fredag 23. september 2022

Ompotting, innpakking og lys i mørket...

 Jeg har fortsatt med rydding ute, og fikk gjort veldig mye på onsdag. Jeg fikk i går pottet om 12 hortensia / hydrangea i ulike størrelser, og det var jeg godt fornøyd med. Jeg har utsatt denne jobben i hele sommer, men nå er den endelig  gjort.
De står nå utenfor drivhuset, og når det blir kaldere skal de overvintre inne i det. Jeg pottet også om to fransk lavendel / Lavandula stoechas som jeg kjøpte i sommer. De tåler ikke mer enn - 5 grader har jeg lest, så jeg får se om de også kommer i drivhuset eller i kjelleren. De har jeg ikke hatt før.


De er litt bleke, men tar seg nok opp igjen nå når de har fått ny jord. De sto i så små potter, så næringen i den jorda er brukt opp for lengst. Er det noen andre som har prøvd å overvintre disse?


En eneste blomst har den ene av de nå, men den blomstret veldig mye tidligere i sommer. Det luktet veldig lavendel av planten merket jeg i går. 


Jeg pakker alltid inn min barlind /  Taxus baccata 'Davidii' hver høst, og har brukt den samme kyllingnetting i flere år.
I år måtte jeg kjøpe en ny som var høyere, for min taxus har vokst mye i sommer. Jeg pakker den inn på grunn av at rådyrene spiser inn til stammen på den hvis jeg ikke pakker den inn. Jeg bruker en som er 90 cm høy, og en som er 50 cm høy oppp hverandre. Grensen angående høyde på den går der for meg der tror jeg, for jeg har ikke tenkt å vakle på toppen av en trappestige for å få pakket den inn. Så løsningen i fremtiden blir nok å klippe taxusen.


Jeg plantet disse lyngplantene her om dagen, og i går fant jeg frem mine lykter som jeg setter batterilys i. De står på fra kl.18 til kl.24. De slår seg av og på selv. 


Når det blir tidlig mørkt om kvelden (som nå), så synes jeg det er så hyggelig å ha på litt lys ute. 


Denne lykten står ute ved kattegården. 


Disse står på trappen. På bildet var også utelyset på trappen slått seg på, men det slår seg av etter noen minutter. I dag er det høstjevndøgn, og fremover vil dagene bare bli kortere helt frem til vinterjevndøgn. Jeg kunne godt tenke meg å gå i hi som bjørnen, og sove helt frem til våren... 😉

God helg/ weekend!


37 kommentarer:

 1. Så fine Hortensia du har, mye jobb med den ompottingen. Håper den franske lavendelen klarer seg. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det var mye jobb, men nå får de ikke større potter. Så nå håper jeg ar de vil trives. Ja, det blir spennende å se om jeg får den til å overleve.
   Ha en fin dag.

   Slett
 2. Det er en masse der skal ompottes og du må jo købe enormt meget jord. Tænker de er glade for dig i de nærmeste butikker!
  Her æder rådyrene det der går op til en meter. De kravler ikke op i træer og buske:) Jeg ville lade taksen vokse sig så høj at dyrene ikke kan nå, og nøjes med et lavt net forneden. Hvis du klipper den skal du jo blive ved at pakke ind.

  Held og lykke med alle dine vinterforberedelser!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har pottet om mye i det siste, men nå er jeg ferdig med det. Jeg bruker mye jord. Jeg er så heldig at jeg har et lokalt gartneri 5 minutter unna. De selger jord som tilbud hvis en kjøper flere sekker. Det har jeg alltid benyttet meg av.
   Forskjellen på din hage og min er at her får vi som regel snø. Da står rådyrene på den når den blir hard, og plutselig kan de spise en halv meter høyere opp enn hvis det ikke kom snø ;)
   Ja, det er sant, Ulla. Det er bare et spørsmål om hvor mye snø som kan komme. For noen år siden hadde vi over en meter med snø, og da kom rådyrene veldig høyt opp naturlig nok. Vi får se hvordan vintrene blir fremover. I fjor fikk vi veldig lite snø.

   Tusen takk!
   Hilsen Marit

   Slett
 3. Hej Marit!
  Du har verkligen varit flitig. Men det är mycket att göra nu inför det kallare vädret. Visst känns det vemodigt med höst och vinter framför oss och långt till våren. Men det är nog bra med vila för oss och trädgården. Du har gjort fint med lyktor och ljung i krukor. Skall gå ut och göra i ordning mina höstkrukor.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, i denne uken har jeg fått gjort veldig mye. Det er nettopp sånn det er, og jeg vil heller holde på nå enn når det blir kaldt. Ja, det er vemodig, men litt hvile fra hagen er bare bra. Om et halvt år er det vår igjen. Tusen takk. Ja, det er tiden for det nå.
   God helg.

