fredag 6. mai 2022

Frysetørkede rhododendron...

 I mine runder i hagen i det siste har jeg gjort noen triste oppdagelser. Fire rhododendron har fått frost/tørkeskader. Det er trist når sånt skjer, for den ene var ganske stor. Disse som har fryst i vinter kommer alle fra Rhododendronhaven i Danmark, og de har alle klart seg så fint i flere år helt til denne elendige vinteren i år kom med flere måneder med barfrost. Den lille snøen som kom i vinter ble hurtig forvandlet til is, og den beskyttet ikke plantene.  nevneverdig. Det var ikke annet å gjøre enn å klippe den ned til en tredjedel av sin opprinnelige størrelse. 

Det som er spesielt med denne er at det er 'Cunningham's White', og den er en av de som tåler mest av kulde her. Men det er nok heller at det ikke kom noe regn i fjor høst som er den egentlige årsaken. Tørt i bakken og barfrost er en veldig dårlig kombinasjon.  
 Sånn så den ut før nedklippingen...

...og sånn ble den etterpå. Etter nedklippingen la jeg på kompost fra kompostbingen som jeg begynte å tømme i går. Jeg håper jo på at den overlever, men sikker er jeg ikke...

Dette er også to rhododendron som også har blitt skadet, og det er 'Wine and Roses'. Halvparten på hver plante er ødelagt, så de vil jeg spa de opp og klippe de ned. På plassen der de står vil jeg plante den gule lønnen jeg kjøpte sist lørdag. Der er det lunt bak huset, og det er lite sol der. Aldri så galt at det ikke er godt for noe... ;)

Jeg får bare plante disse to et annet sted og håpe at de kommer seg etter nedklippingen.

Så til litt hyggeligere bilder. Denne Jeffersonia dubia begynte å blomstre her om dagen, og den har en nydelig blåfarge. 


Denne fant jeg lengre bort i det samme bedet.  Det var der det ble felt en stor furu sent i fjor høst, og denne har vokst i skyggen av furuen. Jeg så først i går hvor stor denne frøplanten hadde blitt. Det er virkelig noe å glede seg over.

Denne Primula veris flyttet jeg i fjor, og den ser ut til å trives på sin nye plass.

 Nå ser det også ut som at nattefrosten er nesten over fremover, og da kan jeg begynne å sette ut mye av det som har bodd i drivhuset i vinter. Hortensia/Hydrangea har allerede stått ute i flere uker i et midlertidig telt av bobleplast  og fiberduk, og i går ble de flyttet til foran kattegården. Der har jeg fortsatt en mulighet til å pakke de inn ved å feste fiberduken med klesklyper i buret der. Det gjelder å gjøre ting enkelt for seg selv ;)

 I dag er det er det meldt om hele 20 grader, og det er skremmende varmt når det er så tørt i utgangspunktet her. Yr har oppgradert skogbrannfarevarselet til orange, og det  er nest høyest på deres skala. 

Det er mye å bekymre seg over for tiden, men samtidig er det også mye å glede seg over. 

God helg/weekend!

36 kommentarer:

 1. Våren er overraskelsens tid på godt og vondt. Noe overlever og noe klarte ikke vinteren. Det er noe man er mer fornøyd med enn annet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant. En får bare glede seg over det som klarte seg gjennom vinteren.

   Slett
 2. Barfrost og stekende sol og tørke er en dårlig kombinasjon. Får håpe det går bra når du har klippet ned.
  Jeffersoniaen er vakker, og fint at den frøsår seg:-)
  Ha en fin helg/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert at det er. Jeg hadde ikke noe annet valg, så da gjenstår det å se hvordan det går.
   Den er så vakker ja, og fint at det blir flere av den :)
   God helg.

   Slett
 3. Hej Marit!
  Så tråkigt med dina rhododendron , hoppas att du kan rädda dem. Så vacker blå färg på Jeffersonian och den ser ut att trivas bra. Den gula primula veris är vacker, ser att de börjat blomma hos mig också. Det är helt fantastiskt nu, och det skall bli en riktigt varm dag.
  Trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er så ergerlig, og jeg håper at de overlever. Den fargen er helt nydelig ja. Så fint at de blomstrer hos deg også nå. Det er samme været her nå. Det er så fint nå ja.
   God helg.

