søndag 1. mai 2022

En tur til et hagesenter, og månedens bilde fra april...

 I går var jeg på tur med min datter og svigersønn på  en biltur til et hagesenter/planteskole som ligger ca. 40 minutter herfra. De har nettopp kjøpt seg sitt første hus med en liten hage, og det var så hyggelig å kunne hjelpe til med å finne planter til den nye hagen deres. De skulle ha noen trær som skulle dekke/skjerme mot naboen. De fikk kjøpt seg fire trær, og de hadde med tilhenger så de fikk fraktet trærne trygt hjem. 

Jeg må jo innrømme at jeg er veldig glad for to av mine tre barn har blitt litt hageintresserte.  De har nok blitt litt påvirket av sin hagegale mor ;)

Jeg fikk kjøpt med to trær jeg også, og som "vanlig" ble det to lønner. 

Den ene heter Acer shirasawanum 'Jordan' som er en gul "måneskinnslønn" og den er som "vanlig" i grenseland i herdighet her.  Den er merket H3, men jeg håper at jeg finner en lun plass til den også... ;)

Jeg har ønsket meg en gul lønn i mange år, og denne navnesorten skal være krysset med palmatum. Da innbiller jeg meg at den har større sjanse til å overleve her. Det vil tiden vise...

Den andre heter Acer palmatum var. dissectum 'Tamukeyama' Den var merket H4, så den klarer seg her.

Alle disse trærne som jeg har kjøpt nå og i det siste er til et prosjekt jeg skal i gang med bare jeg får gjort hagen klar etter vinteren. Siden det fortsatt er så kaldt her om nettene lar jeg løvet fra i fjor ligge som beskyttelse i bedene. 

Så en liten oppsummering av været i april. Det er i grunnen fort gjort, for det har vært kjølig og ekstremt tørt. Vi har fått 8 mm med regn i hele april, og i mars måned fikk vi kanskje 10 cm med snø. De viste her om dagen i avisen et kart over grunnvannstanden  her på østlandet, og det er allerede skremmende lavt. Værprognosene fremover er ca. 15 grader midt på dagen, og ikke en dråpe med regn er meldt fremover de neste 14 dagene . Jeg må begynne å vanne i neste uke, for nå behøver hagen vann!

Så til månedens bilde fra april som TrägårdsFagring har hver måned gjennom hele året.

Siden sist da jeg tok månedens bilde så har snøen om ikke annet blitt borte ;)

Sist var det ingen magnolia som blomstret, men det er det nå! :)

Snart blir det blader på trærne, og da vil alt i hagen se helt annerledes ut :)

Ha en fin 1. mai! 

34 kommentarer:

 1. Hej Marit
  Ja det er så godt, hvis ens børn viser haveinteresse, jeg glæder mig meget over, at den yngste af mine sønner er meget interesseret.
  Skønne acer du fik købt.
  klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er veldig hyggelig når de gjør det. Det forstår jeg veldig godt at du gjør. Tusen takk.
   Klem

   Slett
 2. Kære Marit
  Jeg kan godt forstå, du glæder dig over haveglade børn - det er hyggeligt at have det som fælles interesse. Og så fik du lige købt et par træer mere ;-)
  Man kan godt se på dine aprilbilleder, at foråret så småt er i gang - ikke mindst på grund af den smukke magnolie.
  Her er det tilsvarende tørt (20 mm nedbør siden februar), og jeg vander, da jeg har opdaget, at bl.a. mine bregner har det skidt. Jeg håber, jeg redder dem.
  God søndag. Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, det er veldig hyggelig å ha det som en felles interesse, og jeg har allerede lovet å vanne hagen deres når de skal på ferie i sommer. Det er jo viktig at de nye trær ikke tørker ut.
   Ja, så ble det to nye trær på meg. Der vi var har et veldig godt utvalg av trær, og det var en fornøyelse å se på alt det fine de hadde nå..
   Ja, magnoliablomstringen viser jo at våren har så smått kommet hit også.
   Denne tørken er bare helt fryktelig. Vi har også et varsel som forteller om stor skogbrannfare. Nå ønsker jeg meg en hel uke med regn, men det kommer neppe. Ja, vanning må til nå.
   God søndag til deg også.
   Hilsen Marit

