do. Yes, I could not resist it ;)
   Yes I will because I have a bad feeling about the weather. It have been near frost here for four nights lately, and I'm not finished with all my projects.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 6. Hej Marit!
  Är imponerad över dina fina cyklamen, jag klarar inte av att överleva en enda planta, men brukar köpa någon ändå. Humlorna surrar lite överallt, så härligt att se och höra dem.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. De er ikke de enkleste å få til det skal jeg være enig med deg i. Men som alt annet av planter så er det en "kode" å knekke på de. Når en har funnet ut hvordan de vil ha det så er de ikke så vanskelige. Ja, de er så herlige både å se og høre.
   God helg.

   Slett
 7. Spennende prosjekt! Lykke til! og for en nydelig mugge! :)

  SvarSlett
 8. Hej Marit
  Jeg håber dine cyklamen klarer det, mine er så småt i gang, men her er jo anderledes klima.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Jeg håper jo på det, men er jo ikke sikker på om det lykkes. Ja, du har et helt annerledes klima enn her.
   Klem

   Slett
 9. Svar
  1. Yes, the jug is painted so beautifully.

   Slett
 10. Det var en dekorativ mugge med Cyclamenblomster. Jeg husker Cyclamen som inneplanter da jeg vokste opp, men dine får bo ute.

  Ha e fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, muggen er veldig fin. Det finnes veldig mange forskjellige sorter cyclamen, men de du tenker på vil ikke klare seg ute. De jeg har plantet ut kan i teorien overleve ute.

   Ha en fin helg!

   Slett
 11. Meget spændende at se om dine Cyclamen overlever. Du har ellers plantet dem et godt sted med meget dræn. Selv om det er lidt usikker er det altid sjovt at prøve med nye planter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir spennende å se om de overlever ute. Jeg har gitt de veldig god drenering ja. Det er nettopp sånn det er, og en må bare prøve.

   Slett
 12. Så vacker den är Marit. Jag håller tummarna för att det går bra, att den klarar vintern. Du har ju tur med många växter som är på gränsen till härdiga. Men jag skulle nog spara en enda planta i växthuset, för säkerhets skull, men det är jag det ;)
  Den är otroligt vacker, muggen ... (eller tillbringare som vi säger) från början av 1900-talet. Och det är klart att du måste ha den, med vackert cyklamenmotiv.
  Igår fick vi äntligen ett lätt och fint regn här. Det började på eftermiddagen och höll på en bit in på natten. Jag blev så glad och trädgårdens växter tror jag jublade :) Imorse tog vi en härlig morgonpromenad vid "vår" sjö och det var en så fin morgon med frisk och klar luft. Jag bara njöt!
  Önskar dig en fin söndag!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Jeg skal dekke de godt med løv fra trærne, og kanskje med litt granbar på toppen. Ja, den måtte jeg bare ha :)
   Så godt at du fikk regn. Det gjorde vi også her i går. Det kom ikke mer enn 5 mm, og så regner det litt nå. Alt er bedre enn ingenting. Jeg er sikker på at plantene dine jublet ja! Luften er helt annerledes etter regnet ja. Det er herlig bare å høre lyden av regn etter en så tørr sommer.

   Ha en fin søndag du også!
   Klem, Marit

   Slett
 13. Hvor er det en smuk kande. Jeg kan godt lide dekorationen, både blomsterne og bladene er så fint udført.
  Jeg håber, du lykkes med at overvintre dine cyklamen, nogle gange må man tage chancer.
  Ja, hvad kan det komme af? Du kender vist godt selv svaret :-)
  Du må også have en god søndag!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar

  1. Tusen takk. Ja, det er et flott utført arbeide. Det blir spennende å se til neste vår. Noen ganger må en bare ta noen sjanser ja.
   Jeg gjør nok det ja :)
   Ha en god søndag!

   Slett
 14. Mugga er fin, og det er vel størrelsen som avgjør om den hører til et vaskesett eller om det er ei mugge for sakt/vann.

  SvarSlett

Pionblomstringen er i gang...

Årets blomstring av pioner har vært litt ujevn, for etter varmesjokket i mai har blomstringen mer eller mindre stoppet opp.  Men nå har blom...