fredag 27. mai 2022

Den overlevde tross alt...

 I fjor høst fikk jeg et godt tilbud på gartneriet her på en klatreplante som hadde kostet 950 kr som jeg fikk for 50 kr for å prøve den ut her. Planten overlevde veldig fint, og det er jeg så glad for. Jeg  ga den veldig god drenering, men utover det gjorde jeg ikke noe spesielt. Den var i grenseland angående herdighet, og det var bare å vente og se om den overlevde.

Ja, som det synes her så vokser den og trives.  Navnet på den er  vanskelig å huske som med mange andre latinske navn. Hadde jeg ikke skrevet det opp hadde jeg nok ikke husket det ;) Schizopragma hydrangoides 'Burst of Light'
Den er altså en varigert klatrehortensia.


Den ene av de to jeg har her måtte jeg klippe ned, mens denne her ble klippet ned for to år siden. Den har kommet seg veldig fint etterpå, og blomstrer så flott nå. Rhododendron 'Cunninghams White'

Jeg tror at denne humlen kanskje lå og sov? Den lå så fint og hvilte på blomsten på Clematis alpina 'Propertius'


Dansende blomst i vinden!


I det siste har vi faktisk fått mer regn enn på veldig lenge, og nå har vi fått 35 mm i mai totalt sett.  Det kom absolutt i siste liten. Vi behøver fortsatt mye mer regn, men det er godt vi har fått såpass likevel. 

God helg/weekend!

34 kommentarer:

 1. Kære Marit
  Sådan en sjælden og variegeret plante må være som slik for dig. Hvor er det dygtigt at få den til at overleve. Du synes måske ikke, du gjorde så meget. Nej, men du gjorde åbenbart det rette. Nu bliver det spændende at se, hvordan den udvikler sig i både størrelse og blomstring.
  Rhododendronerne har du åbenbart også tjek på :-)
  Hvor er den sød, den lille bi.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, den passer meg helt perfekt!
   Jeg antar at jeg var heldig som fikk den til å overleve, men god drenering er veldig viktig her. Det kan jeg ikke få sagt nok ;)
   Det blir spennende å se ja. Det er dessverre mange rhododendron som har blitt skadet i vinter. Den er veldig søt ja.
   Hilsen Marit

   Slett
 2. Vad roligt att den överlevde klätterhortensian. Det finns ett antal sorter hos grossisten jag handlar hos ibland men jag har alltid hittat så mycket annat spännande.

  Vacker clematis och fint med humlan! Här har kommit mängder av regn - ingen aning om hur mycket dock men nu är det väldigt blött på flera ställen.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så fint at den overlevde. Jeg har aldri sett denne før, så jeg er glad for at den overlevde.

   Tusen takk. Du må få skaffet deg en regnmåler! :) Så bra at du har fått så mye regn.

   Klem, Marit

   Slett
 3. Hej Marit!
  Vilken fin växt, och bra att den överlevde, men det är nog på grund av dig och att du gett den de bästa förhållandena. Tänker att man inte köper en växt för så mycket pengar om man är osäker på om den överlever. Det blev ett verkligt fynd för dig. Klematisen är fin, de blommar här också, kommer fler och fler alpklematis, jag är så glad i dem. Dem kan man lita på.
  Trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Nei, det gjør en jo ikke npr den kostet så mye penger i utgangspunktet. Ja, det var et godt kjøp.
   Alpeklematis er til å stole på ja, og de kommer igjen hvert år med blomster. Jeg synes de er så vakre.
   God helg.

   Slett
 4. Hej Marit
  Ja vi må glæde os over det regn, vi får. Jeg tror ikke, vi har fået så meget regn i maj, jeg må have det gjort op. Det er en fin varigert klatrehortensia. Jeg gættede også på, at det var Cunninghams White.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det må vi gjøre, for nå teller hver dråpe vi får. Nei, du har kanskje ikke fått så mye, som vanlig ;)
   Tusen takk. Ja, det gjorde du nok :)
   Klem

   Slett
 5. Flot løv på den klatrehortensia. Godt den overlevede. Det bliver spændende at se hvordan den udvikler sig. Dine rhododendron er meget smukke. De har nok været glad for regnen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, jeg er veldig glad for det, og det blir spennende å se ja. De har garantert vært glad for regnet, og jeg håper at vi får mer regn!