   Slett
 3. Jeg har også lyst på Mangolia, men tror kanskje det er litt i kaldeste laget her. De finnes i både Hønefoss og Drammen, så jeg kan jo prøve med en når jeg er på innkjøpsrunde. Jeg bør vel kanskje vente til våren kommer for fult.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de kan jo kanskje klare seg hos deg også. Junimagnolia/Magnolia sieboldii tåler mer enn mange andre sorter. Stjernemagnolia burde gå på en lun plass med mye sol hvis du har det. Ja, enda er det fare for nattefrost, så det er nok lurt å vente litt til.

   Slett
 4. Your garden is looking great without its white coat, Marit. Please let it know that "multi-coloured" is now the fashion for the season, and white is passé. It's great that the gardening gene has been successfully passed down to the next generation. I hope your children will add a bird feeder or two! Hugs and kisses, David

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, David. Yes, we want a lot of colors now. I'm very happy about that my children enjoy gardening. They have already got one bird feeder!
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 5. Hej Marit!
  Visst är det trevligt att dela intressen med sina barn. De var säkert glada för din hjälp med att välja träd. Fina inköp du gjort. Min fina lilla gyllenlönn står kvar i växthuset ett tag till tills jag känner mig trygg med att ta ut den. Den står i en korg och brukar ha den på altanen. Så fint med Magnolian som blommar.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er veldig hyggelig. Jeg tror de var det ja. Tusen takk. Jeg skal vurdere om jeg skal plante den ut eller ha den i drivhuset i vinter. De tåler nok ikke like mye kulde som de med røde blader.
   Ja, akkurat nå blomstrer den så fint her.
   Ha en fin søndag du også!

   Slett
 6. Låter som en härlig tur på flera sätt. 'Jordan' behöver ett läge som skuggas från stark sol annars blir bladen lätt fula. Jag har testat men flyttade mitt exemplar. Den enda som tål lite mer sol 'r sorten 'Autumn Moon' och 'Moonrise' tål också en del sol.
  Det är rejäl skillnad i månadsbilden och vackert med magnoliablomningen. Men visst vore det skönt med en rejäl regnskur gärna över flera dagar. Skönt på mer än ett sätt.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var en veldig hyggelig tur. Ja, jeg har lest at den ikke tåler så mye sol. Det blir litt utfordrene å finne en bra plass til den, men jeg skal nok finne et bra sted. 'Moonrise' kjøpte jeg i fjor, og den har klart seg fint her. Ja, nå er forskjellen stor fra mars måned, og magnoliablomstringen ser jeg hver eneste dag både inne fra kjøkkenet og ute i hagen. Den er jeg veldig glad i.
   Det hadde vært helt skjønt ja å få en uke med regn nå, men det ser dessverre ikke sånn ut.

   Klem, Marit

   Slett
 7. Hello Marit,
  Your children have an expert gardener to help them and guide them. You have picked out some beautiful trees, I really love your Magnolia tree and the pretty blossoms. It is sad to hear about the drought and ground water levels, I hope you have some rain.. Take care, enjoy your day and the new week ahead.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you for your kind words. The magnoliatree is wonderful right now.
   It's very scary when we don't get rain.
   Take care you too, and have a nice day and week ahead.

   Slett
 8. Kjempekoselig å dra på hagesenter med avkommet :)
  Lekker magnolia!

  SvarSlett
 9. Fine bilder fra hagen din i slutten av april. Kjekt med store barn som tar over og liker hagearbeid.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. De har fått seg egen hage, og behøver noen gode råd.

   Ha en fin dag!

