lørdag 14. august 2021

Nytt bed, nye solhatter og en ny lilje...

 Jeg har begynt på et nytt bed som skal bli et  "flyttebed". Hit  skal  jeg flytte mange planter fra andre bed. Det ene store bedet skal bort, og det andre skal halveres. Mange nye planer her til neste  år - som vanlig ;)

Så jeg har begynt å fjerne gresstorv, og skal legge duk og ha på grus som i resten av de "nye" bedene. Plantene trives veldig godt i de, så derfor fortsetter jeg med det. Jeg skal gjøre om hele dette området, og mye av gresset vil bli borte. Det er så vanskelig å klippe gresset der, for jeg har jo plantet så mange trær og busker der. Jeg lager ofte problemer for meg selv, og da må jeg gjøre om på det.

Så da skal jeg gjøre det litt enklere for meg selv :)

Det blir langt og stort, men det behøver jeg. Jeg skal flytte både iriser og mange solhatter som står i de gamle bedene hit.
Steinene hadde jeg gjemt på til dette prosjektet, og det var akkurat nok.

Her er det ingen snarvei, så da er det bare å bruke spaden og gjøre det på "gamlemåten".

Det måtte jo måles opp også. Jeg er bare kommet halvveis, men det blir jo ferdig en gang. Det er tungt arbeide, men det er bare å ta tiden til hjelp.

Disse to solhattene fant jeg i en blomsterbutikk.
Echinacea 'Delicious Nougat' heter de. 

Det blomstrer forsatt i hagedammen :)

Jeg må innrømme at jeg sliter med å få liljer til å trives her. De forsvinner om vinteren, for jeg tror at løkene fryser i stykker. Det er de orientalske liljene jeg liker, og jeg prøver å få de til likevel. De tåler dessverre minst av kulde, men sta som jeg er så gir jeg meg ikke så lett. 

Jeg plantet den i fjor høst, og den har om ikke annet overlevd én kald vinter her. Lilium 'Curly Sue'

God helg/weekend!

42 kommentarer:

 1. Hej Marit
  Jeg kan godt forstå, at du gerne vil have liljer. Lægger du dræn i bunden? Måske kan det hjælpe, hvis du ikke har gjort det før. Jeg er vild med din nye echinacea, hvor er den flot.
  Spændende med dit nye bed, men det er et stort arbejde.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, jeg legger dren når jeg legger løkene. Tusen takk. Det er et stort arbeide, ja. Jeg tar tiden til hjelp, og blir nok ferdig en gang :)
   Klem

   Slett
 2. Now there's a gardener's way of operating. Lay down all the grass, fertilize it, water it, cut it, take care of it - and then decide, "I will dig it all up and replace it with something else!" Ah, Marit!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes David, that's the way it is :)

   Slett
 3. Hello Marit,
  You are a hard worker, the new garden space will be wonderful. Beautiful flowers, I love the Sun hats, the waterlily and the Lilium Curly Sue. Take care, have a happy weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Happy Weekend!

   Slett
 4. Nyt - nyt - nyt! Det må være dit motto! Og nu er du atter i gang med et nyt bed. Du må jo være i topform Marit!
  Tænkte først at du ville lave et slags transit-bed, hvor overskydende planter kan stå til de finder et blivende sted, men nu synes jeg det lyder som om du "ganske simpelt" skaber et nyt bed - hvis du forstår:) Et transit-bed eller en lille planteskole er ellers en god idé i en stor have, og nu vil jeg bare vente og se hvad det bliver til.

  God arbejdslyst!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er ikke så god på å nyte, men liker å lage nye ti g i hagen. Det er to store bed jeg har fra før som skal tømmes, og mye av det skal flyttes hit. Ja, transit bed er en god ide, og det har jeg aldri hørt om før :)
   Du har så mange gode idéer Ulla!
   Ja, du får vente og se :)
   Tusen takk!