   Slett
 4. Nej så tråkigt med dina rhododendron Marit :( Det har varit en eländig barmarksfrost den här säsongen. Hos mig var det värst i mars och april då tjälen låg, det blåste isande vindar och var kallt på nätterna men ihållande solsken på dagarna. Mina har också vissa skador även om det inte är alls så omfattande som på dina. Märkligt med 'Cunningham's White', dom brukar ju, som du säger, vara väldigt tåliga. Men jag tror att dom kommer att ta upp sig igen och bryta nytt. Jag har klippt ner flera av mina genom åren som sett nästan helt döda ut och dom har kommit igen. Håller tummarna att det kommer att fungera.
  Och så till det glada ... din Jeffersonia dubia är helt ljuvlig! Och gullvivor redan ... det tar nog ett par veckor ytterligare innan mina blommar.

  Önskar dig en fin fredag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så ergerlig, Anita. Jeg tror vi har temmelig like forhold i hagene våres, og med sol, vind og ikke noe fuktighet i bakken ble det sånn i år.
   Den pleier å tåle det meste ja, men den tåler ikke alt dessverre :(
   Det har jeg også gjort, så jeg håper at det vil gå bra.
   Ja, Jeffersonia er en utrolig vakker blomst. Da er det nok litt kaldere hos deg enn her akkurat nå.

   Ha en fin fredag du også!
   Klem, Marit

   Slett
 5. Ja, det er nervepirrende at være haveejer, navnlig i dit kontrastfyldte klima, hvor du hele tiden indfører planter fra alverdens lande! Håber dine buske overlever trods alt, og ellers må du trøste dig med alt det der trives. Dejligt at se din primula og den smukke Jeffersonia!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert, Ulla. I mitt klima er det stadig utfordringer ja. Det er uansett mye å glede seg over her, ja. Tusen takk!

   Hilsen Marit

   Slett
 6. Hej Marit
  Godt du har andet flot, der blomstrer nu, for dine rhodoer er da et sørgeligt syn. Frost og tørke er ganske rigtigt slemt for rhodoerne. Jeg har også et par stykke, der ikke er for kønne, hvor der er nogle grene, som ser ud som dine. Men Wine and Rose kommer snart i blomst her, så kan du få et billede af den som trøst :(
  Klem Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, jeg får glede meg over det som er fint her uansett. De er virkelig et trist syn ja. Jeg vil gjerne se det som trøst ja :)
   Den er en vakker rhodo.
   Klem, Marit

   Slett
 7. Vi har også kasseret en rhododendron, som lignede den første, du viser, til forveksling; men dens problemer startede for to, måske tre år siden, så jeg tror ikke, vinterkulden har været årsagen. Derimod kunne vi se, da vi gravede den op, at roden var blevet så omfangsrig, at den var kommet i kontakt med den omkringliggende lerjord, og det reagerer nogle rhododendron kraftigt på, men Cunninghams White går vel for at være ret tolerant. Måske har vores plante samtidig haft det for tørt ind imellem, det kan jeg bestemt ikke afvise. Vi startede med at beskære den og give den perfekte jordforhold; men alligevel gik den desværre ud.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er interessant det du skriver om, Marie, for her er det også mye leirjord. Men jeg har ikke opplevd det som et problem før nå i vinter. Men jeg tror mine har tørket ihjel, så det det er nok årsaken til elendigheten her.
   Så trist å høre da! Jeg håoer likevel at mine skal overleve, men det vil tiden vise.

   Slett
 8. I am very sorry to learn of the damage to your rhododendrons, Marit. It makes us realize how important a good blanket of winter snow is. It must be very worrying when the temperature suddenly soars yet everywhere is dry - perfect conditions for forest fires. And then of course there is the Russian madman not too far from you. These are troubling times. Hugs and kisses, David

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, David. Yes, snow as a blanket is very important for the plants during the winter.
   That is very scary here right now. Yesterday it was two forest fires not so very far from here. Yes, that is also a problem not so very far from here...
   Yes, they are.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 9. Så trist med rhododendronene! Men det er hyggelig når blomster titter opp med sine vakre farger og former. Håper rhododendronene kommer sterkere tilbake veldig snart! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var veldig trist, og spesielt når den ene var blitt litt størrelse på den.
   Det er helt sikkert at det er! Det håper jeg også :)

   Slett
 10. Hello Marit,

  I am sorry you lost some of your plants. The flowers are looking beautiful. I am hoping we are past the last frost here, but our weather has been crazy. Take care, enjoy your day and happy weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you.
   I think we get frost tomorrow here, but I hope it's the last time.
   Take care you too, and enjoy your weekend!