   Slett
 4. Jeg har også slike batterilys, men synes de bruker forholdsvis mye batteri. Mens noen av de jeg har varer hele vinteren. Hyggelig med lys i mørket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig forskjell både på batterilysene og hvor lenge de lyser. De holder som regel to sesonger og så kan en bare kaste de.
   Ja, det er så hyggelig med lys i mørket.

   Slett
 5. Du kan känna dig nöjd efter att ha planterat om alla dina hortensior. Jag skulle nog övervintra lavendeln i källaren ... även om det inte skulle bli så kallt i växthuset så kan det ju bli lite längre perioder av kyla. Du har ju två, kanske du skulle testa att ha en i växthuset och en i källaren.
  Ja nu blir kvällarna mörkare och det blir fint med dina lyktor. Det kostar ju ingen el heller då det är solen som värmer upp.

  Och så skulle jag vilja ha lite tips från dig om Heuchera. Jag har gjort om en rabatt och behöver nu en hel del mörkrödbladiga, låga växter och skulle gärna ha just Heuchera. Men dom brukar inte trivas hos mig men jag tror att anledningen förut har varit att det varit för blött och nu har vi ju fått en torr trädgård. Men jag skulle ändå vilja ha tips på Heuchera med röda blad som är extra tåliga. Vet du några sådana sorter? Du är ju lite av en Heucheraexpert :)

  Annars är det långa dagar i trädgården för mig nu. Igår utökade jag en rabatt och rensade bort en massa temynta. Istället satte jag två buskar där och det är nedanför dom jag skulle vilja ha Heuchera. Den ena busken är en smällspirea 'Diablo och den andra är en Hydrangea paniculata 'Living Pinky Promise'. Jag tror det skulle bli fint med rödbladig Heuchera tillsammans med dom.

  Önskar dig en fin fredag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er veldig fornøyd nå, for nå er det ikke mer ompotting. Ja, jeg kan teste om den ene klarer seg i drivhuset. Det er sikrere å ha de i kjelleren, så jeg får se hva jeg gjør. Vi skal fjerne en gammel vedovn som står der, og da blir det bedre plass. Disse lyktene jeg viser i dag bruker vanlig batterier, men de er ikke med solceller. De som har det har jeg nede i hagen :)

   Jeg vil gjerne hjelpe deg hvis jeg kan, Anita. Vi har mye de samme temperaturene om vinteren, så jeg tror vi har ganske like forhold.
   Jeg har gode erfaringer med 'Forever Purple'. Den er ikke så mørk som mange andre, men er helt klart lilla. 'Obsidian' er helt mørk, og den har jeg hatt i mange år. 'Black Pearl' er også veldig mørk. Disse to siste er veldig like hverandre. Jeg har i sommer kjøpt 'Timeless Night' som er nesten svart. Den har jeg ikke overvintret enda, så den vet jeg ikke om klarer vinteren her. Det finner jeg ut til våren igjen :)

   Det høres veldig flott ut. 'Diablo' er veldig fin, og den har jeg også her. Den syrinhortensia du nevner er nok også veldig fin. Rosa blomster og mørke blader passer så godt til hverandre.

   Ønsker deg en fin fredag også!
   Klem, Marit

   Slett
  2. Stort tack Marit! Jag kommer att skriva ner alla sorter och åka till plantskolan och botanisera. Det blir nog inte förrän till våren men då kommer jag att tala om vilka sorter det blev som jag satsade på :)

   Kram Anita

   Slett
  3. Ja, det er smart å skrive de ned, men ellers er det bare å spørre meg igjen :)
   Det må du gjøre!

   Klem, Marit

   Slett
 6. If you were to hibernate like a bear, Marit, it wouldn't work. You would have so many vivid dreams about plants you'd be waking up every couple of weeks to get something done! Yesterday it started to feel like fall here. I went out mid afternoon and it was still only 12.5 degrees. Very pleasant! Much better than the high twenties the previous day and feeling like thirty. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. I guess you are right about it, David. I start every new year to sow seeds, and then I can not sleep. Then comes more sowing in February, and then it's soon spring again. It would not work...
   It sounds lovely. Here it's warmer again, and today we get a little rain. I love to hear the sound of it. I have heard it too little the past year.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 7. Hej Marit
  Du har stadig travlt med vinterforberedelserne. Dejligt med lys i haven.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, jeg har stadig mye å gjøre her innen det blir vinter. Det er så hyggelig ja.
   Klem

   Slett
 8. Demasiado trabajo Marit, pero seguro que estas feliz. Aquí todavía no se nota el otoño, bueno un poquito sí, bajaron un poco las temperaturas. Nosotros tenemos que empezar a podar árboles y sacar todo lo seco. Los rosales, vuelven a florecer después de la lluvia de hace unos días, ahora están felices sin tanto calor de verano ¡ esperaré un poco para podarlos ! Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes Teresa, it was a lot of work. I am very happy that it is done. Here we got a little rain today. The autum is here righ now. I guess it comes later in your country. It sounds lovely with roses in bloom. They bloom here too, but soon they will stop.
   Beso.

