tirsdag 10. mai 2022

Noen hyggelige overraskelser...

 Ikke alt er heltsvart her angående hagen. Jeg har så langt klippet ned fire rhododendron, og det er minst tre til som er skadet. Jeg har holdt på ute i hagen nå i flere dager med å klippe ned visne stauder. Ting tar tid, men det går da fremover. I tillegg til det har jeg vannet på de stedene hvor jeg har renset ferdig. Det er så knusk tørt her at jeg er overrasket over at plantene har klart seg såpass bra som de har gjort. Alle lønner og løvtrær har klart seg veldig fint så langt, men nå som de begynner å få blader er det bare å vanne veldig ofte.

Jeg kjøpte to trær i fjor som jeg har vært veldig spent på, og begge to har overlevd!

Det ene er et tulipantre/Liriodendron tulipifera 'Aureomarginata'. Siden det er variegert så var jeg ikke sikker på at det ville overleve, men det har bladknopper som snart vil bli til nye blader. Det er veldig gledelig!

Det andre treet heter dverg blodplomme/Prunus cerasifera 'Hessei'

'Hessei' i blomst akkurat nå.

Her om natten var det meldt om frost igjen, og det ble kun 1 grad som det laveste. Jeg hadde pakket inn mine hortensia/Hydrangea, og det gikk helt fint. Likevel tar jeg ingen sjanser når det meldes om ned mot 0 grader, og pakker de inn. Jeg har plassert de enn så lenge utenfor kattegården hvor jeg får festet duken med klesklyper.

Disse løkene kjøpte jeg i fjor høst, og nå blomstrer de. Ikke helt min favorittfarge, for jeg trodde de var litt mer rosa. Men alt som blomstrer nå er fint uansett farge ;)

Keiserkrone/Fritillaria imperialis 'Beethoven'

Trillium pusillum 'Roadrunner'. Liten og søt :)


To forskjellige trillium. Den øverste er ren gul inne i blomsten, mens denne har en mørk flekk der.
Jeg tror at begge kanskje er T. grandiflorum.

Det er nesten ikke til å tro, men akkurat nå så kommer det litt regn her. Pr. nå i skrivende stund er det kommet 1,6 mm med regn. Alt er bedre enn ingenting, men det hjelper dessverre ikke mye på skogbrannfaren som er akutt her nå.


34 kommentarer:

 1. Hello Marit,

  Your Hessei looks beautiful in bloom. I always love seeing the Trillium. Beautiful flowers and plants.
  Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Thank you. The Trilliums are one of my favorites in spring. Yes, they are very beautiful.
   Take care you too, and have a nice day!

   Slett
 2. All I can say, Marit, is that if someone is cutting down withered perennials, I had better not stand too close! Hugs and kisses, David

  SvarSlett
  Svar
  1. I am not sure if I understand you correct today, David. The plants I am cutting down are dormant in winter. In spring they come with new leaves, and then I have to cut the old leaves right now. I make compost of the old leaves.
   I hope you can explain to me why you better not stay close! ;)
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 3. Mai er en lumsk måned, plutselig kommer Hr Frost en liten snartur og ødelegger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt sant, så derfor pakker jeg inn noen planter nå der jeg kan. De andre i hagen må bare klare seg selv.
   Jeg liker ikke Hr. Frost i mai måned.

   Slett
 4. Marit, your Trillium pusillum is so nice, I\d love to have the same. Here we have had frost at the night too, up to 0 C. I closed my veggies seedlings with cloth as yours. What a surprising spring.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Nadezda. Yes, it's a strange and surprising spring. Cold and very dry.
   Yes, then they can survive the frost.