   Slett
 11. Usch så trist Marit! Men jag tror att dina rhododendron tar sig och bryter nya skott om du klipper ner dem snart nu. Det ser ut att vara litet liv i dem. Har du möjlighet att vattna dem? Mina clematis frystorkade ett år då vi hade en omfattande torka och likaså nattfrost långt fram i juni. Tyvärr dog många av dem......

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Ingmarie, det er så trist når sånt hender. Det er liv i de nederst ja, så jeg har klipt de ned til det. Ja, jeg har vannet de masse etterpå. Huff ja, det er sånt som skjer innimellom.
   God helg!

   Slett
 12. Ai ai ai! Et trist syn, ja. Veldig ille, siden dette jo er en av de største planteinteressene dine (virker det som). Ser jo ut til å være liv i dem, så vi får håpe de kommer seg og skyter nye skudd. Jeg konstaterer at mine to nydelige små Rhododendron Azurika er gått heden i vinter :( De har vært her i 16 år... Siden Rhododendron har så grunt rostsysten, får de jo ikke tak i vann langt nede i jorda, slik som roser gjør.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er trist syn når sånt skjer med planter. Nja, og nja. Jeg var med på en stor rhododendronimport i 2018, og det var veldig flotte planter. I dag hadde jeg nok plantet lønner der ;)
   Ja, det er liv i de, og da er det jo håp.
   Så sørgelig da! Ja, de har et veldig grunt rotsystem, og da er de ekstra sårbare.

   Slett
 13. Trst med dine flotte Rhododendron som ikke har klart vinteren i år. Men de har fortsatt noen fine blader som ser friske ut. Nydelige Jeffersonia som blomstrer hos deg nå.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er trist når så store planter ikke klarer seg gjennom vinteren. Jeg tror nok den klarer seg, men det tar nok lang tid å få den stor igjen.
   Tusen takk.

   Ha en fin helg!

   Slett
 14. Det var tråkigt med dina rhododendron. Vi har spekulerat lite här eftersom den här vintern var ungefär lika kall som den året innan men skadorna är mycket större. Skillnaden i höstas var att vi fick kallt väldigt tidigt och det är det som gett mycket skador här - sannolikt. Men dina har ju liv nertill så dem borde orka bryta på nytt. Hoppas de klarar sig.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er kjedelig når sånt skjer. Jeg tror det er tørken og frosten som har skylden for det her. Vi har ikke fått skikkelig regn siden tidlig i fjor høst.
   Ja, det er liv i de, så det går nok bra med de håper jeg.

   Klem, Marit

   Slett
 15. Så tråkigt med dina rhododendron som var så fina.Den här vintern har inte varit särskilt bra vinter och våren är också en tung tid för våra växter som gärna vill ha både sol,värme och främst vatten.Tur då att du har andra sköna växter som ger dig fägring och som du kan njuta av.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er kjedelig når sånt skjer ja. Nei, denne vinteren har vært hard for mange planter. Ja, heldigvis er det mye å glede over.
   Ha det godt.

   Slett
 16. Espero que tus rododendros puedan salvarse, ya he plantado varios y siempre se me secan, y siento mucha tristeza. Tus otras flores son preciosas. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Teresa. Yes, it is sad when they dry out.

   Hugs!

   Slett
 17. It's a pity they did not survive. Best clean up and start again !

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's a pity that they dried out, but I hope they will survive!

   Slett
 18. Så godt å lese om hagen din, og din alltid så positive holdning! Jeg blir så oppmuntret! Koselig å drive med sysler i hagen, selv om ikke alt funker til enhver tid. Som du sier de det mye å glede seg over. Nyt dagene, det er en nydelig tid. Setter stor pris på bloggen din.

  SvarSlett
 19. Med vennlig hilsen Ingvill Mydland

  SvarSlett