fredag 27. august 2021

Noen kvadratmeter med iris...


Mens jeg holder på med mitt nye bed vanner jeg rundt i hagen samtidig. Det er veldig tørt her nå, og brannflyene som overvåker området sees ofte nå. 

Jeg har også beskåret noen syrintrær i det siste. Like greit det når jeg likevel er i området. Like greit å gjøre det først som sist.

Det går sakte fremover med bedet, men jeg har fått flyttet alle solhattene og veldig mange Iris x pseudata. Jeg har flyttet minst en kvadratmeter med de, og det er nesten like mye til som må flyttes. At de trives her er det ingen tvil om.

Dette er bare en litt av irisene.

Dette er "bare en liten tue" av det som er spadd opp :)
Jeg måtte søke på bloggen for å finne ut hvor mange forskjellige jeg har kjøpt i årenes løp av de, og det er ca. 20 navnesorter jeg har. Dessverre har noen av navnelappene blitt borte, men sånn blir det bare etter noen forskjellige flyttinger. De vokser nesten som ugress, men er veldig enkle å få spadd opp. De har ikke røtter som går til andre siden av kloden heldigvis ;)

Jeg har som nevnt tidligere mange forskjellige iriser her, og de aller fleste blomstrer i mai/juni. I år håpet jeg på sen blomstring på disse pseudatairisene (som jeg nå flytter nå), for det er de som blomstrer i juli normalt sett. I år var spenningen stor, for når datteren skulle gifte seg 10. juli hadde hun ønske om å få iriser i brudebuketten fra hagen her. Det kunne jeg jo ikke love, for været har jo vært veldig omskiftelig i hele sommer med hetebølge både en og flere ganger. Men det klaffet helt supert, og den jeg har som er lilla av de sprang ut to dager før bryllupet, og de ble øyeblikkelig satt i et kaldt  kjøleskap så det stansetet opp blomstringen. Hele fire iriser kom med i buketten, så det var mildt sagt en lykkelig tilfeldighet at de sprang ut akkurat når de skulle :)


Brudebuketten ble helt nydelig, og de lilla irisene lagde prikken over ien! Det var en dame på det lokale gartneriet her som lagde både bordekorasjoner og brudebuketten. Hun er virkelig dyktig!

Her er et gammelt bilde av den irisen som ble brukt. 
Iris x pseudata 'Shiryuko'

God helg/weekend

40 kommentarer:

 1. Veldig tørt, ja! Måtte ut med nødvanning i dag også. Vinden gjør det ikke bedre. Ingen overraskelse at du har mye iris :) Greit at de har grunne røtter når de må på flyttefot.
  Fantastisk med oppfylt ønske om iris i brudebuketten. Eksklusiv og nydelig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er det veldig tørt. Nå må en bare nødvanne det en kan ja. Nei, den fryktelige vinden gjør det bare enda værre.
   Nei, det er nok ingen overraskelse ;)
   Det har vært så enkelt å få de opp ja, så det har gått som en drøm.
   Ja, ikke sant. Det var ikke avskårne iriser å få tak i nå, og det var jo så morsomt at mine klaffet med blomstringen til bryllupet. Tusen takk!

   Slett
 2. Iris er noe av de nydeligste blomstene som er synes jeg. Jeg har bare blå som blomstrer så alt for kort. Alle blomster skulle egentlig blomstret hele sommeren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er flotte blomster, og det er en veldig stor slekt med mange forskjellige sorter og farger. Ja, jeg har også de, og de blomstrer veldig fort av ja. Det hadde jo vært fint, men sånn er det ikke :)

   Slett
 3. Hello, Marit
  The iris and bridal bouquet are beautiful. I hope you stay safe from the wildfires and have some rain soon. Take care, enjoy your weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. I hope it too, because it's so scary.
   Take care you too, and have a great weekend!

   Slett
 4. Å, iris er så vakre! Minner meg om at jeg må dele den store jeg har og fytte noe av den til det nye bedet jeg har også! Ønsker deg god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så vakre! De bør deles ved jevne mellomrom ja. Så bra, for da kan du flytte de dit.
   Ønsker deg en god helg også!