   Slett
 9. Hello, Marit!
  I'm Portuguese and it is the first time that I visit your garden.
  You have a wonderful garden, with beautiful flowers, ligts and you work very much with it. Congratulations.
  A kiss for you.

  SvarSlett
 10. Dear Marit :=) Your work ethic is remarkable. You never seem to stop, but then you must look after your "babies" and make sure they don't catch cold.:=)) I guess I'm lucky to live in a mild climate My French lavender stays outside all year, and so do my Hydrangeas. I love the bright colour of the heather you have outside, and your outdoor lamps are most attractive.
  All the best, hugs from Portugal.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Sonjia,

   Yes, I must look after my "babies" :)
   You are very lucky who lives in a mild climate. I wish I had a warmer climate here. I will try to keep the French lavender alive during the winter. Thank you.
   All the best to you too.
   Hugs from Norway.

   Slett
 11. Hei Marit!
  Flott hortensia'er du har! Godt å få ting gjort mens det fortsatt er gode temperaturer ute. Her har det også gått i opprydding og litt ompotting.
  Fransk lavendel er nydelig - spennende med overvintring av de.
  Hyggelig med lys i høstmørket :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Edgar!
   Tusen takk. Ja, det gjelder å utnytte tiden nå mens det ennå er fint vær. Når det blir kaldt er hagesesongen over for meg. Det er tiden for det nå ja. Jeg pottet om alle mine camellia for noen uker siden. Det var nok ikke riktig tidspunkt, men det får gå som det går. Jev har aldri hatt de tidligere, så jeg vet lite om hvordan de trives inne om vinteren.
   Ja, lys i mørket er alltid hyggelig å se på :)

   Slett
 12. Fine Hortensia som du har pottet opp. Høstlyng er et must om høsten, vakre farger.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, den hører med hver høst. De har jo så flotte farger, ja.

   Ha en fin helg du også!

   Slett
 13. Det bliver godt til foråret, når hortensierne skal ud igen, at de har en frisk madpakke i krukken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Jeg håper at de nå er fornøyde.

   Slett
 14. You certainly have been very busy, Marit.
  Imagine if you were living in a tropical country - you would be gardening all day and all year round!

  Happy Sunday! 🌹🌻🌼🌺🌷🥀

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I have have been very busy, Veronica. The thought have crossed my mind many times, but I'm glad I have a break in winter. But I had loved your climate ❤

   Happy Sunday to you too! ⚘🌷🌹🌺🏵🌻🌸🌼

   Slett
 15. Vad fina hortensior du har de är så vackra . Det är trevligt med lyktor som lyser i mörkret det känns som ett måste nu när det kompakta mörkret kommer.Det är så fint på hösten när ljungen börjar säljas i butikerna för det finns ju en del med fina färger dina blev ett vackert blickfång i dina krukor.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er så hyggelig med lykter som lyser i mørket om kvelden nå. Lyng er veldig fine nå på høsten, og de gir en fin farge på høsten. Tusen takk.
   Ha det godt.

   Slett
 16. Så mange fine hortensiaer, du har. Det er et stort arbejde at få dem pottet om, så jeg kan godt forstå, du har skubbet det lidt foran dig. Men nu er arbejdet gjort, og de er klar til vinteropbevaring - og til at tage frem næste forår.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det ble utsatt veldig mange ganger, for det var alltid noe annet som ble prioritert først. Ja, det er de, og jeg gleder meg til å ta de frem neste vår.

   Slett
 17. Underbara hortensior och jag tror att du kan övervintra lavendeln, ja man får försöka! Ja lyktor behövs nu i höstmörkret, jag tycker den här tiden är sååå fin...
  Höstkram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, jeg skal prøve på det enten det blir i drivhuset eller i kjelleren. Det er nettopp det jeg vil gjøre. Ja, nå som det blir så tidlig mørkt er det så koselig med litt lys ute.
   Høstklem fra Marit

   Slett
 18. Skönt att ha planterat om alla hortensiorna men finns det något särskilt skäl att göra det på hösten när de är på väg i vila?

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så godt å være ferdig med det. Jeg skulle ha gjort det for lenge siden. De skal overvintre inne i teltet i drivhuset i vinter, og da er det en fordel at de har større potter så de ikke tørker så lett ut. Jeg har nettopp pottet om alle mine camellia også. Det er nok ikke rette tiden å gjøre det på, men det får så være. Jeg håper at det går fint med de.

   Klem, Marit

   Slett