   Slett
 5. Hej Marit
  Sikken en gave at få regn, især når det er så tørt, det er vist ens for alle med tørken. Her småregner det også, men 1.6 er vi slet ikke oppe på, alene det at se regn på havebordet er opmuntrende. Åh så fine trillium du viser.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er helt sikkert. Nå har det sluttet å regne, men det ble hele 3,2 mm. Nå teller hver eneste dråpe, så jeg er glad for det vi fikk tross alt. Ja, det er også oppmuntrende selv om vi ønsker oss mye mer regn så klart.
   Tusen takk.
   Klem

   Slett
 6. Din Hessei er virkelig flot blomstrende nu i maj. Det var et godt køb.
  Jeg kan godt forstå, at du dækker hortensiaerne, når de nu er kommet så langt uden frostskader, men forhåbentlig er det også snart slut med frost hos dig.
  Jeg har i år endelig opgivet kejserkrone - de vil ikke gro i min jord - for jeg synes ellers de er flotte og livskraftige, også selv om de er orange. Her kommer de et år, og derefter er det bare blade. Jeg håber, dine er mere villige.
  Vi har fået omkring 2 mm. regn i dag, men jeg har sat vanderen til, så den kan supplere. Øv for en tørke.
  Knus Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Tusen takk. Ja, jeg er veldig fornøyd med den. Den får i tillegg delvis varigerte blader, og da er jo jeg veldig fornøyd :)
   Jeg håper og tror at nå må det være slutt på frosten, men det er meldt om kjølig vær her de to neste nettene så jeg får bare dekke de igjen. På vår nasjonaldag 17. mai har jeg opplevd at det har vært snø i luften, så helt trygg er jeg ikke ;)
   Jeg har ikke hatt keiserkroner på mange år, så jeg fikk bare lyst til å prøve de igjen. Min erfaring med de tidligere er at de har bare forsvunnet over tid.
   Her har det kommet "hele" 3,2 mm, men jeg vannet mange steder i går. Det er jo det eneste som monner noe. Ja, dette er bare helt fryktelig.
   Klem, Marit

   Slett
 7. Ya se van viendo tus flores en el jardín. Besos.

  SvarSlett
 8. Her får vi også lidt regn i dag, men kommer næppe over 3-4 mm. Alligevel føles det anderledes. Den lille pusillum er rigtig fin. Det er bare så ærgerligt med dine rhododendron.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da har du fått omtrent det samme som har kommet her. Litt er dog bedre enn ikke noe regn, og det føles friskere ute nå. Har fått skylt bort litt støv om ikke annet.
   Ja, det er så ergerlig.

   Slett
 9. Hej Marit!
  Hoppas att dina rhododendron går att rädda. Det är så tråkigt när det fortfarande finns risk för frost. Jag går ut till växthuset varje kväll och bäddar in mina krukor och sådder. Vill inte att något skall frysa mera.
  Du har mycket fina växter som blommar. Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika
   Ja, jeg håper det, og det er liv i alle sammen. Men de er blitt veldig redusert i størrelse etter nedklippingen.
   Ja, der er så ergerlig med denne frosten som ikke slutter. Det forstår jeg veldig godt at du gjør.
   Tusen takk.
   Ha det godt.

   Slett
 10. Tenk at tulipantreet overlevde! Nydelig blodplomme. Skikkelig dekorative, de der. Ja, ting tar tid, det er sikkert. Blir liksom aldri ferdig med vårryddingen i år, men det går da framover, som du sier. Kom så sent i gang, siden det var kaldt lenge. Har endelig fått kastet ut mye som stod på vent fra drivhuset i dag, siden det er overskyet og litt regn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nesten ikke til å tro. Jeg kjøpte det i fjor hos Hesleberg, og han hadde merket det H5. Tusen takk. Ja, de er veldig fine.
   Ikke jeg heller, for både drivhuset og kulden har forsinket meg i år :)
   Da hjelper det på plassen hos deg. Mitt er så fullt at det revner snart, men jeg frykter fortsatt at det kan bli frost her. Så jeg drøyer ned å tømme for mye enda.