   Slett
 5. Hello Marit!
  Iris flowers are beautiful a bridal bouquet, Congratulations!
  Have a nice weekend!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Tania!
   Thank you!
   Have a nice weekend you too!
   Hugs!

   Slett
 6. Hej Marit
  Det var heldigt, at det lige passede med irisblomstringen. Flot brudebuket og tillykke med datteren.
  Iris breder sig godt nok en hel del.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det var veldig heldig. Tusen takk. Det er helt sikkert at de gjør.
   Klem

   Slett
 7. Så moro med irisene - flott bukett! Bryllup kan bli litt stress sånn.
  Så flotte de irisene var. Jeg har holdt meg til sibiriris og iris germanica, men da kan jeg også ha denne irisetypen siden hagene våre er i samme sone. Jeg liker iriser for de er så robuste og pene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var så gøy. Tusen takk. Ja, det ble mye stress, men det gikk fint med både blomster og selskapet :)
   De er så fine ja. De fleste iris tåler veldig mye, så de her tåler både kulde og snø. Ja, vi bor i samme sone, så det burde gå bra. Jeg er helt enig i det! :)

   Slett
 8. Det går bra fremover med flyttingen av iris. Nydelig brudebukett med Iris og Roser.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det går fremover, men fortsatt har jeg mange igjen å flytte. Tusen takk.

   God helg!

   Slett
 9. Vilken vacker iris och så intressant att den blommar lite senare än "de vanliga". Ytterligare en växt som jag ska hålla ögonen öppna efter.
  Brudbuketten blev väldigt vacker och jag förstår att din dotter var glad över att få ha blommor från den egna trädgården i den. Gjorde nyligen en brudbukett till en vän och hade samma tur, min första 'Break Out'-dahlia slog ut två dagar innan och fick bli centralfiguren i buketten.

  Ha en fin helg. Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, den blomstrer alltid i juli, og det er så hyggelig at den blomstrer da de andre er ferdige.
   Ja, den ble så fin, og det var så fint at den muligheten kom. Så flott at du lager brudebuketter! Den du lagde hørtes fin ut.

   Ha en fin helg du også!

   Slett
 10. Och jag tänker att pseudatorna var hybridisörernas stora gåva till oss trädgårdsägare :) De är fantastiska i sin tålighet. Nu har jag grävt upp och börjat flytta flera till bäcken jag skapat. Där ska de få bo i kanten och förhoppningsvis blomma ännu bättre. Sen har vi huvudgrejen med dem - blommorna det går inte att blunda för dem och de där fantastiska ögonfransarna.

  Vi bytte ju du och jag så kanske har jag bilder och namn du kan jämföra med om du vill ha namn på några av de saknade.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har du helt rett i, og vi er heldige som har fått kjøpt de. De tåler veldig mye ja. De har pseudacorusblod i årene sine, og de tåler jo absolutt alt!
   De er fantastisk vakre ja.

   Ja, vi kan sammenligne bilder, for jeg har fortsatt mange navnelapper.

   Klem, Marit

   Slett
 11. Kære Marit
  Hvor var det godt planlagt (og lidt held) at du havde iris i juli. Tilmed en meget smuk farve - hvilken fin buket! Hvor var det sødt, at hun gerne ville have blomster fra haven.
  Jeg kunne godt tænke mig at have iris, men jeg tror, jeg har for tæt beplantning og bunddække, til at de vil gro. Er de ikke lidt som solhatte? Dem har jeg nemlig måttet opgive.
  Bortset fra at det er trist med tørke i haven, må det være lidt stressende, at høre brandflyene. Det er jo frygteligt, hvis skoven brænder. Men du er nok vant til det. Jeg ville ikke lukke et øje om natten.
  Jeg ønsker dig regn om natten og sol om dagen. (Her har vi ingen af delene.)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, det var kanskje mer hell enn planlagt, for de skulle egentlig giftet seg i fjor. Pga. Corona så ble det utsatt et år. De måtte velge den datoen lang tid i forveien, men da ble det full klaff med blomstene likevel.
   Iris er mye enklere å få til enn solhatt, så det kan godt hende du kan få til de hos deg.
   Ja, det er litt stressende, for vi er omgitt av skog på alle kanter her. Det er ikke meldt om regn de neste 10 dagene heller. Jeg er jo vant til det ja, men det er ikke noen god sitvasjon når det blir sånn.
   Tusen takk. Her skinner solen akkurat nå, så jeg sjal snart ut i hagen og jobbe. Må utnytte dette flotte været så lenge det er sånn. Plutselig snur været, og da er det høsten som kommer.
   Hilsen fra Marit