   Slett
 10. Godt at se dit månedsbillede helt uden sne Marit! Nu er der da grund til optimisme, og dit indlæg bærer præg af det, selvom vandstanden i undergrunden nok giver bekymrede rynker i panden. Jeg glæder mig over både du og din familie planter træer, for de skal jo hjælpe os med at suge drivhusgasserne op. Håber I kan holde liv i de nye træer både hos dig og hos datteren!
  Smuk Magnolie!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Jeg er glad for at den er borte. Ja, denne tørken bekymrer meg. Trær er viktige både å plante og ha i en hage. Jeg er veldig glad i trær, Ulla :)
   Trærne hos datteren ble plantet i går, og jeg håper at de vil trives der. Tusen takk.

   Hilsen Marit

   Slett
 11. Så roligt att dottern din är trädgårdsintresserad och har skaffat ett hus med trädgård. Kan nog tänka mig att hon blivit ganska så påverkad av sin kära mor :)
  Ja nu är snön borta i varje fall. Och jag tycker din aprilträdgård liknar min ganska mycket, förutom att min magnolia inte slagit ut ännu, men det är en sen sort så det är nog inte så konstigt.

  Önskar dig en fin måndag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg er så hyggelig og med eget hus og hage, så kom plutselig hageinteressen. Hun har nok blitt litt påvirket ja ;)
   Ja, endelig er snøen borte, og vi har nok ganske like klimatiske forhold tror jeg. Da er det kanskje litt varmere her, for nå er alle mine tre magnolia i full blomst :)
   Hvilken sort er det du har, Anita?

   Ønsker deg en fin mandag!
   Klem, Marit

   Slett
 12. Det er skønt at dele haveinteressen med andre, ikke mindst ens egen familie. Hvor ser din aprilhave fin ud.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Tusen takk.

   Slett
 13. Leuk voor je dochter en schoonzoon dat ze een huis gekocht hebben. Hier is het ook erg droog, wij wachten met planten tot na onze vakantie.

  SvarSlett
  Svar

  1. Yes, I'm so happy that they have bought a house with a little garden.
   I think it's very dry many places right now in Europe.

   Slett
 14. Me encanta ir de compras y para ver plantas. Deseando ver tu jardín. Besos.

  SvarSlett
 15. Det har jeg selv prøvet i år. Efter nogle få dages fravær er det helt vildt, så meget nyt haven disker op med. Det er virkelig en utrolig oplevelse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant. Det går hurtig nå med det meste til tross for tørke og kjølig vær.

   Slett
 16. Hej Marit,

  Förstår gott att du är glad att dina barn tycker om trädgård, och det är säkert ditt intresse som inspirerat dem! Vilken kul tid de har framför sig med en ny trädgård.
  Vilka fina lönnar du hittade. Jag har kikat på 'Jordan' men har inte plats för den. Magnolian vid dammen är ljuvlig och ni verkar ha liknande väder som vi. Här är det också dags att börja vattna. Hoppas det blir lite mer regn under maj, men helst på nätterna då :)

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, det er så kult at min datter har fått denne interessen nå når hun fikk seg hus og hage. Jeg har nok påvirket de ja ;)
   Det er en flott tid å bli kjent med hva som vokser der, for det vet hun ikke noe om fra før.
   Det finnes så mange fine lønner å få kjøpt, og der vi var hadde de et veldig godt utvalg av de. Tusen takk.
   Ja, nå er det fint vær her også, men fryktelig tørt. Nå må det bare vannes ja.
   Det håper jeg også på, men def er ikke meldt om noe regn her de neste 14 dagene. Ja, det hadde vært fint hvis vi kunne fått det om natten :)

   Ha det godt!

   Slett
 17. Jag vågar snart inte gå in på en handelsträdgård, på nåt konstigt sätt så fastnar det alltid nåt helt onyttigt och icke planerat i händerna på mig!? Och jag som håller på att försöka "downsiza" trädgården istället för att plantera mer.....Men det är ju så roligt med nya härliga växter!
  KRAM/Susie

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan jeg være helt enig med deg i at det kan være risikabelt å gå inn der ja, for det er jo så mye som frister nå. Ja, det er alltid hyggelig med noe nytt!
   Klem, Marit

   Slett