   Slett
 11. Hei.
  Det har kommet litt regn her men ikke mye. Trengs så mye mer. Nydelige trillium. Keiserkronen blomstrer ikke hos meg enda.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.
   Nei, mye regn kan det ikke kalles det som kom her i går. Det er nettopp det vi gjør. Tusen takk. Så merkelig at den blomstrer tidligere her.
   Ha det godt.

   Slett
 12. Fine bilder av Trillium som blomstrer hos deg nå, bra at trærne dine har overlevd vinteren.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Det er jeg veldig glad for ja.

   Ha en fin dag!

   Slett
 13. Det är knepigt nu när vädret inte riktigt är som vanligt. Det är alldeles för kallt, iaf på nätterna, men det är ingen värme på dagarna heller. Vi har t.ex. inte suttit ute på altanen och ätit lunch sen i påskas! Plus att man är så sugen på att komma igång med "sommarplanteringarna" efter vintern, men du har ju massor av vackra vårblommor!
  KRAM/Susie

  SvarSlett
  Svar

  1. Ja, det er så trist at det fortsatt er så kaldt om nettene. Det er akkurat som været har satt seg fast. Kaldt og tørt har det vært lenge, og det med tørken bekymrer meg.
   Ja, nå vil vi komme i gang med sommerblomstene!
   Tusen takk!
   Klem, Marit

   Slett
 14. Dejligt at du kan se fine vækster trods udfordringer med tørke og nattefrost. Godt med planter i haven som kan tåle lidt af hvert. Di blodblomme er meget flot.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo godt å se at noe trives her likevel. Tusen takk.

   Slett
 15. Hei Marit!
  Forstår at du har mye å jobbe med nå. Det er en stor jobbe å få renset opp i alt vissent. Det er jo ikke lurt å rydde for mye på høsten, skjermer mye for kulden.
  det nye dverg plommetreet ditt er virkelig flott. Kan det bli spiselige plommer på det? eller bare til pryd...
  Mine Hortensia har stått ute under tak i flere uker nå, men jeg har ikke tenkt at jeg måtte dekke de til - og de har greid seg heldigvis.
  Fint å se alle bildene av de flotte Trillium du har.
  Ha fortsatt fin uke - med mulighet for flere regnbyger.
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Turid!
   Ja, det er mye å gå over, og her har det vært iskaldt lenge, så jeg har venter i det lengste med å rydde. Men jeg angrer litt på det nå ;)
   Tusen takk. Det vet jeg ikke, men det er sikkert en mulighet for det selv om jeg tror det er mest til pryd. Så bra at de har klart seg. Her er det kaldere enn hos deg, så her har jeg gjort det for å sikre de mot frost. Men nå håper jeg at det er slutt på det. Tusen takk, og det samme ønskes du!

   Hilsen Marit

   Slett
 16. Hi Marit,
  With spring, all nature is reborn and comes to enchant our eyes.
  Wonderful flowers.
  Hugs and all the best

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Maria,
   Yes, that is true. The spring is a wonderful time. Thank you.
   Hugs, and all the best to you too!

   Slett
 17. Härligt med dina träd och 'Hessei' var en väldigt fin sort. Jag har rhododendron som ser bedrövliga ut men är rätt säker på att de kommer sig. Igår när jag gick runt så hade en fått nya gröna skott lite längre ner :) Jag är mer orolig för min 'Admiral Vaness' som rådjuren kalätit på blad och knoppar. Ska strax gå en ny runda med Trico Garden och spruta så de inte fejar hornen på mina magnolior.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er et flott tre. De hadde den på garteriet rett borte i veien her i fjor, og da måtte den bare bli med meg hjem :)
   Ja, er det friske skudd lengre ned vil de jo klare seg.
   Rådyr er plagsomme mest om vinteren her. Når det blir vår er det for mye folk som er ute, og da blir de lettere skremt.
   Huff, ja det håper jeg at du slipper!

   Klem, Marit

   Slett