   Slett
  2. Tak, så må jeg overveje iris :-)
   God arbejdslyst.

   Slett
  3. Ja, det må du gjøre! :)

   Slett
 12. Hej Marit!
  Det blev en riktigt fin brudbukett, vilken tur att den blommade precis då den skulle.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, det var rent hell at det klaffet sånn.
   God helg.

   Slett
 13. Jeg glæder mig meget til at se det færdige bed, og kan forstå du arbejder hårdt på at få komponeret en flot blomstring. Til næste år kan vi rigtig se hvordan det bliver.
  Fin brudebuket med dine egne iris!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir nok noen bilder fra det når jeg bare blir ferdig. I år ser det helt kaotisk ut der nå, men alt blir bedre til neste år når alt kommer fra starten av.
   Tusen takk.
   Hilsen fra Marit

   Slett
 14. Men det är ju fantastiskt att det blev iris i brudbuketten. Är det inte så att din dotter heter Iris eller är det bara något jag fått för mig? I vilket fall som helst var det jätteroligt att läsa att det gick så bra och att dom slog ut precis lagom.
  Men ... har ni så torrt hos er! Här har det kommit en hel del regn senaste veckan och på vissa ställen (i Gävle t.ex.) har det varit rejäla översvämningar. Oroande när planen som övervakar bränder börjar flyga över området också ... men samtidigt bra att dom gör det. Jag hoppas du får regn snart.
  Önskar dig en fin lördag!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var helt utrolig at de blomstret akkurat da. Jo, du har helt rett, Anita. Hun heter Iris :)
   Det er veldig tørt her nå ja, og det er skummelt når skogen blir så tørr. Jeg så brannflyet i dag igjen, så det er bra at de overvåker området. Det hadde vært fint med regn nå ja.

   Slett
 15. The voice of a very happy gardener comes through in this post, Marit, and I am glad that the flowers turned out so well for the wedding. If ever I get married again, I will be sure to consult you!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that's true David. I was very happy about it. Yes, then you must tell me :)

   Slett
 16. Hei Marit.
  Tenk et bed med iris. Det må være litt av et syn når det blomstrer. Så koselig at din datter ville ha blomster fra hagen i brudebuketten. Den var nydelig.
  God søndag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, det blir nok bra når de en gang blomstrer, men det tar nok noen år etter at de er flyttet.
   Ja, det var veldig koselig, og utrolig at blomstringen klaffet med bryllupet. Tusen takk.

   Ha en fin søndag.

   Slett
 17. Hvor var det heldigt, at dine fire iriser nåede at springe ud og kunne komme med i buketten. Det er vel nok smukt at se buketten!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var veldig heldig Gitte. Tusen takk.
   Klem

   Slett
 18. Nydelig brudebukett og så med egne iris da!
  Tørt ja, nå er det snart sahara i min hage, og det ser ikke ut som de kan love noe neste uke heller.
  En fin sommerhelg likevel og det er bare å nyte:)
  Synd dine hortensia ikke vil blomstre, men du har nok en høyere sone enn er i strandkanten hos meg.
  God ny hage uke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det var gøy å kunne bidra med egne iris. Ja, det er veldig tørt her også. Det har vært nydelig i dag, og jeg har jobbet i hagen i hele dag.
   Ja, det er synd, og hos deg er det jo veldig mildt.
   Ha en fin uke! :)

   Slett