   Slett
 5. Försöker se var du är och gräver just nu men får inte ihop det. Oavsett så är det ett stort jobb. Jag rensade rent grästorvor jag grävde upp häromåret i veckan. Det går lättare då :)

  Den typen av liljor vill stå väldränerat men behöver framförallt en jord med lägre pH. De vill ha en helt annan jord än liljor i den asiatiska-gruppen - de som ofta får en rad uppåtvända blommor. Men de ska planteras väldigt djupt och gärna med stenkross runt löken. Jag tror inte att tjäle i sig är grundproblemet.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er nok ikke så lett å se hvor det er selv for deg som har vært her flere ganger.
   Det er nede i hagen rett ved siden av det store bedet med solhatter, roser og mange andre stauder.
   Ja, det er en stor jobb, og det kommer til å ta lang tid.
   Det går nok hurtig da ja.

   Ja, det er sikkert flere grunner til at de dør om vinteren her. Den som har klart seg best her er liljen 'Muscadet'. Den har overlevd her flere vintre.

   Klem, Marit

   Slett
 6. Du var heldig, at dine sten lige præcis var nok til det nye bed. Ja, når man planter træer, må man være forberedt på, at ikke alle andre planter trives godt i nærheden af dem. Godt at din *gravemuskel* er i topform😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var heldig at det var nok stein. Jeg måtte legge de ut på gresset for å se om det var nok. Mitt største "problem" er at jeg planter for tett 😉
   Ja, enn så lenge er gravemuskelen i orden!

   Slett
 7. Det är roligt att förnya och förändra bra att dina stenar räckte ibland så har man flyt.Så fin den är din nya Solhatt och vackert gul är den också men den sista bilden med din Lillium Curly Sue är också riktigt fin.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, forandring er kult i blandt. Det var tur at det var mange nok steiner. Tusen takk.
   Ha det godt.

   Slett
 8. Oj, nya projekt på gång hos dig Marit. Det ser ut att bli en rejäl rabatt med gott om plats för växter. Mycket jobb men jag anar att du njuter av det. Och tänk när det blir klart. Echinacea 'Delicious Nougat var riktigt läcker. Jag antar att du inte fotograferat dom i butiken utan att du köpte plantan och har fotograferat den hemma hos dig ... för visst kom den väl med dig hem? :)

  Önskar dig en fin lördag kväll och söndag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, stadig er det nye prosjekt på gang her Anita :)
   Det er mye jobb ja, men jeg hygger meg med det ja. Det gleder jeg veldig til. Ja, det var så fin så den måtte bli med hjem. De er fotografert her hjemme ja! :)

   Ønsker deg en fin kveld, og søndag med!
   Klem, Marit

   Slett
 9. Hard work, but looks like it will give you a much larger garden, which will be nice!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it will be a lot of work, but I will get a bigger space in the garden to plant more flowers. Yes, that's very nice!

   Slett
 10. Hej Marit

  Både 'Curly Sue' og 'Muscadet' er jo rene orientalske liljer, jeg kunne forestille mig at de der forsvinder evt har noget L. longiflorum i sig? En af de mest robuste der, er iøvrigt den lækre 'Robina'
  Morsomt med nyt bed - jorden ser godt ud, tilpas tør.

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er jo det de er, men de to klarer seg her. 'Robina' er lekker ja. Jorden der er veldig bra, for alt av jord der ble byttet når vi gravde opp hagen. Den er løs og porøs, og det er nesten ikke noe leire i den.

   Ha en deilig weekend

   Slett
 11. Jeg er stadig imponert over prosjektene du går i gang med, det blir nok fint. Likte fargen på din nye Solhatt.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, den fargen var så fin på den.

   Ha en fin søndag!

   Slett
 12. Der har du virkelig arbeid for en tid framover, ja. Men det ser ut som det er god jord under der. Det blir helt sikkert fint! Artige solhatter. Det har dukket opp noen forskjellige i butikkene her også, men jeg har vært litt plaget med å overvintre dem. Fortsatt god helg! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert at jeg har! Jorden der er veldig bra for den ble helt byttet for noen år siden. Jeg håper jo på det :)
   Ja, de måtte bare bli med hjem. Solhatter tåler ikke å stå "våte" på beina om vinteren, så de behøver veldig god drenering. Ha en fortsatt fin søndag!