   Slett
 6. When plants are right at the transition from one hardiness zone to another, the possibility of survival has probably improved as global warming nudges up temperatures a little. Some plants may even get moved up a zone by the garden centres, and in the books and seed catalogues. I hope you are feeling much better, Marit. Hugs and kisses, David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes David, that's true. The global warming is not good at all, but maybe it helps my plants. I feel a little bit better, but this takes a while. Thank you.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 7. Det var godt med regn nå, men det kunne godt holdt seg til natten. Eller i det minste kommet samlet, ikke som skurer, solskinn og litt regnskur igjen samme dagen. Blir så usikkert om en kan legge ut på tur eller ei, uten å ha med seg en haug sånn dersomatte vissomatte. Jeg rakk å kippe plenen for første gang i dag før førsteregnskura kom. Nydelige hvite blomster du har nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var veldig godt å få regn nå, for ellers hadde det vært kritisk rundt her. Ja hvis du får bestilt regn bare om natten, så hiver jeg meg med på det 😉
   Det er veldig ustadig været nå ja. Jeg tenkte at jeg skulle få klippet gresset i morgen. Tusen takk.

   Slett
 8. Det er en deilig tid i hagen nå! Takk for at du deler så fine bilder! Vi har flere sorter rhododendron og de blomstrer til litt forskjellig tid, så det er mye å glede seg over :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er det en deilig tid ute. Tusen takk.
   Det høres fint ut, og det er mye å glede seg over nå ja :)

   Slett
 9. Fin hvit Rhododendron som blomstrer hos deg nå. Alpeklematisen var frodig.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 10. Hello Marit,
  Your flowers are beautiful, it is great to see your plants doing so well. Take care, enjoy your weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Take care, and have a great weekend!

   Slett
 11. Det var et rent kup, du gjorde med den klatrehortensia. Den har nogle meget spændende blade.
  Vi har fået nogenlunde samme mængde regn som jer. Det var godt, det kom, men det er alt for lidt. Her har det blæst meget i nogle dage, så det tørrer jorden ud.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var jo det. Bladene er spennende ja, og jeg er veldig glad i sånne blader. Det var godt at det regnet kom ja, men vi kunne godt fått mer ja. Her har det også blåst en del i det siste, og da tørker jorden hurtig opp igjen.

   Hilsen Marit

   Slett
 12. Se ven lindas tus plantas, me encantan. Besos.

  SvarSlett
 13. Men Grattis! Det är ju helt fantastiskt att den överlevde och så fin den är. Väldigt vackra blad. Vet ju att du, precis som jag, är svag för variegerade blad. Mycket vacker!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, den har så vakre blader. Det vet jeg, og der er vi veldig enige :)
   Klem, Marit

   Slett
 14. Hej Marit,
  Vad kul att den överlevde hos dig. Har inte provat Schizopragma här, vare sig den vanliga gröna eller den variegerade. Däremot en vanlig klätterhortensia med variegerade blad som jag nog lyckades dränka under vintern. Ser att du kommit ikapp med blomningen nu, här blommar 'Cunninghams White' också just nu.
  Härliga bilder på klematisen och den trötta humlan!

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej igjen Ulrika,
   Ja, det er så kult at den overlevde denne kalde våren med lang barfrost. Jeg har også en annen variegert klatre hortensia, men den har mindre blader. Ja, nå har jeg nok fått tatt deg igjen angående blomstring her :)
   Tusen takk.

   Ha det godt!

   Slett
 15. Härliga bilder av vackra växter! Och den där första var helt i min stil, variegerade blad det älskar jag!! Men vad mycket regn ni fått nu, här är det fortfarande glest mellan dropparna..... :-(
  KRAM/Susie

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Så hyggelig at du også er glad i variegerte blader. Jeg synes jo det egentlig er lite regn, men det er nok ikke det likevel.
   Klem, Marit

   Slett
 16. Väldigt konstig översättning - hoppas du förstår vad jag menar!?
  Susie

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke noe problem i det hele tatt! :)

   Slett

Innendørs blomstring er gull verdt nå...

 Nå har vi hatt Sibirkulde i over en uke, og det har vært helt nede i - 16 i tre netter på rad. Nå har det begynt å snø litt ute, og det er ...