   Slett
 13. Ja, man kan nemt komme til at skabe problemer for sig selv :)
  Som vanlig har du mange haveplaner, du keder dig ikke. Det er da et stort arbejde at lave det nye opbevaringsbed, men jeg kan godt forstå ideen med det.
  Ærgerligt at klimaet ikke tillader dig at dyrke liljer.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, og det er jeg veldig god til ;)
   Nei, jeg kjeder meg aldri. Hagen gir meg så mange utfordringer, så kjedsomhet lider jeg ikke av ;)
   Det er et stort arbeide ja, men jeg tar litt om gangen.
   Ja, det er så synd, for det finnes jo så mange fine av de.
   Klem

   Slett
 14. Hei Marit.
  Spennende med et nytt bed. Skal si du har arbeidslyst. Du må bare huske og kose deg også ute i hagen. Fine solhatter og flott lilje.
  God søndag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, det er alltid spennende med nye bed. Innimellom har jeg det, men ikke alltid. Hvis jeg får sove om natten orker jeg mye, men ellers ikke. Tusen takk.
   God søndag!

   Slett
 15. Din lyserød lilje er utroligt smuk, Marit, og også den lyse solhat.
  Der er nok at gøre altid i en have - hvor er du flittig. Glæder mig til at se dit nye bed færdigt :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte. Ja, det er mer enn nok å gjøre her, men nå skal jeg gjøre ting litt enklere for meg selv :)
   Klem

   Slett
 16. Sikkelig tungt arbeid dette! Men gresset må bort så da er gamlemetoden den beste.
  Blir flott nytt bed med mange favoritter i:)
  Pass på ryggen, og lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er skikkelig tungt arbeide! Ja, det er bare sånn det er, men jeg tar bare litt av gangen. Tusen takk.
   Ja, jeg må passe på den ja!

   Slett
 17. Nei, det er jo ingen som er flinkere til å gjøre det vanskelig for seg selv enn en selv ;) Lurt å legge om til mer praktisk og lettstelt. Godt mulig at liljeløkene rett og slett fryser i stykker, men enkelte kommer opp etter noen år, muligens fra skjell. Gjelder å ikke gi seg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er helt sikkert, for det er jo sånn det ofte blir ;)
   Det er noe med alderen som kommer snikende, og da gjør jeg om på det nå så blir det mer lettstelt. Ja, jeg gar en mistanke om at det er sånn, og liljeskjell kan ligge i jorden i flere år. Ja, ikke sant!

   Slett
 18. Dette tror jeg blir veldig bra når du får flyttet planter og ting blir som du har tenkt. Alltid artig med forandring synes jeg, om det er inne eller ute.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper jo at det blir bra, for jeg har mange planter som må flyttes. Det er helt sant!

   Slett
 19. Ha-ha, kjenner meg igjen på å lage ting tungvint for seg sjøl. Det er ikke alltid så lett å forutse hvor svære plantene blir! Det var jo en flink lilje som overlevde den fæle vinteren i fjor da! Flyttebed må jeg ordne meg også, for jeg har et bed som er fullt av rotugras som jeg må brakke, men skal ta ut de staudene som er i det. Det var en veldig god ide med et flyttebed!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Vi er nok eksperter på akkurat det. Nei, det er helt sikkert, og har begått noen tabber med det opp i gjennom årene. Ja, det var egentlig utrolig at den overlevde forrige vinter. Ja, flyttebed er gode å ha i mellomtiden :)

   Slett
 20. Hej Marit!
  Det är inget litet jobb du börjat med. Den gula solhatten är så fin, både färgen och formen.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Nei, det er ingen liten jobb, men jeg graver litt hver dag og da blir det ikke så tungt for ryggen. Tusen takk.
   Ha det godt.

   Slett